SPORTURI  »  TENIS  »  WTA ROMA

CRONICĂ A căzut și ultima » Sorana Cîrstea, învinsă de Jelena Ostapenko în turul II la Roma!

Sorana Cîrstea / Sursă foto: Imago Images
Sorana Cîrstea / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 12 mai 2023 19:57 / Actualizat sambata, 13 mai 2023 07:44

Sorana Cîrstea (33 de ani, #34 WTA) a fost învinsă de letona Jelena Ostapenko (25 de ani, locul 20 WTA),  în turul II al turneului de la Roma, scor 3-6, 6-3, 2-6.

România a rămas fără reprezentante în turneul de la Roma după ce Sorana Cîrstea a fost învinsă de Jelena Ostapenko cu 6-3, 3-6, 6-2. Întâlnirile cu Jelena Ostapenko sunt un coșmar pentru Sorana Cîrstea, forța cu care lovește letona îi pune multe probleme, astfel că, până azi, ea nu reușise să câștige niciun set în fața ei în cele două întâlniri precedente. 

Primul set a curs rapid printre plângerile româncei, care i-a spus supervizoarei că nu se poate juca tenis pe arena Grand Stand. În cele treizeci și cinci de minute în care s-a scurs primul set, campioana de la Roland Garros din 2017 a lovit de 14 ori direct câștigător în timp ce românca a făcut-o doar de două ori. 

Chiar dacă au fost și 11 greșeli neforțate, Ostapenko a dominat complet primul set.

Sorana Cîrstea a răbufnit în meciul cu Ostapenko » A mers direct la arbitrul de linie: „Nu se poate juca!”
WTA ROMA
Sorana Cîrstea a răbufnit în meciul cu Ostapenko » A mers direct la arbitrul de linie: „Nu se poate juca!”

Sorana a schimbat tactica în setul doi

Partea a doua a început mult mai bine pentru jucătoarea din România, clasată în această săptămână pe poziția 34 în clasamentul WTA, ea reușind să o miște mai mult pe Ostapenko, fapt ce s-a tradus într-un 2-0 pe tabelă.

Apoi, serviciul Soranei a fost aspru pedepsit de adversară, cu retururi de o forță incredibilă, însă românca a reușit să iasă din situațiile complicate pe care le-a întâlnit și a reușit să-și treacă game-ul în favoarea sa la a treia oportunitate ivită. 

În game-ul al patrulea, românca a salvat cinci mingi de break, ținând cu dinții de avantajul obținut la începutul părții a doua, astfel s-a ajuns la 4-1. La 5-1, Sorana a servit pentru a închide setul, dar nu a fructificat niciuna dintre cele două mingi pe care și le-a procurat. 

Ostapenko a sperat pentru câteva minute că va putea reveni, dar Cîrstea a fost mai încrezătoare și mai convingătoare și după 57 de minute a închis setul cu 6-3.

6-7a fost raportul dintre loviturile direct câștigătoare și greșelile neforțate pentru Sorana Cîrstea , în timp ce adversara sa a ajuns la raportul de 17-24

14 oportunități de breakau fost în setul al doilea, câte șapte de fiecare, Sorana a fructificat 2, iar Ostapenko 1

Încurajată de apropiați, Sorana Cîrstea a cedat clar decisivul

Începutul decisivului a fost în zodia Jelenei Ostapenko, ea reușind să-și echilibreze un pic mai bine jocul, astfel că făcut break-ul și s-a distanțat la 3-0. Sorana a apărut și ea pe tabelă după game-ul al patrulea, prilej ca antrenorul Tomas Johansson să strângă pumnul, acompaniat de Ion Ion Țiriac, iubitul româncei. 

În tribunele arenei Grand Stand a fost și Darren Cahill, fostul antrenor al Simonei Halep, dar și colaborator al Soranei în 2013 grație programului Adidas. 

Jelena Ostapenko a revenit pe alocuri la practicile din primul set, astfel că a mai făcut un break și s-a aflat în poziția de a închide meciul la 5-1. Sorana nu a vrut să plece de pe teren, astfel că a salvat șase mingi de meci. N-a cedat un centimetru, a fost curajoasă și a fost răsplătită, 5-2. Din păcate, serviciul nu a fost la cote înalte și Ostapenko a câștigat la a șaptea minge de meci după două și cincisprezece minute. 

Apropiate în trecut, Sorana și Jelena s-au salutat destul de rece la finalul partidei. Românca se oprește în turul al doilea la Roma, după ce săptămâna trecută se impusese la Reus, o competiție WTA 125. Cel mai bun rezultat al româncei pe zgura de la Roma rămâne atingerea optimilor de finală în 2012.

  • 94-85 este raportul dintre victoriile și înfrângerile pe zgură pentru Sorana Cîrstea
  • 37-31 este raportul dintre victoriile și înfrângerile pe zgură pentru Jelena Ostapenko
  • 6 participări la turneul de la Roma are Sorana Cîrstea, pierzând de patru ori în primul tur
  • 46-46 a fost raportul dintre loviturile direct câștigătoare și greșelile neforțate pentru Jelena Ostapenko la final, în timp ce Sorana a fost la cotele 14-18

 Sorana Cîrstea - Jelena Ostapenko 3-6, 6-3, 2-6

  • 2-6, Game, Set, Meci Ostapenko. Sorana își cedează serviciul, nu reușește să găsească răspunsuri în fața mingilor lungi expediate de adversara sa. Letona avansează, astfel, în turul III, unde va juca împotriva Barborei Krejcikova, o fostă altă câștigătoare la Roland Garros. 
  • 2-5, Break Cîrstea: Ce moment! Letona irosește nu mai puțin de șase mingi de meci, iar jucătoarea din România reușește să facă break. Rămâne de văzut cum vor gestiona cele două desfășurarea ostilităților din ultimul game.
  • 1-5, Break Ostapenko: Jocul Soranei Cîrstea se dezintegrează. Letona mai reușește un break și nu mai are cum să scape calificarea.
  • 1-4, Game Ostapenko: Letona răspunde printr-un game-blitz cu serviciul, conduce cu 4-1 și e extrem de aproape de victorie.
  • 1-3, Game Cîrstea: Sorana rămâne conectată la meci, își face serviciul și începe cursa de urmărire a letonei.
  • 0-3, Game Ostapenko. Sorana nu mai reușește să-i pună probleme adversarei sale în acest moment al jocului. Fără să exceleze neapărat la vreun capitol, Ostapenko mai câștigă un game cu serviciul și conduce clar.
  • 0-2, Break Ostapenko: Jucătoarea din Letonia câștigă un alt game extrem de strâns, reușește break-ul și se instalează la conducere în setul trei.
  • 0-1, Game Ostapenko. Letona începe excelent setul decisiv, se impune fără emoții pe propriul serviciu.
  • Începe setul trei. Jelena Ostapenko se pregătește să servească.
  • 6-3, Game, Set Cîrstea. Sorana nu mai ratează oportunitatea de a închide setul și trimite confruntarea în decisiv, susținută de un serviciu care a funcționat ideal în acest game. 
  • 5-3, Game Ostapenko. „Aļona”, așa cum o alintă apropiații în țara natală, dă semne vizibile de revenire. Își adjudecă game-ul la serviciu și se apropie periculos de Sorana.
  • 5-2, Break Ostapenko. Jelena se „agață” de acest set, reușește să se impună pe serviciul Soranei și să oprească seria negativă.
  • 5-1, Game Cîrstea: Încă un break realizat de Sorana, care va servi imediat pentru a închide manșa secundă. 
  • 4-1, Game Cîrstea: Sorana iese la suprafață dintr-un game teribil, dominat de numeroase răsturnări de situație. Românca a salvat mai multe mingi de break ale Jelenei și conduce acum cu 4-1. 
  • 3-1, Game Ostapenko: Letona îi refuză Soranei un nou break, „apare” pentru prima oară pe tabelă în setul secund. 
  • 3-0, Game Cîrstea: Sorana se distanțează, are un avantaj liniștitor în acest moment. Românca a făcut 3-0 la capătul unui alt game strâns, în care a anihilat mingi de break ale letonei.
  • 2-0, Break Cîrstea: Game-maraton în startul setului secund, iar Sorana are, în sfârșit, câștig de cauză. Cîrstea revine de la 15-40, trece cu brio de o serie de egalități și se instalează la conducere pentru întâia oară în acest meci. 
  • 1-0, Game Cîrstea: Jucătoarea din România e inspirată, oprește jocul la o minge lungă trimisă de Ostapenko pe care arbitrii de linie n-o semnalizaseră. Arbitrul de scaun confirmă out-ul, iar Sorana își adjudecă game-ul. 
  • A început setul secund, cu Sorana la serviciu. 
  • 3-6, Game, Set Ostapenko: Jelena rămâne constantă cu propriul serviciu, închide game-ul fără probleme și e în avantaj, la capătul unui set care a durat 35 de minute. 
  • 3-5, Game Cîrstea: Excelentă revenirea jucătoarei noastre. Sorana „răstoarnă” un 0-30 periculos, își adjudecă serviciul și mută presiunea în terenul adversarei.
  • 2-5, Game Ostapenko: Letona reușește un nou game la zero, se desprinde și e în pole-position să câștige setul inaugural.
  • 2-4, Break Ostapenko. Sorana intră din nou într-o perioadă negativă de joc, își pierde serviciul și e într-o postură delicată în set.
  • 2-3, Game Ostapenko: Jucătoarea din Letonia își face serviciul fără probleme. Cel mai scurt game de până acum e adjudecat fără emoții de fosta câștigătoare de la Roland Garros.
  • 2-2, Game Cîrstea: Reprezentanta României iese cu bine dintr-un game complicat, reușește să egaleze la doi după un start în care a fost dominată de letonă.
  • 1-2, Break Cîrstea. Sorana punctează pentru prima oară pe tabelă, joacă mai dezinvolt și reușește re-break-ul. Urmează un schimb de replici al româncei cu arbitrul de scaun.
  • 0-2, Break Ostapenko. Început ezitant al româncei, care-și pierde serviciul după un alt game lung.
  • 0-1, Game Ostapenko. Prim game foarte disputat pe serviciul letonei, în care Sorana chiar a irosit o oportunitate de break. Stăpână pe propriile lovituri, Jelena a ieșit din situația dificilă și a trecut în avantaj.
  • A început meciul. Jucătoarea din Letonia se află la serviciu. 
  • Ne pregătim de startul meciului. Cele două jucătoare, bune prietene în afara terenului, se află la încălzire.

VIDEO Sorin Erlic, primul antrenor al Soranei Cîrstea: „Avea lovituri, acum are și mental”

Vezi și:

Ana Bogdan e în turul doi la Roma » O așteaptă duelul cu locul 4 WTA

Povestea nespusă a lui Ion Țiriac » A doborât un GIGANT: „Imediat, după meci, el a ajuns la spital!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (18)
VanBasten
VanBasten  •  13 Mai 2023, 13:35
Postat de Trandafir pe 13 Mai 2023, 13:07

GSP nu stie ca mai avem doua romance, Ruse si Niculescu in continuare la Roma, care au meciuri astazi la dublu. Succes !

Dublul nu contează, e un soi de umplutura. Și cele mai mari blaturi la dublu se fac.

VanBasten
VanBasten  •  13 Mai 2023, 13:28
Postat de dragan pe 13 Mai 2023, 08:53

tolontane, ai facut din jurnalism *** cu iz intelectual! ce legatura poate exista intre obsesia agramatului basten despre lume si viata si jocul de tenis, si ce vina are Sorana Cirstea ca voi o folositi drept material didactic? tie chiar nu ti-e rusine de nivelul la care ai atirnat gaz(et)a asta de pripas?

Agramatul VanBasten cunoaște limba romana mai bine decât matale.

Trandafir
Trandafir  •  13 Mai 2023, 13:07

GSP nu stie ca mai avem doua romance, Ruse si Niculescu in continuare la Roma, care au meciuri astazi la dublu. Succes !

Vezi toate comentariile (18)
Comentează