FOTBAL  »  Superliga  »  LIGA 1

Liga 1, săracii Europei! Un semn al prăbușirii fotbalului românesc? Am ajuns să ne comparăm cu amatorii

Articol de , - Publicat luni, 18 februarie 2019 09:07

Dintre toate campionatele în care s-au folosit bani pentru transferuri în iarna asta, doar în Albania s-au vânturat sume mai mici decât în Liga 1.

Cluburile din primul eșalon au profit de 130 de milioane de euro doar din mercato în ultimul deceniu, bani care se consumă, nu sunt investiți în achiziții.

Iarna e anotimpul în care românii se cârpesc. Cluburile din mai toate campionatele europene folosesc fereastra de transferuri invernală ca să rezolve problemele pe care le-au sesizat în prima parte a sezonului.

Pentru asta aruncă bani pe piață, mai mulți sau mai puțini, în funcție de țară și de economia fiecărei formații în parte.

Albanezii, slovacii și amatorii

Injectează sute de milioane de euro, ca englezii și ca italienii, ori numai câteva milioane, precum sârbii, maghiarii, israelienii.

Sau ultimul mărunțiș descoperit prin pușculiță, așa cum procedează echipele din prima ligă românească. Doar albanezii au consumat mai puțini bani în mercato de iarnă, dintre toți europenii care au plătit pentru transferuri!

Există și patru ligi în care nu s-a scos nici un euro pentru achiziții: Slovacia, Bosnia, Muntenegru și Țara Galilor.

Toate au competiții foarte slabe. Cu excepția slovacilor, ceilalți nici nu au pretenția să se califice în grupele cupelor europene, sunt victime clare în tururile preliminare.

Galezii nici n-au o ligă profesionistă, fotbaliștii serioși ai lor evoluează în Anglia, măcar la nivelul "subsolului" de acolo dacă nu au calități pentru Premier League, nici pentru Championship.

Muntenegru și Bosnia nici nu convoacă pentru echipele naționale fotbaliști din campionatele proprii, îi recrutează doar din străinătate.

Îi mai batem și fără bani?

Albanezii au scos 120.000 de euro, românii au investit 350.000 de euro. Departe de competiții pe care ne-am obișnuit să le considerăm inferioare, adică ligile din: Suedia, Norvegia, Danemarca, Cehia.

Pe cehi, românii i-au tot eliminat din Europa în anii trecuți. FCSB a trecut de Plzen în preliminariile Champions League, a mai scos-o și pe Sparta Praga, și Petrolul s-a calificat când a întâlnit-o pe Viktoria.

Vor mai reuși formațiile din Liga 1 să meargă mai departe și în condițiile astea, cu cei mai puțini bani? Sau trebuie să picăm cu albanezii ori cu galezii la tragerile la sorți pentru a spera că vom progresa peste vreun tur?

Achizițiile au apărut întâmplător

Românii au fost aproape să se comporte precum galezii pe piața transferurilor, adică să nu consume nici un euro, numai că au avut loc două evenimente care au scos niște bani din conturi.

Craiova l-a vândut pe Mitriță la New York FC cu 7,4 milioane de euro și a adus doi jucători ca să le arate suporterilor că mai și aduce nume noi, nu subțiază exagerat lotul: pe Fortes de la Gaz Metan și pe Andrei Cristea de la Iași.

A plătit 200.000 de euro pentru primul și 100.000 pe atacantul veteran. Dinamo a mai consumat 50.000 de euro, mai mult dintr-o greșeală!

"Câinii" l-au abordat pe Reda Jaadi și sperau să-l ia gratis pe mijlocașul ofensiv, doar că oficialii de la Antwerp au aflat de interesul lui Dinamo și n-au mai fost de acord să rezilieze contractul cu jucătorul, au cerut bani în schimbul lui și au încasat 50.000, roș-albii s-au văzut forțați să scoată banii.

Becali n-a mai vopsit gardul

Liga 1 apărea, de obicei, cu un total al cheltuielilor mai mare, în special datorită investițiilor pe care le făcea Becali. De data asta, nici el n-a mai scos bani, "a pescuit" câțiva fotbaliști fără contracte, gratis.

L-a readus pe Florentin Matei, pe care-l dăduse afară Al Ittihad Kalba, din Emiratele Arabe Unite, după doar patru meciuri. A mai venit Adrian Stoian, pus pe liber de Crotone, care și-a remaniat lotul fiindcă era aproape de retrogradarea în Serie C.

Plus Hora, de asemenea fără echipă, eliberat de Akhisarspor, din Turcia. CFR consumase și ea bani mulți cu un an în urmă: un milion de euro pentru Alex Ioniță, de la Astra, și 700.000 de euro în schimbul lui Costache, de la Dinamo.

Nici unul n-a confirmat și Clujul a ajuns să sufere, cu bugetul la limita rezistenței. Motive pentru care campioana n-a mai scos un leu din cont! 

Au reconstruit echipe fără bani

Echipele românești nu au cheltuit fiindcă n-au avut bani, nu pentru că și-ar fi considerat excelente loturile de anul trecut.

Mutări s-au făcut, chiar mai multe decât de obicei. Dinamo, Călărași și Chiajna și-au redesenat loturile aproape complet, dezamăgite de clasamentul de la finalul anului trecut.

Singurul club care n-a achiziționat pe nimeni a fost CFR. Ardelenii au considerat că lotul lor era deja prea mare și au mai dat afară câțiva fotbaliști, ca să reducă bugetul de salarii.

Dinamo a adus 15 jucători și, în afara celor 50.000 de euro achitați pentru Reda Jaadi, n-a mai plătit nimic, Rednic a găsit 14 inși fără contracte.

Se descurcau mai bine în urmă cu 20 de ani

Cluburile din campionatele mari ale Europei beneficiază de bugete cum nici nu visau în anii 90, sunt mai mulți bani și pentru transferuri, și pentru salarii, implicarea arabilor, a chinezilor și a americanilor cu bani mulți a ridicat nivelul cheltuielilor și i-a obligat pe concurenți să se alinieze.

A crescut mult și valoarea drepturilor TV, o altă sursă care a facilitat explozia costurilor. România se abate de la trend, echipele din Divizia A o duceau mai bine în urmă cu două decenii. În 1999, Dinamo l-a cumpărat pe Adrian Mutu de la FC Argeș cu 600.000 de dolari.

Exact în pauza de iarnă, în "mercato din riparazione" în care s-a ajuns ca azi să se repare cu petice gratis. Suma achitată în schimbul lui Mutu, 600.000 de dolari, depășește cheltuiala tuturor celor 14 formații angrenate în campionat în prezent.

Citește și:

3 declarații decisive despre viitorul lui Dinamo: „S-ar putea să ne despărțim, dacă nu se ridică la cerințele mele”

Citește și:

Gică Popescu, prima reacție după atacul furibund al lui Ionel Ganea
Nationala
Gică Popescu, prima reacție după atacul furibund al lui Ionel Ganea
Transfer de ultimă oră în Superligă » L-au adus pe noul Compagno: cine e „tancul” de 1,98 metri!
Superliga
Transfer de ultimă oră în Superligă » L-au adus pe noul Compagno: cine e „tancul” de 1,98 metri!
Lung Jr. s-a despărțit de Poli Iași » Semnează cu o echipă de play-off din Superliga
Superliga
Lung Jr. s-a despărțit de Poli Iași » Semnează cu o echipă de play-off din Superliga

A ales Louis Munteanu? Disputat de FCSB și Rapid, atacantul a fost filmat cântând despre rivală: „Are valoare d'aia mare / Și știu că nu vă convine”

Mihai Pintilii, despre cel mai greu adversar din carieră: „Era un «bighidiu» d-ala mic. Dădeam cu ură în el, dar nu cădea. Dă-te-n... Doamne, iartă-mă”


Comentarii (6)
observator_federal
observator_federal  •  18 Februarie 2019, 14:01

Există patroni români care, decât să riște să cumpere (transparent) fotbaliști, preferă să ”arvunească” fotbaliști ai altor echipe sau chiar să finanțeze -că așa e creștinește corect - alte cluburi care să sprijine ”din interior” cauza finanțatorului. Și campaniile de presă urmează în mod foarte străveziu - nu mai surprind pe nimeni! - politica editorială stabilită de anumite cluburi ”de (jenantă) tradiție” și nici arbitrii nu par imuni la aceste influențe... În Liga 1 există însă și cluburi serioase care duc o politică inteligentă și corectă de transferuri (reflectată prin joc și asistență de public la stadion) și își fac publică balanța de venituri și cheltuieli - dar aceste exemple de profesionism de nivel european nu se bucură de succes în presa noastră ”sportivă”... Probabil că și în Albania o fi la fel, or avea și ei vreun Ra-Ta-Ta local și o massmedia care să popularizeze șmecherește tocmai exemplele negative...

se_rade_de_fc_fcsb
se_rade_de_fc_fcsb  •  18 Februarie 2019, 13:30

Decaderea fotbalului românesc coincide cu intrarea lui Gigi Becali în fenomen în 2003.

fly_vyp
fly_vyp  •  18 Februarie 2019, 16:18

Ce frumos se vede din afara lipsa de profesionalism a unor asa-zisi autori de articole. "Saracii Europei", postand o poza cu Andrei Cristea, avand pe fond suporterii Universitatii Craiova! 3-4000! Pai, de ce faceti asta? Doar ca sa va faceti de ras? De ce nu dati poze de pe stadionul FCSB, CFR sau Dinamo, cand ei strang cifra asta la meciurile de acasa. Craiova a avut 3-4000 de suporteri in deplasare, dragilor! Ineptii marca GSP.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează