FOTBAL  »  NATIONALA  »  ANDORRA - ROMÂNIA

CORESPONDENȚĂ GSP DIN ANDORRA Banner-ul roșu, dezinteres local și pregătiri pentru invazia românilor înaintea meciului cu Andorra, din preliminariile EURO

Articol de , - Publicat vineri, 24 martie 2023 14:45 / Actualizat vineri, 24 martie 2023 14:45

Andorra la Vella este capitala-orășel a echipei contra căreia tricolorii încep campania de calificare pentru Euro 2024. Meciul este programat sâmbătă, de la ora 21:45, pe Estadi Nacional, arenă de 3.300 de locuri, situată în inima urbei. Fix peste drum de radioteleviziunea națională, la nici 10 minute de mers pe jos de hotelul în care s-a cazat delegația României, pe niște străduțe de oraș de munte. 

  • Reporterul Eduard Apostol și fotoreporterul Cristi Preda sunt în Andorra, acolo de unde transmit în timp real informații pentru publicul Gazetei
  • Andorra - România are loc sâmbătă, de la ora 21:45. Meciul va fi liveTEXT pe GSP.ro și transmis la TV pe Antena 1
Ilie Dumitrescu îl contrazice pe Dan Petrescu: „Cum meci greu cu Andorra? Păi, trebuie să vă rupeți carnetele de antrenor!”
ROMÂNIA
Ilie Dumitrescu îl contrazice pe Dan Petrescu: „Cum meci greu cu Andorra? Păi, trebuie să vă rupeți carnetele de antrenor!”

Localnică, înainte de Andorra - România: „E meci? Bucurați-vă de moment!”

Străjuită de Pirineii impunători, Andorra - la fel și capitala statului - se pregătește de week-end prin câteva detalii obișnuite ale vieții de zi cu zi aici. „Noi muncim acum, sâmbătă și duminică ne relaxăm în familie. Nu știu dacă voi merge la meciul de fotbal, dar, probabil, va fi interesant”, a mărturisit Sergi, muncitor la salubritate. 

Străzile din Andorra sunt curate, totul este în ordine, nimeni nu parchează pe trotuar, iar oamenii trec pe la trecerea de pietoni. „Chiar nu știam că e fotbal. Sunteți români? Nu prea vin mulți pe aici. Până la meci, vizitați orașul și bucurați-vă de moment!”, a reacționat Angela, o doamnă trecută de prima tinerețe, care are un magazin cu suveniruri și „chinezisme” pentru turiști. 

Foto: Cristi Preda (GSP)
Foto: Cristi Preda (GSP)
Foto: Cristi Preda (GSP)
Foto: Cristi Preda (GSP)
Foto: Cristi Preda (GSP)
+6 FOTO

Steagul tricolor al României lângă steagul tricolor al Andorrei 

Într-adevăr, nu ai idee că este un meci internațional. Îți ia ceva timp să găsești un singur afiș, de fapt un banner roșu, prins de podul peste râul Valira, care trece pe lângă Estadi Nacional. 

Este un anunț cu programul naționalei Andorrei, care începe cu meciul României, perfect - miraculos?! - ar fi ca și clasamentul final să arate cu tricolorii pe primul loc. 

Foto: Cristi Preda (GSP)
Foto: Cristi Preda (GSP)
Foto: Cristi Preda (GSP)
Foto: Cristi Preda (GSP)
Foto: Cristi Preda (GSP)
+6 FOTO

Cei mai în vârstă stau la cafeluță, ori dialoghează, ori citesc ziarul, ori se relaxează privind pe lângă ei, în tot cazul nu pe telefonul mobil! Cei mai tineri lucrează sau fac jogging sau umblă de colo-colo cu treburi. 

Gata, am găsit și steagul României pe lângă cel al Andorrei, oricum sunt tare asemănătoare, diferență de-o stemă, la intrarea principală pe Estadi Nacional! Al doilea detaliu despre meci. 

Presiune pentru organizarea partidei 

În timp ce pe gazon se pregătesc jucătorii lui Gerard Pique, de la FC Andorra, la intrările în complexul sportiv stewarzii se ocupă de organizarea accesului la arenă sâmbătă. Sunt concentrați, își explică unul altuia, sunt afectați de situație! Se anunță o invazie a românilor în ziua meciului, peste o mie de susținători ai echipei lui Edi Iordănescu. Vor veni din Spania, dar și din Franța.

1,1milioane de români locuiesc în Spania, potrivit datelor oferite de Ministerul de Externe

Casele de bilete erau închise ieri. Totuși, reprezentanții FRF au primit 900 de tichete pentru suporterii naționalei la meciul cu Andorra, până ieri mai fiind doar câteva zeci nevândute. Se estimează că vor veni români din Catalonia ce-și vor procupa bilete de la case în ziua meciului. Sâmbătă, Andorra la Vella tricoloră, oricum, se va anima și română se va îmbina cu catalana. 

110.000de români trăiesc în zona Cataloniei

Detalii despre Andorra: 

  • A șasea cea mai mică țară din Europa, cu o suprafață de 468 km² și o populație estimată la aproximativ 80.000 de locuitori. A cărei capitală, Andorra la Vella, este capitala europeană aflată la cea mai mare altitudine, la 1.023 m peste nivelul mării.
  • Sunt doar 40 de kilometri dintr-o parte în cealaltă a țării. Dar are peste 10 milioane de vizitatori anual! De fapt, este țara cu cel mai mare număr de turiști pe cap de locuitori de pe mapamond. Iarna, pentru pârtiile de schi pe care le deţine, iar în restul anului, pentru pantele munţilor preferate de pasionaţii de hiking, drumeţii şi alpinism
  • Moneda de circulație este euro, chiar dacă nu face parte din Uniunea Europeană. Prețurile sunt aproximativ precum cele din Spania, la anumite articole mai ieftine, dar în privința închirierilor apartamentelor explodează: de la 1.000 de euro în sus prețul unuia de două camere
  • Taxele mici au atras în ultima vreme mulți influenceri, operatori în mediul online, sau diverși cetățeni din Spania sau Franța vecine să se stabilească în Andorra. Gerard Pique patronează un club, FC Andorra, mutat în liga secundă spaniolă, Carles Puyol și-a stabilit reședința aici, într-un conac, în Escas - La Massana.

Comparație Andorra - România 

CapitoleAndorraRomânia
Suprafață468 Km2238.400 km2
LimbăCatalanăRomână
MonedăEuroLei românești
Independență12781878
Populație79.00019,1 milioane
Vârsta medie46,2 ani42,5 ani
Rata șomajului3,70%5,20%
Total kilometri drumuri32084.185
Telefoane mobile94.00022,9 milioane

Citește și: 

Edi Iordănescu, desființat de un patron din Liga 1 înaintea debutului României în preliminariile Euro: „Nu cred în antrenorul ăsta”

Ardeleanul din Andorra explică de ce micuțul stat din Pirinei e un paradis pentru bogați

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
username_2
username_2  •  24 Martie 2023, 16:51

sigur că-i dezinteres local, nu-i interesează pe andorrezi să-i vadă pe Tavi și Alibec...pt andorrezi meciul secolului va fi meciul dintre satele Andorra și Kosovo, campionatul sătesc UEFA

Vezi toate comentariile (1)
Comentează