SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

Meciul dintre Simona Halep și Serena Williams, prefațat de fostul antrenor al româncei: „Simona e favorită”

Simona Halep
foto: Imago
Simona Halep foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 16 februarie 2021 07:00 / Actualizat marti, 16 februarie 2021 08:32

Înaintea duelului de azi dintre Simona Halep și Serena Williams, Adrian Marcu, antrenorul româncei în anul exploziei în circuit, 2013, prefațează disputa și explică de ce Halep are prima șansă.

A 12-a ciocnire dintre Simona și Serena este cincea care se va desfășura într-un turneu de Mare Șlem, ceea ce îi oferă un aer suplimentar de importanță. Au trecut 10 ani și jumătate de la întâlnirea inițială, timp în care rivalitatea s-a dezvoltat până când a ajuns la nivelul de competitivitate și de interes de astăzi. La început, americanca era favorita clară, dar de la meci la meci românca a arătat că are mari șanse de a se impune, crescând în siguranță și experiență.

S-au mai duelat pe hardul de la Melbourne în 2019, în optimi de finală, acum au făcut un pas în plus. Au lăsat în urmă restul meciurilor, transportându-se în prezent. Acolo unde Adrian Marcu, fost jucător, căpitan al echipei de Cupa Davis a României, dar și antrenorul Simonei din 2013, anul ascensiunii fulminante, analizează meciul și oferă un pronostic ferm în ceea ce privește învingătoarea.

- Domnule Marcu, cum vedeți întâlnirea de azi dintre Simona și Serena, având în vedere și contextul, total diferit față de cele precedente?
- O văd favorită pe Simona în meciul acesta și cred că va câștiga pentru că e un moment în care joacă bine. A avut și două meciuri mai grele, ceea ce este important, din punctul meu de vedere, și în ultimul, mai ales, a demonstrat că are experiența necesară pentru a câștiga partide extrem de dificile. După primul set, în care nu a făcut chiar ce trebuia, iar Swiatek a jucat foarte bine, a schimbat jocul și a reușit să câștige ușor setul doi, ceea ce a fost foarte important pentru decisiv, ducându-se și acolo la 2-0. A servit foarte bine în momentele importante, iar dacă ajungem la mișcare, la deplasare, știm că Simona este probabil cea mai bună.

- Ați urmărit meciurile Serenei?
- Da, și am observat că joacă bine, servește bine, totuși acelea au fost adversare care i-au convenit mai mult. Primul set cu Potapova, dacă rusoaica era mai atentă și nu dădea duble greșeli în momente importante, era pierdut, nu l-a câștigat Serena, i l-a dat Potapova. Cu Sabalenka, la fel, cred că e mai ușor pentru că face multe pe teren, și lucruri bune, dar și o grămadă de cadouri. Ceea ce cu Simona nu se va întâmpla.

Adrian Marcu: „Simona Halep e mult mai răbdătoare cu ea”

- Multă lume a notat la Serena că se deplasează mai bine, și ea a spus că s-a pregătit în mod special la acest capitol înainte de începerea sezonului. Ce credeți, e vizibil? Cât de mult contează?
- Da, am văzut că a zis chiar și Mats Wilander chestia asta, însă depinde cât și cu cine joci. Dacă adversara riscă de asemenea și știi la un moment dat că va greși, e bine, însă cu Simona nu cred că ar fi o idee bună să se ia la alergare. Cred că va fi destul de important cum va servi Serena, dar Simona are returul, iar partea de mișcare în teren o face foarte bine plus că, la rândul ei, servește foarte bine. Având și aceste meciuri câștigate, contează. În plus, este mult mai răbdătoare cu ea, nu se mai supără ca înainte, cred că are toate cărțile ca să câștige meciul acesta.

- Cât de mult va conta, dacă va conta, astăzi faptul că precedentul lor meci este finala de la Wimbledon, câștigată atât de clar de Simona?
- Un pic contează, pentru partea mentală, dar a fost demult, dacă stăm să ne gândim. Nu s-a întâmplat în ultimele o lună și jumătate-două luni. Azi e un meci nou, dar acel meci câștigat la Wimbledon i-a adăugat mult la încredere Simonei pentru o înfruntare viitoare contra Serenei. În plus, peste amândouă au mai trecut niște ani, dar una e să treacă la 28, alta la 37. Tot ce se adaugă, chiar dacă spunem că Serena se deplasează mai bine, cu fiecare an care trece, viteza nu mai e la fel, acolo pierzi. Iar Simona este la vârf, am văzut că în perioada de pandemie, în special în ultimele trei luni, înainte de a merge în Australia, a lucrat mult și se observă, este într-un tonus foarte bun.

Pentru Simona Halep ar fi o victorie de megapalmares 

- De-a lungul anilor s-au adunat 11 meciuri între cele două, azi e al 12-lea. Cum a evoluat rivalitatea lor în acest deceniu?
- A evoluat de la o mare campioană care juca împotriva unei tinere campioane în devenire la meciuri între două campioane. Una mai mare, e adevărat, dar și una care are titluri de Mare Șlem, a mai jucat câteva finale, e de atâta vreme între primele 10, primele 5... Acum, în mod normal, se joacă de la egal la egal, cu un mic avantaj pentru Simona.

- Rămâne o înfruntare cu Serena provocarea supremă, pentru Simona, dar și pentru alte jucătoare, având în vedere palmaresul ei, statura ei de campioană?
- Bineînțeles că oricine vrea să și-o treacă pe lista jucătoarelor învinse pe Serena Williams, nu cred că există țel mai mare. Doar să câștigi un Grand Slam... dar strict ca jucătoare pe care ți-ai dorit să o întâlnești și care pentru multe a fost un idol, multe au urmărit ce a făcut, cum se antrenează, cum lovește... Ar fi o victorie de megapalmares.

- În final, aveți un pronostic clar pentru meci?
- Eu cred că va câștiga Simona cu 2-0 și sper ca așa să fie. 

Serena Williams o conduce pe Simona Halep cu 9-2 la întâlniri directe 

Simona Halep a adunat deja 11 înfruntări cu campioana americană, aflată în urmărirea unui record ce părea imposibil de atins până în urmă cu câțiva ani: egalarea performanței lui Margaret Court, de a cuceri 24 de titluri de Grand Slam. 11 înfruntări și a 12-a mâine. Una în care românca pășește cu o doză de încredere considerabilă, după ce Halep a învins-o pe Williams în finala de la Wimbledon 2019. 

Istoricul întâlnirilor dintre Simona Halep și Serena Williams

  • Simona Halep – Serena Williams (Wimbledon 2011 – 6-3, 2-6, 1-6)
  • Simona Halep – Serena Williams (Roma 2013 - 3-6, 0-6)
  • Simona Halep – Serena Williams (Cincinnati 2013 - 0-6, 4-6)
  • Simona Halep – Serena Williams (Singapore, în grupa Turneului Campioanelor 2014 - 6-0, 6-2)
  • Simona Halep – Serena Williams (Singapore, finala Turneului Campioanelor 2014 -3-6, 0-6)
  • Simona Halep – Serena Williams  (Indian Wells, 2015 – abandon Williams)
  • Simona Halep – Serena Williams  (Miami 2015 - 2-6, 6-4, 5-7)
  • Simona Halep – Serena Williams (Cincinnati, 2015 – 3-6, 6-7)
  • Simona Halep – Serena Williams (Indian Wells, 2016 – 4-6, 3-6)
  • Simona Halep – Serena Williams (US Open, 2016, 2-6, 6-4, 3-6)
  • Simona Halep – Serena Williams (Australian Open, 2015 – 1-6, 6-4, 4-6)
  • Simona Halep – Serena Williams (Wimbledon, 2019 – 6-2,6-2)

Citește și alte știri despre Simona Halep:

Cine transmite Simona Halep - Serena Williams la TV! Unde e live online superduelul de la Australian Open

Simona Halep vs Serena Williams, provocarea SUPREMĂ! Analiza unei încleștări incredibile la Australian Open

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
johnny2
johnny2  •  16 Februarie 2021, 09:23

haterii cerseste atentie , au avut copilarie nefericita , mami nu a iubit pe ei.

simonhalep
simonhalep  •  16 Februarie 2021, 09:14
Postat de balaur pe 16 Februarie 2021, 09:02

Halep nu poate fi favorita nici cand Serena implineste 90 de ani.

Serena e accidentată, dar sper să se facă 10-2 scorul dintre ele. Tata stere a jucat la pariuri pe victoria Serenei, deci halep va avea de câștigat!

reteleanu
reteleanu  •  16 Februarie 2021, 09:10

desi e om care a trait toata viata in tenis si are experienta cat toata romania la tenis, spune niste banalitati...care nici macar nu prea mai par actuale, din ce spun ceilalti experti. serena se misca anul asta pe teren la fel ca in tinerete (oricum deplasarea nu era niciodata punctul ei forte). mai degraba sunt curios ce zice adi stelistul, de pe site-ul asta, decat fostii antrenori subiectivi ai simonei.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close