GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  RETRO GSP

RETRO GSP 82 de ani de la dispariția misterioasă a lui „Mozart”. Geniul care i s-a împotrivit lui Hitler și care a fost găsit apoi mort în propria casă

Matthias Sindelar +22   FOTO
Matthias Sindelar

Articol de , - Publicat sambata, 23 ianuarie 2021 09:54 / Actualizat vineri, 31 decembrie 2021 12:40

Pe 23 ianuarie 1939, Viena era cutremurată de o veste-șoc: superstarul Matthias Sindelar a fost descoperit fără suflare în propriul apartament! Unul dintre cei mai valoroși fotbaliști ai lumii în perioada interbelică murea la doar 35 de ani.

Oficial, intoxicat cu monoxid de carbon. El și prietena lui, fosta prostituată Camilla Castagnola, au adormit îmbrățișați, iar un coș de fum înfundat le-ar fi cauzat decesul. Matthias pe loc, Camilla câteva ore mai târziu, la spital.

S-a sinucis? A fost ucis?

Neoficial, au circulat alte două variante. Una susține că Sindelar s-ar fi sinucis. Cealaltă, că ar fi fost omorât cu sânge rece. Ambele versiuni au legătură cu Adolf Hitler!

Cum s-a ajuns ca cel supranumit "Mozart al fotbalului" să aibă legătură cu Führerul? Puțină istorie.

La finalul anilor '30 ai secolului trecut, Germania nazistă manifesta tot mai multe tendințe expansioniste. Primul pas în această direcție a fost făcut în Austria.

+18 FOTO

Primul pas, anexarea Austriei

Astfel, pe 12 martie 1938, a avut loc celebrul Anschluss. Adică anexarea Austriei de către Germania, act prin care s-a format "Germania Mare".

Hitler a dorit ca și la nivel sportiv, în special la fotbal, să se realizeze un Anschluss. Mai ales că urma turneul final al CM '38. Astfel, cei mai importanți jucători austrieci au fost forțați să evolueze pentru Germania.

Cei mai importanți, dar nu toți. Unul, cel puțin, a avut puterea să spună "Nu!". Iar acesta a fost cel mai talentat dintre ei, Matthias Sindelar.

L-a refuzat pe Hitler

"Am deja 35 de ani, accidentările îmi dau tot mai multe bătăi de cap. N-are rost, nu vreau să vă încurc", a sunat scuza lui "Mozart". Führerul a înghițit greu afrontul.

Și poate că totul ar fi rămas la stadiul acesta, al unui refuz elegant, dacă n-ar mai fi fost un eveniment care i-a scos din sărite pe liderii celui de al Treilea Reich. Pe 3 aprilie '38, pe stadionul "Prater" din Viena, a fost organizat un amical de gală Austria - Germania. Sau Anschlussspiel, cum l-a denumit presa vremii.

Partida trebuia să celebreze anexarea din urmă cu nici o lună și au existat "indicații prețioase" că un 0-0, fără mari emoții, ar fi rezultatul corespunzător. Toate bune și frumoase, numai că pe gazon se afla și "Sindi".

A stricat aranjamentul

Care n-a acceptat blatul cvasigeneral și, în minutul 62, a luat o fază pe cont propriu, a driblat tot ce a întâlnit în cale și a deschis scorul. Și de parcă "insubordonarea" n-ar fi fost suficientă, Matthias s-a dus în fața tribunei oficiale și s-a bucurat "indecent" în fața celor prezenți acolo.

Ulterior, Sesta (70') a făcut 2-0 și s-a ales praful de meciul propagandistic pus la cale de naziști. Care nu l-au iertat pe "Mozart" și de atunci a început hăituiala.

Ura dezlănțuită a fost cu atât mai violentă, cu cât s-a descoperit că Sindelar a ajutat mai mulți evrei din Viena, victime ale politicii hitleriștilor. Aceștia l-au bănuit și pe Matthias că ar fi evreu, însă prietenii înzestratului fotbalist au dezmințit varianta: "Provenea dintr-o familie catolică, n-avea nicio legătură de sânge cu evreii. Totuși, îi ajuta pe cât putea pentru că efectiv era un om extraordinar de bun. Nu suporta defel nedreptățile".

+18 FOTO

Cel mai valoros austriac

Pe acest fond, la începutul anului 1939 a survenit dispariția prematură a celui ce avea să fie ales "cel mai bun jucător austriac" și "cel mai mare sportiv al Austriei din secolul al XX-lea". S-a sinucis întrucât nu mai răbda presiunile naziștilor? A fost omorât de oamenii lui Hitler? A fost, într-adevăr, un deces stupid, cauzat de un banal coș de fum defect?

Nimeni nu poate da un răspuns lipsit de îndoială. Certe rămân în urma lui performanțele fantastice pentru acele timpuri și dragostea unei întregi națiuni care suspină și azi în așteptarea unui alt Sindelar.

9trofee a câștigat Sindelar în carieră: 1 titlu de campion (1926), 5 Cupe ale Austriei ('25, '26, '33, '35, '36) și 2 Mitropa Cup ('33, '36), cu echipa de club, plus 1 Cupă a Europei Centrale ('32), cu naționala

"Matthias părea să aibă câte un creier în fiecare picior. În timp ce picioarele alergau, creierele din ele produceau lucruri absolut remarcabile"
Alfred Polgar, scriitor și jurnalist austriac

CV Matthias Sindelar

  • S-a născut pe 10 februarie 1903, la Kozlov (Moravia, Imperiul Austro-Ungar)
  • A evoluat la Hertha Vienna (junioratul) și la Austria Vienna (1924-1939)
  • Meciuri / goluri în prima divizie austriacă: 312 / 240
  • Meciuri / goluri la naționala Austriei: 43 / 27
  • A murit pe 23 ianuarie 1939, la Viena

Serie uluitoare cu Wunderteam

Deși s-a născut într-o localitate din Moravia, Matthias n-a evoluat pentru Cehoslovacia, ci pentru Austria. Și asta deoarece familia Sindelar s-a mutat la Viena încă de când "Mozart" nu împlinise doi ani. A debutat destul de târziu pentru naționala austriacă, la 23 de ani, chiar într-o confruntare cu Cehoslovacia, 2-1, în care a și marcat! La începutul anilor '30, sub conducerea ilustrului antrenor Hugo Meisl, "Sindi" a fost liderul unei reprezentative care a impresionat Europa prin rezultatele obținute. 

Între 16 mai 1931 și 3 iunie 1934, Austria a disputat 29 de partide. A pierdut numai trei și a obținut câteva succese la diferențe incredibile: 6-0 și 5-0 cu Germania, 8-1 cu Elveția, 8-2 și 5-2 cu Ungaria, 6-1 și 4-1 cu Belgia, 6-1 cu Bulgaria, 5-0 cu Scoția și 4-0 cu Franța! În iunie '34, a pierdut semifinala de Mondial cu Italia, apoi a intervenit un oarecare declin. Specialiștii consideră că Wunderteam-ul lui Sindelar și Meisl a fost prima mare echipă națională care n-a câștigat un campionat mondial, chiar dacă jocul prestat ar fi îndreptățit-o. Celelalte două uriașe reprezentative ghinioniste au fost Ungaria anilor '50 și Olanda anilor '70.

CITEŞTE ŞI ALTE POVEŞTI RETRO GSP:

RETRO GSP. 19 ianuarie, ziua deciziei care a bulversat definitiv lumea fotbalului

RETRO GSP. 52 de ani de la Anglia - România 1-1 » Și de la debutul celui care a refuzat Dinamo, Steaua și Rapid pentru a nu-și trăda unica dragoste

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
tataika
tataika  •  24 Ianuarie 2021, 06:16
Postat de cseacseavlez pe 23 Ianuarie 2021, 12:19

"Geniul care i s-a împotrivit lui Hitler și care a fost găsit apoi mort în propria casă"....păi se pare că nu a fost chiar un "geniu".....

El o fi fost sau nu, dar tu precis nu esti...

tataika
tataika  •  24 Ianuarie 2021, 06:15

Primul articol bun, de luni de zile. Vrem informatie si nu cancanuri de doi lei!

mattteo
mattteo  •  23 Ianuarie 2021, 15:37

Chiar citram zilele trecute despre Sindelaar, Bican si alti monstri sacri ai vremilor. Dar in loc sa faceti un articol despre realizarile lor fotbalistice ati dat un copy-paste la propaganda iudaica ce a umplut cartile dupa razboi si care nu are nici 10% sambure de adevar. Asta e....istoria e facuta de invingatori, nu? Traim vremurile de pe urma, in SUA exista Dogfart si alte prostii controlate de masoneria ascunsa ce distruge din punct de vedere cognitiv tineretul din punct de vedere sexual. Cine le finanteaza? Tot aia care au finantat si propaganda de dupa razboi

Vezi toate comentariile (8)
Comentează