FOTBAL  »  Superliga  »  

Cesinha pe Copacabana

Articol de - Publicat marti, 12 februarie 2008 00:00

CFR are argentinieni, Steaua - columbieni. Rapid răspunde cu un superbrazilian

Mijlocaşul giuleştean a ieşit ieri pe plaja Mării Mediterane şi a făcut o demonstraţie de jonglerii cu mingea.Rapid ş-a regăsit glezna fină o dată cu apariţia brazilianului Cesinha, unul dintre cei mai buni jucători în turul campionatului. Şi în cantonamentul din Cipru mijlocaşul stînga a făcut spectacol în cele două meciuri în care a evoluat, la antrenamente e printre puţinii rapidişti care nu primeşte reproşuri, iar din gura lui Rednic se aude mereu acelaşi lucru: "Bravo, Cesi! Bravo!".
Ieri la prînz, profitînd de faptul că au primit liber din partea tehnicianului, Cesinha (27 de ani) a luat o minge şi a ieşit pe plaja dinspre hotelul Pavlo Napa, din Agia Napa. Piciorul îţi intra adînc în nisip, însă brazianul din Giuleşti se simţea ca peştele în apă. Şi-a dat jos bluza de trening, nu şi adidaşii, după care a dat drumul jongleriilor cu mingea.
"Braziliană" reuşită pe nisip
"Chiar dacă n-am venit la plajă şi relaxare aici, în Cipru, nu puteam refuza să ies cîteva clipe pe plajă ca să fac jonglerii cu mingea. Sînt totuşi la muncă aici, trebuie să mă pregătesc, să mă antrenez, nu prea am timp de altceva", spune Cesinha, după care vrea să facă o "braziliană". Prima încercare e pe jumătate reuşită. A doua, la fel. La a treia, îi iese perfect. "Da, aici se poate spune că e ca pe Copacabana, însă eu în Brazilia n-am fost acolo, ci pe plaja din Sao Paolo. În acea parte am învăţat fotbal, dar este cam acelaşi lucru", explică fostul campion mondial de tineret.
Nu se mai opreşte din făcut "duble". Încearcă apoi o schemă "a la Ronaldinho". Îşi trece piciorul peste minge, după care face imediat stop, înainte ca balonul să atingă nisipul. Zîmbeşte larg, ca un copil care primeşte o minge şi permisiunea părinţilor de a se duce în spatele blocului să joace fotbal. E normal, doar e brazilian.

DECLARAŢIE
"Este infinit mai dificil să joci fotbal pe nisip decît pe un teren normal. Îţi menţii echilibrul mult mai greu şi trebuie să faci eforturi mari pentru a controla balonul. Eu prefer fotbalul pe teren, nu cel pe nisip" Cesinha

INTERVIU
" Lupta la titlu va fi pasionantă"
Brazilianul din ofensiva Rapidului spune că nu concepe altceva în afara titlului şi că el şi colegii săi vor avea parte de 15 finale în retur

- Cesar, e soare în Cipru, ai plaja aproape, te simţi ca acasă, în Brazilia?
- Da, e frumos, însă am venit aici la muncă, nu la relaxare. E adevărat că, după atîtea antrenamente şi meciuri amicale, această dimineaţă liberă ne-a prins foarte bine. Am ieşit pe plajă şi nimic nu se compară cu o plimbare pe malul mării, să simţi briza şi să mergi pe nisip.
- Se apropie returul, cum vezi lupta la titlu?
- Va fi pasionantă. Au mai rămas 15 etape în care echipele de pe primele 3-4 locuri pot spera la cîştigarea campionatului. Normal că şi Rapid va fi în această luptă şi nu ne gîndim la nimic altceva în afara locului 1 şi a titlului de campioană.
- De ce anume crezi că aveţi nevoie pentru a termina primii la finalul celor 34 de etape?
- De concentrare la fiecare meci. Nu trebuie să facem paşi greşiţi, nu trebuie să subestimăm nici un adversar, indiferent că jucăm pe teren propriu sau în deplasare. Vor fi 15 etape ca nişte finale pentru noi, iar atunci cînd joci o finală trebuie să dai 150 la sută pe teren şi să îţi doreşti să cîştigi neapărat.
- De cine îţi este mai teamă, de liderul CFR sau de Steaua?
- Sincer? De nici una dintre ele. Cînd intru pe teren, n-am teamă de nimeni, cu atît mai puţin de CFR şi de Steaua. OK, sînt două echipe bune, am respect pentru ele, însă eu nu ştiu ce înseamnă frică atunci cînd vine vorba despre fotbal.
- Crezi că e mare diferenţa de puncte faţă de CFR?
- 5 puncte vi se par multe? Practic, sînt două meciuri la mijloc, dintre care unul va fi cel direct. În plus, vor mai exista şi alte partide grele pentru ei, dar şi pentru noi. Orice se poate întîmpla, tocmai de aceea spun că trebuie să fim concentraţi la fiecare întîlnire şi să nu spunem prea devreme că, gata, s-a terminat lupta, sau că, gata, sîntem campioni.
- Îţi place viaţa din România?
- Da. Şi nu zic acest lucru doar aşa, ca să vorbesc frumos. OK, la început mi-a fost mai greu, nu cunoşteam pe nimeni, nu prea mă băga nimeni în seamă, însă după ce m-am acomodat, pentru că totuşi au trecut aproape 7 luni, e foarte bine. Mă simt confortabil la echipa mea de club, avem o atmosferă excelentă şi chiar sînt bucuros că am decis să vin în România. Sper să am şi succese importante cu Rapid şi să evoluăm la toamnă în Champions League.

Cifre
700 de mii de euro a costat transferul lui Cesinha de la Braga, în vara anului trecut
190 de mii de euro este salariul lui Cesinha, al doilea după Boya (200.000 E)
6 goluri a marcat Cesinha în cele 23 de meciuri pe care le-a jucat în toamnă, în toate competiţiile
6,33 este media notelor primite de Cesinha din partea gsp în turul Ligii I, capitol la care este depăşit doar de Coman (6,36)

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (1)
 •  12 Februarie 2008, 10:48

Cesinha ai intrat in sufletele noastre. Super jucator. Sa ii faci praf pe toti in acest retur. Tu si cu Bozovici, pe partea stanga, faceti ca Rapid-ul sa aiba unul dintre cele mai bune flancuri stanga din lume. Avem mare incredere in voi. Bravo Sichitiule, sunt mandru de ce jucatori ne-ai adus cu numai 1.1 mil euro (700.000 cesi + 400.000 bozo). E incredibil. Si pe fosilele din campionatul Romaniei se cer cate 2-3 mil per gloaba

Vezi toate comentariile (1)
Comentează