SPORTURI  »  TENIS  »  ATP

Afirmație curioasă a lui Patrick Mouratoglou » Noul antrenor al Simonei Halep a împărțit lumea tenisului în două

Patrick Mouratoglou / Sursă foto: Imago Images
Patrick Mouratoglou / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 15 aprilie 2022 08:30 / Actualizat vineri, 15 aprilie 2022 11:53

O declarație oferită zilele trecute de Patrick Mouratoglou, noul antrenor al Simonei Halep, i-a „înfierbântat” serios pe fanii lui Novak Djokovic și pe cei ai lui Rafael Nadal. Francezul susține că, la cel mai înalt nivel, Nole își surclasează rivalul inclusiv pe zgură, suprafața favorită a spaniolului. Pe rețelele de socializare, a urmat o avalanșă de reacții pro, dar mai ales contra.

În argumentația sa, Mouratoglou, unul dintre antrenorii de calibru ai ultimilor 15 ani, s-a raportat, în special, la înfrângerea pe care Djokovic i-a administrat-o lui Nadal anul trecut, în semifinala de la Roland Garros. 

Atunci, sârbul a revenit de la 0-1 la seturi și a câștigat un meci monstruos, de peste patru ore. A fost un adevărat moment de cotitură pentru sezonul lui Novak, care avea să-și adjudece pentru a doua oară în carieră Coupe des Mousquetaires.

Mouratoglou: „Dacă Djokovic e la nivel de vârf, e cel mai bun din lume, inclusiv pe zgură“

Iată ce a spus Mouratoglou:

Dacă ne gândim la Roland Garros în acest moment, am putea fi tentați să credem că e cel mai deschis turneu din ultimii 15 ani. Dar dacă Novak va câștiga partide și turnee în sezonul de zgură, nu va mai fi așa deschis. Pentru că dacă Nole e la nivel de vârf - fie și pe zgură - cred că e cel mai bun din lume

E poate ciudat să spun asta, având în vedere cât de dominant a fost, de-a lungul timpului, Rafa la Paris. Dar să nu uităm că Djokovic l-a învins de foarte multe ori pe Nadal și pe zgură. Dacă se vor întâlni din nou în fazele finale de anul acesta, partida din 2021 va conta mult. 

Pentru că Rafa nu a uitat acea confruntare, iar Djokovic va fi și mai agresiv, mai încrezător, după semifinala de anul trecut.

- Patrick Mouratoglou, potrivit Tennis World USA

Afirmație curioasă a lui Patrick Mouratoglou » Noul antrenor al Simonei Halep a împărțit lumea tenisului în două
Novak Djokovic și Rafael Nadal au oferit bătălii memorabile pe toate suprafețele / Foto: Imago

Succesul lui Djokovic de anul trecut a fost, fără dubii, unul dintre cele mai importante din carieră în fața marelui rival. Chiar în fieful acestuia, după un sezon pe zgură deloc grozav al sârbului și o revanșă de efect după finala pierdută clar în 2020, în minimum de seturi

Mai mult, Nole a izbutit prima victorie în fața lui Nadal pe zgură după o pauză de cinci ani și i-a oprit spaniolului seria de victorii consecutive la Roland Garros.

Reperul lui Mouratoglou are un asterisc 

Detaliile de context din acel meci au mai contat prea puțin la final: pe durata partidei, problema cronică a ibericului la piciorul stâng s-a agravat. Durerile au devenit insuportabile în setul patru, câștigat clar de Djokovic, 6-2, în care, în zadar, Nadal a și cerut intervenția medicului. Guy Forget, fostul director al turneului, spunea după acea partidă: „Nadal a suferit din cauza durerilor la picior, dar a avut, din nou, clasa de a nu vorbi deloc despre acest lucru”. 

Recent, Lindsay Davenport, expert Tennis Channel, le-a relatat jurnaliștilor americani o scenă edificatoare petrecută la finalul acelui meci: ibericul a fost surprins șchiopătând vizibil în vestiar și a avut nevoie de cei din echipa sa pentru a fi ajutat să urce câteva scări. Victoria marelui campion sârb rămâne, însă, imposibil de contestat.

Ce spun cifrele: Nadal, dominant în fața lui Djokovic pe zgură 

Dincolo de întâlnirea din 2021, Nadal și Djokovic au un istoric consistent pe zgură. O comparație între performanțele celor doi pe suprafața roșie tinde să contrazică afirmația lui Mouratoglou

Spaniolul îl domină pe Nole la toate capitolele importante:confruntări directe, trofee la Roland Garros, meciuri directe la Roland Garros, titluri la Monte Carlo, Roma și Madrid.

ParametruNadalDjokovic
Total victorii pe zgură (H2H)198
Titluri Roland Garros132
Meciuri directe Roland Garros72
Finale Roland Garros (H2H)30
Titluri Monte Carlo112
Titluri Madrid / Hamburg53
Titluri Roma105
Mastersuri pe zgură2610
Total titluri pe zgură6217
Total victorii / înfrângeri pe zgură464-43 (91.5%)244-59 (80.5%)
Victorii consecutive pe zgură8117

Cele mai importante borne ale lui Djokovic pe zgură, în fața lui Nadal

  • singurul care a câștigat opt meciuri în fața  lui Nadal pe această suprafață.
  • i-a provocat două dintre cele trei înfrângeri suferite toată cariera la Roland Garros.
  • l-a învins în finale la Monte Carlo, Madrid și Roma.
  • i-a oprit seria de 46 de meciuri consecutive câștigate la Monte Carlo.

20-7e raportul meciurilor pe hard între Djokovic și Nadal, în cazul de față cu sârbul în avantaj. Pe iarbă, cei doi sunt la egalitate, 2-2

Val de reacții pe Twitter, după declarațiile lui Mouratoglou

Pe Twitter, într-un procent covârșitor, utilizatorii n-au fost de acord cu spusele lui Mouratoglou. Ba chiar l-au acuzat pe francez că ar încerca, prin declarațiile sale, să-l înduplece pe Djokovic să-l angajeze ca antrenor.

  • „E cel mai stupid comentariu pe care l-am văzut vreodată. Sunt de acord că Djokovic e cel mai complet jucător, că e mai bun decât Federer și Nadal pe hard și iarbă când e la cel mai bun nivel. Dar nu pe zgură! Nadal e unicul motiv pentru care Nole n-a câștigat de mai multe ori la Roland Garros, e simplu”. 
  • „Statisticile spun exact contrariul. Rafa este un geniu pe zgură. 62 de titluri, 26 fără să piardă set, de 13 ori campion la Roland Garros. Simona, noul tău antrenor este o glumă! Fugi cât mai repede”
  • „Întotdeauna am fost fanul lui Novak și am spus mereu că a fost singurul care l-a întrebuințat cu adevărat pe Rafa pe zgură. Totuși, în niciun caz! Nole este însă, în mod clar, al doilea cel mai bun jucător pe zgură din istorie”. 
  • „Cu Rafa la cel mai bun nivel, neaccidentat, și cu Djokovic în formă maximă, sârbul a încasat un «covrig» în octombrie 2020, în finala Roland Garros, în condiții reci, cu acoperișul închis. Toate aceste aspecte erau în mod clar în avantajul absolut al lui Djokovic, iar el a pierdut în trei seturi și și-a luat și un «covrig»”. 
  • „Cât de gelos e Mouratoglou pe Academia lui Nadal…” 
  • Mouratoglou încă speră că va deveni antrenorul lui Djokovic, așa că trebuie să spună astfel de lucruri ridicole”. 
  • “Mouratoglou e în căutarea unui nou nume de top pe care să-l antreneze Odată cu plecarea lui Vajda, probabil că Djokovic caută același lucru. Patrick e acum cu Halep, însă doar temporar. Probabil Mouratoglou vrea să lucreze cu cineva care poate câștiga un Slam, vorbește despre Djokovic încă din Australia”.
    PRO:
  • „De acord cu Mouratoglou. Novak a irosit multe victorii împotriva lui Rafa pe zgură sau Nadal a supraviețuit uimitor multor înfrângeri în fața lui. Am crezut mult timp că Novak este mai bun pe zgură, dar abia anul trecut a dovedit-o în sfârșit”
  • „Nadal nu e cel mai bun pe zgură atunci când îl înfruntă pe Djokovic la cel mai bun nivel. Rafa nu-i poate face față lui Novak nici măcar pe zgură când sârbul este într-unul dintre acele sezoane superbe ale sale”.
  • „Priviți o statistică amuzantă. Începând din 2011, Nadal îl conduce pe Djokovic doar cu 10-8 în meciurile de pe zgură, dar Nole l-a dominat pe suprafața asta în cei mai buni ani ai săi, 2011, 2015 și 2021, și l-a și învins la Roland Garros. Așa că Mouratoglou nici măcar nu greșește când spune aceste lucruri”.

Hai și tu în dezbatere! Cine e cel mai bun jucător pe zgură din toate timpurile?

VIDEO 31 de puncte spectaculoase reușite de Nadal și Djokovic pe zgură

Citește și alte știri din tenis:

Victor Hănescu despre antrenorul cu care lucrează Simona Halep: „Cu Mouratoglou nu poți să zici: «Da’ de ce?»”

A acceptat oferta! » Halep - Mouratoglou, parteneriat cu jumătate de normă la Roland Garros

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
andrei.33
andrei.33  •  17 Aprilie 2022, 02:15

Muratoglu se face de ras cu afirmațiile astea. Nu exista "dezbatere". Cifrele vorbesc de la sine. Nadal e regele zgurii. Discuție incheiata.

267890
267890  •  15 Aprilie 2022, 15:29

Muratoglu are dreptate. Dar cine stie când va mai reveni, si dacă va reveni, la forma lui cea mai buna. As mai adauga ca la nivel mondial, este o campanie furibunda anti-Nole. Si din păcate la această campanie au "mușcat" si multi jucatori. Si asta îl macină psihic pe Nole.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează