FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Cîrţu răspunde numai în faţa patronului pentru rezultate: "Am un singur şef în Ghencea: Gigi Becali!"

Articol de - Publicat vineri, 11 martie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 13 martie 2011 20:35

Sorin Cîrţu a vorbit ieri, în premieră, în calitate de antrenor al Stelei. Tehnicianul de 55 de ani spune că nu va răspunde decît în faţa patronului pentru rezultatele echipei

La ora 12:00, Sorin Cîrţu a păşit în sala de conferinţe a stadionului Steaua. Îmbrăcat în treningul echipei, cu iniţialele "SC" pe piept, Cîrţu a vorbit 40 de minute. Şi-a schiţat planurile pentru cele trei luni pe care le va petrece în Ghencea: "Vom juca 4-4-2 şi 4-2-3-1, sînt sistemele la care acest lot se pliază cel mai bine", "Toţi jucătorii vor primi cîte o şansă", "Dacă e cineva la Steaua care nu crede că putem să ne îndeplinim obiectivele, atunci va sta deoparte, indiferent de numele lui!".

Apoi acceptă un interviu separat pentru Gazetă. În biroul său de la tribuna a II-a, Sorinaccio priveşte pozele cu echipele de glorie din istoria stelistă, în timp ce în mînă are lotul echipei al cărei antrenor este de trei zile: "Am ţinut cu această echipă pînă la 17 ani, apoi am ajuns la Craiova. Prin 1983 puteam ajunge în Ghencea, dar transferul nu s-a mai concretizat!".

- Domnule Cîrţu, aţi fost surprins atunci cînd v-a sunat Gigi Becali ca să vă cheme la Steaua?
- Sincer, nici nu ştiam cine mă sună. Eram pe plajă şi am văzut un număr cu mulţi de 9. Zic: ăsta e un şmecher, ia să răspund. Era Gigi care mi-a spus că are nevoie de mine. Eu nu înţelegeam de ce, habar nu aveam că Lăcătuş plecase pentru că Steaua pierduse cu 3-0 în faţa Braşovului.

- Aţi acceptat pe loc?
- Ce să accept? Nu, i-am spus lui Gigi că vin în ţară să discutăm.

- De ce aţi acceptat oferta lui Gigi Becali?
- Pentru că Steaua e o provocare şi mie îmi plac provocările. M-am angajat la Steaua pentru că eu cred că putem îndeplini obiectivele şi putem cîştiga toate cele 14 meciuri.

- Cum i-aţi găsit pe jucătorii stelişti?
- Sînt dezumflaţi, dar trebuie să treacă repede pentru că la Steaua nu e timp de regrete. E normal să fie supăraţi, dacă nu erau aşa mi se părea o mare problemă.

"Un campionat de 14 etape!"

- E deranjant pentru Steaua să fie doar pe locul şase în clasament?
- Eu nu gîndesc aşa. Pentru mine e un nou început, e un mare zero. Nu mă interesează poziţia din clasament. Mai sînt 14 etape, vreau 42 de puncte.

- Cupa României este un obiectiv pentru dumneavoastră?
- Da, e un trofeu extrem de important şi mi-l doresc.

- Ce le-aţi spus băieţilor prima dată în vestiar?
- Cine nu e ca mine, cine nu se gîndeşte că putem cîştiga tot mai bine spune şi ne lasă. Eu am nevoie de unitate, de un grup, de spirit.

- Vă deranjează că unii oameni de fotbal vă critică pentru faptul că aţi acceptat să antrenaţi Steaua doar pentru trei luni?
- Nu mă interesează. Asta e meseria mea, cînd a sunat telefonul eu nu aveam contract şi am acceptat. Sînt sigur că dacă vor fi rezultate, voi continua la Steaua. Ce mă interesează pe mine acum este să obţinem trei puncte cu Brăneştiul.

"Nu ieşiţi din casă după ora 23:00!"

- Aţi fost mereu catalogat drept un antrenor foarte dur.
- Ce înseamnă dur? Eu nu sînt dur, sînt exigent. Le-am spus fotbaliştilor că după ora 23:00, nimeni nu are voie să iasă în oraş. În plus, după un joc, toată lumea e obligată să meargă direct acasă. Nu voi accepta nici un fel de abatere, iar jucătorii vinovaţi vor fi arşi la buzunare. Eu, personal, le fac referat la conducerea clubului!

- Unii suporteri stelişti vă critică pentru că nu aveţi performanţe care să vă recomande la Steaua.
- Cine sînt aceşti oameni? Mai intru şi eu pe site-uri şi mai citesc comentarii, însă cînd văd cine mă critică, oameni care scriu albitru în loc de arbitru, nu le spun decît atît: «Nici unul dintre voi nu ştie mai mult fotbal ca mine!».

- Aţi ajuns la 55 de ani la Steaua, care sînt atuurile dumneavoastră?
- Am o experienţă de 25 de ani, cunosc foarte bine fotbalul, sînt pregătit şi am obţinut performanţe: am un titlu, o Cupă şi alte două finale jucate. O performanţă e şi atunci cînd iei Oţelul de la retrogradare şi o duci pînă în finala Cupei României.

Tănase, bătaia şi fazele fixe

- Aţi lucrat cu mai mulţi fotbalişti din actualul lot, printre care şi Tănase. Pare un fotbalist care va rămîne la stadiul de speranţă.
- Tănase e un fotbalist foarte bun.

- Dar a marcat un singur gol în campionat într-un an şi două luni la Steaua!
- Să povestesc ceva cu Tănase. O antrenam pe FC Argeş şi noi atacam. Cristi stătea pe respingere la o fază fixă. Mingea a venit la el, a preluat-o, a pierdut-o şi cei de la FC Naţional ne-au prins pe contraatac şi ne-au dat gol. La vestiare m-am enervat şi i-am zis să nu mai facă aşa ceva în viaţa lui. Şi i-am dat şi vreo două, trei palme. Ştiţi care a fost primul lucru pe care l-am făcut cînd ne-am întîlnit la Steaua? L-am întrebat: «Tănase, ce faci tu cînd ai mingea pe respingere?», iar el mi-a răspuns: «Nu mai fac niciodată preluare!». Înseamnă că a înţeles ceva, nu? Bine, dacă nu-i dădeam palmele alea, nu ştiu dacă ţinea minte!

"Nimeni nu-mi face echipa!"

- Ce veţi face atunci cînd Gigi Becali vă va spune să băgaţi în echipă un anume jucător?
- Nu vreau să intru în asemenea polemici. Eu antrenez şi eu răspund de echipă. Nu-mi va spune el cum să-mi fac echipa!

- Dar dacă vă spune "Gardoş titular"?
- Păi, aici e OK! Şi mie îmi place Gardoş şi e un fotbalist foarte bun. Eu am un principiu ca antrenor: ţin cont de politica clubului. Gigi e patron şi e normal să ţin cont de părerea lui. De fapt, vă spun un lucru: Gigi e unicul meu şef la Steaua. El şi nimeni altcineva!

- Cum vă explicaţi că Mihai Stoica s-a răzgîndit şi s-a hotărît să colaboreze cu dumneavoastră?
- Eu nu mi-am propus să intru în mintea lui Stoica. Am discutat cu el şi am pus lucrurile la punct. Chiar i-am spus că nu-i înţeleg virulenţa pentru că eu nu l-am atacat niciodată. Eu ştiu ce atribuţii am eu: răspund de echipă şi de vestiar. Ceea ce fac eu nu se suprapune cu atribuţiile lui MM.

- Tot Mihai Stoica a spus că stă pe bancă la meciurile Stelei.
- Aşa, şi? Să stea cine vrea, şi MM, şi Gigi, şi cui mai permite clubul şi regulamentul!


150.000 de euro va încasa Cîrţu pentru cele 3 luni de contract cu Steaua. Dacă va duce echipa în Liga Campionilor, atunci antrenorul va mai încasa încă 100.000 de euro

"Nu sînt antrenor defensiv!"
Sorin Cîrţu le-a răspuns şi celor care-l consideră un tehnician care pune mare accent pe faza de apărare. "Eu mă exprim în funcţie de posibilităţile echipei. Îi întreb pe cei care mă critică: «Arsenal e o echipă defensivă?». Nu e! Atunci de ce nu a putut să-i pună deloc probleme Barcelonei şi a fost dominată de la un capăt la altul? Jucătorii lui Guardiola au avut posesie de 75%, credeţi că Arsene Wenger nu ar fi vrut să atace? Dar dacă nu a putut e cu totul altceva!".

Cum a ajuns Tătăruşanu căpitan
Noul tehnician al Stelei a rezolvat şi problema banderolei în Ghencea. Ciprian Tătăruşanu va fi noul căpitan, după ce Becali a decis să-i ia banderola lui Tănase. "Ciprian e un jucător foarte bun, creşte de la an la an. Are experienţă în cupele europene, e un membru important al grupului. El poate fi căpitanul nostru. Sînt mulţi portari în Europa care poartă banderola. Mă uitam la meciul de Ligă dintre Valencia şi Schalke, iar la nemţi e căpitan portarul Neuer. Un jucător tînăr, însă căruia i se dă încredere, iar el dă încredere echipei! Nu trebuie să ai licenţă PRO ca să simţi un lider. Steaua suferă la acest capitol, aş fi avut nevoie de un Rădoi acum la echipă", a spus Cîrţu.


Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (22)
vataselu
vataselu  •  11 Martie 2011, 20:13

chiar daca nu sunt cel mai mare admirator al lui giovani omu a spus cel mai bine ... gigi are ochi si stie sa aleaga antrenori mai greu sa`i pastreze

todeym_62
todeym_62  •  11 Martie 2011, 18:13

Sorinaccio a povestit acum multi ani cum in copilarie dormea cu poza Stelei sub perna...dar el si-a facut apoi datoria( si inca foarte bine) la echipa unde a fost primit. Haideti sa nu fim farisei si sa recunoastem ca marile performante ale echipelor dapartamentale bucurestene s-au realizat pe munca pepinierelor de talente U Craiova si FC Arges, cei mai buni fotbalisti fiind luati "cu arcanul" la oaste !!! Apoi doar o tragedie in familie l-a facut pe Cartu sa nu ajunga la marea echipa a Stelei... Are si cateva performante ca antrenor in spate, nu e deloc un nimeni...plus ca putini antrenori ar rezista tentatiei de nu-si trece in CV cel mai important club din Romania.

john10
john10  •  11 Martie 2011, 16:14

pe Matei sa nul uite Sorinel ???

Vezi toate comentariile (22)
Comentează