FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV Dramă pentru FCSB: grupele Europa League se blochează!

Articol de , , - Publicat luni, 03 august 2020 12:00 / Actualizat luni, 03 august 2020 13:43

Fiindcă a tot pierdut din coeficient în ultimii 2 ani, FCSB nu se va mai afla în postura privilegiată de a fi cap de serie inclusiv în play-off și ar putea da peste niște nume extrem de tari precum Tottenham, Wolfsburg, Sporting, PSV și Galatasaray.

FCSB a câștigat Cupa României și și-a antamat prezența în Europa League, însă a primit o veste foarte proastă după ce toate țările de pe continent și-au desemnat reprezentantele în competițiile europene în sezonul următor. Clubul patronat de Gigi Becali nu va mai avea statutul de cap de serie în toate fazele competiției până în grupe, așa cum s-a întâmplat în sezoanele precedente.

Dramă pentru FCSB: grupele Europa League se blochează!

Din cauza faptului că în ultimii 2 ani a avut rezultate proaste și nu a reușit să mai ajungă în grupe, FCSB a suferit din perspectiva coeficientului, care s-a prăbușit și care acum nu-i va mai putea oferi, în lipsa unor surprize de proporții în primele două tururi preliminare, statutul de cap de serie pentru play-off. Și în această situație, lista adversarilor într-un eventual baraj e una care conține grupări ce sunt obișnuite mai degrabă cu grupele Champions League.

Dueluri posibile cu Mourinho sau Fatih Terim

Un posibil oponent va fi Tottenham, formație care în 2019 disputa finala Ligii Campionilor și care acum e antrenată de celebrul Jose Mourinho! Și nemții de la Wolfsburg vor putea fi adversarii FCSB-ului, la fel ca Sporting, Basel, PSV sau Galatasaray, ultima avându-l pe bancă pe Fatih Terim. Există totuși, chiar și în această variantă total nefavorabilă, echipe în fața cărora FCSB n-ar pleca din start cu șansa a doua. Exemple: BATE Borisov, APOEL Nicosia, Sparta Praga și chiar Malmo și Partizan Belgrad.

Lista virtuală a celor 13 posibili adversari ai FCSB în play-off-ul Europa League

  • Tottenham
  • Basel 
  • Sporting
  • PAOK Salonic
  •  Copenhaga
  •  PSV
  •  Wolfsburg 
  • Sparta Praga 
  • APOEL Nicosia
  •  BATE Borisov 
  • Galatasaray
  •  Malmo 
  • Partizan Belgrad

Ar fi mult mai ușor din postura de cap de serie

FCSB n-a pierdut definitiv șansele de a ajunge în urna favoritelor pentru play-off, dar acestea sunt extrem de mici. Cum tragerea la sorți pentru barajul grupelor se va produce înainte de disputarea turului 3, procedură care va fi la fel și pentru turul 2, FCSB are nevoie ca două echipe care au coeficient superior și care vor evolua în primele două tururi preliminare să fie eliminate. 

Printre acestea se numără Partizan, Malmo, APOEL, Copenhaga, BATE. În cazul în care FCSB ar fi cap de serie, posibilele adversare în play-off ar fi mult mai la îndemână. Singurele nume grele în acest caz ar fi AC Milan, Granada, Rangers și Reims. În rest, formații precum Rio Ave, Mol Vidi, Rijeka, Apollon Limassol, Rosenborg, Maribor, Hapoel Beer Sheva, LASK Linz, AEK Atena.

Cum s-a prăbușit coeficientul!

În prezent, FCSB rulează cu un punctaj calculat de UEFA, pe precedenții 5 ani, de 20.500. În ultimii 2 ani a ieșit de fiecare dată în play-off și a bifat doar câte 2.500 pe an, o zestre extrem de redusă comparativ cu ceea ce s-a întâmplat în ultima ediție europeană în care echipa a accesat faza grupelor. În 2017-2018, FCSB nu doar că a ajuns în grupe, dar s-a calificat și în primăvara Europa League. Acel sezon a însemnat un punctaj de 9.000, aproape dublu față de cât s-a bifat în 2018-2019 și 2019-2020!

3 anidin precedenții 5 au însemnat pentru FCSB absență din faza grupelor, după ce în perioada 2004-2014, 11 sezoane la rând, a fost în grupele Cupei UEFA, Champions League sau Europa League

A ajuns pe locul 74!

Față de acum 4-5 ani, FCSB s-a prăbușit 20 de locuri în ierarhia coeficienților din cupele europene. În prezent e pe locul 74. Peste clubul lui Becali au ajuns echipe care în trecut erau surclasate în această comparație de FCSB: Qarabag, Astana, Slavia Praga, Rapid Viena. Chiar și cu această cădere abruptă, FCSB continuă să fie cel mai bine clasat club din România. CFR Cluj e pe 113, Astra pe 131, Viitorul pe 194, Craiova pe 225, iar Dinamo pe un șocant loc 294!!!

Până în play-off ar trebui să fie ușor

FCSB va fi cap de serie în primele 3 tururi preliminare și, teroretic, va avea de jucat împotriva unor adversari facili. În primul tur singurele formații de evitat sunt cele din Polonia: Cracovia, care a câștigat Cupa Poloniei și la care evoluează românii Hanca și Râpă, dar și Piast, campioana din 2019! În rest, formații obscure din cele mai mici campionate ale Europei. Apoi, în turul 2, ȚSKA Sofia, IFK Goteborg și Aris Salonic ar fi singurele pericole, în vreme ce în turul 3, cele mai grele s-ar numi Aberdeen, Lech Poznan, Alanyaspor, Charleroi, Servette.

EXCLUSIV Dramă pentru FCSB: grupele Europa League se blochează!

Cine merge direct în grupe

Dacă FCSB va fi nevoită să dispute 4 tururi pentru a ajunge în faza grupelor, alte echipe merg direct în această fază a competiției. E vorba de nu mai puțin de 17 cluburi din 12 țări: Villarreal, Sociedad, Arsenal, Leicester, Napoli, Roma, Bayer Leverkusen, Hoffenheim, Antwerp, Zorya Lugansk, ȚSKA Moscova, Braga, Lille, Nice, Sivasspor, Feyenoord și Wolfsberger.

Grupele ar aduce peste 10 milioane de euro

Ratarea grupelor Europa League ar însemna automat o nouă lovitură în plan financiar pentru Gigi Becali. Accesarea grupelor ar produce, mai ales pentru un club ca FCSB, venituri de cel puțin 10 milioane de euro. Doar din bonusuri, pentru trecerea succesivă a tururilor preliminare și a play-off-lui, suma ar fi de peste 3 milioane de euro. Apoi, s-ar adăuga recompensele pentru punctele din grupă, dar și cota de market poll, care ar fi de peste 3-3,5 milioane de euro, dar și bonusurile pentru o posibilă clasare pe una dintre primele două poziții, ceea ce ar însemna automat și calificarea în primăvară.

Pentru Botoșani va fi infernal

Cealaltă echipă din Liga 1 care știe sigur că va evolua în preliminariile Europa League e FC Botoșani. Trupa din Moldova nu va fi cap de serie nici măcar în primul tur și ar putea da peste adversari extrem de buni încă din start, exemple: Partizan Belgrad, Malmo, Rosenborg, Maribor. Botoșani a mai fost în Europa în 2015-2016: în turul 1 preliminar a eliminat-o pe Țkhinvali, după care a fost eliminată de Legia Varșovia, 0-4 la general.

FCSB a ajuns la limită! INTERZIS la transferuri, dacă Gigi Becali nu plătește o sumă uriașă

Citește mai multe știri din Liga 1:

CRAIOVA - CFR CLUJ. Ultimele detalii înainte de finala campionatului: oltenii nu s-au mai testat din 24 iulie + campioana pregătește o plângere penală!

EXCLUSIV Altă castană fierbinte în mâna FRF&LPF: are sau nu Nicușor Bancu drept de joc mâine? Ce solicitare a făcut Craiova

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (124)
163047312017723
Get Down  •  04 August 2020, 01:00

O sa ii dea Dumnezeu lu fc *** dupa chipul si asemanarea lui gigi . Au vrut cfr campioana asa or sa mai ia titluri cand o vrea craiova . :) la bani lui rotaru ar trebuii sa dea prime anul viitor la toate adversarele fcsb'ului .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mitralieraluidorel
mitralieraluidorel  •  03 August 2020, 18:02

cu andrei vlad in poarta ,nu cred ca pot sa-si imbunatateasca coeficientul actual .

tovarasul_viorel_p
tovarasul_viorel_p  •  03 August 2020, 17:58

Repetand ca un obsedat aceleasi ineptii,acel individ cu nenumarate conturi,care promoveaza spamul la rubrica de comentarii,incita si aduce ofense unor oameni,cluburi de fotbal si institutii ale statului,aceste afirmatii denigratoare fiindu-i ingaduite de moderatori in comentariile lui provocatoare,acest personaj care foloseste texte sablon antedecembriste '89,adica un lexic al anilor '50,un admirator declarat al unui individ cunoscut cu antecedente penale si condamnat pentru fapte de coruptie( valize,terenuri), iar mai nou beneficiar de venituri necuvenite din bani publici(despagubire ANRP) ,o adevarata trompeta a acestuia si a faradelegilor lui,pe langa faptul ca infiereaza cu manie proletara o echipa titrata care apartinea atunci unui sistem care l-a propulsat in viata nu respecta justitia si hotararile ei.Regretabil si-n acelasi timp e de necrezut ca acest lucru se intampla intr-o tara care se vrea democrata de mai bine de 30 de ani si care este membra UE de 13 ani,unde cei care comit tot felul de nelegiuiri sunt admirati in detrimentul oamenilor cinstiti,fapt care ar fi fost imposibil intr-o democratie adevarata unde cei certati cu legea precum si cei care incalca hotararile judecatoresti sunt aspru sanctionati.Dezgustator si de neacceptat!

Vezi toate comentariile (124)
Comentează