FOTBAL  »  Superliga  »  PROTEST

Echipele din Liga 1 vor sa facă revoluţie: "Nu e normal să primeşti finanţe din banii publici!" Reacţii de la Botoşani şi de la Dinamo

Articol de - Publicat marti, 18 noiembrie 2014 00:00 / Actualizat marti, 18 noiembrie 2014 16:05

Mai multe cluburi de fotbal din Liga 1, private, care nu primesc bani de la primării sau de la consiliile locale vor să iniţieze un protest la LPF prin care să condamne faptul că sînt grupări din fotbalul intern sprijinite din finanţe publice.


"Este o concurenţă neloială, patron de club împotriva consiliului local. Sau, dacă e normal să primeşti bani publici, să se permită şi altor formaţii să fie finanţate de primării, de sector sau din diverse oraşe", au mărturisit mai mulţi oameni de fotbal.

Cum ar fi ca Dinamo să fie finanţată de Primăria sectorului 2 sau 3, acolo unde sînt edili suporteri ai clubului? Sau Steaua ori Rapid să primească bani de la sectorul 6? Poate primăriile de sector ar putea reinventa, finanţînd, FC Naţional sau Sportul Studenţesc. 

"Statul să nu ajute preferenţial"
Granzii din Bucureşti, Steaua şi Dinamo, au acuzat de multe ori că s-au lovit de refuzul autorităţilor locale fie în problema stadionului, fie în diverse facilităţi în privinţa bazelor sportive. Cele două formaţii plătesc de fiecare dată, între 40.000 şi 60.000 de euro pentru folosirea Naţional Arena, în vreme ce FRF, pentru prima reprezentativă, achită doar 20.000 de euro către ALPAB, care ţine de Primăria Bucureşti. "Statul să nu mai ajute, preferenţial. Mai ales că apar, periodic, scandaluri legate de aceşti bani luaţi din finanţele publice. Nu este o concurenţă loială să concurezi împotriva unor echipe ce primesc milioane de euro de la primării", au comentat contestatarii.

Cine primeşte ajutor public
În Liga 1, Petrolul (locul 3), ASA Tîrgu Mureş (locul 4), FC Botoşani (locul 8), Ceahlăul (locul 13), Chiajna (locul 15), CSMS Iaşi (locul 17) sînt grupări susţinute şi din bani publici. Şi-n liga secundă sînt echipe care trag la promovare, printre care Mioveni şi Timişoara, ale căror finanţe sînt asigurate de primării. În aceste situaţii, edilii şefi ai formaţiilor respective nici nu se ascund, se afişează la meciuri sau implicîndu-se în viaţa formaţiilor de fotbal. 

"Nu mi se pare normal ca foarte multe dintre echipele Ligii 1 să fie finanţate de către primării, consilii locale sau judeţene. Eu nu m-am gîndit niciodată să apelez la primăria din Giurgiu. Dacă vreau să premiez jucătorii, atunci le dau eu bani" - Ioan Niculae, patron Astra Giurgiu

2,15 milioane de euro este suma alocată de către oficialităţile locale pentru ACS Poli Timişoara. 1,8 milioane de euro ia ASA Tîrgu Mureş de la Consiliul Local

PRIMA REACŢIE:

Sa te finantezi singur este un lucru extraordinar, dar si noi suntem la fel, pentru 200.000 de euro, cand ne-a dat Primaria, nu este nici 10 % din bugetul nostru.

Daca finantarile sunt legale nu ai ce spune. Nu este alta lege in Oradea, Targu Mures sau Pitesti. Nu stiu cat de neloiala este concurenta. Brasovul nu vrea fotbal, pentru ca Primaria nu vrea sa dea bani. Eu spun ca viitorul fotbalului este cu o implicare legala si mult mai apasata a Consiliilor Locale, pentru ca fotbalul este un spectacol. Fotbalul in Romania nu este o afacere, la momentul acesta. La ora actuala daca nu sunt fonduri locale pentru sport, sportul moare.

Ramane Hagi cu echipa lui si poate Steaua, pentru ca la ora actuala foarte putini din privat mai dau bani. In privat suntem noi, Steaua, Astra, Brasov, Dinamo, Galati, care sunt pe picioare moarte. Fara o implicare serioasa a statului fotbalul nu are cum sa traiasca, pentru ca oamenii de afaceri nu-si mai permit sa cheltuiasca atatia bani.

Eu nu cer mai mult comunitatii locale, pentru ca nu stiu daca poate, dar fotbalul de la noi traieste foarte periculos. Noi banii de la Primarie ii putem folosi doar pentru hrana, transport, echipamente, in niciun caz nu putem da salarii, iar prime de joc se pot da doar cuantum mic, de 300-500 de lei. Este adevarat ca la momentul acesta sunt echipe care platesc milioane de lei salarii la jucatori din bani publici. Noi nu am platit niciodata salarii din banii publici.”
Valeriu Iftime – finantator FC Botosani

REACŢIE DINAMO:
"Şi noi considerăm că finanţarea unor echipe din bani publici nu creeaza o competiţie sănătoasă pentru ca intervenţia administraţiilor locale în fotbal duc la o concurenţă neloială între cluburile finanţate de patroni şi cele sprijinite financiar de primării şi consilii locale. Astfel, facem un apel către cei în drept să se sesizeze, să evalueze situaţia actuală din fotbalul românesc şi să intervină pentru a corecta această anomalie care ne conduce către o competiţie în care raporturile de forţe dintre echipe sînt inegale din cauza administraţiilor locale".
Dorin Irimia, purtător de cuvînt Dinamo

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (55)
dika69
dika69  •  19 Noiembrie 2014, 01:37
Postat de adi_stelistul pe 18 Noiembrie 2014, 14:24

Cat timp se respecta cadrul legal mi se pare in regula. Din punctul meu de vedere si Chelsea e finantata de la bugetul statului rus, da' asta e alta poveste. La fel sunt Real si Barca care au amandoua datorii importante catre bugetul spaniol si sunt tot pasuite. Asta cu finantarea de la buget e o poveste lunga. Am putea extrapola la cultura si sa zicem ca nu mai finantam de la buget nu stiu ce orchestra simfonica pentru ca, ia te uita!, Guta se finanteaza singur. Si tot niste cantareti sunt si unii si altii, nu? Cred ca fiecare situatie e specifica si daca e respectat cadrul legal, asta e.

NOI NU NE COMPARAM CU CHELSEA, NU AVEM BANI LUI ABRHAMOVICI, SUNTEM SARACI CU DUHUL, DACA VIDEM UN JUCATOR DE FOTBAL CU 10 MIL DE EURO ESTE UN BUM FOTBALISTIC ROMANEC, CU TOATE CA ALTE ECHIPE VAND JUCATORI DE FOTBAL PE MAI MULT( NU FOTBALISTI) DACA INTELEGI CE SPUN. POLITICUL NU ARE CE SA CAUTE IN ACEST SPORT, DECIT DACA ARE CEVA DE CISTIGAT, IAR LA NOI TOTUL SE REZUMA LA PARTEA MATERIALA, .

caminero
caminero  •  18 Noiembrie 2014, 22:04
Postat de ipocritul pe 18 Noiembrie 2014, 11:09

Armata minister de represiune ? Veneau soldatii si te ridica de pe strada , nu ? Cred ca esti singurul care zice treaba asta , Steaua si dinamo ti-a distrus soarta , subiectul articolului e de pere si tu vorbesti de mere . Respiri degeaba

Lasă că s-a revanșat cu vîrf și îndesat armata în decembrie 1989 ... a măcelărit la oameni înainte de 22 decembrie, să-i ajungă pe-un secol.

caminero
caminero  •  18 Noiembrie 2014, 22:01
Postat de alepetrolul pe 18 Noiembrie 2014, 17:53

Hahaha auzi in Romania 2014 nu sunt comunisti...asta-i cea mai tare cand guvernul si parlamentul esunt pline de acestia. Nu sunt securisti???!!! Dar de niculae, voiculescu si totii miliardarii de carton ce parere ai? Dar de mare parte din populatia tarii care-l regreta pe ceausescu ca le dadea "casa si servici" ce parere ai?

Nu fi nărod ... ție chiar ți se pare că Voiculescu, Niculae și ăilalți propovăduiesc egalitatea de avere și de șanse, sau respectul față de muncă? Mie mi se pare chiar pe dos ...

Vezi toate comentariile (55)
Comentează