SPORTURI  »  TENIS  »  RETRAGERE

Legendarul Roger Federer și-a anunțat retragerea din tenis: „Va fi ultimul meu turneu. Mesajul corpului meu a fost clar”

Sursa foto: facebook +21   FOTO
Sursa foto: facebook

Articol de GSP - Publicat joi, 15 septembrie 2022 16:39 / Actualizat miercuri, 21 septembrie 2022 15:16

Roger Federer (41 de ani) a anunțat că se retrage din tenis după Laver Cup, turneu care se dispută la Londra, în perioada 23-25 septembrie.

Roger Federer, 20 de titluri de Grand Slam în palmares, a publicat o scrisoare emoționantă prin care își anunță retragerea din tenis. 

Roger Federer s-a retras din tenis: „Este o decizie dulce-amară, pentru că îmi va lipsi tot ce mi-a oferit acest circuit”

„Pentru familia mea din tenis și nu numai, dintre toate darurile pe care tenisul mi le-a oferit de-a lungul anilor, cel mai mare, fără îndoială, au fost oamenii pe care i-am întâlnit de-a lungul timpului: prietenii mei, adversarii mei și, mai presus de toate, fanii care dau viață acestui sport. 

Astăzi, vreau să împărtășesc câteva vești cu voi toți. După cum mulți dintre voi știți, în ultimii trei ani am avut parte de provocări sub formă de accidentări și operații. Am muncit din greu pentru a reveni la o formă competitivă. Dar cunosc, de asemenea, capacitățile și limitele corpului meu, iar mesajul său pentru mine în ultima vreme a fost clar. Am 41 de ani. 

Am jucat mai mult de 1500 de meciuri în 24 de ani. Tenisul m-a tratat cu mai multă generozitate decât aș fi visat vreodată, iar acum trebuie să recunosc când este timpul să pun capăt carierei mele competiționale.

Laver Cup de săptămâna viitoare de la Londra va fi ultimul meu eveniment ATP. Voi mai juca tenis în viitor, desigur, dar nu la Grand Slamuri sau în circuit. Este o decizie dulce-amară, pentru că îmi va lipsi tot ce mi-a oferit acest circuit. Dar, în același timp, există atât de multe lucruri de sărbătorit. 

Mă consider unul dintre cei mai norocoși oameni de pe pământ. Am primit un talent special pentru a juca tenis și am făcut-o la un nivel pe care nu mi l-am imaginat niciodată, pentru mult mai mult timp decât am crezut vreodată că este posibil”, este mesajul lui Federer.

Roger Federer despre soția sa Mirka: „Nu mai avea plăcerea să mă vadă jucând accidentat”

Mirka, 44 de ani, nu mai suporta să-și vadă soțul suferind din cauza problemelor medicale, care nu i-au dat pace în ultimii ani. 

„Ultimii ani au fost dificili pentru mine, dar cred că și mai dificili pentru ea. Cu toate accidentările pe care le-am suferit, nu mai avea plăcerea de a mă privi jucând. Mi-a părut rău și pentru ea. Este o mare ușurare pentru ea că s-a terminat”, a precizat Federer astăzi, citat de The Sun. De-a lungul carierei lui Roger, Mirka Federer devenise o prezență obișnuită în loja jucătorului de tenis din Elveția.

Mesajul lui Rafael Nadal după ce Roger Federer s-a retras din tenis

Rafael Nadal (36 de ani, locul 3 ATP), unul dintre cei mai buni jucători de tenis din istorie, a publicat un mesaj emoționant cu ocazia anunțului retragerii lui Roger Federer (41), marele său rival din circuit.

Cu 42 de titluri de Grand Slam împărțite între ei, Rafael Nadal și Roger Federer și-au cimentat statutul de unii dintre cei mai buni jucători de tenis ai tuturor timpurilor. Cei doi au oferit mai multe episoade memorabile de-a lungul anilor, în care s-au înfruntat de 40 de ori. Nadal a câștigat 24 (60%) dintre meciuri, Federer pe restul.

Dragă Roger, prietenul și rivalul meu. Speram ca această zi să nu vină niciodată. Este o zi tristă pentru mine și pentru sportul din întreaga lume. A fost o plăcere, dar și o onoare, un privilegiu să împart toți acești ani cu tine, să trăim împreună atât de multe momente incredibile atât pe teren cât și în afara lui. Vom mai avea multe momente de petrecut împreună în viitor, mai avem multe lucruri de îndeplinit împreună și știm asta. Momentan îți doresc sincer toată fericirea alături de soția ta, Mirka, copiii tăi, familia ta. Bucură-te de ceea ce urmează. Ne vedem la Londra, la Laver Cup. 
- Rafael Nadal

+17 FOTO

Doar Ion Țiriac e mai bogat decât Roger Federer

Roger Federer, unul dintre cei mai mari jucători de tenis din istorie, a știut întotdeauna să își valorifice imaginea. Elvețianul a avut de-a lungul anilor contracte de zeci de milioane de euro. Sumelor din publicitate li se adaugă cei 130.594.339 de dolari obținuți din premiile de la turnee.

Deși nu a mai jucat niciun meci în anul 2022, Roger a stabilit o performanță senzațională. A ocupat locul 7 în topul Forbes al sportivilor cu cei mai mulți bani câștigați. Suma de 90,7 milioane de euro obținută din contracte l-a clasat pe primul loc în rândul jucătorilor de tenis. 

Cea mai mare înțelegere semnată în carieră a fost cea din 2018, cu japonezii de la Uniqlo. Elvețianul încasează 300 de milioane de euro în 10 ani. Potrivit celor de la The Sun, Federer ar fi al doilea cel mai bogat om care a jucat vreodată tenis, după Ion Țiriac, cu o avere ce depășește 500 de milioane de euro.

Vreau doar să-ți mulțumesc pentru tot ce ai făcut și ce reprezinți pentru sportul nostru. A fost un privilegiu să-ți urmăresc cariera. Îți doresc tot binele. 
- Iga Swiatek, numărul 1 WTA

„Mulțumesc pentru tot ce ai făcut pentru sportul nostru! Tenisul nu va fi niciodată la fel fără tine!”
- Sorana Cîrstea

Cariera lui Roger Federer: 

  • 6 titluri la Australian Open
  • 8 titluri la Wimbledon
  • 1 titlu la Roland Garros
  • 5 titluri la US Open
  • 6 Turnee ale Campionilor
  • 103 titluri cucerite în carieră
  • 28 de titluri de Masters
  • 1251 victorii - 275 înfrângeri, record în carieră

Editorial GSP: Ce rămâne după despărțirea de Roger Federer?

„Îi vedem drept mari campioni și fiindcă viețile noastre s-au îmbinat într-un mod misterios și romantic cu marile lor momente. Trăirile lor le-au șlefuit pe-ale noastre, accidentările lor ne-au făcut să sângerăm, succesele lor ne-au făcut să plângem de bucurie. De aceea, retragerea lor este mai mult decât o despărțire, este un fel de resetare. Odată cu plecarea lui Roger Federer din tenis, sportul va rămâne același, cu aceeași pasiune, aceeași eleganță și ardoare. Doar noi ne vom schimba ireversibil”. Citește restul editorialului aici. 

Citește și: 

Roger Federer a fost foarte clar când reporterii l-au întrebat dacă va juca în 2023

„Așa se poartă un costum” » Roger Federer, impecabil într-o apariție pe Terenul Central la Wimbledon

EXCLUSIV Victor Hănescu, dezvăluiri tari de la primul meci cu Federer: „Bă, parcă nu-i atât de speriat!” + lovitura care l-a uimit încă de la încălzire

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (11)
misu50
misu50  •  16 Septembrie 2022, 10:36

In septembrie 2022 s-au retras de pe tron doi titani : Regina si Federer! Sa ne bucuram caci macar unul ne va mai spune povesti de acum incolo.

laurkro
laurkro  •  15 Septembrie 2022, 20:44

Imens sportiv și exemplu și in afara arenei. Mulțumim!

MaxiP
MaxiP  •  15 Septembrie 2022, 19:27
Postat de Ceferinho pe 15 Septembrie 2022, 17:21

Abureli, in fapt s-a retras de vreo 10 ani, doar ca sponsorii i-au conditionat contractele de activitatea sportiva.

Pai da, a câștigat grand slamuri și retras și l-a bătut din când în când și asa pe Djokovic. Ramai la CFR-ul tău, te rog!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează