FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

EXCLUSIV Se anunță vremuri complicate pentru jucătorii lui Dinamo! „Câinii” primesc vești teribile după intrarea în insolvență: „Vor lua zero lei”

Se anunță vremuri complicate pentru jucătorii lui Dinamo // FOTO: Imago
Se anunță vremuri complicate pentru jucătorii lui Dinamo // FOTO: Imago

Articol de - Publicat vineri, 02 iulie 2021 07:10 / Actualizat vineri, 02 iulie 2021 07:32

Președintele AFAN, Emilian Hulubei, susține că fotbaliștii lui Dinamo nu-și vor mai recupera restanțele salariale, deoarece nu sunt protejați de contractele încheiate cu clubul.

Dinamo a intrat din nou în insolvență, iar fotbaliștii au apelat în disperare de cauză la juriștii Asociației Fotbaliştilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN) în speranța că își vor primi sumele restante. 

Președintele AFAN, Emilian Hulubei, 42 de ani, le dă însă o veste proastă. Contractele de activitate sportivă, realizate de FRF și parafate de jucători, îi transformă pe aceștia în procesul de insolvență în "categoria creditorilor chirografari, negarantați, cel mai prost cotată categorie și care, de obicei, ia zero lei".

Emilian Hulubei nu le dă șanse jucătorilor lui Dinamo: „Nu au contracte de muncă, ei au contracte de activitate sportivă”

- Domnule Hulubei, fotbaliștii de la Dinamo au apelat la AFAN pentru consiliere în procesul de insolvență cu clubul?
- Da, aproape toată echipa. Juriștii noștri se ocupă de tot. Nu e prima dată când se întâmplă acest lucru, ne confruntăm cu insolvența din 2011. Doar câteva cluburi au ieșit curate din insolvență, iar jucătorii și-au primit drepturile restante. În cele mai multe cazuri, fotbaliștii pierd toți banii dacă clubul intră în faliment sau continuă insolvența. E destul de complicat să recupereze banii.

- De ce? Din cauza faptului că nu au contracte de muncă, ci altă formă?
- Normal. Jucătorii nu au contracte de muncă, ei au contracte de activitate sportivă și nu vor fi încadrați ca angajați ai clubului. Vor fi încadrați în categoria creditorilor chirografari, negarantați, cel mai prost cotată categorie și care, de obicei, ia zero lei.

- Și ce pot face jucătorii în această situație?
- Va fi foarte greu, e scris clar în lege, contractul ăsta de activitate sportivă nu naște relații de muncă. Nu mai e cum erau înainte convențiile civile, pe care noi, AFAN, le-am recalificat la Tribunal ca fiind contracte de muncă. Vom încerca și acum să demonstrăm că aceste contracte de activitate sportivă sunt contracte care nasc, de fapt, contracte de muncă.

Emilian Hulubei atacă: „Și-au bătut joc de jucători"

- De ce au fost făcute aceste contracte de activitate sportivă dacă jucătorii n-au niciun fel de garanții în cazul în care cluburile intră în insolvență sau în faliment?
- Îți spun eu de ce. Ca să nu fie sub codul muncii și să dea posibilitatea cluburilor să se ghideze după regulamentele sportive. Dar și pentru a ajuta financiar cluburile, care au primit derogare de la Fisc să plătească taxe doar 10% din salariul minim pe economie, indiferent de valoarea contractului. E o reducere de 50% față de contractul de muncă. Și-au bătut joc de jucători.

- Dar cine a făcut aceste contracte de activitate sportivă?
- Cei de la FRF au venit pe un cal alb, că au făcut cel mai tare contract, că le-au făcut cluburilor cea mai mare facilitate fiscală. Și uite în ce situație sunt cluburile în continuare, în condițiile în care taxele au scăzut considerabil. Anul ăsta avem record de memorii din partea jucătorilor neplătiți. Cum vine asta? Orice facilitate le oferi, cluburile tot nu plătesc.

„Jucătorii lui Dinamo pot deveni liberi"

Fotbaliștii dinamoviști au anulat amicalul de azi, cu Unirea Slobozia, nu vor să joace nici sâmbătă, cu Metaloglobus. „Câinii" vin doar la antrenamente și intenționează să părăsească echipa dacă nu-și primesc toate restanțele, considerându-se păcăliți cu insolvența clubului. 

„Majoritatea a depus notificări de 15 zile, care urmează să expire curând. Dacă Dinamo nu le plătește restanțele, indiferent că a intrat în insolvență sau nu, jucătorii pot face memorii să devină liberi de contract. Devin liberi de contract, pleacă în altă parte. Asta e o variantă. A doua este să se înscrie la masa credală dacă nu-și primesc banii și nu devin liberi", a precizat șeful AFAN.

Probleme și în pandemie din cauza contractului

Contractul de activitate sportivă în baza cărora își desfășoară activitatea la cluburi le-a creat mari probleme fotbaliștii români și în timpul pandemiei. "Pentru că jucătorii nu sunt supuși codului muncii, juriștii nu au putut cere șomaj tehnic. Am reușit cu chiu cu vai să obținem ajutoare sociale, 75 la sută din venitul mediu brut pe economie pentru cei care au aplicat. E un contract foarte prost făcut", a dezvăluit președintele AFAN.

VIDEO Continuă EURO 2020! Totul despre Elveția - Spania

Citește mai multe știri despre Dinamo: 

Pablo Cortacero, convins să renunțe la Dinamo! Spaniolul are o ultimă șansă

Harababură totală la Dinamo! Nu știe nimeni cum se va încheia criza » 3 dileme

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (19)
gopo1.
gopo1.  •  02 Iulie 2021, 15:00
Postat de valentindragobete pe 02 Iulie 2021, 11:08

Terminați cu prostia asta cu garantarea salariilor ! Intr-o societate privată nimeni nu-ti garantează o astfel de prostie ca-i împotriva legilor pieții, numai statul comunist putea sa-ti " garanteze " o astfel de anomalie dar si ăla in anumite condiții si situații ! Vrei " garantare ", fuguta in Corea de nord, poate acolo ! Sau, de ce nu, la CSA cazarma moș Teacă ... adica o altă anomalie !

Prietene esti pe langa, nu trebuie sa mergi in Corea sa ai salarii garantate pentru fotbalisti, in tarile cu fotbal sanatos fondul de garantare este factor de evaluare in luarea licentei, la inceput de sezon cluburile depun o garantie care inseamna x% din buget, la noi cand incepe sezonul multe echipe habar nu au ce buget o sa aiba, de unde garantii, asa ca nu mai vorbiti aiurea

aurelianionut
aurelianionut  •  02 Iulie 2021, 14:44

Insolventa?:)))E pur si simplu de ras.Daca tu ca societate nu-ti mai poti desfasura activitatea..gata..faliment si disparitie.Asa ar fi corect.Nu se intampla nimic daca dispare Dinamo,Steaua FCSB,Craiova etc.Lumea nu-i fotbal.Si mai ales fotbalul asta de la noi din tara.De oricine ar fi vorba,sa se aplice legea..da'' lege sa fie..Multi mor de foame..oameni normali cand o firma sau fabrica da faliment si pe astia ii doare de vedetele dinamoviste...Vorba lu'' Dinica in Crucea de Piatra:La strung,la saiba:))))ca nu te-a facut *** fotbalist.Dar daca nu le dai lor banii,de ce lui Dinamo ii permiti insoventa? Disparitie si gata..

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

valentindragobete
valentindragobete  •  02 Iulie 2021, 14:18
Postat de sibelius pe 02 Iulie 2021, 11:43

"Societatea privata" e, in 90% din cazuri, incapabila sa-si desfasoare activitatea fara pomana din drepturile TV, pomana care merge in buzunarul "patronului" nu pentru achitarea salariilor. Nu trebuie sa intervina statul, e suficient ca detinatorul drepturilor TV sa vireze banii de salarii direct jucatorilor. Sunt curios daca la alte "societati private" se platesc salariile tot cu 3-4-6 luni intarziere.

Trăiți pe alta lume, cum sa spui o astfel de prostie ca societatea care transmite la tv sa facă ea plățile la jucatori! Băăă nea, treziți-vă !!!

Vezi toate comentariile (19)
Comentează