FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO / CORESPONDENŢĂ DIN POIANA BRAŞOV

Are idol un stelist: Dan Petrescu! » Un dialog franc, spumos şi incisiv cu o speranţă a fotbalului românesc

Nica are 15 meciuri în Liga 1 și o pasă de gol // Foto: Alex Nicodim (Poiana Brașov)
Nica are 15 meciuri în Liga 1 și o pasă de gol // Foto: Alex Nicodim (Poiana Brașov)

Articol de - Publicat joi, 17 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 16 ianuarie 2013 23:17

Constantin Nica, 19 ani, a povestit ieri cum a ajuns de la ţară în Ştefan cel Mare şi cum plîngea cînd favoriţii săi pierdeau cu rivalii.

- Costin, cum te simţi să fii convocat de către Piţurcă la prima reprezentativă?
- Serios?! Acum aflu de la tine şi sper să fie adevărat! Nu-mi vine să cred, e pe bune?! Fabulos! Acum o să fiu şi mai motivat.

- Există vreun fotbalist pe care vrei să-l vezi la lot?
- Pe Raţ. Am jucat împotriva lui în amicalul Dinamo - Şahtior, îl apreciez foarte mult. Îmi place stilul lui.

- Cum o să dai ochii cu Victor Piţurcă?
- Wow, chiar am emoţii acum cînd mă gîndesc. Ştii care e chestia? Cînd eram mic visam să ajung precum Dan Petrescu. Pot spune că dînsul este un model în fotbal pentru mine. Eu zic că Dan Petrescu a fost un fundaş lateral complet, urca şi în atac, avea şi şut, plus că ambiţia şi sufletul puse pe teren sînt remarcabile pentru dînsul.

- La echipa naţională există o criză de fundaşi dreapta. Crezi că poţi concura pentru acel loc?
- Da, sigur. Eu vreau să ajung printre cei mai buni în ceea ce fac, iar a fi la "naţională" este extraordinar. Sper să profit de şansele ce mi se vor ivi.

- Cum ai început fotbalul? Microbiştii te ştiu din primăvară, cînd Bonetti te-a lansat la un meci, derby atunci, cu CFR Cluj.
- Am început fotbalul de la 6 ani şi jumătate.

Tata stelist, Gazeta şi microbuzul de Afumaţi

- Atît de devreme?
- Da, eram înnebunit, precum atîţia alţi copii. Într-o zi, tata, care era stelist, acum nu mai e, ţine cu Dinamo pentru mine, a venit acasă cu un ziar, chiar Gazeta cred că era. Am luat ziarul să mă uit pe pozele cu dinamovişti şi să mai repet şi eu literele pe care le învăţam la şcoală. Eram în clasa I. Şi-am dibuit eu pe-acolo că se făcea preselecţie pentru copii la Dinamo. Atît mi-a trebuit! L-am bătut pe tata la cap să mă ducă a doua zi acolo, deşi el nu voia.

- De ce, dorea să te îndrume spre Steaua?
- Nu, nu, dar zicea: "Hai, mă, n-avem cum să reuşim noi de la Afumaţi! Cum să te ţii şi de şcoală, şi de fotbal? Cu ce ajungi tu mereu la antrenamente?". Dar l-am pisălogit, iar a doua zi eram la juniorii lui Dinamo! Eram cel mai fericit. Am mers cu microbuzul şi pe călduri insuportabile, şi pe frig de-mi clănţăneau dinţii, am mers prin zăpadă, ud leoarcă, îmi plîngeau ochii de frig sau cînd era arşiţă afară de mureai... N-am cedat, n-am vrut un moment să mă las, am venit la Dinamo şi iubesc Dinamo, fiindcă mi-a îndeplinit un vis! N-aş putea face altceva decît fotbal, n-am dorit niciodată să fiu altceva decît fotbalist.

- Dar ai văzut că te place şi Reghecampf...
- Am citit ce-au spus domnii de la Steaua, mulţumesc de aprecieri, mă motivează, dar... Atît!

- Şi dacă s-ar înţelege cluburile, iar ţie ţi-ar oferi un salariu mult peste ce ai la Dinamo?
- Ce să-mi dea? Nu aş accepta nici o sumă. Acum, sincer, ce să vorbim?! Nu pot să comentez ceva ce nu e. Dar îţi mai dezvălui ceva: eu sînt "cîine roşu" pursînge, adevărat, cum vrei să-i zici, eu plîngeam cînd Dinamo pierdea în faţa Stelei. Plîngeam, da, nu mi-e ruşine să recunosc, aveam amici care ţineau cu Steaua şi rîdeau de mine. Şi-acum îmi mai amintesc de asta, dar nu mi-e ruşine deloc. Eu am iubit de mic Dinamo. Aşa e viaţa!

- Păi, şi crezi că vă mai apropiaţi de pe primul loc?
- Cred că putem ajunge pînă la podium. Să vedem, în fotbal orice e posibil.

Suferă după Real Madrid

- Cine te ajută cu sfaturi bune?
- Toţi. Şi Dănciulescu, şi Cătălin Munteanu, şi Luchin, şi Bălgrădean. De la toţi am ceva de învăţat, chiar şi de la Matei, care e cam de vîrsta mea. Eu sînt dispus să învăţ.

- Zici că eşti dinamovist. Nu te supără cînd vezi tribunele goale la meciurile voastre?
- Ba da, fotbalul fără spectatori e ca nunta fără lăutari. N-are farmec fără să auzi cîntecele galeriei. Dar poate convingem fanii să se întoarcă acasă, pe stadion.

- La ce club mare visezi să joci?
- La Dinamo! Vrei altul, de "afară"? Hmm, la Real Madrid! Sînt fan Sergio Ramos, mă mai uit la mişcările lui pe teren. Mor de ciudă cînd pierde Real cu Barca, în noaptea aia de-abia adorm de nervi. Îţi dai seama cam cum este cînd nu cîştigă Dinamo?!

- Ce fotbalist ai vrea să ai în marcaj, să-i controlezi gleznele?
- Pe Robben. E individualist, dar are şi o ambiţie de fier, îmi place de el.

Ferrari-ul lui Ţucudean îi face cu ochiul

- Ai 19 ani, probabil că te gîndeşti la tot felul de excentricităţi, ce vacanţă de vis ai vrea să bifezi?
- Acasă, la Afumaţi, cu familia mea. E locul unde mă simt cel mai bine.

- Dar o maşină de vis?
- Hmm, e prea devreme, n-aş investi... OK, maşina copilăriei era Ferrari. Ferrari-ul lui Ţucudean, ha, ha, să mi-l dea mie să-l conduc!

- Ai vreun stil vestimentar?
- Eee, nu pot eu să mă îmbrac precum Cristiano Ronaldo sau mai ştiu eu cine, că n-am bani şi nici nu i-aş arunca aşa, însă prefer stilul sport. Poate o să ajung şi eu să mă îmbrac la trei ace.

- Blondele sau brunetele, care sînt mai frumoase?
- Îmi plac cele drăguţe, nu contează culoarea. Şi să mă înţeleagă. Unor fotbalişti le place single, să mai umble, altora să fie mai stabili, eu n-am nici o prietenă, acum, dar nici nu-mi stă gîndul la asta. Vreau să-mi fac o carieră, un nume, la Dinamo, o să am timp berechet şi de femei.

"Nu-l dăm nici pe două milioane de euro!"
Steaua i-a dat tîrcoale fundaşului dreapta dinamovist în această iarnă, Reghecampf a recunoscut public că îl place, Becali la fel. Acţionarii din Ştefan cel Mare au dezavuat din start ideea de a-l lăsa pe internaţionalul Under 19 la Steaua: "Le-am transmis roş-albaştrilor că nici pentru două milioane de euro Nica nu va merge la ei! Păreau miraţi, însă credem că pe acest apărător putem obţine mult mai mult în viitorul apropiat".

"Pufi" îl compară pe Ţălnar cu Piţi
Bălgrădean este mulţumit că a revenit în circuitul "naţionalei": "Mă antrenez bine la Dinamo şi o să am şi eu şanse. Oricum, antrenamente aşa solicitante ca la Poiană am mai avut doar cu domnul Piţurcă la lotul mare. Aş fi preferat Antalya, era mai cald, ne antrenam pe iarbă, dar asta e politica lui Dinamo de acum, cred că ne va prinde bine şi stagiul montan. N-avem timp de caterincă, e doar muncă". Iar despre meciul României de la Budapesta, cu Ungaria, din martie, "Pufi" a spus: "Avem un avantaj că se joacă fără spectatori, dar nu ştiu cît de mare".

"Cînd eram mic, Florentin Petre era unul dintre idolii mei. Este un superbăiat, tot ce-ţi trebuie la o echipă de fotbal, mi s-a îndeplinit un vis, să stau lîngă el şi să pot învăţa direct de la el" ( Constantin Nica, fundaş dreapta Dinamo)

"Mi se mai zice «Ţăranul». Nu neapărat că sînt de la Afumaţi, ci şi pentru că bag materiale ca la coasă pe teren, n-am frică de nimic!" (Constantin Nica, fundaş dreapta Dinamo)

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (36)
cobra234
cobra234  •  17 Ianuarie 2013, 15:17

de mai continua dinamo asa,ma refer la actionariat,dinamo v-a ajunge mai rau ca rapidul,,mai vedem noi in vara,,si sa vedem unde va face el performanta,,o sa guste din cheia succesulul la nationala,si va fi greu sa mai joace din liga a doua

andystar
andystar  •  17 Ianuarie 2013, 14:43
Postat de neuer1606 pe 17 Ianuarie 2013, 14:26

Nu prea ma certam cu lumea, decat cu aia care ma injurau de familie... Ti-am spus odata sa nu mai injuri pe cineva de mama si tu m-ai injurat si pe mine... Nu era ca ti-as interzice sa nu scrii pe o pagina, dar ne certam si ti-am spus sa te opresti, si tu tot continuai...

IN fine ce a fost a fost ! AM ingropat securea razboiului si vom vedea ce va mai fi :) Ideea este sa nu injuri ,in rest poti sa faci ce vrei tu !

neuer1606
neuer1606  •  17 Ianuarie 2013, 14:26
Postat de andystar pe 17 Ianuarie 2013, 14:20

Vorbeai cam urat ! Cred ca daia ai fost banat ! Incearca sa vorbesti si tu frumos ca se poate .... Referitor la faptul ca ma lasi in pace ,nici nu mai stiu la care articol te referi dar sa stii ca ma pot exprima oriunde pentru ca suntem o tara libera nu-i asa ? SUporteri care tin cu orice echipa comenteaza peste tot !

Nu prea ma certam cu lumea, decat cu aia care ma injurau de familie... Ti-am spus odata sa nu mai injuri pe cineva de mama si tu m-ai injurat si pe mine... Nu era ca ti-as interzice sa nu scrii pe o pagina, dar ne certam si ti-am spus sa te opresti, si tu tot continuai...

Vezi toate comentariile (36)
Comentează