FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - MUNTENEGRU 1-1

A aruncat laboratorul în aer! Care au fost experimentele ratate de Daum la debutul său ca selecționer al României

Daum a fost foarte calm pe tot parcursul meciului // Foto: Alex Nicodim
Daum a fost foarte calm pe tot parcursul meciului // Foto: Alex Nicodim

Articol de GSP - Publicat marti, 06 septembrie 2016 00:00

Debutul lui Daum a conținut o serie de experimente ratate ale antrenorului german. Selecție fără criterii clare, schimbări ciudate, lipsa organizării, jucători mutați pe poziții pe care nici germanul nu-i mai văzuse.

Stanciu a irosit două puncte, în sensul că transformarea penalty-ului din final ne-ar fi adus victoria în fața Muntenegrului. Fructificarea momentului decisiv din al șaptelea minut de prelungiri ar fi ascuns însă realitatea din partida de debut în preliminariile Mondialului.

România nu a funcționat, a atacat greu și a participat la un meci foarte slab, în care ex-iugoslavii și-au păstrat planul inițial, "să obținem o remiză", iar "tricolorii" n-au fost în stare de mai nimic.

Iar Cristoph Daum a participat la seara dezamăgitoare cu o serie de decizii neașteptate, erori cu care a compus mecanismul dezechilibrat:

Noul selecționer a convocat patru extreme dreapta pentru partida cu Muntenegru: Adi Popa, Torje, Chipciu și Dorin Rotariu. Fotbaliști de profiluri diferite, care ofereau opțiuni diverse, în funcție de plan. Germanul i-a ținut pe toți patru pe bancă și a apelat la Bicfalvi ca mijlocaș dreapta!

Un fotbalist care a evoluat de-a lungul carierei ca închizător, ca mijlocaș de ambele faze, adică un "număr 8", sau ca al doilea atacant. Oricum, în poziții centrale, nu în bandă! În rolul în care l-a distribuit Daum, Eric a fost pierdut pe teren, prea lent pentru o poziție laterală.

Schimbările s-au făcut târziu, deși era evident că jocul nu funcționa. Prima, în minutul 70, a fost șocantă: a ieșit vârful Andone și a intrat extrema Torje, trimisă pe partea stângă, opusă celei pe care evoluează de obicei! La 0-0, când România nu se apropia de poartă, germanul a scos singurul vârf!

A urmat o modificare logică, Popa în locul lui Bicfalvi, târziu, cu 14 minute înaintea finalului. Și ultima în minutul 90 plus 3, când a intrat Keșeru și a ieșit Stancu.

Intrarea lui Torje pe stânga n-a fost singura reprofilare pe care a propus-o Daum. Exista îngrijorarea că noul selecționer nu cunoaște foarte bine jucătorii, fiindcă a fost angajat de curând. Surprinzător, într-o asemenea situație, neamțul nu a folosit fotbaliștii pe pozițiile lor naturale, a apelat la câteva experimente.

Bicfalvi pe dreapta, fundașul Săpunaru utilizat ca mijlocaș central. Hoban, fundaș central sau închizător la club, transformat la "națională" într-un mijlocaș box to box care trebuia să apară ca elementul în plus în fazele de atac.

Fără un serviciu grozav, incapabil de șuturi sau alte execuții, Hoban a alergat de pomană de la un careu la altul, ineficient, consumat într-o navetă fără sens.

"Am în buzunar câteva soluții pentru fazele fixe", a asigurat Daum într-un interviu din Gazetă. Afirmația a fost făcută înaintea debutului și pare o ironie acum! România a fost egalată exact dintr-un moment static, o lovitură liberă executată pe lung, cu Jovetici apărut la bara a doua.

Atacantul înalt de 1,83 m a marcat cu capul de lângă Moți, mai înalt și mai obișnuit să participe la dueluri aeriene. Jovetici s-a aflat între Moți și Filip, așa că responsabilitatea ar putea fi pasată oricăruia.

Explicația de după meci a lui Daum e șocantă: "Echipa a preferat să se apere așa, în linie. Acesta e riscul când nu iei adversarii om la om".

O declarație potrivită pentru un spectator, nu pentru selecționer, căruia îi revine toată responsabilitatea, inclusiv strategia de la fazele fixe defensive!

S-a dat lovit Săpunaru? Penalty-ul din minutul 90+7 i-a luat prin surprindere pe români. Daum a explicat cum a ajuns să bată Stanciu: "Trebuia să execute Bogdan Stancu, dar îl schimbasem cu Keșeru. Apoi era Săpunaru, care a avut o mică problemă medicală".

Ce problemă? Pe teren nu s-a văzut în niciun moment că fotbalistul Astrei ar fi suferit din motive medicale. Dar Cristi greșise la golul Muntenegrului, când a produs lovitura liberă din care s-a marcat,. Și are pe conștiință un eșec suferit de Astra.

În meciul cu CFR, Săpunaru a ratat un penalty la 1-2. Campioana a picat total și a pierdut până la urmă cu 1-5. Afectat de greșelile recente, poate și obosit, s-a eschivat Săpunaru ca să nu-și asume responsabilitatea unei lovituri de pedeapsă în ultima fază a meciului?

"Unde l-a văzut Daum pe Săpunaru mijlocaș, că la Astra nu joacă așa!? A jucat mijlocaș la Pandurii? Asta e culmea, acum trebuie să ne luăm toți după Pandurii!"
Sorin Cârțu, la DolceSport

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (7)
satyricon
satyricon  •  06 Septembrie 2016, 18:46
Postat de Marius Constantin pe 06 Septembrie 2016, 10:39

cum puteti spune ca Sapunaru a fost de vina la gol?Adi Popa a pierdut mingea la mijloc...deja dupa 1 meci vreti sa schimbati antrenoru,nu mai scrieti porcarii

Ba Bulă, cine a faultat total aiurea si rudimentar ca un urangutan?

speedy73
speedy73  •  06 Septembrie 2016, 12:02
Postat de alenb pe 06 Septembrie 2016, 09:44

Numai prostii debitati.. Moti mai inalt la jovetic? Mai verificati. Sapunaru a jucat destul si ca mijlocas inchizator, cel putin la Pandurii, deci care e improvizatia? el joaca ca fundas dreapta, central sau mijlocas inchizator. Pe Hoban mai aveti un pic si il acuzati pe Daum ca l-a bagat play maker, desi el a fost al doilea inchizator. Bicfalvi nu a jucat pe banda, echipa nu a jucat cu mijlocasi de banda pana la intrarea lui popa si torje, s-a mers pe urcarea fundasilor laterali.

Orice o fi jucat Bicfalvi, a facut-o slab, in punctul asta cred ca suntem de acord. El a fost, cu adevarat, experiementul nereusit al lui Daum. In rest, de acord cu observatiile tale. Altfel...se pot spune si bune, si rele despre meci. La bune as pune prestatia lui Benzar, in linii mari apararea mi s-a parut sigura (cu exceptia golului, parca nu s-au facut greseli - e adevarat, nici muntenegrenii nu au pus presiune prea mare). La rele...jocul cu 2 inchizatori (cel putin bizar, in conditiile in care anunti ca vei ataca din primul pana in ultimul minut), jocul lui Bicfalvi, lipsa suturilor la poarta si a centrarilor precise. Nu stiu cate dintre astea i se pot pune in carca antrenorului. Sistemul cu 2 inchizatori, sigur :)

134851460226751
Tara Ion  •  06 Septembrie 2016, 11:30

Săpunaru are curul cât tarna. Ce sa mai joace ăsta?

Vezi toate comentariile (7)
Comentează