FOTBAL  »  Superliga  »  CRĂCIUNESCU LA CCA

Doi inamici au vorbit la un ceai după 6 ani de război: "N-o să-i pup niciodată mîna lui Mircea Sandu!"

Articol de - Publicat miercuri, 28 septembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 28 septembrie 2011 01:04

După un scandal care a început în 2005, Ion Crăciunescu şi Mircea Sandu au avut ieri primul dialog adevărat, şeful FRF propunîndu-i fostului arbitru FIFA să preia iar CCA: "Ai mînă liberă, eu n-am să mă amestec în arbitraj!"


Ieri, Ion Crăciunescu a împlinit 61 de ani. Ultimii 6 i-a petrecut departe de arbitraj, după ce a fost îndepărtat de la şefia CCA chiar de Mircea Sandu. De atunci, cei doi s-au "lovit" pe unde au apucat. "N-o să-l mai propun niciodată şef la CCA, a făcut numai nenorociri", spunea Naşu' în 2009. "N-o să mai lucrez niciodată cu el. Sandu n-a făcut nimic în fotbal, e o rămăşiţă a comunismului", afirma de curînd şi Crăciunescu. După arestarea lui Vasile Avram, ieri, Mircea Sandu şi Crăciunescu s-au întîlnit la Casa Fotbalului. Preşedintele FRF i-a propus fostului arbitru să revină la conducerea CCA. Crăciunescu n-a dat un răspuns ferm, dar a lăsat de înţeles că e dispus să accepte.

- Domnule Crăciunescu, cum a fost întîlnirea cu Mircea Sandu?
- Una normală, între doi oameni maturi. Mi-a spus cu o zi înainte că vrea să ne vedem. M-am trezit la 4:00, dar nu fiindcă era ziua mea, ci pentru că trebuia să-mi pun ordine în gînduri. Trebuia să mă gîndesc la ce urmează să fac. Nu e deloc simplu. M-am adus aminte că aşa făceam şi cînd eram şef la CCA. M-am dus la el în birou, am dat mîna. M-a întrebat dacă vreau să beau ceva. Am luat un ceai, la fel şi el şi am vorbit, despre fotbal, despre arbitraj, despre multe.

- Aşa, pur şi simplu, după războiul pe care l-aţi avut atîţia ani?
- Dar n-a fost un război! Eu l-am criticat, dar cu argumente. Cînd s-a îmbolnăvit, m-am oprit. Chiar i-am spus apoi că mă bucur că s-a însănătoşit. Cred că nu se aştepta la asta. Ne-am zis multe în ultimii ani, dar acum ce să facem? Sîntem totuşi doi oameni civilizaţi. Chiar m-a impresionat cînd mi-a zis că vrea să restructureze fotbalul, să fie mai puţine echipe la toate eşaloanele, inclusiv la Liga 1.

- De ce n-aţi acceptat pe loc să preluaţi CCA?
- Pentru că nu mai sînt în fenomen de mult timp, trebuie să văd cum stau lucrurile. Arbitrajul este într-o stare gravă, sînt probleme de credibilitate, de mentalitate, de ambiţii. Chiar şi financiare, doar e criză. Am cerut timp, să văd şi eu unde e arbitrajul în acest moment, ce s-a făcut pînă acum, ce perspective sînt.

"Prima mare problemă este cea a lipsei de credibilitate, care se cîştigă foarte, foarte greu în arbitraj".
Ion Crăciunescu, fost arbitru FIFA

- Ce v-a spus Mircea Sandu?
- Că el nu se va amesteca deloc în arbitraj şi că voi avea puteri depline, să facem la CCA ce credem de cuviinţă ca să îndreptăm lucrurile. Aşa a fost şi în precedentul meu mandat, aşa mi se pare şi normal să fie şi acum.

- Dumneavoastră ce i-aţi cerut?
- Încă nimic special, n-am discutat în detaliu. Înţelegeţi că n-am acceptat încă. Au fost doar discuţii de principiu. El mi-a spus să mă informez, să evaluez situaţia, ceea ce am să şi fac. Arbitrajul e o activitate complexă, nu doar ce vedem la televizor. Apoi o să discutăm la concret şi voi lua o decizie.

"Dacă voi accepta să revin în fruntea CCA, nu va însemna că n-am să mai am păreri critice atunci cînd va fi cazul, chiar cu riscul să devin incomod şi chiar să fiu iar demis. N-o să-i pup nicodată mîna lui Mircea Sandu"
Ion Crăciunescu, fost arbitru FIFA

- Ce v-ar determina să vă întoarceţi?
- Dacă spun că pasiunea pentru arbitraj, lumea o să spună că vorbesc din cărţi. Mulţi mi-au zis că aş face o prostie, că sînt nebun, să-mi dau liniştea pe nebunia din arbitraj. Ce-o să păţesc iar cu conducătorii! Dar nici nu pot să stau şi doar să arăt cu degetul. Acum am iar ocazia să fac ceva pentru arbitrajul românesc, care a ajuns foarte jos. Să fie clar, nu eu am nevoie de CCA, arbitrajul are nevoie de mine! Acesta e adevărul, n-o spun ca să mă dau mare.

- Apropo de conducători, patronul celor de la CFR Cluj, Paszkany, a spus că sînteţi ranchiunos.
- E opinia lui. Îmi pasă mie de ce spune Paszkany cum îţi pasă ţie dacă plouă acum la Bruxelles.

"Nu m-a chemat Sandu pentru că sînt prieten cu Giovanni Becali"
- De ce credeţi că a apelat totuşi la dumneavoastră Mircea Sandu?
- Pentru că e o situaţie de criză şi probabil că şi-a spus că sînt capabil să fac lucrurile să meargă mai bine.

- Nu din cauză că sînteţi prieten cu Giovanni Becali, cu care s-a împăcat de curînd?
- S-au împăcat? Nu ştiam. Dar de ce trebuie să mă legaţi de asta? Sînt prieten cu Giovanni, am lucrat pentru el, n-o să mă dezic niciodată de această prietenie. Dar de ce nu credeţi că meritam să mi se propună să revin în fruntea CCA pentru ce am realizat pînă acum? Eu aşa văd lucrurile. În plus, nu uitaţi că, pe timpul cît am condus CCA, Giovanni a fost conducător la Rapid şi la Dinamo şi n-a fost ferit de greşeli de arbitraj.

- De curînd şi Gică Popescu a fost propus de FRF să ocupe locul rămas vacant în Comisia de Disciplină UEFA după plecarea lui Lupescu. Iar Gică Popescu e tot din tabăra lui Giovanni Becali.
- De parcă Gică Popescu, după tot ce a făcut în fotbalul românesc, nu merita aşa ceva! Vorbeşe 6 limbi, are relaţii, este respectat oriunde se duce, e o personalitate a fotbalului mondial. Astea nu contează? Nu mi se pare deloc normal să punem problema aşa.

"Vreau procent din drepturile de televizare!"
- Şi care sînt primii paşi pe care intenţionaţi să-i faceţi?
- Pînă să accept să preiau conducerea Comisiei Centrale a Arbitrilor, o să vorbesc cu preşedintele Ligii şi cu contabilul şef de la FRF.

- De ce?
- Păi, pe lîngă toate celelalte aspecte care ţin de arbitraj, problema financiară este şi ea foarte importantă. De exemplu, vreau să cer un procent din drepturile de televizare pentru CCA! E normal, arbitrii participă şi ei la jocul de fotbal. Dacă facem un calcul, la numărul de jucători şi de arbitri de la un meci, ar fi cam 14 la sută. Nu ştiu cît o să obţin, dar un procent e normal să ajungă şi la noi. Sper ca Dumitru Dragomir să mă înţeleagă şi să nu-mi pună piedici.

- Vor mai exista arbitri agreaţi de cluburi?
- (Rîde. Se abţine de la un răspuns tăios). O să vedeţi cum o să fie cu arbitrii agreaţi sau nu cînd o să ajung la CCA. Dacă o să ajung!

"Arbitrii erau trataţi diferit"
- Ce se va întîmpla cu fiii lui Marius Avram, Marius şi Valentin?
- Pentru mine, toţi arbitrii vor fi egali. Băieţii lui Avram vor fi judecaţi şi apreciaţi ca toţi ceilalţi. Asta a fost una dintre bube pînă acum, că arbitrii au fost trataţi diferit.

- Dar cu Teo Crăciunescu?
- Aici e delicat. Dacă nu-l readuc în primul lot valoric, o să se spună că-mi sabotez familia. Dacă o fac, o să fiu acuzat că procedez ca şi ceilalţi. Oricum, pe el l-au răstignit. I-au spus în faţă că nu are nici o şansă din moment ce eu criticam arbitrii şi observatorii peste tot.

- Nu prea îi aveţi la inimă pe Balaş şi pe Kovacs.
- Pe Balaş chiar nu-mi aduc aminte să-l fi criticat. Pe Kovacs da, făcea nişte greşeli inacceptabile. Se întîmpla ceva ciudat cu el. Dar în ultimele etape am văzut că a arbitrat foarte bine. Deci are potenţial. Eu l-am atenţionat la un moment dat şi pe Bogaciu că aşa cum arbitra îşi putea compromite cariera.

- Veţi accepta ca cluburile să mai recuze arbitri?
- Întreabă-mă după ce voi accepta să ajung la CCA.

- Credeţi că arbitrajul a ajuns atît de jos din cauza lui Vasile Avram?
- Nu vreau să vorbesc despre el, are deja destule probleme acum. Şi, în general, nu-mi place să discut despre acest personaj.

- Cum a fost vizita la CCA?
- Mircea Sandu a sunat acolo, cînd eram la el în birou, şi i-a spus lui Constantin Gheorghe să mă pună la curent cu toate problemele. Am înţeles că trebuia să fie mai mulţi acolo, urmau să aibă o şedinţă, care nu s-a mai ţinut însă. Nu era decît Gheorghe Constantin, cu care am vorbit despre tot ce s-a mai întîmplat la CCA în ultimul timp, mi-a prezentat situaţia, mi-a spus ce criterii au avut la delegări, ce schimbări au mai apărut în regulamente, chestii de genul acesta.

- Veţi intra deja uşor în activitate?
- Nu, actuala conducere a CCA va continua să funcţioneze fără nici un amestec din partea mea. Dacă voi accepta propunerea lui Mircea Sandu, abia atunci voi începe treaba.

- Dar v-aţi gîndit deja la o nouă echipă. Se vor regăsi în ea Huzu, Lăzărescu, Grigorescu?
- Normal că am început să mă gîndesc. Dar nu vreau să spun nimic acum. După ce lucrurile vor fi clare şi voi lua o decizie, atunci veţi vedea şi cine va face parte din echipa mea de la CCA. Pînă atunci, lăsaţi-mă să mă documentez, să mă informez, că am lipsit cam mult.

"Mircea Sandu are responsabilitatea să îndrepte fotbalul, eu aş avea-o pe aceea să îndrept arbitrajul. Eu n-o să mă bag la fotbal, el n-o să intervină în arbitraj, dar are datoria să-l susţină, la fel cum e peste tot în lume"
Ion Crăciunescu, fost arbitru FIFA

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (16)
walentin
walentin  •  28 Septembrie 2011, 14:26

Ai impresia ca tu ai inventat mersul pe jos.Esti prea orgolios si razbunator.

stancuvlad
stancuvlad  •  28 Septembrie 2011, 12:25
Postat de imperator pe 28 Septembrie 2011, 03:14

Lucrurile încep să se clarifice în cazul arestării lui Vasile Avram. Informaţiile din dosar, dar şi cele strânse de la surse din apropierea anchetei, conduc fără echivoc la ţintele pe care procurorii DNA şi le-au propus: doborârea "greilor" Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Adrian Porumboiu şi Cristi Borcea. Cele patru nume din fotbal care sunt rostite în jurul cazului ce momentan s-a oprit la arestarea lui Vasile Avram apar în două secvenţe diferite. Ale finanţatorilor au fost scrise negru pe alb de procurori în rechizitoriul înaintat judecătorilor, iar Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir sunt ţinte clare ale anchetatorilor DNA, lucru relevat clar de un alt episod petrecut în aceast

Si se vor incheia cum se incheie de fiecare data: Mult circ, multe acuzatii, nici un vinovat :)

haxor
haxor  •  28 Septembrie 2011, 12:24
Postat de bombon pe 28 Septembrie 2011, 08:09

Degeaba, s-a aflat azi ca Porumboiu si Borcea faceau delegarile arbitrilor!

revad zi de zi aceleasi persoane care posteaza pe aici numai tampenii si n-au nici o treaba cu nimic. :-)

Vezi toate comentariile (16)
Comentează