INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

Final dramatic de sezon în Premier League! Everton se salvează și trimite în Championship două foste campioane

Premier League, etapa 38 // foto: Guliver/gettyimages +9   FOTO
Premier League, etapa 38 // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat duminica, 28 mai 2023 20:31 / Actualizat duminica, 28 mai 2023 20:47

Everton a învins astăzi, la limită, 1-0 cu Bournemouth, păstrându-și locul 17, deasupra liniei. „Caramelele” vor fi în Premier League și sezonul viitor. În schimb, Leicester (2-1 cu West Ham) și Leeds (1-4 cu Tottenham) au căzut în liga secundă ♦ Manchester United a rămas pe poziția a 3-a după 2-1 cu Fulham ♦ Aston Villa, învingătoare cu Brighton, 2-1, și-a asigurat locul 7, de Conference League.

Premier League, mereu tensionat până în ultima clipă a ultimei etape. Și în acest sezon a fost la fel. Campioana, Manchester City, se știa de mai multe etape, Top 4 de Champions (City, Arsenal, United, Newcastle) era limpede, plus cele două poziții pentru grupele Europa League (5-Liverpool, 6-Brighton). 

Mai erau însă suficiente lucruri de aflat pentru a face runda finală atractivă. Locul 3, United vs Newcastle. Locul 7, de Conference League, pentru care se duelau Aston Villa, Tottenham și Brentford. Și, mai ales, lupta din zona retrogradării. 

„Lanterna” Southampton era deja cu gândul la Championship, dar Everton, Leicester și Leeds făceau totul acasă pentru a ocupa ultima poziție salvatoare, 17, deasupra liniei roșii, și a scăpa de 18 și 19, echivalente cu trimiterea în liga secundă.

Everton rămâne în Premier League!

La retrogradare, Everton stătea cel mai bine. Înaintea etapei, avea două puncte avans față de Leicester și Leeds, dar nu-și putea permite un egal cu Bournemouth, pentru că Leicester avea golaveraj mai bun. Teoretic, un egal pe "Goodison Park" și un succes al lui Leicester în fața lui West Ham o propulsa pe ultima pe locul 17.

Toate trei au pornit jocurile cu gânduri ofensive. Numai că Leeds avea cel mai dificil meci, pe teren propriu, cu Tottenham. Și, cum Spurs viza biletul de Conference, Kane a deschis scorul încă din minutul 2, cel mai rapid gol al etapei. La 0-1, Leeds era condamnată.

Rămâneau Everton și Leicester în cursă. Un gol al lui Everton ar fi pus capăt sprintului în doi. Totuși, în timp ce "caramelele" au ratat deschiderea scorului în minutul 31, la șutul lui Gueye deviat uluitor în corner de portar, Leicester a punctat prima, prin Barnes. În acel moment (34), Leicester urca pe 17, Everton cădea pe 18. Fanii albaștrilor din Liverpool erau disperați, acoperindu-și fețele cu mâinile.

Everton a continuat să atace, să preseze. Gray a cerut de două ori penalty și nu s-a dat. Pe contraatac, Solanke a fost aproape să înscrie pentru Bournemouth, ceea ce nu s-a întâmplat. La pauză, Leicester era salvată (17), cu 1-0 împotriva lui West Ham. Doar 0-0, Everton pe 18. Leeds, 0-1 cu Spurs, 19.

Bucurie versus tristețe: 10 imagini spectaculoase din ultima etapă de Premier League

+5 FOTO

Golul lui Doucoure, decisiv. Everton, și la anul în Premier League

Imediat după pauză, Everton, mare ocazie, mereu același Gray implicat în acțiuni, nu l-a putut învinge pe Travers din careul mic. Suporterii de pe "Goodison" începuseră să se roage să egaleze West Ham la Leicester, iar Benrahma a fost la centimetri. Bară, West Ham!

Dar, dintr-o dată, arena albastră din Liverpool a explodat. Șutul lui Doucoure de la marginea careului de 16 metri, ușor deviat, a lovit găsit traseul spre plasă. 1-0, Everton (57). Leicester s-a dus la 2-0 (Faes 62), însă nu mai era important. Cât timp avea avantaj, Everton rămânea în Premier. Și așa s-a încheiat, în ciuda avalanșei de centrări a lui Bournemouth. 1-0, Everton, la capătul celor 10 minute de prelungiri. 

Leicester (2-1 la final), out, alături de Leeds, care a marcat și ea (Harrison 67) când era prea târziu, pentru că Harry Kane a reușit "dubla", 1-3 cu Tottenham. Final, chiar 1-4!

443,1 milioane de euroeste valoarea de piață a lotului celor de la Leicester, a noua cea mai mare din Premier League

Newcastle a sperat puțin la locul 3. Manchester United a rămas acolo

Pentru locul 3, Newcastle a fost în față la un moment dat în prima repriză. Gordon a deblocat tabela pe Stamford Bridge, era 1-0 (9) pentru "coțofene" pe arena lui Chelsea, iar Fulham a făcut 1-0 la Manchester, cu United.

Situația nu a continuat însă la fel de bine pentru alb-negri. Mitrovic, golgheterul lui Fulham, a ratat un penalty (25), Sancho reușind egalarea (39) pe Old Trafford. Chelsea egalase deja, după autogolul lui Trippier (27). 

După 45 de minute, clasamentul rămăsese neschimbat. United, pe 3, Newcastle, pe 4. La zece minute de la reluare, Bruno Fernandes a punctat și el, 2-1 pentru Manchester, care își asigura poziția a treia a podiumului.

Villa lui Unai Emery merge în Conference

Pentru poziția a 7-a și Conference, Aston Villa s-a desprins la 2-0 împotriva lui Brighton (Douglas Luiz 8, Watkins 26). Dar, când oaspeții au redus scorul (Undav 38), 2-1, Tottenham a început să spere. Conducea cu 1-0 la Leeds și, dacă Brighton egala, atunci urca pe 7. 

Însă Brighton nu a egalat, a rămas 2-1 pentru Aston Villa. Astfel că victoria lui Spurs, 4-1, nu a mai ajutat-o. Villa merge în Conference de pe locul 7. Succesul lui Brentford în fața campioanei (1-0), nu a mai contat.

FINAL » Leeds - Tottenham 1-4

  • Au marcat: J. Harrison '67 / Kane '2, '69; Porro '47; Moura '90+5
  • Televizare: DigiSport 1, OrangeSport 2

FINAL » Leicester - West Ham 2-1

  • Au marcat: Barnes '34; Faes '62 / Fornals '79
  • Televizare: DigiSport 2

FINAL » Everton - Bournemouth 1-0

  • A marcat: A. Doucoure '57
  • Televizare: DigiSport 3

FINAL » Brentford - Manchester City 1-0

  • A marcat: Pinnock '86
  • Nu este televizat

FINAL » Aston Villa - Brighton 2-1

  • Au marcat: D. Luiz '8; Watkins '26 / Undav '38
  • Televizare: DigiSport 2

FINAL » Chelsea - Newcastle 1-1

  • Au marcat: Trippier '27 (aut.) / A. Gordon '9
  • Televizare: PrimaSport 3, OrangeSport 1

FINAL » Manchester United - Fulham 2-1

  • Au marcat: Sancho '39; Fernandes '55 / Kane '2
  • Televizare: PrimaSport 1

Citește și: 

Sergio Rico, portarul lui PSG, în stare gravă după ce a căzut de pe cal. A fost transportat la spital cu elicopterul!

Trofeu și îngrijorare » Olăroiu anunță după încă un succes în Emirate

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
Haha1989
Haha1989  •  28 Mai 2023, 23:09

Everton scăpa în fiecare an la limita, Brighton e norocul lor, cu ei fac "surprizele" și scăpa! Urata echipa e!

brujo
brujo  •  28 Mai 2023, 21:46
Postat de 1.revoo pe 28 Mai 2023, 19:24

Everton NU retrogradeaza azi.

Din pacate.

billwader
billwader  •  28 Mai 2023, 20:41
Postat de 1.revoo pe 28 Mai 2023, 19:24

Everton NU retrogradeaza azi.

pai are cel mai usor meci,joaca acasa si echpa adversa joaca cu rezervele. nu are cum sa retrogradeze niciodata everton inn acest sezon

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close