Articol de Luminița Paul - Publicat sambata, 12 iulie 2025 14:47 / Actualizat sambata, 12 iulie 2025 14:51
Iga Swiatek (24 de ani, locul 4 WTA), calificată în prima ei finală la Wimbledon, a indicat recent că pastele cu căpșuni sunt felul ei de mâncare preferat. O mărturisire care a revoluționat universul online, cu 11 milioane de interacțiuni numai în Marea Britanie.
Dezvăluirea Igăi Swiatek legată de mâncarea preferată a generat un interes neobișnuit în mediul online, dar și printre specialiștii în diete și regim sănătos de viață.
„Mâncarea mea preferată, o mâncam atunci când eram copil, este paste cu căpșuni. Știu că e ciudat. Paste, căpșuni, un pic de iaurt, e excelent”, a spus poloneza după victoria asupra americancei Danielle Collins din turul 3 la Wimbledon, stârnind râsetele spectatorilor.
În mediul online a apărut rapid o fixație asupra acestei combinații inedite. Mulți polonezi au garantat însă că ei chiar mănâncă acest fel, mai ales în timpul verii, când căpșunile proaspete se găsesc din abundență, confirmând că este chiar atât de bună pe cât a descris-o fostul lider WTA.
Pastele cu căpșuni și beneficiul pentru sportivi
S-ar putea ca acest fel de mâncare unic să fie, de asemenea, o masă ideală înainte sau după o perioadă de efort fizic intens?
Potrivit lui Claire Shorenstein, dietetician sportiv la Eat for Endurance, un astfel de fel de mâncare se potrivește, de fapt, cu multe cerințe nutriționale pentru sportivi. Ea a menționat însă, citată de site-ul Self, că fiecare are nevoi și preferințe unice și că există o serie de factori - cum ar fi durata și intensitatea exercițiilor, ora din zi, timpul avut la dispoziție pentru a digera etc – care pot influența momentul și ceea ce ar trebui să se consume.
Shorenstein spune că este mai bine să te concentrezi pe carbohidrați ușor de digerat, cum ar fi pastele simple și pâinea albă, înainte de un antrenament sau o altă activitate fizică, deoarece aceștia sunt principala sursă de energie pentru corp și, mai precis, pentru mușchi, și vor oferi cel mai mare impuls în cel mai rapid mod posibil.

După efort este o poveste puțin diferită. Pe lângă refacerea lichidelor și a sărurilor pierdute prin transpirație, „trebuie, de asemenea, să se consume carbohidrați pentru a reface rezervele care au fost reduse în timpul exercițiilor și proteine pentru a repara și reconstrui țesuturile musculare”, explică Shorenstein.
De asemenea, este bine să fie incluse grăsimi sănătoase, deoarece acestea ajută să se absoarbă nutrienții din celelalte ingrediente în joc, precum și o serie de fructe și legume colorate pentru a furniza atât fibre, cât și micronutrienți și antioxidanți care îmbunătățesc performanța, cum ar fi zincul, care combate pierderea mare de transpirație.
Pastele cu căpșuni, datorită adaosului de fructe, care aduc fibre, și de iaurt, care împachetează unele proteine și, potențial, grăsimi, ar fi probabil o alegere mai bună după antrenament sau competiție decât înainte, spune Shorenstein, citată de aceeași sursă.
„Pastele sunt un aliment minunat pentru persoanele active, deoarece sunt bogate în carbohidrați”, explică ea. Iaurtul este, de asemenea, o opțiune solidă pentru sportivi, deoarece are calciu, care poate fi benefic pentru orice, de la sănătatea oaselor și contracția musculară, și conține probiotice, care pot ajuta la susținerea sănătății intestinale. Iar căpșunile sunt o sursă excelentă de vitamina C, care susține funcția imunitară și producția de colagen – două funcții ale organismului legate de o mai bună performanță sportivă.
Interes imens în mediul online: 11 milioane de interacțiuni în Marea Britanie
Interesul social media în jurul acestui fel de mâncare neobișnuit a fost enorm. Potrivit Institutului de Monitorizare a Presei din Polonia, postările de pe platformele străine au generat peste 339.000 de interacțiuni, variind de la recenzii entuziaste („trebuie să încerc asta”) la critici („este o crimă culinară”), notează Super Express. Glumele despre „profanarea bucătăriei italiene” au fost deosebit de populare, alimentând caracterul viral al poveștii.
Profilurile oficiale ale turneului de la Wimbledon au generat cel mai mare interes, cu peste 262.000 de interacțiuni înregistrate pe YouTube, Instagram și X. ESPN (81.000 de interacțiuni pe Instagram, TikTok și YouTube) și WTA (118.000 de interacțiuni pe Instagram) s-au bucurat, de asemenea, de o popularitate semnificativă.
Povestea pastelor cu căpșuni a atins cea mai mare audiență în Regatul Unit, cu peste 11 milioane de expuneri. Un interes semnificativ a fost înregistrat și în SUA (5,8 milioane), India (3,6 milioane), Italia (904.000) și Germania (680.000). Informații despre preparatul polonez au apărut în instituții media de renume, precum BBC.com (2,6 milioane de reach), TheGuardian.com (1,5 milioane), BBC.co.uk (1,2 milioane) și HindustanTimes.com (1,1 milioane), enumeră aceeași sursă.