FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Club bogat, jucători neplătiţi » Paradoxul Steaua: a încasat milioane de euro, dar jucătorii sînt în urmă cu salariile

Steliștii exultă: au îmbogățit clubul și cîștigă și ei, dar cu întîrziere
Steliștii exultă: au îmbogățit clubul și cîștigă și ei, dar cu întîrziere

Articol de - Publicat miercuri, 27 februarie 2013 00:00 / Actualizat marti, 26 februarie 2013 22:02

Becali rămîne fidel strategiei pe care a ales-o: fotbaliştii iau banii cu întîrziere de minum două luni.

Steaua parcurge o perioadă excelentă din punct de vedere sportiv şi economic, dar avantajele financiare le simte mai mult clubul decît fotbaliştii. Asta întrucît încasările-record din ultima vreme nu l-au convins pe Becali să-şi plătească jucătorii la zi. El continuă să le dea banii cu întîrziere, aşa cum a procedat şi în 2012. În prezent, întîrzierea înseamnă aproape trei luni!

Venituri cît pentru un an!
E vorba despre un interval în care clubului i-a mers foarte bine. A primit jumătate din drepturile TV cuvenite, adică peste un milion de euro, iar "dubla" cu Ajax, încheiată cu eliminarea olandezilor, a mai produs 1,5 milioane de euro, din premii UEFA şi bilete vîndute. Aşadar, spre trei milioane de euro în total, o sumă care ar acoperi salariile tuturor oamenilor din lotul lui Reghecampf pe un an de zile!

E ca la Dinamo
Becali a adoptat oficial practica întărzierii salariilor încă din 2012, într-o perioadă în care atmosfera printre jucători devenise tensionată: "Eu nu stau să plătesc lunar. Le dau salariile o dată la două, trei sau patru luni!". Practic, steliştii sînt plătiţi cu frecvenţa cu care iau banii şi dinamoviştii, spre exemplu. Doar că în Ştefan cel Mare e criză în toată regula.

"Cîinii" n-au produs deloc venituri din participarea în Europa League, competiţie pe care au părăsit-o în play-off, o dată cu eliminarea în faţa lui Metalist Harkov. Şi nici vînzarea jucătorilor, sursa principală de venit a lui Dinamo în ultimul deceniu, n-a mai funcţionat în perioada recentă.

Şi CFR e datoare!
Nu doar Steaua întîrzie plăţile indiferent cît de mari ar fi încasările. Campioana CFR Cluj şi-a asigurat peste 20 de milioane de euro din campania dusă în Liga Campionilor, după ce a înregistrat cel mai bun parcurs al unei formaţii româneşti în grupele acestei competiţii, cu zece puncte cîştigate în grupa cu Manchester United, cu Galatasaray şi cu Braga. Dar Cadu şi colegii lui nu sînt plătiţi nici ei la zi, ci permanent cu întîrzieri de o lună sau chiar mai mult.

Bani şi pentru transferuri
Becali calculase înaintea startului grupelor din Europa League: "Calificarea înseamnă cam 8 milioane de euro, deci bugetul pe un an e asigurat. Eu mai contribui cu bani doar ca să avem pentru achiziţii". Dar din acel moment, Steaua a mai produs 1,5 milioane de euro trecînd de Ajax şi Gigi a estimat un plus de încă trei milioane de euro în urma "dublei" cu Chelsea, bani care rezultă din bilete şi cota de market-pool pe care UEFA o distribuie după finalul competiţiei!

Reghe şi-a plătit "imunitatea"
Sănătatea economică a clubului, la care Reghecampf a contribuit cu rezultatele excelente din Europa, a stabilizat poziţia antrenorului. Înaintea returului cu Ajax, cînd nu era clar ce formulă va utiliza Reghe în manşa a doua, de la Bucureşti, Becali i-a girat alegerea: "Mi-a adus deja milioane de euro din Europa League, aşa că poate să facă oricum vrea el, că nu mă supăr!".

Zece ani de patronat gratis?
Anul acesta s-a împlinit un deceniu de cînd Becali e patron al Stelei. Din punct de vedere financiar, el are ocazia să bifeze o performanţă: mai are de recuperat de la club 11 milioane de euro, o creanţă rezultată din sumele cu care a împrumutat-o pe Steaua, şi a anunţat deja că speră să-şi ia înapoi toţi banii. Pentru asta, ar avea nevoie ca echipa să cîştige campionatul şi apoi să treacă de tururile preliminare din Liga Campionilor, ca să producă venituri de peste 20 de milioane de euro.

150.000 de euro pe sezon primeşte Szukala, salariul maxim de la Steaua, pe care-l mai au şi alţi jucători importanţi, precum Bourceanu şi Tănase

10.000 de euro e prima pe care Becali a anunţat-o pentru fiecare victorie obţinută în fazele eliminatorii ale Europa League. Bonusul e valabil chiar dacă nu înseamnă calificarea

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (35)
kdk.19
kdk.19  •  27 Februarie 2013, 16:07

IN ROMANIA NIMENI NU RESPECTA LEGEA!!, ASTA CA E PARLAMENTAR AR TREBUII SA FIE EXEMPLU!!,SA RESPECTE CONTRACTELE CU JUCATORII SA LE DEA BANII LA TERMEN LA ZI !, CE INSEAMNA AMANARILE ASTE?, JUCATORII AU PRODUS BANII, FACAND PERF. IAR EL NU-I PLATESTE DECAT LA 3-4 LUNI??.PUTIN CAND A VZT CA APUCATURILE ASTA SANT SI IN RUSIA IA OBLIGAT PE TOTI PATRONII SA PLATEASCA LA ZI ! ,SALARIILE INDIFERENT DE CLUB SAU FIRMA.DA NOI N-AVEM UN PUTIN NOI AVEM UN BETIV CARPA STRAINILOR.

maryuss87
maryuss87  •  27 Februarie 2013, 15:06

Intre Steaua si restul este o mica diferenta : ei primesc bani odata la 2-3 luni, dar ii primesc pe toti nu doar pe o luna sa nu poata sa depuna memorii

mutulica10
mutulica10  •  27 Februarie 2013, 12:57

becali e baiat destept , plateste daca se face performanta si are si un plafon de 10mii pe luna , pt fotbalull nostru mi se pare normal

Vezi toate comentariile (35)
Comentează