FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA - DINAMO

Amintiri de acum 37 de ani! » Povestea primului derby Steaua - Dinamo disputat pe Ghencea

Articol de - Publicat vineri, 28 februarie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 28 februarie 2014 15:54

27 octombrie 1977,  Steaua pe 7, Dinamo pe 3, în timp ce locul 1 era deţinut, surprinzător, de ASA-ul lui Loţi Boloni. Divizia A ajunsese la startul etapei a 15-a, runda în care cele două echipe se întîlneau pentru a 57-a oară pe prima scenă.

Trecuseră, deja, prin filtrul microbiştilor generaţia lui Alecsandrescu şi Zavoda I din anii 50, dar şi cea a lui Pîrcălab  şi Frăţilă din anii 60, singura din istoria "alb-roşilor" cîştigătoare a titlului de 4 ori consecutiv.

Deceniul 8 începuse cu Dinu, Lucescu, Dumitrache, Sătmăreanu, Voinea, Iordănescu...

"Derby" de nota 10!
Minutul 6, "puştiul" Tudorel Stoica a pierdut o minge în faţa golgeterului Europei, Dudu Georgescu, acesta din urmă "executîndu-l" fără milă pe Iordache. Răspunsul roş-albaştrilor a venit în doar 3 minute, prin Radu Troi. A urmat asediul roş-albaştrilor, pasele lui Anghelini şi Răducanu fiind finalizate aproape de fiecare dată de Viorel Năstase, nimeni altul decît eroul de pe Camp Nou.

El a fost cel care a dus în minutul 40 scorul la 3-1, scor decisiv în multe situaţii, nu şi în derby, acolo unde şi ultimele secunde sînt pline de trăiri, de emoţii. Dovada: Vrînceanu a profitat de relaxarea gazdelor şi a redus din handicap, exact în momentul cînd Constantin Dinulescu se pregătea să trimită echipele la vestiare!

La fel de spectaculoasă s-a dovedit a fi şi a doua parte a jocului, diferenţa fiind doar la numărul golurilor. Steaua a început în atac, "tripleta" Troi-Zahiu-Răducanu desenînd mijlocul terenului pe placul celor 25.000 de spectatori. Răspunsul a venit în minutul 67, atunci cînd Ion Moldovan a reluat din voleu centrarea lui Vrînceanu, 3-3! Aşa s-a şi terminat un joc la finalul căruia cei prezenţi s-au întors "cu toţii la necazurile fotbalistice de acasă şi la speranţele zilei de mîine", aşa cum nota Marius Popescu în cronica meciului din "Sportul".

27 octombrie 1977, al 57-lea duel s-a terminat nedecis, dar a rămas în istorie drept primul Steaua- Dinamo disputat în Ghencea. Au mai urmat în campionat alte 30 de partide disputate în casa Stelei, "templu" pentru suporterii "roş-albaştrii", fiecare meci avînd cel puţin o poveste.

Steaua: Iordache, Anghelini, Agiu, Sameş, Vigu, Stoica (Fl. Marin), Răducanu, Zahiu, Troi, Năstase, C. Zamfir (Ad. Ionescu) - antrenor E. Ienei

Dinamo: Eftimescu, Cheran, Sandu Gabriel, Sătmăreanu II, Lucuţă, Ion Marin (Ion Moldovan), Custov, Dobrău, Al Moldovan (Augustin), Dudu Georgescu, Vrînceanu - antrenor Ion Nunweiller III

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (16)
ando89
ando89  •  28 Februarie 2014, 19:01
Postat de stelistul1 pe 28 Februarie 2014, 18:49

Unde ai citit tu asemenea baliverna? Nici nu erai nascut atunci sa stii cum era.

Nenea, mi s-a predat saptamana trecuta la un optional ce-l avem la clasa pregatitoare despre adevarata istorie a comunismului si manifestarile lui hidoase in toate domeniile de activitate, inclusiv in sport. Desi sunt mic si nu am mintea pervertita ca si matale mi se pare total deplasat sa vrei sa arestezi conducatorul echipei adverse doar pentru ca te-a batut acasa cu 3-0.

valah7mai1986
valah7mai1986  •  28 Februarie 2014, 18:53
Postat de stelistul1 pe 28 Februarie 2014, 18:49

Unde ai citit tu asemenea baliverna? Nici nu erai nascut atunci sa stii cum era.

Anghelache Zvonerul si postacii lui raspandacii. Crezi ca au schimbat securistii astia ceva din metodele lor invechite si mizerabile?

stelistul1
stelistul1  •  28 Februarie 2014, 18:49
Postat de ando89 pe 28 Februarie 2014, 16:38

Citeam ca dupa meciul din septembrie 89 Valentin Ceausescu a vrut sa-l aresteze pe Anghelache. Sa speram ca autoritatile n-o sa-l alerge si acum prin Ghencea, ca nu mai este la prima tinerete:))

Unde ai citit tu asemenea baliverna? Nici nu erai nascut atunci sa stii cum era.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează
Close