SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU

EXCLUSIV // video Răbufnirea lui Ion Țiriac: „Noi n-am mai semănat de pe vremea lui Ilie Nastase! De unde să culegem?”

Ion Țiriac și Ilie Năstase, în 2019 / FOTO: Cristi Preda (GSP)
Ion Țiriac și Ilie Năstase, în 2019 / FOTO: Cristi Preda (GSP)

Articol de , - Publicat miercuri, 28 decembrie 2022 23:08 / Actualizat joi, 29 decembrie 2022 11:21

Ion Țiriac (83 de ani), fost jucător important al României, ex-președinte al Federației de Tenis, deplânge starea în care se află la noi în țară sportul pe care l-a „slujit” decenii în șir. 

Într-un interviu pentru GSP.ro, Ion Țiriac a radiografiat situația actuală din tenisul românesc, plecând încă de la cel mai jos nivel. Afaceristul vorbește cu regret despre turneele ITF pe care România obișnuia să le găzduiască în trecut, dar care s-au împuținat vizibil în ultimii ani, ajungând, în final, la vechea sa nemulțumire, cea legată de finanțarea Federației.

Ion Țiriac: „De unde să culegem? Am semănat pe vremea lui Ilie Năstase și atât!”

„Oricum, noi nu mai avem de unde să culegem. Noi nu am semănat deloc. Noi am semănat ceva pe vremea lui Ilie Năstase, acele turnee ITF de 10k sau de cât erau. Le-am avut când era Ilie președinte, dar s-au terminat cu totul și acum avem spicuiri.

(...) Atâta timp cât această Federație nu o să aibă un președinte plătit, angajat, un secretar general plătit, angajat, vreo cinci ofițeri plătiți, angajați, și o școală de antrenori... suntem zero, la pământ! O recunosc din toate punctele de vedere. Nici până astăzi nu au fost finanțați. Finanțarea pe care au primit-o nu ajunge nici pentru a pune sară sau piper în ciorbă. (...) E foarte greu, iar dacă nu semeni, nu culegi”, spunea Ion Țiriac în vară, într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor. 

Turneul de la Iași l-a dat pe spate pe Țiriac

În schimb, Țiriac s-a declarat impresionat de modul în care a fost organizat turneul WTA 125k de la Iași, cucerit în august de Ana Bogdan.

„Turneul a fost impresionant din toate punctele de vedere, din ce am văzut eu pe «screen». Organizat așa cum trebuie. Deci, există și se poate! I-am scris și o epistolă de felicitare lui Andrei Oriță (n.r. - deținătorul licenței turneului). Dacă am mai avea o sută, două sute de oameni ca acesta și primari ca cel de la Iași (n.r. - Mihai Chirica), probabil că am avea un viitor în tenis.

L-am cunoscut pe acest domn Andrei Oriță pe vremea când aveam marele titlu de președinte al Federației. Am fost acolo, am văzut că voia să facă. Am fost și la primărie atunci și am văzut că vrea să facă acest club, acest locaș. Sper să aibă și o secție de tineret, o școală. Nu știu ce tehnicieni o avea, pentru că tehnicieni în România sunt puțini sau aproape deloc. 

(...) Acest turneu de la Iași merită toate felicitările mele. Felicitări, Iași! Felicitări, domnule Oriță! Merită și din punct de vedere vizual, dar și din punct de vedere calitativ. A făcut exact ce trebuie să facă”, a mai spus Țiriac, în dialogul cu reporterul GSP Remus Dinu.

Pe parcursul aceluiași interviu, Țiriac a mai adăugat că, începând cu 2024, Bucureștiul va găzdui din nou un turneu ATP, eveniment de care Capitala nu s-a mai bucurat din 2016.

Citește și alte știri din tenis: 

Afirmația care pornește dezbaterea în tenisul masculin: „E mult mai bun decât era Nadal la 19 ani!”

Rafael Nadal, declarat omul anului în 2022 » Un altfel de interviu cu ibericul: „Îmi place vinul, dar în ultima vreme l-am limitat, aproape interzis”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
japro
japro  •  29 Decembrie 2022, 12:56

Pentru a ilustra interesul așa-ziselor federații în promovarea sportului, cred că-i inutil a mai preciza faptul că mesajul de mai jos, trimis către [email protected] la Thu, Jan 15, 2015 at 3:53 PM, a rămas, deocamdată, fără răspuns : "Buna ziua Intentionez sa construiesc un teren de tenis pe iarba (loc: ...., jud......) si, inainte de a incepe, doresc sa ma informez cat se poate de amanuntit despre subiect. Intrucat nu am gasit, deocamdata, nicio informatie despre existenta unui astfel de teren in Romania, v-as ramane indatorat daca mi-ati da un indiciu de referinta, presupund ca in baza de date a FRT exista informatii in acest sens. Cu deosebita consideratie, ........". (In treacăt fie spus, absența reacției din partea FRT n-a avut darul să mă dezarmeze: intenția mi-am dus-o, oricum, la bun sfârșit.)

VanBasten
VanBasten  •  29 Decembrie 2022, 08:59

Lasati-ne cu tenisul si plangerile lui mos Tiriac. Mai bine un articol despre iubita lui Ion, Teodora, fosta maseuza la Stejarii. Fata tanara, sange fierbinte, pastila albastra face minuni.

sughibughi
sughibughi  •  29 Decembrie 2022, 08:52

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează