SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

VIDEO Sorana Cîrstea, eliminată în optimi la Roland Garros! Cădere incredibilă după ce a ratat o minge de set

Sorana Cîrstea, la Roland Garros // foto: Guliver/GettyImages +14   FOTO
Sorana Cîrstea, la Roland Garros // foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 06 iunie 2021 13:35 / Actualizat duminica, 06 iunie 2021 17:02

Sorana Cîrstea (31 de ani, 54 WTA) a fost eliminată de slovena Tamara Zidansek (23 de ani, 85 WTA)  în optimile de finală de la Roland Garros, scor 6-7(4), 1-6.  

La 12 ani distanță, soarele parizian strălucește la fel de viu în iunie, iar Sorana intră pe arena Suzanne Lenglen cu pasul drept și fruntea sus.  

Până acum, sezonul ei de zgură e cel mai bun din carieră, iar parcursul de la Roland Garros a confirmat ceea ce s-a văzut la Istanbul și Strasbourg.

12 ani au trecut de la precedentul traseu adânc al româncei în turneul de Mare Șlem, atunci când a atins sferturile de finală ca adolescentă în vârstă de 19 ani.

Pentru a egala performanța din 2009, în „optimi" i s-a așezat în cale Tamara Zidansek, numărul 85 mondial, care și-a anunțat mai discret evoluția bună de la Paris, cu o finală la Bogota și un set luat liderului mondial, Ashleigh Barty, la Madrid. 

Apoi cu victoria în fața Biancăi Andreescu în primul tur, o epopee de 3 ore și 20 de minute tranșată de slovenă cu 9-7 în decisiv și multă îndârjire.

Sorana Cîrstea, eliminată de la Roland Garros

Meciul dintre ele, primul al zilei pe a doua arenă din complexul Roland Garros, a început cu două break-uri. Zidansek l-a reușit pe primul, dar Sorana a reacționat rapid, cu un game perfect de retur. 

Tenisul exploziv al româncei a adus lucrurile în echilibru, oferind partidei artificiile, în timp ce adversara ei și-a găsit locul mizând pe construcție și răbdare

Stiluri contrastante, exprimate clar mai ales în game-urile proprii de serviciu - pentru că după acele prime break-uri, setul întâi s-a stabilizat, cele două mergând umăr la umăr.

Sorana, alertă, a generat viteza și puterea execuțiilor jucând cu încheietura relaxată, căutând permanent să fie mai activă, să fie cea care dictează. O caracteristică a jocului ei, pe care însă precizia a pus-o clar în evidență. 

Trei game-uri albe de serviciu a avut românca în actul inaugural, pierzând în total 7 puncte până la tie-break. Pentru că acolo a dus această alternanță, iar Zidansek și-a extras încredere dintr-un game prelungit, cu care a egalat la 6, salvând și o minge de set a româncei.

Tie-break-ul, loteria perfidă uneori a tenisului, a adus mai multe erori din partea Soranei. Slovena a reușit primul minibreak, Cîrstea a egalat, însă echilibrul s-a rupt din nou, de data aceasta definitiv. Zidansek s-a distanțat la 6-3 și, deși adversara a salvat o minge de set, acesta i-a revenit numărului 85 mondial cu 7-4 în tie-break. 

În final, Sorana a avut un punct în plus, însă aici contează game-urile și seturile. 14 lovituri câștigătoare, dar și 19 erori neforțate pentru româncă, ultimele cântărind mai mult până la urmă. 

„Am venit pregătită, primul set a fost o adevărată bătălie, ea chiar a avut minge să-l câștige, dar sunt fericită că am izbutit eu", a admis la final Zidansek.

Setul secund a debutat cu slovena la serviciu. Un game imens, care probabil avea să cântărească foarte mult în derularea rapidă, drastică a actului. 

Trei mingi de break a avut Cîrstea, însă Tamara s-a agățat, cu un calm aproape înnebunitor, și a făcut 1-0 la prima șansă de game avută.

Sorana a acuzat cumva, în interior, acele ocazii nevalorificate, a alunecat într-o zonă de joc din care luciditatea și exactitatea au dispărut. 

Și mai multe greșeli, mai multă grabă, o porțiune de meci în care parcă pe teren s-a aflat o altă variantă a ei, cea care punea miza pe risc necontrolat la fiecare punct.

De partea cealaltă a fileului, slovena a jucat eliberată, producând un tenis plin de reușite. S-a hrănit din fiecare punct, păstrând calmul și măsura. Raportul inițiativei s-a schimbat clar în favoarea lui Zidansek, care a adunat lovitură câștigătoare după lovitură câștigătoare.

Pe cât de strâns a fost primul set, pe atât de abrupt a curs al doilea. Slovena s-a distanțat iute la 5-0, acolo unde Sorana a avut o tresărire de orgoliu, câștigându-și serviciul fără ezitare. A luptat apoi când adversara servea pentru meci, a smuls chiar o șansă de break, insuficientă însă. 

După o oră și 25 de minute, românca părăsea arena Suzanne Lenglen privind în jos, gândindu-se poate la ocazia uriașă pe care a avut-o în față și pe care nu a putut s-o fructifice.

VIDEO Rezumatul meciului Tamara Zidansek - Sorana Cîrstea

Tamara Zidansek - Sorana Cîrstea 7-6 (4), 6-1

GAME, SET MECI, TAMARA ZIDANSEK, 6-1: Slovena câștigă game-ul și meciul, deși Cîrstea a avut o minge de break

Game Cîrstea, 5-1: Sorana rămâne în meci. A câștigat pe propriul serviciu, dar Tamara va servi pentru a închide partida

Game Zidansek, 5-0: Tamara este doar la un game de câștigarea meciului

Break Zidansek, 4-0: Cîrstea cedează încă un game de serviciu, în care a făcut două duble greșeli consecutive

Game Zidansek, 3-0: Slovena joacă la cele mai înalte cote în aceste momente. Este foarte sigură pe ea, nu greșește și câștigă încă un game cu ușurință

Break Zidansek, 2-0: Jucătoarea noastră este dominată în aceste momente și face un game foarte slab la serviciu. Zidansek returnează perfect și face break-ul

Game Zidansek, 1-0: Sorana ratează trei mingi de break în startul acestui set, iar slovena preia conducerea

A început setul doi. Zidansek servește prima

SET TAMARA ZIDANSEK, 7-6: Slovena câștiga tie-break-ul și primul set. Cele două jucătoare au lovit mereu la limită, dar Sorana a greșit mai mult, iar Tamara a profitat de fiecare dată

Game Zidansek, 6-6: Setul se va decide la tie-break, după un game jucat la limită, în care Sorana Cîrstea a ratat o șansă de set.

Game Cîrstea, 5-6: Sorana este din nou la un game de câștigarea setului. Și-a câștigat cu lejeritate serviciul, la 0, iar acum are nevoie un break pentru a închide setul înainte de tie-break

Game Zidansek, 5-5: Tamara a rezistat presiunii scorului și a câștigat rapid game-ul, fără să cedeze vreun punct

Game Cîrstea, 4-5: Sorana își face din nou serviciul, chiar dacă Zidansek a încercat să pună presiune. Românca e doar la un game de câștigarea setului, iar Tamara va servi acum pentru a rămâne în set

Game Zidansek, 4-4: Scorul este din nou egal. Tamara a servit foarte bine, iar Cîrstea, chiar dacă a încercat să preia conducerea în schimburi, nu a reușit

+10 FOTO

Game Cîrstea, 3-4: Jucătoarea noastră face un nou game extrem de solid la serviciu. A lovit excelent mingea, a ales cele mai bune soluții și nu a cedat niciun punct, fiind din nou la conducere

Game Zidansek, 3-3: Slovena egalează, deși Cîrstea a făcut un game bun. Jucătoarea noastră a reușit câteva puncte foarte bune, dar a greșit când a încercat să accelereze ritmul și să găsească lovitura direct câștigătoare

Game Cîrstea, 2-3: Din nou, Sorana face un game solid la serviciu. Nu a mai ezitat, cum a făcut-o în primul game, iar Zidansek nu a putut face față loviturilor venite de la Cîrstea

Game Zidanek, 2-2: Scorul este din nou egal. Tamara câștigă și ea pe propriul serviciu, după un game în care a servit foarte bine. Punctul cheie a fost la 15-15, când Cîrstea a ratat la limită un forehand, mingea trimisă de ea ieșind foarte puțin în afara terenului

Game Cîrstea, 1-2: Un game excelent făcut de Sorana, câștigat la 0. Jucătoarea noastră a servit foarte bine și a închis game-ul cu un forehand în lung de linie, executat perfect

Break Cîrstea, 1-1: Sorana egalează rapid, după un game foarte bun la retur. Cîrstea a returnat agresiv și a profitat de greșelile făcute de adversară în momentele importante din game

Break Zidansek, 1-0: Sorana începe ezitant meciul. A servit slab de multe ori, iar Zidansek a putut controla punctele. La mingea de break, Sorana trimis în fileu dintr-o poziție foarte bună, după un retur slab al adversarei

A început meciul. Sorana servește prima

Citește mai multe știri de la Roland Garros:

Irina Begu continuă la Roland Garros! S-a calificat în optimile probei de dublu

Cine câștigă Roland Garros? Favoritele cad pe capete la Paris: încă un nume mare e OUT

Playtech: Cum a arătat Simona Halep mireasă. Rochia inedită a lăsat mască toţi invitaţii


Comentarii (46)
347655969058390
Ion Popescu  •  07 Iunie 2021, 10:34
Postat de Tudorel Dumitru pe 06 Iunie 2021, 20:03

Dumnezeu nu joaca zaruri.Vorba unui mare savant.Cu toate eforturile lui "tata socru",care o trimite nemeritat si la olimpiada,acum cand toate favoritele s-au retras Sorana si-a dovedit lmitele.Ea este singurul cetatean roman care s-a bucurat alaturi de Ostapenko,cand aceasta a invins-o pe Halep in finala de la Paris.SUCCESURI IN CONTINUARE !!!

Ai dreptate. Cirstea a avut atunci o comportare urita si nepatriotica. Nu stiu de ce. Probabil datorita invidiei. ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

catalin.palcu
catalin.palcu  •  06 Iunie 2021, 22:30
Postat de rocky5 pe 06 Iunie 2021, 15:26

Cum s-o compari pe Nadia, multiplă campioană olimpică și mondială pentru Romania, cu Halep care si-a reprezentat mai mult contul personal din bancă? Ce a câștigat pentru tricolor Halep? Halep poate cel mai mare sportiv din istoria mechedoancelor...

Simona a reprezentat mereu Romania, nu Albania, nu Macedonia sau mai stiu eu ce aiureli ai tu in cap. Medaliile la Olimpiada ale lui Ivan Pataichin iti put si alea? Ca nici ala nu e etnic roman. Ti-e rusine si de performantele Iolandei Balas, de golurile date de Hagi si Boloni in tricoul nationalei? Esti doar un sovin si un meschin. Si si-ar fi garnisit si Nadia conturile daca putea, dar pe vremea aia sportivii de performanta erau platiti firimituri comparand cu astazi.

157529838161978
Tudorel Dumitru  •  06 Iunie 2021, 20:03

Dumnezeu nu joaca zaruri.Vorba unui mare savant.Cu toate eforturile lui "tata socru",care o trimite nemeritat si la olimpiada,acum cand toate favoritele s-au retras Sorana si-a dovedit lmitele.Ea este singurul cetatean roman care s-a bucurat alaturi de Ostapenko,cand aceasta a invins-o pe Halep in finala de la Paris.SUCCESURI IN CONTINUARE !!!

Vezi toate comentariile (46)
Comentează