SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU

BREAKING NEWS „Nu mai puteam să tac” » Simona Halep, interviu-eveniment, la 6 luni de la izbucnirea scandalului de dopaj: „Nu e corect să stau atât fără să fiu judecată!”

sursa foto: tennismajors.com
sursa foto: tennismajors.com

Articol de - Publicat joi, 27 aprilie 2023 20:14 / Actualizat vineri, 28 aprilie 2023 00:55

În așteptarea judecării cazului de dopaj cu roxadustat, în care e implicată de mai bine de șase luni, Simona Halep (31 de ani) a acordat un amplu interviu site-ului Tennis Majors, prima ei apariție în care vorbește în amănunt despre situația delicată ce o are în prim-plan. 

Principala temă abordată de Simona Halep în interviul acordat celor de la Tennis Majors e legată de tergiversarea judecării cazului, care îi va reveni unui tribunal independent, fără a se cunoaște însă când va avea loc acel moment. 

Fără să fi jucat vreun meci din septembrie, când era eliminată la US Open în primul tur, Halep a insistat să discute public despre situația sa, acordând interviul unui site al cărui cofondator este chiar Patrick Mouratoglou, propriul său antrenor. 

Pe durata lui, fostul lider mondial din circuitul feminin vorbește despre cum a gestionat ultimele luni și despre dorința de a reveni cât mai rapid pe teren.

Simona Halep, primul interviu după suspendare / FOTO: Capturi @tennismajors
Simona Halep, primul interviu după suspendare / FOTO: Capturi @tennismajors
Simona Halep, primul interviu după suspendare / FOTO: Capturi @tennismajors
Simona Halep, primul interviu după suspendare / FOTO: Capturi @tennismajors
Simona Halep, primul interviu după suspendare / FOTO: Capturi @tennismajors
+3 FOTO

Simona Halep: „Nu am luat cu bună știință ceva care să fie interzis. Suplimentul respectiv a fost contaminat, dar Federația Internațională mi-a respins dovezile!”

„Nu prea știu cum sunt în plan personal, pentru că situația a fost foarte grea. Din punct de vedere emoțional, este greu. Stresul este enorm, pentru că nu m-am gândit niciodată că mă voi confrunta cu așa ceva. Am fost întotdeauna împotriva dopajului, deoarece sunt un mare susținător al sportului curat. La început, nu știam cum să mă descurc. 

De-a lungul timpului, am încercat doar să rămân calmă și, de fapt, mă simt încrezătoare, pentru că știu că sunt curată și nu am luat cu bună știință nimic care este interzis, în speță o astfel de substanță.

Am vrut să tac până când cazul va fi rezolvat. Nu am vrut să ies și să vorbesc pentru că a fost foarte emoționant. Și de fapt, așa cum am spus, nu m-am descurcat foarte bine. Dar acum simt nevoia să vorbesc cu voce tare suporterilor mei, fanilor mei și publicului, pentru că sunt sigur că ei chiar vor să știe de ce durează atât de mult și chiar am simțit nevoia să fac asta. De aceea sunt aici astăzi.

VIDEO. Simona Halep, în interviul pentru Tennis Majors: „Nu auzisem niciodată despre roxadustat!”

„Am avut întotdeauna grijă să verific toate componentele din suplimente (n.r.- pe care le utilizează) pentru a mă asigura că totul este autorizat. Nu aveam nicio idee la început de unde provine această substanță. Și apoi am vrut doar să-i rog pe experți să-mi explice cum s-a întâmplat și de unde a provenit.

 După cum am spus, nu auzisem niciodată despre substanță, așa că nu știam cum aș putea să-l iau și, de fapt, cum ar putea fi putut să ajungă în urină. 

După multe investigații, au aflat că a existat o contaminare, o contaminare a suplimentului și de aceea cantitatea era atât de scăzută în corpul meu. O contaminare este atunci când cineva ia un supliment autorizat, dar compania care îl vinde face o greșeală și există o cantitate foarte mică de substanță care nu ar trebui să fie acolo. Experții au muncit mult pentru a afla sursa acestei contaminări și au aflat că suplimentul (n.r. - pe care l-a ingerat) a fost contaminat cu o cantitate mică de substanță.

Simona Halep spune ce pași a efectuat în toată această perioadă: 

„Am trimis dovezile la ITF (n.r. Federația Internațională de Tenis), însă ei le-au respins. Le-am trimis în decembrie, când am început să-mi pregătesc apărarea. ITF le-a respins. Întrucât ITF le-a negat, singura șansă de a fi soluționat acest caz era să merg la tribunal pentru a avea o audiere despre cazul meu și să prezint toate dovezile că testul meu pozitiv a fost contaminat. 

Aveam o mare speranță că pot merge la tribunal pentru a avea o audiere și apoi aș fi știut dacă pot juca Indian Wells sau nu. Audierea din 28 februarie nu a avut loc, deoarece ITF a solicitat mai mult timp pentru a face teste suplimentare. 

Audierea a fost amânată pentru 24 martie. Apoi, ITF a cerut ca audierea din 24 martie să fie anulată. Nu am fost de acord cu asta pentru că, după cum spune regula, un jucător care este suspendat provizoriu are dreptul să obțină o audiere rapidă. Totul durează atât de mult. Am cerut ITF să-mi ridice sancțiunea pentru a putea juca, dar au refuzat”, a spus fosta campioană de la Roland Garros și Wimbledon. 

„Am fost anunțată în octombrie că testul meu de urină din august a fost pozitiv. De atunci, am făcut 10 teste la rând și toate au fost negative. Au fost probe de sânge și urină în același timp. 

(...) Următorul pas va fi o audiere programată la sfârșitul lunii mai, pe 28, dar este o estimare fragilă, pentru că ITF (n.r.  Federația Internațională de Tenis) a spus că s-ar putea anula. Dacă vor face asta, vor fi trecut aproape opt luni de când am fost suspendată provizoriu pentru prima dată și cred că nu e corect să petrec opt luni fără măcar să fi fost judecată de Tribunal. 

Patrick Mouratoglou a reacționat după interviul acordat de Simona Halep
REACȚIE
Patrick Mouratoglou a reacționat după interviul acordat de Simona Halep

Simona Halep: „M-au determinat să revin și mai puternică”

Am simțit sprijinul oamenilor, al fanilor mei. De fapt, am simțit sprijinul tuturor. Simt și ei că nu am luat cu bună știință ceva care este interzis. M-au făcut să mă simt mai puternică să mă întorc și să muncesc mai mult pentru a reveni la nivelul la care eram înainte, ba chiar mai sus. Lucrez la asta. Îmi doresc foarte mult să revin pe terenurile de tenis și să joc la cel mai înalt nivel. 

Până acum, aceasta este cea mai grea bătălie cu care m-am confruntat în viața și cariera mea. Am primit scrisoarea de la ITF în care îmi spunea că am fost testată pozitiv cu o cantitate extrem de scăzută de roxadustat. Am putut conta în această provocare pe sprijinul lui Patrick (Mouratoglou), antrenorul meu, primul căruia i-am trimis un mesaj pentru a mă asigura că am înţeles scrisoarea care mi-a fost trimisă când am fost înştiinţată de testul pozitiv. De atunci, am putut conta pe ajutorul lui în fiecare etapă. Şi tocmai pentru că a fost alături de mine am putut descoperi adevărul.
- Simona Halep

Simona Halep: „Vreau să lupt din nou pentru marile titluri!”

Simona nu se lasă descurajată, deși cazul său e departe de a fi soluționat. Le promite fanilor săi că va lupta din nou pentru titlurile importante din tenis:

„Îmi doresc foarte mult să joc din nou, pentru că iubesc acest sport și vreau să concurez din nou pentru marile titluri. Am muncit toată viața pentru asta. 

Am continuat să joc (n.r. - să se antreneze în timpul suspendării), pentru că aveam speranța că acest caz se va rezolva. Am avut multe întârzieri. Nu a fost ușor să rămân concentrată, dar am făcut tot ce am putut pentru a fi focusată și a lucra cât mai mult posibil. 

Până acum, tenisul a fost dintotdeauna viața mea. Simt că vreau să joc din nou. Vreau să fiu la fel de puternică precum înainte, chiar mai mult dacă este posibil! Lucrez pentru asta și știu că va fi mult de luptat, pentru că vor fi aproape opt luni fără a juca un meci oficial și toată presiunea care a existat în acest caz. Cred cu tărie că, dacă muncesc din greu, pot juca din nou la cel mai înalt nivel”, a mai spus Simona pentru sursa citată. 

Citește și alte știri din tenis:

Iga Swiatek, despre diferențele dintre tenisul feminin și cel masculin: „Circuitul nostru este acum mult mai consistent”

Jaqueline Cristian a reușit marea surpriză la Madrid: a eliminat o fostă câștigătoare de Grand Slam!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (70)
Heiheiargesul1987
Heiheiargesul1987  •  29 Aprilie 2023, 18:39
Postat de Freyya pe 29 Aprilie 2023, 12:58

habar n-ai. nu ma deranjez mai mult

Aha. Normal. Cand cineva vine cu argumente logice...nu mai aveti reactii, voi, haterii. Sa stii ca pana cand nu este un om condamnat pentru ceva, exista in orice stat cat de cat civilizat, prezumptia de nevinovatie. Ca sa nu mai spunem si ca uneori justitia e nedreapta si te condamna si nevinovat dar asta e o alta discutie. Dar hai sa nu ne mai obosim reciproc, e clar ca functionam pe criterii diferite.

Freyya
Freyya  •  29 Aprilie 2023, 12:58
Postat de Heiheiargesul1987 pe 29 Aprilie 2023, 09:52

Daca tu vezi lucrurile doar in alb si negru sa fi sanatos, ca fericit esti oricum mereu (chiar si atunci cand n-ar trebui), fiindca mintea e odihnita. De prezumptia de nevinovatie ai auzit? Se aplica in orice situatie, sa stii. Si inca ceva, cu riscul de a te obosi cu atatea informatii...NU acuzatul trebuie sa isi dovedeasca nevinovatia, CI acuzarea trebuie sa dovedeasca ca acuzatul e vinovat.

habar n-ai. nu ma deranjez mai mult

Heiheiargesul1987
Heiheiargesul1987  •  29 Aprilie 2023, 09:52
Postat de Freyya pe 28 Aprilie 2023, 13:26

tu chiar ai inteles pana acum ca dopatul gasit dopat ESTE vinovat - indiferent cum s-a dopat? despre care "castig de cauza" bati campii?

Daca tu vezi lucrurile doar in alb si negru sa fi sanatos, ca fericit esti oricum mereu (chiar si atunci cand n-ar trebui), fiindca mintea e odihnita. De prezumptia de nevinovatie ai auzit? Se aplica in orice situatie, sa stii. Si inca ceva, cu riscul de a te obosi cu atatea informatii...NU acuzatul trebuie sa isi dovedeasca nevinovatia, CI acuzarea trebuie sa dovedeasca ca acuzatul e vinovat.

Vezi toate comentariile (70)
Comentează