FOTBAL  »  Superliga  »  NICOLAE MANEA

5 momente geniale prin care Nicolae Manea a rămas în mintea suporterilor

Articol de , - Publicat luni, 15 decembrie 2014 00:00 / Actualizat luni, 15 decembrie 2014 21:45

Nicolae Manea a decedat în această dimineaţă la vîrsta de 60 de ani. Fostul antrenor şi jucător al Rapidului era bolnav de cancer la ficat.
Unul dintre simbolurile echipei din Giuleşti, Manea a debutat în tricoul alb-vişiniu în 1974, pe cînd avea numai 20 de ani. Antrenorul care i-a acordat primele minute în Liga 1 a fost Ion Urecheanu. La finalul acelui sezon însă, Rapidul avea să retrogradeze. 

Manea a evoluat ca atacant pentru formaţia din Grant vreme de 13 sezoane, cu o pauză de un sezon, 80-81, cînd a fost transferat de Steaua. În vara lui 1987 a semnat cu Gloria Bistriţa, formaţie la care avea să se retragă peste patru ani. Chiar şi după ce a renunţat la cariera de jucător, acesta a continuat să rămînă alături de Rapid, unde a şi antrenat şi a ocupat mai multe funcţii în conducere.

Iată 5 dintre cele mai interesante momente cu Nicolae Manea:

# A fugit din spital ca s-o bată pe Steaua
În 1975, înaintea semifinalei de Cupa României cu Steaua, Armata a descoperit că Manea fusese bolnav de heptatiă. ”M-au internat cu forţa ca să nu joc. Un general m-a ameninţat că fac puşcărie dacă fug. Actuala soţie m-a aşteptat cu un taxi la Gara de Nord. Am sărit gardul spitalului în pijamale şi halat şi am fugit la stadion”, îşi amintea fostul atacant al Rapidului. Giuleştenii au eliminat-o atunci pe Steaua, după 1-1 şi 6-5 la penalty-uri, Manea transformînd lovitura decisivă. ”Vişinii” aveau să cîştige şi trofeul, în dauna Craiovei, 2-1, golurile fiind marcate tot de Manea.

# I-au confiscat aparatul video
Înaintea unei partide cu Dinamo, reprezentanţi ai Ministrului de Interne i-au confiscat aparatul video lui Manea, anunţîndu-l că îl va primi înapoi doar dacă Dinamo va cîştiga confruntarea. Atacantul a marcat golul victoriei şi a fost imediat băgat în şedinţă. S-a întors acasă însă cu tot cu video, dar şi cu un ceas cadou.

# I-a unit pe stelişti şi pe rapidişti
În 1982, pe cînd Rapidul se afla în liga secundă, giuleştenii au evoluat în Ghencea împotriva celor de la Petrolul. Au obţinut o victorie zdrobitoare, 5-1, în faţa a 35.000 de spectatori, la ora 11:00! ”Am jucat extraordinar atunci, am fost aplaudaţi de tot stadionul. Nu numai galeria noastră, ne aplaudau şi steliştii. După meci am auzit că giuleştenii mei ar fi strigat «Steaua şi Rapid se iubesc la infinit»”, spunea Manea.

# A izbucnit la conferinţă
În 2013, pe cînd era antrenor la Gloria Bistriţa, Manea s-a revoltat după ce echipa sa i-a pierdut pe Romario şi Canon, din cauza problemelor financiare. ”Aveam şansa să ne salvăm de la retrogradare, dacă le dădeam bani. Nu i-ai mai plătit şi au plecat. Au nişte p... cît tancul şi le f... pe astea pe aici de nu mai puteau să stea în picioare! Toate îi căutau ca pe nu ştiu cine!”, a şocat atunci tehnicianul

# Cu targa după arbitru
Un an mai devreme, tot pe banca Bistriţei, Manea a oferit o scenă care avea să facă înconjurul globului. La o partidă cu Pandurii, acesta a aruncat cu targa în teren spre arbitru, după mai multe greşeli ale acestuia.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (107)
alex_777
alex_777  •  16 Decembrie 2014, 08:33

RIP, Nae Manea, un om de fotbal cu trup si suflet pt RAPID respect acum cand lumina s-a stins cortina a cazut si linistea de dupa spectacol a pus stapanire pe locul unde s-au petrecut scenele de bucurie tristete si ce este cel mai important lucru Dragostea pentru ceva UNIC!

ucluj2011
ucluj2011  •  15 Decembrie 2014, 20:38

Dumnezeu sa te odihneasca Nae Manea.

aldan
aldan  •  15 Decembrie 2014, 17:16

Devreme Nae, prea devreme!... Salutari aristocratilor nostrii din ceruri, Naica! Ahoe!!! "Şi în nefiinţă tot cu Rapid voi ţine" RADU ENESCU

Vezi toate comentariile (107)
Comentează