SPORTURI  »  TENIS  »  ANALIZĂ

Jumătatea palidă, jumătatea sclipitoare » Transformarea lui Novak Djokovic, care a încheiat pe primul loc un sezon început cu dubii serioase

Novak Djokovic
(foto: Raed Krishan, GSP)
Novak Djokovic (foto: Raed Krishan, GSP)

Articol de - Publicat miercuri, 21 noiembrie 2018 19:03

Novak Djokovic a încheiat pe primul loc un sezon 2018 pe care îl pornise cu dubii serioase și cotul drept nevindecat.

În 2018, sârbul a oferit una dintre cele mai răsunătoare transformări de la o parte a sezonului la alta. A început nesigur, atât de apăsat de propriile temeri, de faptul că fizic nu era la sută la sută, de presiunea revenirii pusă în oglindă cu comeback-urile strălucitoare reușite în 2017 de Federer și Nadal. Nu era el, îi lipsea nu o anume lovitură, ci ceva din esența sa: acea lucire fierbinte, aproape nebunească din ochi când e pregătit să dea totul pe teren, indiferent de adversar.

Era o versiune a lui Djokovic diminuată de problemele încă nesoluționate de la cot. Chiar și după ce a suportat intervenția chirurgicală în februarie, după un Australian Open întrerupt în "optimi" de Hyeon Chung, a avut nevoie de timp și de un factor declanșator al reconstrucției.

Refacerea echipei

Alte câteva luni s-a văzut un Nole zâmbind prietenos-amar adversarilor care îl învingeau. Între ei, Taro Daniel, Benoit Paire, Martin Klizan, Kyle Edmund, Marco Cecchinato. După ce și-a adus alături, în aprilie, pe vechiul antrenor, Marian Vajda, și pe alți membri ai fostei echipe, încă a mai fost nevoie de ceva pentru transformarea ce avea să vină. E greu de spus cum s-a produs fiindcă a apărut la distanță de câteva săptămâni.

Între o finală la Queen s pierdută, cu nervi, în fața lui Marin Cilic, după ce fusese aproape de victorie și descătușarea formidabilă de la Wimbledon. Poate semifinala cu Nadal de la All England Club, unul dintre cele mai arzătoare meciuri ale anului, dacă nu cel mai, odată câștigat, să îi fi oferit acel gram de încredere care face diferența între foarte bine și excepțional.

Învins doar de tineri

Au urmat alte trei titluri, Cincinnati, US Open și Shanghai, dar și alte trei înfrângeri oarecum surprinzătoare. Ceea ce le leagă e faptul că au venit în fața unor reprezentanți ai generației tinere: în ordine, Stefanos Tsitsipas la Toronto, Karen Haceanov la Paris, Alexander Zverev la Londra, Turneul Campionilor. În rest, atâtea meciuri în care a reapărut dominația tipic "djokoviciană", cu sârbul sufocându-și adversarii, deplasându-se formidabil și salvând și cele mai grele situații.

Rezultatele l-au dus pe primul loc al clasamentului mondial la final de sezon, unul pe care îl începuse temător, pe locul 12, iar în iunie alunecase pe 22. Iar de acum pare candidatul cu cele mai mari șanse la orice titlu mare, indiferent de suprafață, adversar, oră, vreme. E Djokovic varianta cea mai bună. 

Rolul operației

Djokovic a vorbit despre intervenția la cot suferită în februarie. "Când m-am urcat pe masa de operație, am știut că va urma un sezon diferit pentru că nu mi se mai întâmplase așa ceva înainte. Indiferent care ar fi fost rezultatul la final de an, am știut că voi învăța mult din acest sezon. Din fericire pentru mine, s-a încheiat în cel mai bun mod posibil și sunt recunoscător pentru asta", a spus sârbul după finala Turneului Campionilor de la Londra. 

"Am crezut în mine"

12 getty djokovic

Sârbul a admis că "întotdeauna aștept de la mine să evoluez bine. Pentru că întotdeauna cred în mine". O posibilă explicație a schimbării drastice în bine pe care au resimțit-o jocul și atitudinea sa în partea a doua a anului. "În același timp însă, dacă mi-ar fi spus cineva la începutul sezonului că se va încheia așa, aș fi crezut că e destul de improbabil. Nu jucam nici măcar aproape de ceea ce voiam în materie de tenis", a spus Nole. 

53 de meciuria câștigat Djokovic în 2018, pierzând doar 12 în 16 turnee disputate

4 titluria adunat în acest sezon, între ele două de Mare Șlem, Wimbledon și US Open

12,6 milioane de dolaria acumulat din premii sârbul în anul 2018

"Să închei anul ca numărul unu mondial a fost obiectivul intrând în sezonul indoor. Per total, a fost un sezon fenomenal de care trebuie să fiu foarte mândru"
Novak Djokovic

"Cred că am terminat anul cu o garanție: că în următoarele trei-patru sezoane marele protagonist va fi Novak, iar Rafa și Roger trebuie din nou să caute soluții"
Gustavo Kuerten

"Novak are în față un an monstruos. Îl văd câștigând în Australia și țintind să facă Marele Șlem. Îi poate depăși la titluri pe Federer, Connors, poate face orice își propune"
Brad Gilbert

"Novak nu îți lasă nici măcar o singură portiță pentru a găsi soluții pentru problemele din teren, pentru a găsi o ieșire. Fără dubiu, e într-un moment mare, poate jucând cel mai bun tenis din carieră"
Kevin Anderson

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
th3dog
th3dog  •  21 Noiembrie 2018, 21:03

Nole e monstru abia astept AO cu el in top form dar si cu Rafa si Federer Zverev e doar un foc de paie... probabil o sa castige 1-2 GS, dar abia dupa ce se vor retrage cei big 3

Vezi toate comentariile (1)
Comentează