FOTBAL  »  Superliga  »  TREI ECHIPE AU PARTICIPAT LA PRIMUL CAMPIONAT DIN ISTORIE

Divizia A are 102 ani. Cum a început totul

Olimpia, prima campioană din istorie +1   FOTO
Olimpia, prima campioană din istorie

Articol de - Publicat vineri, 22 iulie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 22 iulie 2011 12:10

Ca ani, campionatul care porneşte la drum astăzi se laudă cu 102. Totul a început la Bucureşti, în 1909, cu ediţiunea de toamnă, pe ...6 decembrie! În adevăratul sens al cuvîntului, nu putem vorbi despre o divizie, ci de o întrecere între trei echipe, Olimpia (Olympia) Bucureşti, Colentina Bucureşti şi United Ploieşti sau, altfel spus, un campionat dotat cu...o Cupă.

Cine erau grupările deschizătoare de drum?
Olympia fusese fondată în 1904, de către Mario Gebauer, dspre care se spune că adusese prima minge de fotbal adevărată în ţara noastră, de Theodor Davilla, fiul reputatului dramaturg, Alexandru, autorul lui "Vlaicu Vodă", şi nepotul marelui Carol, precum şi de alţi tineri care avuseseră legături cu foot-ball-ul din afară.

Colentina era nouă pe firmament, actul de naştere semnîndu-se chiar în 1909, de către englezii care trebăluiau la fabrica de bumbac din Bucureşti, din cartierul cu acelaşi nume, primul preşedinte fiind chiar directorul Mastejan.

În fine, United apăruse în martie 1906, din tată american şi..mamă olandeză, prin preajma rafinăriilor. Avea arenă proprie, "La Şosea", cu 800 de locuri, dar cum în Ploieşti nu existau alte trupe, făcea constant deplasări la Bucureşti, pentru a avea cu cine se pregăti.

Iarna nu-i ca toamna!
În 1909, în primăvară, se vorbeşte pentru prima dată despre o posibilă întrecere cu mai multe echipe din ţară. E greu, pentru că nu există un for tutelar. Se amînă pentru vară, apoi, pentru toamnă. Strămoaşa FRF apare în octombrie 1909, Asociaţiunea Cluburilor de Fotbal, devenită, apoi, Asociaţiunea Societăţilor Atletice din România (ASAR).

6 decembrie e data de naştere a Diviziei A în ţara noastră. Atunci, pe un frig tăios, deşi afară zîmbea soarele, Olimpia şi Colentina dau piept în piept, pe celebrul stadion "Bolta Rece", de lîngă Arcul de Triumf...provizoriu, ridicat pentru a celebra 40 de ani de domnie ai lui Carol I. Meciul e viu disputat, se termină 2-1. Fragmente din cronica de atunci, semnată de "Ball D'Or"! "Timpul şi de această dată defavorabil din cauza vîntului puternic ce sufla cu îndoită putere pe cîmpul unde am avut ocazia să admirăm un joc foarte viu şi interesant din tote punctele de vedere...Acest nou succes al clubului Olimpia se datoreşte zelului depus de către jucători, cari printr'un antrenament sistematic au ajuns la o egalitate admirabilă (???)". De precizat că cei de la Colentina fuseseră, pînă atunci, neînvinşi.


Niciun românaş de-al nostru

United n-a venit să facă doar figuraţie. Fără niciun român în echipă, dar cu nume "sonore" precum Breizer, fraţii Mayor, Bider, Kolman, van Beck, ploieştenii au pierdut pe final contra Colentinei (2-0) şi au remizat cu Olimpia, 3-3. La final, cei din Bolta Rece au fost declaraţi campioni ai Bucureştiului şi, prin extindere, primii din istoria fotbalului nostru. Aveau mingea comandată la Koln, şorturile croite la Paris, iar ghetele aduse direct de la Londra. Evoluaseră într-un sistem 1 - 2 - 3 -5, cu R.Winter în poartă,  Charles Viereck (căpitanul echiipei) şi Mario Gebauer în faţa lui, cu Gogu Niculescu, Th.Davilla, H.Grunberg la mijloc, şi Nicu Apostolescu, Gogu Dragomirescu, Boris Ioanin, Hart şi Lazăr Breyer în faţă. Numele golgeterului competiţiei s-a pierdut, dar ceea ce se ştie e că el a marcat toate golurile trupei campioane, 5 la număr. Viereck a ridicat Cupa ASAR deasupra capului, ţinînd speechul într-o română aproximativ, apreciată de cei prezenţi.

 

Cum a arătata prima ediţie de Divizia A
6 decembrie 1909 Olimpia Bucureşti - Colentina Bucureşti, 2-1, stadion "Bola Rece", Bucureşti

11 decembrie 1909 United Ploieşti - Olimpia Bucureşti, 3-3, stadion "La Şosea", Ploieşti

15 decembrie 1909 Colentina Bucureşti - United Ploieşti, 2-0, stadion "Olimpia", Bucureşti

CLASAMENT

1. Olimpia 2 1 1 0 5-4 3

2. Colentina 2 1 0 1 3-2 2

3. United 2 0 1 1 3-5 1

La oficială, sponsorii au făcut focul la sobă
La meciul inaugural, cel de la "Bolta Rece", la care au asitatat  1.000 de spectatori, la tribuna oficială, deschisă, aflată pe marginea terenului, s-a servit vin fiert cu scorţişoară şi s-a făcuut...focul la sobe de tip "Godin". Unul dintre sponsorii Olimpiei, Fabrcia de Sobe de Teracotă "Suppan" s-a ocupat de tot aranjamentul, cu atît mai mult cu cît francezii asigurau şi încălzirea vestiarelor.

2 ediţii de campionat a cîştigat Olimpia (1909 - 1910, 1910 - 1911)

 

 






32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (14)
feroviarul
feroviarul  •  22 Iulie 2011, 15:19

Campionatul divizionar , deci Divizia A , a inceput cu editia 1932-33.

victor_l
victor_l  •  22 Iulie 2011, 15:17

Daca vorbiti doar de Moldova si Muntenia, cam asa a fost. Dar nu uitati de fotbalul din Ardeal si Banat.

nicurusu
nicurusu  •  22 Iulie 2011, 14:44

SUPER ARTICOL!! Felicitari si la mai multe!

Vezi toate comentariile (14)
Comentează