FOTBAL  »  Superliga  »  GSP SPECIAL

Alin Fornade în dialog cu Silvian Cristescu » "Steaua şi Dinamo trebuiau desfiinţate"

Articol de GSP - Publicat duminica, 19 decembrie 2010 00:00

Interesant e că olteanul n-a refuzat Steaua în 2002. A jucat 10 meciuri într-un retur, a marcat un gol şi a încasat cîteva zeci de mii de dolari


Deşi recunoaşte că are prieteni în Ştefan cel Mare şi a jucat în Ghencea, preşedintele Universităţii, Silvian Cristescu, le pune la zid pe rivalele istorice ale oltenilor



Nu l-ar prinde funcţia de purtător de cuvînt. Nu e diplomat, discursul său nu are nuanţe. Nici ca preşedinte nu are mai mult tact. A fost rău pe teren, e rău de gură şi după ce s-a mutat la birou. Silvian Cristescu povesteşte episoadele tulburi pe care le-a trăit în Bănie, cu autoritatea unui jucător care a îmbrăcat 11 sezoane echipamentul Universităţii şi a purtat 4 ani banderola de căpitan.


- Ce amintiri are suporterul Silvian Cristescu?
- Am fost de mic fanul Universităţii. Prima dată cînd m-am îmbolnăvit a fost la meciul retur cu Zelezniciar Sarajevo. A fost 4-0 pentru bosniaci, a dat Cîrţu o bară la 1-0. Stăteam în casă şi m-am îmbolnăvit de emoţii. Am stat la pat, am făcut injecţii. La Craiova, în ziua unei partide din cupele europene, nu se mai făceau ore. Lumea ne iubea şi era de partea noastră şi în deplasări. Înainte de '89, cînd jucam cu Steaua sau cu Dinamo la Bucureşti, 40 la sută dintre spectatori ţineau cu Universitatea.

- Aţi făcut parte din lotul Universităţii care, în 1989, a învins Victoria, Dinamo şi Steaua.
- La Victoria era preşedinte Dumitru Dragomir. A fost absolut incredibil! Ne-au furat ca-n codru! Driblai un jucător de la Victoria, te punea jos prin fault şi tot el bătea lovitura liberă! Au avut şi un penalty, apărat de Crişan, dar Dumnezeu a fost cu noi. Cînd am învins în Ghencea cu 2-1, Valentin Ceauşescu a venit în vestiar şi ne-a felicitat. La partida cu Dinamo din Bănie, am cîştigat cu 1-0 prin golul Ciurea. Pe final, lumea nu mai putea să ţipe, atît de tare ne încurajase. Am avut promişi 12.000 de lei de la prim secretarul Traian Ştefănescu, dar nu am primit nici un ban.


"Au palmares mincinos"


- Nu prea aveţi la inimă echipele din Bucureşti. De ce?
- Steaua şi Dinamo trebuiau desfiinţate, la fel ca Victoria sau FC Olt, pentru că au un palmares mincinos! Au avut rezultate pe plan extern, dar au distrus celelalte echipe ca să se întărească ele! Fără să plătească nimic, luau cu forţa.

- Sînteţi un tip impulsiv. Cu Ionel Ganea n-aţi avut conflicte?
- Îmi mai revărsam nervii, am mai greşit, dar de cele mai multe ori reacţiile mele erau îndreptăţite. Cu Ganea m-am înţeles foarte bine, el a avut probleme cu Frăsineanu, cînd s-a pus problema excluderii din lot. Antrenorul Mircea Rădulescu ne-a cerut să votăm. Eu şi Adrian Ungur am votat să rămînă, ceilalţi au fost împotrivă. Şi a rămas "Găniţă". Voturile noastre au fost mai puternice. Aveam un cuvînt greu de spus, fiindcă eram căpitan. ;)


Cum se pierde un titlu de la Severin pîn' la Craiova


- Ce s-a întîmplat la celebrul meci cu Rapid, din 1998?
- E simplu ca "Bună ziua". Veneam cu autocarul dintr-o deplasare, întreabă domnul Alesanco: "Pot să bag echipa a doua pentru primul meci cu Rapid?". Nu mai ştiu cine era din conducere în autocar. I s-a răspuns că nu e nici o problemă. Asta se întîmpla pe la Severin. Ce s-a întîmplat pînă la Craiova, nu ştiu, dar, cînd am ajuns, am fost anunţaţi că intrăm în cantonament şi că avem 100.000 de dolari primă dacă nu pierdem acasă!

- Era o primă imensă pentru acele vremuri...
- Eu m-am gîndit. Primim 100.000 de dolari, sîntem 20 de jucători, luăm cîte 5.000. Noi, dacă pierdem meciul, trebuie să luăm cîte 15.000 de dolari, fiindcă ne calificam în cupele europene, datorită faptului că Rapidul era campioană şi jucam cu giuleştenii finala Cupei.

- Şi cum a fost meciul?
- M-am întîlnit la vestiare cu Lupu şi cu Dulca. Poţi să-i întrebi. Le-am spus să joace pe bune, că noi jucăm pe viaţă şi pe moarte. Au rîs. Au dormit, le-a dat Ganea două goluri. Asta a fost istoria. La Cupă nici o şansă nu aveam, şi-au luat măsuri, puteam să fim de zece ori mai buni.

- După atîţia ani aţi aflat cine a schimbat planurile lui Alesanco?
- N-am înţeles niciodată de ce, de la Severin la Craiova, s-a răsucit cu totul. Eu am împărţit banii. N-au mai ajuns 100.000 de dolari de la Steaua, ci vreo 80.000. Erau trecuţi doar primii unsprezece jucători pe lista de premiere, bătută la maşină. Am luat eu banii şi i-am împărţit şi la masor, şi la doctor, şi la magaziner. Toată lumea a luat la fel. Asta e, dacă am fost fraieri şi am halit-o!


De ce a semnat cu Steaua


- Cum de aţi jucat la Steaua, cînd vorbiţi aşa de "frumos" despre clubul din Ghencea?
- Eu am rămas în relaţii foarte bune cu domnul Piţurcă. Am avut şi o problemă personală. Mi-a murit un copil la naştere în 1996 şi soţiei i s-a spus că nu mai putea să aibă copii. A urmat un tratament la Bucureşti. Venisem din Germania, eram la Extensiv cînd m-a sunat domnul Piţurcă. Soţia era însărcinată şi trebuia să stea în permanenţă în Bucureşti. La Universitatea nu mai aveam loc, era Dinamo II acolo. Vă spun sincer, mie nu mi-a plăcut la Steaua. A fost singura perioadă din carieră cînd m-am dat accidentat.

- Vorbeaţi despre Dinamo II. V-aţi reîntîlnit acum la Craiova cu Florin Marin, antrenorul care v-a dat afară.
- Ne bîzîim mai tot timpul, îi amintesc că m-a dat afară. Avea informaţii false despre ce se întîmpla la Craiova. Am fost disponibilizaţi eu, Neagoe şi Prunea. Domnul profesor auzise că eu, Neagoe şi Prunea mîncăm ce vrem, ne antrenăm cînd vrem, dormim cînd vrem. Nu era adevărat. Eu am respectat, în general, programul, nu am fugit din cantonament, nu am băut în cantonament.

- N-a fost doar un pretext pentru a se descotorosi de jucătorii importanţi ai Craiovei?
- Nu, dînsul avea un program spartan de cantonamente şi s-a gîndit că nu poate să ne ţină pe noi. Îi băga pe jucători lunea şi ieşeau marţea, dar marţea viitoare! Atunci am fost supărat, dar acum am înţeles că fiecare antrenor îşi face strategia.


"Suporterii Stelei sau ai lui Dinamo îşi iubesc echipa din orgoliu, noi o iubim din inimă"

"La Craiova tot timpul au fost influenţe din afară, inclusiv în rîndul jucătorilor, şi asta a măcinat Universitatea"

"Pînă în 2004-2005 am avut un fotbal bolnav"

"Între 1992 şi 1996 Craiova a avut echipe peste Steaua şi Dinamo, dar ele terminau înaintea noastră. Noi ne băteam pe teren, ei cîştigau detaşat lupta din afara terenului"

"Era ceva să fii căpitan. Au fost foarte puţini fotbalişti înaintea mea, Oblemenco, Ştefănescu, nume grele, care au făcut mari performanţe. A fost o onoare să fiu urmaşul lor"


DESPRE

Silviu Lung jr. -  "La meciul cu Dinamo, din Cupă, Silviu Lung trebuia să fie titular. Din păcate, a răcit. Acum a răcit, s-a dat răcit, că temperatură n-a avut. Cînd apelez la tine şi te dai răcit altfel vezi lucrurile. Silviu e unul dintre cei mai talentaţi portari din România"

Gîngioveanu şi Firţulescu - "N-au făcut saltul de la speranţe la certitudini. Dacă Gîngioveanu nu va face performanţă, va fi numai din vina lui"

Dina - "Unul dintre cele mai mari talente. E între primii la kilometrii alergaţi. E cuminte ca o fată. E al doilea marcator de cînd a luat Mititelu echipa"

Luţu - "Muncea un meci, două, celelalte le păcălea. Nu dormea noaptea, dormea pe teren"

Cîrţu - "Îl am la inimă, m-a promovat. Niciodată nu am stat certaţi mai mult de o lună Cînd ne întîlneam, îmi ceream scuze. Era normal să-mi cer eu scuze"


Cum a apărut ura
La Craiova, toată lumea aşteaptă partidele cu Dinamo şi Steaua. "Multă lume ne întreabă de unde a apărut ura faţă de Steaua şi Dinamo. E simplu. Şi eu am familie, şi jucătorul de la Dinamo are familie. De ce el să fie avantajat? De ce el să ducă bani acasă, la familie, şi eu nu? De ce? Pentru că el este în echipa Securităţii sau în echipa Armatei? Cei mai mulţi prieteni îi am la Dinamo. Eu nu vorbesc de indivizii care lucrează la Dinamo, vorbesc despre clubul Dinamo", a explicat Silvian Cristescu.

Cum au ajuns fraţii Costea la Craiova
Florin Costea a fost transferat la Universitatea la sugestia lui Silvian Cristescu, care-l urmărise într-un meci cu Petrolul. "A apărut în minutul 21, i-a driblat pe toţi şi a dat gol. A dispărut şi a reapărut în minutul 60, cînd i-a driblat pe toţi şi a dat gol. Prietenul meu, Marian Basno, mi-a spus să-l iau şi pe Mihai, că e la fel de talentat. Timişoara oferise 200.000 de dolari, noi i-am transferat cu 25.000, plus un procent la revînzare, pe prietenie", a rememorat Cristescu.


CV Silvian Cristescu

Data naşterii: 29.10.1970
Debut în Liga 1: 12.10.1988, Corvinul - U Craiova 0-0
Palmares: un titlu (1991) şi două Cupe (1991, 1993) cu Universitatea Craiova
A fost selecţionat de 5 ori în echipa naţională
A jucat 246 de meciuri în prima ligă, marcînd 36 de goluri
A jucat la Universitatea Craiova (1988-1998, 1999-2000), Extensiv (1998-1999, 2002-2003), Panelevsiniakos (1998-1999), Dynamo Berlin (2000- 2001), Steaua (2002)

Interesant e că olteanul n-a refuzat Steaua în 2002. A jucat 10 meciuri într-un retur, a marcat un gol şi a încasat cîteva zeci de mii de dolari

Deşi recunoaşte că are prieteni în Ştefan cel Mare şi a jucat în Ghencea, preşedintele Universităţii, Silvian Cristescu, le pune la zid pe rivalele istorice ale oltenilor

Nu l-ar prinde funcţia de purtător de cuvînt. Nu e diplomat, discursul său nu are nuanţe. Nici ca preşedinte nu are mai mult tact. A fost rău pe teren, e rău de gură şi după ce s-a mutat la birou. Silvian Cristescu povesteşte episoadele tulburi pe care le-a trăit în Bănie, cu autoritatea unui jucător care a îmbrăcat 11 sezoane echipamentul Universităţii şi a purtat 4 ani banderola de căpitan.

- Ce amintiri are suporterul Silvian Cristescu?
- Am fost de mic fanul Universităţii. Prima dată cînd m-am îmbolnăvit a fost la meciul retur cu Zelezniciar Sarajevo. A fost 4-0 pentru bosniaci, a dat Cîrţu o bară la 1-0. Stăteam în casă şi m-am îmbolnăvit de emoţii. Am stat la pat, am făcut injecţii. La Craiova, în ziua unei partide din cupele europene, nu se mai făceau ore. Lumea ne iubea şi era de partea noastră şi în deplasări. Înainte de '89, cînd jucam cu Steaua sau cu Dinamo la Bucureşti, 40 la sută dintre spectatori ţineau cu Universitatea.

- Aţi făcut parte din lotul Universităţii care, în 1989, a învins Victoria, Dinamo şi Steaua.
- La Victoria era preşedinte Dumitru Dragomir. A fost absolut incredibil! Ne-au furat ca-n codru! Driblai un jucător de la Victoria, te punea jos prin fault şi tot el bătea lovitura liberă! Au avut şi un penalty, apărat de Crişan, dar Dumnezeu a fost cu noi. Cînd am învins în Ghencea cu 2-1, Valentin Ceauşescu a venit în vestiar şi ne-a felicitat. La partida cu Dinamo din Bănie, am cîştigat cu 1-0 prin golul Ciurea. Pe final, lumea nu mai putea să ţipe, atît de tare ne încurajase. Am avut promişi 12.000 de lei de la prim secretarul Traian Ştefănescu, dar nu am primit nici un ban.

"Au palmares mincinos"

- Nu prea aveţi la inimă echipele din Bucureşti. De ce?
- Steaua şi Dinamo trebuiau desfiinţate, la fel ca Victoria sau FC Olt, pentru că au un palmares mincinos! Au avut rezultate pe plan extern, dar au distrus celelalte echipe ca să se întărească ele! Fără să plătească nimic, luau cu forţa.

- Sînteţi un tip impulsiv. Cu Ionel Ganea n-aţi avut conflicte?
- Îmi mai revărsam nervii, am mai greşit, dar de cele mai multe ori reacţiile mele erau îndreptăţite. Cu Ganea m-am înţeles foarte bine, el a avut probleme cu Frăsineanu, cînd s-a pus problema excluderii din lot. Antrenorul Mircea Rădulescu ne-a cerut să votăm. Eu şi Adrian Ungur am votat să rămînă, ceilalţi au fost împotrivă. Şi a rămas "Găniţă". Voturile noastre au fost mai puternice. Aveam un cuvînt greu de spus, fiindcă eram căpitan. ;)

Cum se pierde un titlu de la Severin pîn' la Craiova

- Ce s-a întîmplat la celebrul meci cu Rapid, din 1998?
- E simplu ca "Bună ziua". Veneam cu autocarul dintr-o deplasare, întreabă domnul Alesanco: "Pot să bag echipa a doua pentru primul meci cu Rapid?". Nu mai ştiu cine era din conducere în autocar. I s-a răspuns că nu e nici o problemă. Asta se întîmpla pe la Severin. Ce s-a întîmplat pînă la Craiova, nu ştiu, dar, cînd am ajuns, am fost anunţaţi că intrăm în cantonament şi că avem 100.000 de dolari primă dacă nu pierdem acasă!

- Era o primă imensă pentru acele vremuri...
- Eu m-am gîndit. Primim 100.000 de dolari, sîntem 20 de jucători, luăm cîte 5.000. Noi, dacă pierdem meciul, trebuie să luăm cîte 15.000 de dolari, fiindcă ne calificam în cupele europene, datorită faptului că Rapidul era campioană şi jucam cu giuleştenii finala Cupei.

- Şi cum a fost meciul?
- M-am întîlnit la vestiare cu Lupu şi cu Dulca. Poţi să-i întrebi. Le-am spus să joace pe bune, că noi jucăm pe viaţă şi pe moarte. Au rîs. Au dormit, le-a dat Ganea două goluri. Asta a fost istoria. La Cupă nici o şansă nu aveam, şi-au luat măsuri, puteam să fim de zece ori mai buni.

- După atîţia ani aţi aflat cine a schimbat planurile lui Alesanco?
- N-am înţeles niciodată de ce, de la Severin la Craiova, s-a răsucit cu totul. Eu am împărţit banii. N-au mai ajuns 100.000 de dolari de la Steaua, ci vreo 80.000. Erau trecuţi doar primii unsprezece jucători pe lista de premiere, bătută la maşină. Am luat eu banii şi i-am împărţit şi la masor, şi la doctor, şi la magaziner. Toată lumea a luat la fel. Asta e, dacă am fost fraieri şi am halit-o!

De ce a semnat cu Steaua

- Cum de aţi jucat la Steaua, cînd vorbiţi aşa de "frumos" despre clubul din Ghencea?
- Eu am rămas în relaţii foarte bune cu domnul Piţurcă. Am avut şi o problemă personală. Mi-a murit un copil la naştere în 1996 şi soţiei i s-a spus că nu mai putea să aibă copii. A urmat un tratament la Bucureşti. Venisem din Germania, eram la Extensiv cînd m-a sunat domnul Piţurcă. Soţia era însărcinată şi trebuia să stea în permanenţă în Bucureşti. La Universitatea nu mai aveam loc, era Dinamo II acolo. Vă spun sincer, mie nu mi-a plăcut la Steaua. A fost singura perioadă din carieră cînd m-am dat accidentat.

- Vorbeaţi despre Dinamo II. V-aţi reîntîlnit acum la Craiova cu Florin Marin, antrenorul care v-a dat afară.
- Ne bîzîim mai tot timpul, îi amintesc că m-a dat afară. Avea informaţii false despre ce se întîmpla la Craiova. Am fost disponibilizaţi eu, Neagoe şi Prunea. Domnul profesor auzise că eu, Neagoe şi Prunea mîncăm ce vrem, ne antrenăm cînd vrem, dormim cînd vrem. Nu era adevărat. Eu am respectat, în general, programul, nu am fugit din cantonament, nu am băut în cantonament.

- N-a fost doar un pretext pentru a se descotorosi de jucătorii importanţi ai Craiovei?
- Nu, dînsul avea un program spartan de cantonamente şi s-a gîndit că nu poate să ne ţină pe noi. Îi băga pe jucători lunea şi ieşeau marţea, dar marţea viitoare! Atunci am fost supărat, dar acum am înţeles că fiecare antrenor îşi face strategia.

"Suporterii Stelei sau ai lui Dinamo îşi iubesc echipa din orgoliu, noi o iubim din inimă"

"La Craiova tot timpul au fost influenţe din afară, inclusiv în rîndul jucătorilor, şi asta a măcinat Universitatea"

"Pînă în 2004-2005 am avut un fotbal bolnav"

"Între 1992 şi 1996 Craiova a avut echipe peste Steaua şi Dinamo, dar ele terminau înaintea noastră. Noi ne băteam pe teren, ei cîştigau detaşat lupta din afara terenului"

"Era ceva să fii căpitan. Au fost foarte puţini fotbalişti înaintea mea, Oblemenco, Ştefănescu, nume grele, care au făcut mari performanţe. A fost o onoare să fiu urmaşul lor"

DESPRE

Silviu Lung jr. -  "La meciul cu Dinamo, din Cupă, Silviu Lung trebuia să fie titular. Din păcate, a răcit. Acum a răcit, s-a dat răcit, că temperatură n-a avut. Cînd apelez la tine şi te dai răcit altfel vezi lucrurile. Silviu e unul dintre cei mai talentaţi portari din România"

Gîngioveanu şi Firţulescu - "N-au făcut saltul de la speranţe la certitudini. Dacă Gîngioveanu nu va face performanţă, va fi numai din vina lui"

Dina - "Unul dintre cele mai mari talente. E între primii la kilometrii alergaţi. E cuminte ca o fată. E al doilea marcator de cînd a luat Mititelu echipa"

Luţu - "Muncea un meci, două, celelalte le păcălea. Nu dormea noaptea, dormea pe teren"

Cîrţu - "Îl am la inimă, m-a promovat. Niciodată nu am stat certaţi mai mult de o lună Cînd ne întîlneam, îmi ceream scuze. Era normal să-mi cer eu scuze"

Cum a apărut ura
La Craiova, toată lumea aşteaptă partidele cu Dinamo şi Steaua. "Multă lume ne întreabă de unde a apărut ura faţă de Steaua şi Dinamo. E simplu. Şi eu am familie, şi jucătorul de la Dinamo are familie. De ce el să fie avantajat? De ce el să ducă bani acasă, la familie, şi eu nu? De ce? Pentru că el este în echipa Securităţii sau în echipa Armatei? Cei mai mulţi prieteni îi am la Dinamo. Eu nu vorbesc de indivizii care lucrează la Dinamo, vorbesc despre clubul Dinamo", a explicat Silvian Cristescu.

Cum au ajuns fraţii Costea la Craiova
Florin Costea a fost transferat la Universitatea la sugestia lui Silvian Cristescu, care-l urmărise într-un meci cu Petrolul. "A apărut în minutul 21, i-a driblat pe toţi şi a dat gol. A dispărut şi a reapărut în minutul 60, cînd i-a driblat pe toţi şi a dat gol. Prietenul meu, Marian Basno, mi-a spus să-l iau şi pe Mihai, că e la fel de talentat. Timişoara oferise 200.000 de dolari, noi i-am transferat cu 25.000, plus un procent la revînzare, pe prietenie", a rememorat Cristescu.

CV Silvian Cristescu

Data naşterii: 29.10.1970
Debut în Liga 1: 12.10.1988, Corvinul - U Craiova 0-0
Palmares: un titlu (1991) şi două Cupe (1991, 1993) cu Universitatea Craiova
A fost selecţionat de 5 ori în echipa naţională
A jucat 246 de meciuri în prima ligă, marcînd 36 de goluri
A jucat la Universitatea Craiova (1988-1998, 1999-2000), Extensiv (1998-1999, 2002-2003), Panelevsiniakos (1998-1999), Dynamo Berlin (2000- 2001), Steaua (2002)

Duminică, 5 finale pentru salvare! Dinamo și FCU Craiova sunt la mila rezultatelor » Toate CALCULELE în dreptul fiecărei echipe

„Vă spun în premieră, la Dinamo a fost o tentativă de puci în vestiar!” » Omul care l-a adus pe Kopic a dat tot din casă


Comentarii (187)
euliv
euliv  •  19 Decembrie 2010, 23:57

am vazut multi prosti dar ca asta nu.

davidero
davidero  •  19 Decembrie 2010, 20:54

un doi ,tu esti tare ,dar tare prost ma ,pai ci000banul plateste bani grei pt stadion si baza sportiva armatei ,tu vezi ce scrii ma re tar da tule ???Probabnil fara omaeni ca si argatu asta al stelei ar disparea armata ,esti prea prost pt era asta ...

lp64
lp64  •  19 Decembrie 2010, 19:39

Si tot pentru "studentul" Cristescu... Daca era pastrat in lotul Stelei, ce mai spunea astazi? Concluzia e, oricum, una singura: la asemenea "ziaristi", asemenea interlocutori si, in final, articole de acest gen! Parafrazindu-l pe Eminescu, acesti jalnici epigoni nu fac altceva decit sa alature "cuvinte ce din coada au sa sune", in speranta ca rezultatul se poate numi ARTICOL. Tragedia e ca apare asa ceva, nu ca declara Cristescu nu-stiu-ce (acesta nefiind, oric

Vezi toate comentariile (187)
Comentează