FOTBAL  »  Superliga  »  SĂGEATA NĂVODARI

Bad-boy de Năvodari » Noul jucător al Săgeţii a făcut închisoare pentru că şi-a agresat prietena, a fost acuzat de viol şi suspectat de consum de cocaină

Articol de - Publicat sambata, 08 februarie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 07 februarie 2014 18:54

Noul mijlocaş de la Săgeata, liberianul Dulee Johnson, a trăit o viaţă desprinsă din filmele cu gangsteri


Cu două săptămîni înaintea reluării campionatului, Năvodariul a făcut un transfer neaşteptat, achiziţionîndu-l pe internaţionalul liberian Dulee Johnson. În vîrstă de 29 de ani, mijlocaşul a adunat 25 de selecţii pentru reprezentativa ţării sale şi are în palmares titlul de campion al Suediei şi Cupa Suediei cu AIK Solna. Numele său a devenit însă faimos printre scandinavi din cauza vieţii tumultuoase din afara terenului, care l-a trimis în dese rînduri după gratii.

Beţii şi bătăi
Fiul lui Josiah Johnson, fost internaţional liberian şi manager al reprezentativei africane, Dulee a ajuns în ligile inferioare din Suedia la doar 14 ani, fiind remarcat de Floda BoIF la un turneul de juniori "Gothia Cup", organizat în fiecare an la Goteborg. După două sezoane, a făcut saltul în prima ligă, la Häcken, unde şi-a cîştigat rapid un post de titular. Transferul i-a adus însă şi primele probleme în afara terenului, fiind reţinut de mai multe ori pentru că a condus sub influenţa alcoolului.

În toamna lui 2005, Johnson a fost arestat pentru că şi-a agresat fizic prietena, iar autorităţile suedeze l-au condamnat la 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, în timp ce Häcken l-a suspendat pe termen nelimitat.

Transferat în 2006 la AIK Solna, a devenit om de bază în linia de mijloc, dar a continuat să se dea în spectacol în afara gazonului. În februarie 2008, a fost arestat din nou pentru conducere în stare de ebrietate, dar a scăpat de închisoare, după ce a cîştigat apelul.

Viol neprobat
După un sezon petrecut în Israel, la Maccabi Tel Aviv, Johnson s-a întors la AIK Solna. Clubul scandinav nu-i uitase însă ispăvile, astfel că a trecut în contract o clauză specială prin care putea să-l concedieze dacă se remarca negativ în viaţa extrasportivă. Aflat în vîrful de formă al carierei, mijlocaşul a devenit un jucător-cheie şi a fost decisiv în realizarea eventului.

Veştile bune au continuat să vină, Johnson primind cetăţenia suedeză în martie 2010. Mirajul vieţii liniştite a luat sfîrşit în luna octombrie a aceluiaşi an, cînd a fost acuzat de violarea unei tinere de 22 de ani. A fost arestat preventiv pentru 30 de zile, iar sponsorii clubului au anunţat că-şi retrag sprijinul financiar dacă nu îi va fi desfăcut contractul.

După un proces extrem de mediatizat în Suedia, Johnson a fost găsit nevinovat, iar autorităţile suedeze au fost obligate să-i plătească despăgubiri de 30.000 de dolari pentru zilele petrecute în închisoare. În acelaşi an, a fost exclus din "naţionala" Liberiei, alături de doi coechipieri, Francis Grandpa Doe şi Dioh Williams, după ce a băut înaintea unui meci din preliminariile CM 2012.

Întîlnire cu cocaina
La începutul lui 2011, a semnat un contract pe un an şi jumătate cu grecii de la Panetolikos, dar angajamentul a fost reziliat după doar trei luni. Preşedintele grupării elene, Fotis Kostoulas, l-a acuzat că a petrecut în noaptea dinaintea unui meci de campionat, iar apoi şi-a jignit managerul.

Johnson s-a mutat în Olanda, la De Graafschap, însă nu a apucat să joace decît 3 meciuri în prima ligă. În octombrie, a fost implicat într-un accident rutier, a refuzat să coopereze cu poliţia şi nu a vrut să sufle în alcool-test. Drept urmare, a fost din nou pus pe liber.

După cîteva luni de pauză, a încheiat un contract pe două sezoane cu sud-africanii de la AmaZulu FC, dar colaborarea s-a încheiat după patru partide. Clubul a refuzat să confirme faptul că Johnson a picat la un test antidoping, dar jucătorul a găsit o explicaţie greu de crezut, susţinînd că cineva i-a strecurat cocaină în pahar în timpul unei petreceri!

A doua viaţă
La începutul anului trecut, Johnson a luat o măsură drastică. S-a înscris la un program de dezalcoolizare şi reabilitare. Susţinut de familie, soţia şi cei patru copii, şi de prieteni, a primit o mînă de ajutor şi din partea formaţiei din liga secundă suedeză IK Brage. A trecut prin momente grele, însă s-a ţinut departe de alcool.

"Cît de bună este viaţa acum! Nu credeam că am să reuşesc! Cu ajutorul familiei, al prietenilor şi al clubului, mă simt excelent şi nu am mai pus alcool în gură. Iau zi cu zi, pentru că nu mi-e uşor să-mi schimb radical stilul de viaţă. Tot timpul m-am minţit, am stat în lumea beţiei şi nu am cunoscut viaţa reală... Acum pot să-mi fac mîndri copiii, familia, prietenii şi fanii", a mărturisit Johnson pe blogul personal.

Fotbalistic, nu i-a mers însă att de bine, retrogradînd în liga a treia suedeză. Liber de contract, a ales să vină la Săgeata. Gruparea de pe Litoral şi-a luat măsuri de prevedere: i-a oferit un acord doar pînă la finalul acestui an, cu drept de prelungire pentru încă un sezon.

CV Dulee Johnson
- Născut pe 7 noiembrie 1984, la Monrovia (Liberia)
- A jucat la: Floda BoIF (1998-2000), BK Häcken (2001-2005), AIK Solna (2006-2008, 2009-2010), Maccabi Tel Aviv (2008-2009), Panetolikos (2011), De Graafschap (2011), AmaZulu FC (2012), IK Brage (2013)

"Dacă ai făcut multe greşeli nu înseamnă că nu meriţi a doua şansă. În viaţă nu este vorba de cîte ori cazi, ci de cîte ori reuşeşti să te ridici"

"Meciul din afara terenului l-am cîştigat deja, acum trebuie să-l cîştig şi pe cel din teren"

"Există o zicală: ce nu te ucide te face mai puternic! E perfect adevărată. Tot ce mi s-a întîmplat m-a făcut să văd viaţa în alt fel. De exemplu, ce prieteni să-mi aleg, în cine să am încredere şi în cine nu"

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (27)
schnel
schnel  •  08 Februarie 2014, 19:07

Pai e tipic african. Statisticiile cu rapit sunt drastice cu ei. Sper sa nu faca asta in romania... E un transfer ratat.

gametable08
gametable08  •  08 Februarie 2014, 15:08

La ce cv are in 3 luni pleaca expulzat cu escorta dar bine poate sa se schimbe dar nu prea cred.ar fi fost mai bine sa fi ajuns la Petrolul ar fi devenit Petrolul how high :))

fd7pch
fd7pch  •  08 Februarie 2014, 14:14

Asta a venit la Navodari pentru cluburile de la vara... :))))))

Vezi toate comentariile (27)
Comentează