FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

Cu CFR campioană, România are șanse la grupele Champions League! FCSB, Farul sau Rapid nu au aceleași șanse

Octavian Popescu
Octavian Popescu

Articol de , , - Publicat luni, 27 februarie 2023 09:24 / Actualizat luni, 27 februarie 2023 09:59

CFR Cluj, datorită coeficientului bun pe care îl are, ar fi cap de serie inclusiv în turul 3 din Champions League, în vreme ce FCSB, Craiova sau Farul ar pierde acest statut chiar și în turul 2.

Structura cupelor europene nu se schimbă pentru noi la vară. Doar campioana va avea acces în preliminariile UCL, în vreme ce toate celelalte vor merge în Conference League. Dar dintre formațiile care acum se află în lupta pentru titlu, doar una singură are șanse cu adevărat reale de a spera că ar putea să acceseze grupele Ligii Campionilor. Numele ei: CFR Cluj!

Motivul? Punctajul pe care formațiile noastre îl au în cupele europene și cel cu care vor intra la startul ediției 2023-2024. Din acest punct de vedere, CFR își subordonează total rivalele. 

Datorită parcursului din precedenții 5 ani, CFR a ajuns acum la un nivel bun și are un coeficient de 27,500. Toate celelalte 4 formații care au ca obiectiv câștigarea campionatului sau a Cupei nu adună împreună cât au clujenii.

FCSB a avut doi „repetenți” cu FC Argeș: note de 3 și 4 în Gazetă
FC Argeș - FCSB 1-2
FCSB a avut doi „repetenți” cu FC Argeș: note de 3 și 4 în Gazetă

Coeficientul echipelor din Superligă care ar putea juca în Europa în 2023-2024

CLUBCOEFICIENT
CFR27,500
FCSB11,000
CSU Craiova9,000
Sepsi3,500
Farul3,000
Rapid0

Acest punctaj îi oferă doar CFR-ului o șansă importantă de a ajunge chiar în grupele Champions League. Pe configurația actuală a campionatelor, dacă echipele care sunt acum pe primul loc vor și ajunge să câștige titlul, atunci CFR, în cazul în care va bifa al 6-la trofeu, va fi sigur cap de serie inclusiv în turul 3 preliminar. Ba chiar, cu ceva șansă, ar putea avea acest statut chiar și în play-off.

62%din punctajul României pe ultimele 4 ediții ale cupelor europene îl reprezintă contribuția CFR-ului

FCSB cu Galatasaray sau Dinamo Zagreb, CFR cu Zalgiris sau HJK

În schimb, celelalte echipe nu vor putea spera să fie în urna favoritelor nici măcar pentru turul 2. FCSB s-a prăbușit efectiv în topul coeficienților și a ajuns la un nivel mediocru, de 11,000. 

În turul 2 preliminar, FCSB, dacă va fi campioană, va avea parte de adversari extrem de tari, precum Slavia Praga, Dinamo Zagreb, Galatasaray, Ferencvaros. Același lucru e valabil și pentru CSU Craiova, Farul și Rapid. 

CFR însă ar avea o cu totul altă perspectivă. Ca favorită, oponentul s-ar alege din nume precum Zalgiris, HJK Helsinki, Shamrock Rovers, Olimpija Ljubljana.

4ani a avut România echipă direct în grupele UCL (2008-2011), statut de care au beneficiat CFR, de două ori, Unirea Urziceni și Oțelul

Dintre formațiile care acum se află pe primul loc în campionatele care nu trimit locul 1 direct în grupele UCL, doar 4 au ca lider un club cu un coeficient peste cel al CFR-ului: Young Boys Berna, Slavia Praga, Dinamo Zagreb și Galatasaray. În play-off-ul UCL vor fi doar 8 echipe, astfel că CFR ar avea nevoie de o singură surpriză pentru ar putea fi cap de serie chiar și în barajul pentru grupe.

Punctajul clujenilor e în acest moment peste nume care au avut și ele evoluții bune în cupele europene în ultima perioadă: Ludogoreț, Ferencvaros, Qarabag, Șerif Tiraspol, Molde, Partizan, Bodo Glimt. 

FCSB însă, pentru că a bifat doar două remize în grupa de Conference, s-a ales cu un punctaj mic pe parcursul acestui sezon european și la vară va pleca de la același nivel cu HJK Helsinki sau Zalgiris, care nu spun practic nimic în competițiile continentale.

Unde s-au oprit reprezentantele României din Champions League în ultimul deceniu

AnEchipaAdversarFaza competiției
2014FCSBLudogorețplay-off
2015FCSBPartizanTurul 3
2016AstraCopenhagaTurul 2
 FCSBMan. Cityplay-off
2017ViitorulAPOEL NicosiaTurul 3
 FCSBSportingplay-off
2018CFRMalmoTurul 2
2019CFRSlavia Pragaplay-off
2020CFRDinamo ZagrebTurul 2
2021CFRYoung Boys BernaTurul 3
2022CFRPyunik ErevanTurul 1

INCREDIBIL: Serbia va avea echipă direct în grupele Ligii

Dacă România va porni cu campioana chiar din primul tur preliminar, în schimb una dintre țările vecine cu noi, Serbia, va trimite echipa de pe primul loc direct în grupele Champions League. Clasamentul coeficienților, pe baza căruia se face repartizarea locurilor la ediția din vară, e cel din perioada 2017-2022. 

Primele 10 țări trimit cel puțin o formație în grupe, iar Serbia e pe locul 11, dar profită de excluderea Rusiei, clasată chiar pe 10. În schimb, a pierdut acest statut, de a avea campioana sigur în UCL, Ucraina. 

România stă foarte prost în acest top, e pe locul 25, chiar și în spatele Bulgariei, Ciprului, Suediei. În prezent, lider în Serbia e Steaua Roșie Belgrad, cu un avans de peste 10 puncte față de Partizan. În afara țărilor Top 5, celelalte 5 care vor avea sigur echipă în Ligă sunt: Portugalia, Olanda, Austria, Scoția și Serbia.

10ani au trecut de când România a avut ultima dată echipă în grupele Champions League, FCSB în 2013-2014, care a trecut de Legia Varșovia în play-off

Citește și alte știri din Liga 1:

VIDEO CU FAZA A marcat fără să-și dea seama » Golul norocos prin care FCSB a deschis scorul la Pitești

Nicolae Dică, nervi și înjurături după ce a fost interzis la „oficială” înainte de FC Argeș - FCSB! La ce gest a recurs antrenorul Mioveniului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (53)
ceglumabuna
ceglumabuna  •  02 Martie 2023, 12:30
Postat de romeverest pe 27 Februarie 2023, 17:24

Sper ca glumiti atunci cand vorbiti de Liga Campionilor !!! Nici in urmatorii 20 de ani nu vom vedea vreo echipa romaneasca intro asemenea competitie. Echipa pipereanului nu a fost capabila nici macar sa ajunga in Conferance League, cea mai slaba competitie europeana, ajungand sa ne faca de rusine in toata Europa dupa acel 10-0 cu niste necunoscuti din Norvegia !! Ar fi bine sa ne vedem lungul nasului !!

Bine ai zis ... si daca echipa pipereana nu ajunge este imposibil.... Doar echipa pipereana are sanse ... Cfr ... cand joaca in europa .. mereu li se accidenteaza arbitrul :)) de aia pierd ei .. Stiu ca o sa primesc raspuns Silke ...asa ca va raspund de acum .. Ajax , Valencia , Betis(vorbesc de echipe trimise acasa de steaua) restul ? 7 ani au luat cfr campionatul .. (loc de europa) in 7 ani cfr sa dus in primavara europa de 2 ori ... Vedeti voi de cate ori am fost noi in europa ... si o sa va dati seama de ce acum jucam cupa confederence..desii inainte aveam 4 echipe in europa si 2 in champoons league

paolo13
paolo13  •  28 Februarie 2023, 03:44
Postat de guimaraes1.0 pe 27 Februarie 2023, 15:03

Paulicacu urechi pune mana si cauta tu prin statistica istoriei cupelor europene anul 1940 unde finala cupei de atunci care trebuia sa se dispute intre cele 2 echipe si anulata din caiza razboiului cum se numeau finalistele.apoi iti vei da seama de ce esti gigist deoarece estiprost.la v *** cea mai mare performanta este semifinala aia unde ati fost bufonii lui maccarone.:-)

Ești chiar nedezvoltat intelectual. Singurul motiv pentru care ati participat la meciurile respective a fost acela ca ati avut transportul gratuit, când alte echipe se chinuiau cu banii. Eu nu te înjur, te bate soarta!

ceglumabuna
ceglumabuna  •  27 Februarie 2023, 22:17
Postat de adriann_ pe 27 Februarie 2023, 15:57

CANTA LA ALTA MASA POSTACULE PENIBIL. La retur ciobanul A BAGAT TOTI TITULARII, ABSOLUT TOTI. I-au lipsti doi jucatori in aparare CARE ERAU INDISPONIBILI. De-aia te dispretuim toti ma amaratule, minti cum respiri, nu ai un gram de demnitate omeneasca in tine. CU TITULARII, ACASA, PE ARENA NATIONALA SI-A LUAT 5-0 DE LA ECHIPA DINTR-UN ORASEL MINUSCUL DIN DANEMARCA UNDE PRINCIPALA "INDUSTRIE" E JUPUIREA NUTRIILOR! O echipa care ajunge in cupele europene odata la 30 de ani a zdrobit cu 5-0 la Bucuresti "perlele" false ale lui becali. Plangi postacule, asta e adevarul!

Plang si rad de tine ... buey miau miau ... voi ati luat 6 de la noi .. oare cate luati de la silke ?... Miau miau .... am uitat voi pudeii .. nu prea aveti cu ce va mandrii .... voi aveti minunea de la liberec :)))))) in rest cu dinamu nu prea avetj treaba .. voi cu i love u boro ... i love u real madrid .. stutgart etc etc ... Apropo ai auzit de vorba .. "se aude o voce din canal" ? Baga te la somn .. ca ratezi meciurile de la matineu :))))))) Miau miau miau !!! Va pregati de CL ? Vedeti ca bucurica doreste sa si schimbe rotiile la suzuki .. hai cu gold member .... Glume cu miau miau ... astia s asa de umiliti ca as putea continua pana maine fara sa ma repet :)))

Vezi toate comentariile (53)
Comentează