FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

VIDEO / EXCLUSIV Burcă, interviu din redacția Gazetei: „Peste asta nu pot să trec niciodată! Devin agresiv”

Ovidiu Burcă, 43 de ani, antrenorul lui Dinamo și noul idol al „câinilor”, a povestit cum a crescut alături de echipă și cum vede prezentul și viitorul, cunoscându-și trecutul.
Ovidiu Burcă, 43 de ani, antrenorul lui Dinamo și noul idol al „câinilor”, a povestit cum a crescut alături de echipă și cum vede prezentul și viitorul, cunoscându-și trecutul.

Articol de - Publicat joi, 08 iunie 2023 18:11 / Actualizat vineri, 09 iunie 2023 00:05

Ovidiu Burcă, 43 de ani, antrenorul lui Dinamo și noul idol al „câinilor”, a povestit pentru cititorii Gazetei cum a crescut alături de echipă și cum vede prezentul și viitorul, cunoscându-și trecutul.

Invitat în redacția Gazetei Sporturilor, omul momentului pentru întreaga suflare dinamovistă a sosit cu aura învingătorului, dar fără fițe la pachet.

Dialogul a pornit de la o cafea, cu Ovidiu Burcă răsfoind o revistă veche de două decenii, din sezonul 2003/2004, în care el și Dinamo au obținut eventul: "Uite-i pe toți aici! Danciu, golgheterul anului în România, Claudiu, Dan... Veniserăm noi, cei de la Craiova, iar în acea ediție am atins Everestul în campionatul României. Uite-l și pe nea Iulică (n.r. Mihăescu) tânăr! Se crease o energie deosebită, o conexiune extraordinară, de aceea zic că o echipă nu se poate crea fără un spirit incredibil. 

Claudiu cu Danciu funcționau atât de bine împreună, câștigau meciurile, noi munceam pentru ei", a alunecat Ovidiu pe panta amintirilor. Apoi a început dialogul despre prezent și viitor, deci haideți să-l (re)descoperim pe antrenorul momentului!

Burcă în Ecuador, primul de la dreapta la stânga pe rândul de sus
+2 FOTO

Ovidiu Burcă, de la filosofie la muzică simfonică, de la „armata” în Ecuador la manele

- Domnule Burcă, sunteți recunoscut ca un om serios, care nu a avut ieșiri euforice nici cu ocazia unor victorii mari în 2023. Cum sunteți ca antrenor?

- Sunt un tip căruia îi plac regulile, foarte clar. Nu mi-aș dori să fiu autoritar, să vin și să amuțească toată lumea. Am o relație foarte relaxată, degajată, cu toată lumea. I-am încurajat pe băieți să-și spună punctul de vedere. Nu cred și nu vreau să inspir teamă. Am argumente pentru acțiunile pe care le întreprind, foarte disciplinat, foarte ordonat. Țin mult la a delimita clar spațiul. Încerc să dau multă libertate jucătorilor, să se simtă importanți. Nu tot timpul este pe vibe pozitiv, fiindcă trebuie să-i scoți din zona de confort, să apeși mai mult pe caracterul lor, pe orgoliul lor, să avem o relație corectă.

- Peste ce nu ați putea trece niciodată? După un autogol sau ratarea unui penalty bănuiesc că nu ați elimina orice jucător.

- Ceea ce nu pot înțelege este lipsa atitudinii. Și aici devin extrem de agresiv cu jucătorii ce nu sunt sută la sută atenți și dedicați. Detaliul tehnic îl pot înțelege, poți lua o decizie greșită, dar atitudinea jucătorilor... Nu pot face rabat pentru nimeni. Nu-mi plac jucătorii egoiști, egocentrici, poate pentru un atacant doza de egoism nu strică, dar nu-mi plac cei ce se pun deasupra intereselor grupului. Când acest detaliu devine nociv, lucrurile devin clare pentru mine.

Ovidiu Burcă, antrenor Dinamo: „Păcat că n-am avut o cameră după noi, pentru Netflix”

- Având în vedere ce roller coaster de emoții, de situații, de meciuri au fost, se poate face un film după acest sezon la Dinamo?

- Se poate face, da! Am trăit și am trecut prin niște momente, un roller coaster emoțional, teribil, atât noi, cât și fanii. Eu cred că ar fi o idee inspirată pentru un film. Ne pare rău că n-am avut o cameră după noi! Am avut această idee, cu mult înainte de a apărea pe Netflix sau pe Amazon Prime celebrele seriale.

Transferul de la FCSB în Serie A l-a distrus » „Invenția” lui Hagi nu mai face nimic de 4 ani: era titular la națională și costa 2 mil. €
DECLIN
Transferul de la FCSB în Serie A l-a distrus » „Invenția” lui Hagi nu mai face nimic de 4 ani: era titular la națională și costa 2 mil. €

- Adică?

- Acele seriale la cluburile mari din Europa. Am avut, împreună cu Gabi Glăvan, această idee, pe vremea când eram la Oțelul Galați, în 2014/2015, n-am pus-o în aplicare... Dacă am fi avut în acest an o cameră, după noi, să vadă lumea prin ce am trecut în interiorul echipei, ar fi fost superinteresant.

Ovidiu Burcă, antrenor Dinamo: „Am renunțat la rețelele de socializare, sunt mult mai liniștit”

- Urmează vacanța. Ce program v-ați fixat?

- Vreau să stau pe plajă cu băieții mei, cu câinele, să mă liniștesc puțin. Vreau să-mi golesc mintea de tot ceea ce s-a întâmplat în acest an, să-mi fac o analiză clară a ceea ce a fost și ce va urma să fie. În fotbal nu te așteaptă nimeni, nu poți trăi din succesul pe care l-ai avut ieri.

- Câte zile puteți sta fără să butonați telefonul și să fiți doar cu cei dragi?

- Vreau să le dedic lor timpul acesta. Am fost plecat departe de ei și-n viața mea s-au întâmplat anumite schimbări, n-a fost ușor pentru mine, cred că au nevoie de mine, să fiu conectat sută la sută. Am renunțat la rețelele de socializare de ceva vreme, sunt mult mai liniștit. Cel mai important pentru noi, ca oameni, este să trăim în prezent. Vreau să le dedic lor câteva zile, apoi să mă dedic total muncii de la Dinamo.

- Vă puteți extrage total din ceea ce faceți?

- Da, pot!

- Fără să vă uitați pe nimic?

- Am discutat miercuri și joi cu băieții, după care și ei știu nevoia asta pe care o am, cred că mă vor înțelege, câteva zile, să mă lase departe.

Ovidiu Burcă, antrenor Dinamo: „Eram împotriva manelelor, dar am acceptat până la urmă”

- Nu ați fost nici ca jucător, nici ca antrenor fanul manelelor. Totuși, le-ați acceptat în vestiar.

- Nu eram în trendul celor ce ascultau manele, dar trebuie să înțelegi nevoia lor de a se simți bine. Trebuie să le înțelegi mediul, cultura, nu asta e important pentru mine. Atunci când e relaxare, după meciuri, trebuie să-i lași să trăiască. La început eram oarecum împotriva manelelor. Dar stând cu ei, înțelegându-i, văzând nevoile lor, le-am zis: "Dacă voi asta simțiți și vreți să marcați astfel momentul de bucurie, OK!". Le-am dat voie să asculte manele.

- Ce muzică vă place acum?

- Eu ascult tot felul de muzici, electronică, m-am dus într-o zonă mai ciudată.

- DJ, trance?

- DJ, tot felul. Trec prin diverse etape, am momente când ascult și muzică simfonică, foarte mult. Mă liniștește foarte mult, mai ales atunci când lucrez. Am niște playlist-uri care rulează în surdină. În ultimii ani, am încercat să fac lucruri care mă echilibrează, mă liniștesc. Mi-am dat seama că în meseria asta cel mai important lucru e echilibrul meu interior.

- Mai aveți răbdare și timp să vă uitați la filme?

- Îmi plac mult crâmpeiele de viață reală pe care le vezi în filme. Sunt pe old school, clasicii, îmi plac De Niro, Al Pacino, revăd cu mare drag tot ceea ce scot ei, Nicholson.

Ovidiu Burcă, antrenor Dinamo: „Ecuadorul, apoi Japonia m-au învățat să am grijă de mine”

- Priviți câteva poze de când erați fotbalist în Ecuador, apoi în Japonia, la 18 ani!

- Au trecut anii foarte repede, parcă mai ieri s-au întâmplat acele lucruri. A fost ceva extrem de inedit, m-a ajutat mult în viață. Experiențe extraordinare. Am fost privilegiat să trăiesc lucruri speciale în viața asta. Să trăiesc în culturi diferite, să le înțeleg obiceiurile.

- N-ați făcut armata, dar, practic, asta a fost, la 18 ani ați plecat de la Școala "Gică Popescu" în Ecuador, apoi în Japonia.

- Când m-am întors la Craiova, după doi ani în Ecuador și Japonia, lumea credea că am vreo 27-28 de ani. Aveam și atitudinea mult mai matură, veneam cu o figură adultă, când le spuneam că am doar 20 și un pic de ani, oamenii nu mă credeau. Dar au fost experiențe fantastice.

- Cel mai important lucru pe care l-ați învățat printre străini și care să vă ajute și acum?

- Să am grijă de mine. Am învățat să devin foarte responsabil și să înțeleg sentimentul de responsabilitatea față de noi înșine.

- Ce nu v-a plăcut acolo sau la ce anume v-a fost greu să vă adaptați?

- Mi-a plăcut absolut totul. Momentul greu a fost când am avut o accidentare teribilă în Ecuador, mi-am rupt clavicula, și-am stat aproape trei luni pe tușă. Dar și acela a fost un moment... Știi, tot timpul avem tendința de a da vina pe lucrurile negative. Dar ele se întâmplă și atât. Toate lucrurile se întâmplă și trebuie să învățăm din ele. Și când s-au întâmplat lucruri mai puține plăcute am cunoscut oameni și am avut revelații la nivel personal. Apoi, creierul elimină tot ceea ce e mai puțin plăcut în viața noastră, elimină lucrurile negative.

Ovidiu Burcă, antrenor Dinamo: „Unde lumea vede dezastrul, tu să vezi oportunitatea”

- Practic, vă place să o luați de foarte jos. Așa s-a întâmplat și cu acele experiențe la capătul lumii, așa a fost și vara trecută, când ați preluat Dinamo din groapă.

- Viața mea a fost tot timpul o provocare extraordinară. Pattern-ul ăsta se repetă de atâtea ori în viața mea, toată lumea îmi spune: "Nu, nu există șanse, nu se poate!". Dar e ceva în adâncul ființei mele care-mi spune: "Ăsta e momentul tău!". Asta înseamnă să fii optimist, acolo unde lumea vede dezastrul, tu să vezi oportunitatea. Poate viața m-a modelat așa, mai ales plecând de tânăr de acasă. Toată lumea mi-a zis: "Nu poți să faci fotbal, nu ești chiar atât de talentat". Și-am făcut fotbal. Mi s-au închis porți, le-am deschis. Când eram tânăr, nu eram în grupul de jucători favorizați. De fiecare dată când mi se spunea "nu" și mi se închidea o ușă, ceva în adâncul meu se răzvrătea și voiam să demonstrez contrariul. Așa am fost toată viața mea, uneori am reușit, alteori nu, ca-n viață. "N-o să reușești, e imposibil" a trezit mereu ceva în mine.

- La Chiajna, când ne-am revăzut vara trecută, când spionați Dinamo ca să vedeți pe cine preluați, parcă nu aveați atâtea fire de păr albe. V-a stresat atât de mult Dinamo?

- Da, atunci, la Chiajna, ai zâmbit, poate că ți-a trecut prin cap... Nu știu dacă m-a albit Dinamo, poate că mi se întâmpla la fel și dacă stăteam acasă.

- Oricum, toată viața ați fost slim fit, dar parcă acum sunteți și mai și.

- Privind în urmă, niciun efort nu a fost prea mare. A fost un an fantastic, sunt mult mai îmbogățit ca om, nu-mi pare rău de niciun fir de păr alb ce mi-a apărut în barbă sau în cap. Sunt lucruri inerente. Până la urmă, părul alb e o dovadă de înțelepciune.

Noi ne-am înhămat la un proces, să fim mai buni de la săptămână la săptămână. Nu vom abdica de la aceste reguli. Încercăm să facem o echipă foarte bună care să ne permită să nu avem griji. Dar după 6-7 luni vom putea spune mai multe, vă pot da previziuni vizavi de ceea ce va fi la anul

- Ovidiu Burcă, antrenor Dinamo 

Cel mai important este să fiu alături de familie, e lucrul care mă împlinește cel mai mult. Cum orice vin și orice mâncare trebuie să aibă întotdeauna ambientul potrivit, alături de ai mei totul capătă o perspectivă extraordinară. Și dacă există apă și plajă, atunci e perfect

- Ovidiu Burcă, antrenor Dinamo 

Până anul trecut, dacă mă întreba cineva ce a însemnat Dinamo în viața mea, aș fi zis: «Mentalitatea de campion, m-a învățat să lupt pentru medalii, pentru campionate», dar în 2022/2023 am învățat ideea de a nu renunța niciodată

- Ovidiu Burcă, antrenor Dinamo

10 echipea adunat fostul apărător Ovidiu Burcă în carieră: Emelec, JEF United, Ventforet Kofu, U Craiova, Dinamo, FC Național, Energie Cottbus, Beijing Guoan, Poli Timișoara și Rapid

Tot despre Dinamo:

400.000 € și 7 transferuri » Dinamo și-a făcut planul pentru mercato: „Trecem la fapte”
DINAMO
400.000 € și 7 transferuri » Dinamo și-a făcut planul pentru mercato: „Trecem la fapte”
Prima plecare de la Dinamo » Și-a anunțat despărțirea pe Facebook: „Vă urez mult succes” + Reacția conducerii
DINAMO
Prima plecare de la Dinamo » Și-a anunțat despărțirea pe Facebook: „Vă urez mult succes” + Reacția conducerii

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (20)
rocky3
rocky3  •  09 Iunie 2023, 20:24
Postat de brentford pe 09 Iunie 2023, 10:40

*golurile PE care,domnu' ***'

:))))))))

rocky3
rocky3  •  09 Iunie 2023, 20:21

Burcă nu e vedetă, doar a avut noroc! Cu carul!

elgabri
elgabri  •  09 Iunie 2023, 14:03
Postat de lapusneanul pe 09 Iunie 2023, 12:59

BURCA a promovat cu niste desculti....nu asa ca ai luat-o în freza după ce tot îl criticai ? haha

Dar pe cine a batut la baraj ??

Vezi toate comentariile (20)
Comentează