FOTBAL  »  Superliga  »  CSU CRAIOVA

3 situații "paranormale" » Craiova, enigma Ligii 1! Cum a servit titluri lui Dinamo și Steaua și cum l-a ajutat pe Hagi să devină golgheter. CSU cum se va descurca?

Articol de - Publicat vineri, 05 mai 2017 11:30

În după-amiaza zilei de 2 mai 1998, giuleştenii intrau pe "Centralul" din Bănie și aveau nevoie să obțină cel puțin rezultatul Stelei pentru a lua campionatul. Dar craioveanul Ionel Ganea a marcat de două ori și titlul a ajuns în Ghencea, acolo unde Steaua a câștigat fără emoţii, 5-2 cu Gloria Bistriţa.

  • Cu două etape înainte de final, FCSB, Viitorul şi Dinamo se află în luptă directă pentru titlu, iar una dintre echipele care vor decide câştigătoarea este CS U Craiova;
  • Acum, clubul înființat în 2013 e în fața primelor astfel de teste, însă în ultimele două decenii, echipa dezafiliată în 2011, FC U Craiova, s-a aflat de 3 ori în situaţia de a stabili campioana, de două ori direcţionând laurii spre marile rivale bucureştene;
  • Iată 3 exemple.

1997/1998, FC U Craiova-Rapid 2-2. "Ganezu" trimite titlul în Ghencea

Partida a fost una tensionată, cu acuze grave aduse centralului M. Salomir, cu un penalty ratat de Luţu, cu un gol al "vişiniilor" nevăzut de tuşierul Olah, cu un roşu primit Lupu, cu speranţe pentru rapidişti după reuşita lui Şumi din minutul 87 şi cu un final care i-a găsit pe  elevii lui Mircea Lucescu prăbuşiţi pe teren.

Interesant faptul că, în cazul în care Rapid câştiga, "Ştiinţa" era calificată automat în Cupa Cupelor, acolo unde avea să rateze prezenţa peste câteva zile, când giuleştenii s-au răzbunat în finala Cupei României, Rapid-U Craiova 1-0, partidă ce i-a găsit împreună pe fanii "roş-albaştrilor" şi pe cei ai grupării din Bănie.

ganea

2001/2002, FC  U Craiova-Național 2-1, caz unic: 30.000 de spectatori au încurajat echipa adversă!

1 iunie 2002, Craiova se pregătea de sărbătoare, una atipică, deoarece nu evoluţiile favoriţilor aduseseră bucurie suporterilor, ci faptul că se încheia "era Neţoiu", patron sub conducerea căruia gruparea "alb-albastră" înregistrase mereu rezultate sub aşteptări în confruntările cu marea rivală, Dinamo.

În plus, nu cu mult timp în urmă, cei din "Ştefan cel Mare" îl transferaseră pe idolul tribunelor, Claudiu Niculescu, iar asta a pus şi mai mult "jar" peste toate poveştile născute din confruntările directe dintre cele două echipe.

În acea zi, U Craiova a întâlnit-o pe FC Naţional, echipă care avea nevoie de victorie pentru a deveni în premieră campioană, chiar în detrimentul "alb-roşilor". Ce motiv de răzbunare mai bun se putea găsi?

Astfel, 30.000 de craioveni s-au îndreptat spre arena "Ion Oblemenco", cu steagurile "Ştiinţei" fluturând şi cu încurajări fanatice adresate adversarilor!

Din păcate pentru cei prezenţi în tribune, elevii lui Florin Marin au dat totul pe teren, astfel că la pauză scorul era deja 2-0, Bărcăuan, dintr-o poziţie suspectă de ofsaid, şi Baldovin risipind în mare speranţele la titlu ale "bancarilor", golul lui Sabin Ilie din partea secundă contând doar statistic.

În acelaşi timp, Dinamo s-a impus la scor în faţa Braşovului, coroborate cele două rezultate ducând titlul în vestiarul "câinilor".

În ciuda victoriei, tehnicianul gazdelor a părăsit arena huiduit de suporteri, cei care aveau să-l cheme pe Cosmin Olăroiu să facă turul stadionului în aplauzele celor prezenţi pe "Central".

misiune

2009/2010: FC U Craiova - CFR 2-3, un meci "Paranormal"

10 mai 2010, lupta directă pentru titlu dintre CFR şi Urziceni avea să fie decisă la Severin, unde clujenii urmau să întâlnească FC U Craiova, o victorie asigurându-le în mare măsură câştigarea titlului.

Meciul a început cu câteva zile înainte, printr-un scandal între patronul Mititelu şi antrenorul Eugen Trică, scandal încheiat la poliţie. Partida a avut o desfăşurare nebună, interzisă cardiacilor, fapt evidenţiat în cronica meciului cu un titlu pe măsură, "Paranormal"!

Oltenii au deschis scorul prin Alexandru Piţurcă, apoi s-au distanţat pe tabelă prin Mihai Costea. Totul părea de partea lor în minutul 38, când Hugo Alcantara a fost eliminat de către Ovidiu Haţegan.

CFR-ul a răsturnat clepsidra în partea secundă. Înghesuită în ultimii 25 de metri, Ştiinţa i-a scos din anonimat pe atacanţii ardelenilor, fiind perforată în două rînduri de Traore (63) şi Bud (85).

Apoi a venit penalty-ul făcut de Iliev în prelungiri, penalty transformat de Ricardo Cadu, 3-2 pentru feroviari. Astfel, clujenii au trecut peste cel mai greu hop şi şi-au bătătorit calea spre câştigarea campionatului.

BONUS: 1986. Craiova a dus deja un titlu în vitrina lui Hagi! ;)

La puţin peste o lună distanţă de momentul Sevilla 1986, Steaua câştigase deja campionatul, dar mai urmărea un obiectiv, titlul de golgeter pentru Victor Piţurcă.

Astfel, cu o rundă înaintea finalului, atacantul "roş-albaştrilor" avea 26 de reuşite, cu una peste laureatul ediţiei precedente, nimeni altul decât Gică Hagi, vedeta celor de la Sportul Studenţesc.

Pe 18 iunie, elevii lui Jenei s-au deplasat în Bănie, unde 35.000 de spectatori au asistat la un joc spectaculos, U Craiova-Steaua 5-4.

"Piţi" a înscris atunci DOAR de 3 ori, două dintre reuşite fiind din penalty. Tot în acea zi, Hagi a marcat de două ori în prima repriză a partidei cu FC Olt şi de alte 4 ori în partea secundă, reuşind astfel să-l depăşească în topul marcatorilor pentru al 2-lea an la rând pe atacantul grupării din Ghencea.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (4)
dansy
dansy  •  06 Mai 2017, 15:08

D-le Manolache.La fel ca si Alin esti o rusine pentru sportul romanesc ***.Pai nu ti-e rusine sa scrii astfel de aberatii despre CSU??Csu este echipa adevarata a cRaiova si si-a castigat in instanta toate drepturile vechii echipe.Dar dta stii acest lucru numai ca dezinformezi pe cei care habar nu au de trecutul fotbalului romanesc.Itiu scriu si d-tale ca CSU a pierdut meciul cu FCSM in urma unul penalty acordat pentru un asa zis hent petrecut in afara careului.Nu te-am auzit atunci sa scrii ceva nerusinatule.Muriti de necaz ca nu mai aveti acreditare la CSU si scrieti toate tampeniile pe care le cred numai tinerii care nu au habar ce au facut Steaua si Dinamo inainte de 1989 si dupa aceea .Ai uitat de cazul valiza???Ai uitat cum apasa pe butoane Borcea??? Ai uitat cum a fost pulverizata marea echipa a Crtaiovei in 1984 si apoi si Dinamo si Steau i-au furat toti jucatorii???Ai ramas fara memorie sau doar esti prost informat???Rusine!!!!!!!!!!!!!!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

becalidinamovit
becalidinamovit  •  05 Mai 2017, 13:17

va bateti capul degeaba ..la digi dimineata popescu a spus cum abordeaza meciurile cu vitou si fcsb ..v-a avea interen f multi copii ..amotivat ca il ateapta jocul cu volutari ..blat pe fata .menajeaza jucatori .cu dinamo erau in stare sa intre si spectatorii nmai sa poata lua un punct acum joaca cu copii de 17 ani in teren ..ma rog ca dumnezeu sa-i trimita de unde au venit ..de nicaieri si mititelu sa le dea un sut sa ajunga direct unde a fost becali simimi..mititelu juca dragonic cu dinamo da o face de multe *** si cu fcsb si alte ecipe angrenae la titlu ..stapanudeSc;lavi la abordat de multe ori sa faca blat dar se pare ca a avut orgoliul ala otenesc a lui mihai viteazu si nu sa indoit ..rembrand ovidiu popescu e edereravat in abordari ,el e cu jmenurile sa vanda tablouri *** ,eu nu stiu ana reghe stie ..el cu conduita si respectul e certat ..mai si filozxifeaza ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

blue_aztec
blue_aztec  •  05 Mai 2017, 13:08

Domnule Liviu Manolache vreti sa-mi explicati si mie si poate nu doar mie, ce legatura este intre FC U Craiova, echipa lui mititelul si unde o instanta s-a exprimat ca nu mosteneste nimic din palmaresul vechii echipe si Universitatea Craiova din 1986? Va multumesc.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează