FOTBAL  »  Superliga  »  GLORIA - STEAUA, MIERCURI, 20:30, DIGISPORT ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

3 motive pentru care Tănase nu mai dă randament la Steaua: Bombele sexy, tactica sau efedrina?

Cristi Tanase, Tanase, Steaua
Cristi Tanase, Tanase, Steaua

Articol de - Publicat marti, 06 aprilie 2010 00:00

Transferul anului 2009, Cristi Tănase în Ghencea, s-a transformat într-o investiţie dezastruoasă pentru Steaua

### Într-o jumătate de an, Tănase a ajuns din fotbalist de "naţională" o decepţie pe care Steaua nu şi-o poate explica

### Gazeta a găsit motivele eşecului lui Tănase în Ghencea
Vezi singurul gol marcat de Cristi Tănase în tricoul Stelei! (video)

"Nu merită banii. Păi, la 1,8 milioane de euro, cît am plătit pe el, Tănase ar fi trebuit să ia mingea şi să se ducă pînă în poartă!" a fost comentariul lui Gigi Becali după Steaua - FC Braşov (1-0), prestaţie pentru care piteşteanul a fost huiduit de public şi notat cu 4 în Gazetă. Ce s-a întîmplat cu fotbalistul care acum un an marca în Austria şi era curtat de FC Koln? Cum s-a schimbat el între timp? Trei ar fi motivele pentru care colegii, antrenorii şi alţi specialişti din fotbal cred că Tănase a devenit o decepţie:

1. Joacă bine doar în cantonamente
Mijlocaşul de 23 de ani a jucat excelent în amicalele din intersezon, atît timp cît s-a aflat în cantonament şi i s-a impus un program strict, de alimentaţie şi de odihnă. Steaua a pierdut cu Şahtior (0-1), înaintea returului, dar Mircea Lucescu rămăsese impresionat de jocul lui Tănase. "E foarte bun!", i-a zis Il Luce lui Stoichiţă.

"Randamentul lui a scăzut treptat după revenirea în ţară", zic roş-albaştrii, care îl compară pe Cristi, din acest punct de vedere, cu un actual dinamovist: "Pe vremea cînd era la Steaua, şi Boştină «rupea norii» în cantonamente, dar se stingea cînd revenea la Bucureşti şi dădea de cluburi şi de presiunea tribunei!". Conducerea din Ghencea, dar şi familia jucătorului, o acuză pe Iulia, iubita lui, că-l distrage de la antrenamente: "Cînd nu e pe teren, e tîrît de ea în magazine şi în restaurante, în loc să stea să se odihnească!". 

2. Ce "vitamine" lua la Piteşti?
Înainte de Steaua, Tănase a jucat la FC Argeş, grupare bănuită că folosea substanţe interzise. În timpul scandalului care a inclus arestarea lui Cornel Penescu, patronul lui FC Argeş, şi a lui Gheorghe Constantin, fostul şef al CCA, procurorii au percheziţionat casa lui Liviu Făcăleaţă, director al hipermarketurilor PIC. Au descoperit acolo 180 de fiole a cîte 5 mililitri de efedrină.

În returul sezonului 2008-2009, Răzvan Lucescu, pe atunci antrenor la FC Braşov, ceruse control antidoping pentru jucătorii Piteştiului înaintea meciului direct. Interceptările telefonice conţineau o discuţie dintre Penescu şi Boşneag, portarul echipei sale. Patronul îl întreba dacă a vorbit cu cineva despre consumul de efedrină. Bănuiala şefului era că Boşneag i-ar fi spus ceva lui Daniel Coman, naşul lui şi portar la Braşov.

Discuţia despre efedrină a apărut şi la transferul lui Tănase. Marian Iancu, patronul Timişoarei, interesat şi el de achiziţionarea mijlocaşului, a renunţat la un moment dat şi a sugerat că face asta din cauza faptului că la Argeş i s-ar fi administrat substanţe interzise.

Efedrina măreşte viteza
Ce face substanţa pe care anchetatorii au găsit-o acasă la omul lui Penescu pe vremea cînd Tănase încă juca la FC Argeş? Efedrina măreşte ritmul cardiac şi este un stimulent nervos. Dă un tonus bun, o stare de surescitare şi amplifică viteza. "Din asta se poate muri!", crede Graziela Vâjîială, preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping.

3. Nu e folosit pe postul lui

O explicaţie pentru declinul lui Cristian Tănase o constituie şi schimbarea poziţiei sale în teren de cînd a ajuns în Ghencea. Din mijlocaş lateral, a devenit ba al doilea atacant, ba mijlocaş central. Stoichiţă l-a folosit doar de două ori în bandă! La FC Argeş, dar şi la echipa naţională, Tănase a jucat cel mai des lateral. La Steaua n-a prins pe benzi în faţa concurenţilor Nicoliţă, Szekely, Arman şi Artiom Karamian.

"Stoichiţă exagerează continuînd să-l utilizeze pe Tănase ca mijlocaş central! E clar că nu poate juca acolo!"
Ilie Dumitrescu, fost internaţional

Explicaţiile lui Stoichiţă: "Nu poate să fie mereu numărul 1"
Antrenorul sub comanda căruia se află de mai bine de jumătate de an, Mihai Stoichiţă, a comentat situaţia în care este Tănase. "Lumea aşteaptă de la el în fiecare meci să fie extraordinar, să inventeze un gol la fel cum a fost cel cu Internaţional Curtea de Argeş. Este foarte greu să faci lucruri extraordinare meci de meci! Eu, unul, sînt mulţumit de randamentul din meciul cu Braşov. El trebuie să-şi păstreze echilibrul şi pe teren, dar şi în afară!", a declarat Stoichiţă.

"Nici echipa nu-l ajută!"
Tănase crede că prestaţiile lui slabe au apărut şi din cauza colegilor. "Dacă echipa nu joacă, normal că mă afectează şi pe mine, fiindcă depind de colectiv! Toată lumea se aşteaptă să iau mingea ca Maradona şi să mă opresc cu ea direct în poartă", le-a zis fotbalistul apropiaţilor.

PRO TĂNASE
Răzvan Lucescu: "E un jucător excepţional"
Unul dintre oamenii care îl susţin în continuare pe mijlocaşul din Ghencea e chiar selecţionerul României. "Tănase e un jucător cu nişte calităţi excpeţionale. Puţini jucători în România au liniştea pe care o are el în momentul în care are posesia balonului. S-a dus la o echipă mare, Steaua, iar toată lumea aşteptă de la el să tragă echipa după el. Dar aşa ceva era greu de obţinut imediat", a susţinut Lucescu junior.

"Tănase e un jucător cu reale calităţi, trebuia susţinut de public, nu înjurat. Mi s-a părut inuman să fie huiduit aşa, chiar nu îmi explic atitudinea avută de suporteri"
Emeric Ienei, fost antrenor Steaua

CONTRA TĂNASE
Gigi, săgeţi către verii săi?
Becali nu îl mai protejează în declaraţii pe Cristi Tănase. Mai mult, ultimele afirmaţii ale lui trimit cîteva săgeţi în direcţia verilor săi, Ioan şi Victor, cei care l-au convins în vara trecută să-l achiziţioneze la un preţ corect pe piteştean. "Cînd l-am luat mi s-a spus că are forţă şi viteză, dar eu nu am văzut să aibă nici una, nici alta. De fapt, nu am văzut nimic la el", a spus Becali.

"Nu mi-a demonstrat că merită nici măcar un euro din cele 1,8 milioane plătite pe el. Doarme pe teren, asta face Tănase aproape meci de meci!"
Gigi Becali, patron Steaua

2,1 a fost media driblingurilor reuşite pe meci de Cristi Tănase sezonul trecut la FC Argeş. Media lui la Steaua în acest campionat este de 1,1

8 note de 4 şi de 5, ceea ce înseamnă prestaţii slabe şi foarte slabe, a încasat Tănase în tricoul Stelei în cele 12 meciuri în care a fost notat

5 ani durează contractul lui Tănase cu Steaua. Mijlocaşul a semnat în august 2008

Cel mai scump transfer din istoria Stelei
Jucător (An)    Sumă (euro)
1. Cr. Tănase (2009)    1.800.000
2-4. Tătăruşanu (2008)    1.500.000
Pleşan (2007)    1.500.000
Emeghara (2007)    1.500.000
5. Dayro Moreno (2008)    1.400.000
6. Elton (2007)    1.300.000

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (17)
 •  06 Aprilie 2010, 17:55

nu am nimic cu baiatul,dar lucescu spune in cazul lui ca nu poate trage echipa dupa el,si in acelasi timp ca are calitati exceptionale.in schimb costea trebuia sa traga echipa dupa el ,el chiar tragand-o dupa el,foarfeca cu dinamo,2 goluri cu cfr 2 cu rapid.lucescu esti o rusine!!!

gabitzu01
gabitzu01  •  06 Aprilie 2010, 10:59

Il tot blamati pe Tanase, dar uitati-va la alti scumpi ai Stelei - Plesan si Elton . Ei ce au facut pt Steaua? Sau Emeghara care a stat mai mult accidentat. Tot vorbiti ca s-a gasit acasa la Facaleata efedrina. Si? S-au facut controale antidoping la fiecare meci, unele cerute de alte echipe si toate au iesit ok. Ziaristi de doi lei.

econstantin
econstantin  •  06 Aprilie 2010, 10:58

cel mai important motiv este 'lipsa de valoare' a lui tanase.....

Vezi toate comentariile (17)
Comentează