FOTBAL  »  Superliga  »  ARBITRAJ

ANALIZĂ GSP Cine a măsluit analiza VAR: noi sau spaniolii? Diferențe șocante de analiză a ofsaidului la CFR - Rapid versus Barcelona - Real Madrid

Articol de , , - Publicat luni, 20 martie 2023 17:10 / Actualizat luni, 20 martie 2023 17:14

Controversa din jurul modului în care a fost anulat golul marcat de Maglica în CFR - Rapid redeschide discuția despre cum sunt analizate și prezentate fazele de ofsaid de către arbitrii video în Liga 1 ♦ GSP face o comparație cu golul anulat Realului în derby-ul cu Barcelona, când deși pe transmisiunea live poziția lui Asensio pare mult mai clar în ofsaid decât cea a lui Maglica, softul VAR spaniol a prezentat un ofsaid milimetric, nu de cel puțin 1 metru, așa cum a arătat grafica la derby-ul de la Cluj

Trei minute s-a analizat golul marcat de CFR în minutul 93 al meciului cu Rapid. Iar verdictul VAR a fost: ofsaid. Imediat a fost prezentată o imagine cu liniile trasate și cu rezultatul final: cel puțin 1 metru poziție afară din joc. 

Analiza imaginilor redeschide însă aceeași discuție: ce se întâmplă în cabina VAR la meciurile de Liga 1, când sunt de analizat poziții de ofsaid la limită? Nu e prima dată când se prezintă ceva ce nu are nicio legătură cu ceea ce a fost pe teren.

Care credeți că era decizia corectă la golul marcat de Maglica?

Ofsaid
Gol valabil

În primul rând, rezultatul VAR de duminică, raportat la grafica oferită, a sfidat orice lege a fizicii, dar și a logicii. 

Maglica are picioarele la un metru în afara careului mic, iar proiecția realizată de arbitrul VAR, Sorin Costreie, e măcar 40-50 de centimetri în interiorul careului mic. Rezultă că Maglica trebuia să fie atât de înclinat încât umărul să fie la 1,5 metri înspre poartă, raportat la poziția picioarelor, ceea ce e imposibil!

Cine a măsluit analiza VAR: noi sau spaniolii? Diferențe șocante de analiză a ofsaidului la CFR - Rapid versus Barcelona - Real Madrid

În plus, nici linia ultimului fundaș nu era raportată la cea mai apropiată de poartă parte a corpului unui jucător de la Rapid. Gheata stângă a stoperului aflat exact lângă Maglica n-a fost luată în calcul, astfel că a rezultat, după trasarea celor două lunii, un ofsaid imens, de cel puțin un metru, dacă nu și mai mare. 

E posibil ca atacantul croat să fi fost, într-adevăr, în afara jocului, dar în niciun caz într-un ofsaid atât de mare. Fiindcă dacă poziția era atât de clară, întrebarea e de ce a fost nevoie de un timp atât de mare de analiză pentru ceva ce era ofsaid imens?

Cine a măsluit analiza VAR: noi sau spaniolii? Diferențe șocante de analiză a ofsaidului la CFR - Rapid versus Barcelona - Real Madrid

După terminarea derby-ului din Liga 1 însă, a urmat El Clasico, Barcelona - Real 2-1. Unde, spre final, a avut loc o fază extrem de asemănătoare cu cea din CFR - Rapid. Asensio a marcat când scorul era 1-1, însă reușita a fost anulată după intervenția VAR. 

Pe stop-cadrul transmisiunii în direct, înainte ca liniile să fie trasate, poziția în care se afla Asensio dădea senzația unui ofsaid mult mai clar decât în cazul lui Maglica. După trasarea liniilor însă și prezentarea lor în format grafic, deși Asensio a fost declarat în afara jocului, rezultatul a arătat un ofsaid milimetric.

Cine a măsluit analiza VAR: noi sau spaniolii? Diferențe șocante de analiză a ofsaidului la CFR - Rapid versus Barcelona - Real Madrid

Practic, linia albastra (cea dată de ultimul fundaș) era lipită de cea roșie (dată de Asensio).

Comparație e extrem de relevantă, fiindcă fazele sunt aproape identice. Ca poziționare, ca unghi de filmare, ca absolut tot. Iar într-o parte, liniile sunt trase complet greșit și prezentate ca atare, iar în altă parte se arată exact proiecția umerilor celor doi jucători și se stabilește un ofsaid infim.

Cine a măsluit analiza VAR: noi sau spaniolii? Diferențe șocante de analiză a ofsaidului la CFR - Rapid versus Barcelona - Real Madrid

Wenger vrea schimbarea regulii actualului ofsaid

E posibil ca în anii care vin, situații de genul celor petrecute în CFR - Rapid și Barcelona - Real Madrid să nu mai fie sancționate cu ofsaid. Arsene Wenger a propus în urmă cu ceva timp modificarea modului în care un fotbalist să fie sancționat în afara jocului. 

Și anume, să fie declarat ofsaid doar când nicio parte a corpului său nu se suprapune cu poziția ultimului apărător. Cu alte cuvinte, e nevoie să existe un spațiu între atacant și fundaș, pentru ca primul să mai fie sancționat. Această regulă e în teste în Italia, la nivelul campionatului sub 18 ani.

Gigi Becali și lupta la titlul: „Poate câștiga Farul, singurul meu obiectiv e să terminăm peste CFR”

CITEȘTE ȘI:

Gigi Becali, atac la rivalii de la CFR Cluj: „Nu puteți fura voi cu VAR-ul cât putem marca noi”
FCSB
Gigi Becali, atac la rivalii de la CFR Cluj: „Nu puteți fura voi cu VAR-ul cât putem marca noi”
Cristi Săpunaru iese la atac: „Ei vor răul naționalei!” + Răspuns acid pentru Dan Petrescu și Balaj: „Să joace roboții!”
CFR Cluj - Rapid 2-2
Cristi Săpunaru iese la atac: „Ei vor răul naționalei!” + Răspuns acid pentru Dan Petrescu și Balaj: „Să joace roboții!”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (67)
cristian_marin
cristian_marin  •  07 Aprilie 2023, 10:21
Postat de 1doru pe 20 Martie 2023, 20:02

Si ti se pare ca linia e trasa corect? Iti poti da seama dupa liniile trase ca e offside sau esti chiar atat de ignorant incat sa nu realizezi ce se intampla? :))) La Barca-Real s-a aratat care e distanta dintre jucatori, la CFR - Rapid nu se intelege nimic si oricum e imposibil sa demonstreze cineva ca e offside cand la nivelul picioarelor jucatorul CFR-ist e mult mai aproape de centrul terenului decat piciorul lasat in spate de jucatorul alb din mijloc. Incompetenta e evidenta, dar se pare ca incompetenta e peste tot, nu doar in camera VAR.

@1doru: Offside-ul nu se ia dupa linia picioarelor. Se ia dupa trunchiul si capul jucatorilor (gandeste-te ca jucatorii nu ar avea picioare si maini; doar ce ramane se analizeaza la offside). Daca tu vorbesti de picioare, cand ele nu conteaza in regula offside, evident ca vedem lucrurile diferit.

observer
observer  •  30 Martie 2023, 18:53
Postat de darionaharis pe 20 Martie 2023, 19:52

Esti prosti. Toti astia care zic ca e ofside la magkica si e bine judecata. Domne in Spania aia trag peroendiculara spre gazon de la ultima parte a corpului(umar in faza lui asensio). In Romanica trag ceva tangente la ce li se pare lor ca e ultima parte a corpului (umar la cfr si picior la rapidisit). Deh. Prosti cacalau.

Daca ai avea buna credinta ai recunoaste da exact asa e corect: cfristul clujean este a plecat spre poarta, deci umarul lui este partea cu care poate sa joace, cea mai apropiata de linia portii, in timp ce fundasul rapidist este plecat spre inainte, deci la el talpa este zona corpului cea mai apropiata de linia de poarta. Sau tu doar ai vrut sa ne confirmi ca ardelenii ai gandirea un pic mai inceata?

stix21
stix21  •  23 Martie 2023, 00:22

Telespectator neutru aici. Este absurd cum au trasat liniile. Si un elev de clasa a 4-a stie mai multe despre perspectiva. Chiar e plin de prosti si la nivel asa inalt? Linia de la umar trebuia proiectata intai in jos, apoi pe teren. Nu zic ca e trasata perfect, dar vedeti aici ideea: https://i.imgur.com/ZOn3PEd.jpeg E absurd cum multi nu vad un lucru atat de clar. Parca suntem in Idiocracy. Nu spun ca nu e offside, dar daca e, este de cativa cm, nu de 1 m

Vezi toate comentariile (67)
Comentează