FOTBAL  »  Superliga  »  DOSARUL TRANSFERURILOR

7 pro, 2 contra, 3 abţineri » Cine e de partea inculpaţilor din “Dosarul Transferurilor”, cine trimite “săgeţi” subtile şi cine a rămas “neutru” după condamnări

Articol de - Publicat vineri, 30 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 29 noiembrie 2012 19:24

Pedepsele primite pe 12 noiembrie au stîrnit reacţii neaşteptate în fotbalul românesc: fraţii Becali, Pădureanu sau Gică Popescu, actori principali ai fenomenului, nu duc lipsă de "avocaţi", însă felul în care sînt apăraţi are nuanţe, la fel cum are şi tăcerea celor "neutri"


Au primit împreună 40 de ani de închisoare, pe 12 noiembrie, şi aşteaptă acum recursul la ÎCCJ. Sînt 8 din cei mai importanţi oameni ai fotbalului românesc al ultimelor decenii, actuali sau foşti preşedinţi de club, mari jucători, impresari şi oameni de afaceri. Din Qatar pînă la Doneţk, de la Moscova la Mogoşoaia, reacţiile oamenilor din fotbal s-au împărţit: cele mai multe personaje le sînt alături, foarte puţini se păstrează departe de o opinie tranşantă.

PRO
1. Varianta "rău pentru fotbalul nostru"
Doi din cei mai importanţi antrenori români de peste hotare, Mircea Lucescu şi Dan Petrescu, privesc spre efectele condamnărilor asupra investitorilor din fotbalul nostru şi asupra imaginii sale. Totuşi, "Il Luce" punctează că "s-a exagerat" şi la condamnări, şi cînd "s-a obţinut mai mult pe jucători decît meritau".

"Îmi pare rău că nimeni nu vrea să ajute fotbalul. Dacă lumea care vine în fotbal e arestată, de ce să mai vină! Doar În România, încercăm să distrugem fotbalul prin deciziile luate. Nu-mi vine să cred ce se întîmplă!"
Dan Petrescu, antrenor Dinamo Moscova (DolceSport)

"S-a exagerat. Ne-a pus într-o situaţie destul de delicată pe toţi cei care lucrăm în fotbal. M-am dus la antrenament şi unii rîdeau, mă întrebau ce se întîmplă în fotbalul românesc. Nu m-am simţit nici eu bine. Nu trebuia să se ajungă la astfel de situaţii care dau o imagine jalnică fotbalului românesc. S-a exagerat mult. S-a obţinut mult mai mult pe jucătorii români decît meritau. Nu pot să spun că sînt nevinovaţi, eu spun că e o exagerare. Era de ajuns o amendă dacă sînt vinovaţi, să întoarcă banii. Nu se poate ajunge la astfel de sancţiuni. Puteau fi suspendaţi"
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior (DigiSport)

2. Varianta "fumigenă electorală"
Există, însă, şi oameni de fotbal care merg pe varianta unei posibile condamnări cu efect mediatic şi interes politic, de la premisa că anunţul condamnărilor a venit în plină campanie pentru alegerile parlamentare.

"În România nu te mai miri de nimic, mai ales în preajma unor alegeri.Cam de fiecare dată în anii electorali se întâmplă anumite lucruri şi ca atare le iau cu precauţie"
Arpad Paszkany, patron CFR Cluj (citynews.ro)

"Mi se pare o mascaradă, s-a căutat u ţap ispăşitor. E şi an electoral, s-au găsit cîţiva procurori să-şi facă imagine pe seama celor care au băgat bani în fotbalul românesc. Să spună clar ce prejudiciu au adus aceşti oameni clubului Dinamo? Care e problema? Unde e frauda?"
Vasile Turcu, fost acţionar Dinamo (ziare.com)

"Sunt puţin surprins, au apărut într-un moment în care întem prinşi în vîrtejul alegerilor parlamentare, pot interpreta în foarte multe moduri. Îmi vine greu să cred că aşa, dintr-o dată, au devenit vinovaţi toţi aceşti oameni de fotbal"
Mihai Stoichiţă, anttrenor Sheriff (DolceSport)

3. Varianta "emoţională" şi comunicatul sec
"Acolo nu-i nimic ilegal. Chiar dacă ar fi fost ceva, s-au vândut nişte fotbalişti, s-au adus bani în ţară, nu s-a furat nimic din averea naţională. Cum să dai 7-8 ani la oameni cu copii, cu familii, să distrugi mame, bunici, copii care plîng la ora asta? E ceva inadmisibil!. S-a jefuit ţara asta de miliarde, i-a găsit corupţi pe cine? MM că a vândut un fotbalist pe 700.000 cînd el niciodată nu putea lua banii ăia pe el, deci e strigător la cer!"
Gigi Becali, patron Steaua (mediafax)

"FC Dinamo Bucureşti a subscris şi subscrie la motivarea instanţei judecătoreşti prin care s-a dispus achitatea domnului Cristian Borcea"
comunicat FC Dinamo, semnat de Nicolae Badea

NEUTRU
1. Varianta "încă aşteptăm", cu tentă pro
Şeful Ligii şi finanţatorul Vasluiului s-au abţinut de la comentarii, însă Dragomir nunanţează cînd e vorba de inculpaţi, "au ţinut fotbalul în viaţă", iar Porumboiu, într-un interviu pentru Gazetă, se referă vag la "cui foloseşte" şi la situaţia inculpaţilor, care "poate au angajaţi".

"După decizia finală a Înaltei Curţi voi comenta pe larg. Acum nu am ce discuta. Nu am ce să reproşez multor oameni implicaţi în acest scandal, pentru că au ţinut fotbalul în viaţă şi au adus bani în ţară"
Dumitru Dragomir, preşedinte LPF

"N-am ce să comentez. Condamnările au luat prin surprindere multă lume, e normal. Dar haideţi să vedem cui foloseşte... Nu ştiu, poate oamenii ăia au angajaţi... În viaţă nu trebuie să te bucuri de răul altuia."
Adrian Porumboiu, finanţator Vaslui (Gazeta Sporturilor)

2. Varianta "nu-i la mine în curte"
"N-a fost dat un verdict. Trebuie să respectăm instanţele româneşti, fiecare trebuie să îşi dovedească nevinovăţia, aşa cum procurorii trebuie să dovedească vinovăţia, dar eu până nu e o decizie definitivă nu pot să mă pronunţ. Nu s-a dovedit vreun meci aranjat, e o acţiune comercială între cluburi şi agenţii jucătorilor?"
Mircea Sandu, preşedinte FRF

CONTRA
Varianta "gri", cu trimitere

Dumitru Costin şi Loţi Boloni n-au reacţionat ferm, dar ambii au lansat "săgeţi" subtile. Primul, spre sistemul care permite faptele incriminate, şi spune că "documentele certifică traseul unor bani ajunşi peste tot pe mapamond". Boloni punctează că "e bine ca legea să se vadă", şi plasează temporal faptele într-o "perioadă sălbatică".

"Fotbalul românesc nu va deveni mai transparent acum, sistemul de organizare al sportului din România e în continuare netransparent şi prost gândit şi făcut. Creează tot felul de «conserve» din punct de vedere juridic, prin care trec fluxurile de bani şi atunci mulţi din aceşti bani se transformă din albi în negri, alţii din negri în albi. Până la lămurirea speţelor, nu ştiu câţi din banii de care se vorbeşte au plecat ca şi comisioane către impresari sau au plecat ca surse de venituri pentru unii care nu erau îndreptăţiţi să le acceseze. Ştiu că sentinţa s-a dat pe baza unor documente de mult mai bună calitate, care certifică traseul unor bani ajunşi peste tot pe mapamond"
Dumitru Costin, preşedinte AFAN (mediafax)

"Nu cunosc dosarul, nu e de competenţa mea să-l analizez, nu aclam pedeapsa unuia sau altuia, ci numai
punctez că e bine ca legea să se vadă. În " Dosarul Transferurilor" e vorba însă oricum de o perioadă sălbatică în fotbalul nostru, suprapusă peste un context politic şi economic similar"
Ladislau Boloni, antrenor Al Khor (Gazeta Sporturilor)


PEDEPSELE CELOR 8 OAMENI DE FOTBAL
Nume Condamnare
Ioan Becali 8 ani
Victor Becali 7 ani
Cristi Borcea 7 ani
George Copos 5 ani
Mihai Stoica 4 ani
Jean Pădureanu 3 ani*
Gigi Neţoiu 3 ani*
Gică Popescu 3 ani*
* cu suspendare

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (6)
pophki
pophki  •  30 Noiembrie 2012, 11:51

in primul rand trebuie arestat Mircea Sandu si Dragomir si dupa aia restul...sa exsagerat sau nu sa-si faca pedepsele.cand au furat si au distrus sute de jucatori,ia interesat pe vreo unu,NU ! AU DISTRUS JUNIORI,JUCATORI SI CLUBURI DE FOTBAL ! DACA NU se va lua masuri benefice fotbalului Romanesc,aceste specii de oameni (unii) nu se vor opri niciodata din naravul lor . Am ajuns deja sa ne facem canduri si probleme la meciuri cu Luxemburg,Albania,Belorusia......Sau legea si parnaia este pentru amarati si fraieri ! LA PARNAIE CU TOTII !

kily
kily  •  30 Noiembrie 2012, 11:27

parchetul trebuie sa faca recurs pentru dublarea pedepselor!

pss
pss  •  30 Noiembrie 2012, 08:48

cu totii la PUSCARIE!!!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează