FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

EXCLUSIV » Interviu dublu în premieră cu noii lideri ai Stelei, MM şi Levy: "Nu sîntem ipocriţi, vrem titlul!"

Articol de GSP - Publicat miercuri, 22 iunie 2011 00:00 / Actualizat marti, 21 iunie 2011 23:26

Mihai Stoica şi Ronny Levy povestesc cum s-au întîlnit în 2006 în Olanda, de ce au reluat colaborarea la Steaua şi de ce plecarea din Ghencea n-o să încurce echipa.


"Nu pot să stau lîngă tine. Uită-te cît de slab eşti! Mă faci să mă simt gras!". Mihai Stoica se uită la antrenorul pe care el l-a adus la Steaua. MM traduce din engleză pentru Ronny întrebările şi răspunsurile care nu îi sînt adresate, pentru ca el să priceapă întreaga discuţie. Antrenorul începe să discute despre ce-i place la Steaua: "Am găsit oameni din staff cu care mai lucrasem la Unirea: Caramarin, Nae". "Să ştii, cînd l-am adus pe Caramarin nu m-am gîndit că te iau şi pe tine! Nu ştiam c-o să vii la Steaua".

- Chiar, aţi povestit că l-aţi văzut prima dată la Mierlo, în 2006, cînd era în cantonament cu Maccabi Haifa, şi că v-au impresionat antrenamentele pe care le făcea. Ce era atît de special?
- MM: Atunci era Oli la Steaua şi, cum eu am obiceiul să trag cu ochiul la ce fac echipele care sînt cantonate în acelaşi loc ca noi, m-am uitat la cum se pregătea Maccabi şi am rămas surprins. Erau exerciţii pe care nu le mai văzusem. Şi gîndiţi-vă că era Olăroiu antrenor! Chiar şi Oli şi-a trimis asistentul să vadă cum lucrează cei de la Haifa!

- Levy: Vezi că şi eu mi-am trimis asistentul să vadă antrenamentele lui Olăroiu. Ha-ha-ha! Acum îmi dau seama: a fost spionaj în toată regula în Olanda!
- MM: Să continuu: mi-au plăcut antrenamentele, dar Ronny mi s-a părut aşa... Staţi! Acum vorbesc în română, să nu înţeleagă el. Cam avea nasu' pe sus!

- Dar acum, cînd l-aţi sunat să-l luaţi la Steaua, cum a decurs discuţia?
- MM: Am vorbit despre nişte jucători întîi, nu i-am zis direct, că ştiam că el are contract cu Beitar. Şi l-am întrebat: «Ce-ar fi să vii la Steaua?». A zis «Da!», după care i-am transmis patronului. E o zi pe care n-o voi uita niciodată! Eu ştiusem în iarnă că el e liber, dar Steaua avea antrenor, pe Lăcătuş.

- Vă simţiţi ca în 2004, cînd l-aţi adus pe Zenga în locul lui Piţurcă?
- MM: Hmmm...Mai mult sau mai puţin. Ştiţi ce? Acum am experienţă mai mare. Şi certitudinea că am făcut alegeri bune: Zenga, Protasov. Cred că şi Levy va fi o opţiune bună.

- Domnule Levy, Steaua a schimbat şase antrenori anul trecut. Nu vă sperie asta?
- Levy: În fotbal, nu mă sperie nimic. La Steaua, presiunea o creează presa, suporterii. Dar în meseria asta toţi vor să ajungă la cluburi mari, deci să aibă presiune! Şi atunci, cum să mă plîng? Am ştiut că am aici jucători de "naţională", îmi place de ei cum muncesc, sînt băieţi serioşi.

- Dar Gigi Becali cum vi se pare?
- Levy: Ce e cu Becali? El e bossul şi atît. Eu îmi văd de treaba mea.

"Mai bine în puşcărie, decît fără fotbal!"
- Domnule Stoica, Levy seamănă cu vreun antrenor român?
- MM: Cu Olăroiu. E acelaşi profil.

- E un dezavantaj că echipa se mută din Ghencea? Asta va afecta parcursul din sezonul viitor?
- MM: Nu e uşor să răspund. Dar dacă Bayern a trecut pe Allianz Arena, atunci şi fanii Stelei vor veni pe National Arena. Nu văd nici o problemă. Mai ales că nu e decizia noastră, a fost a Ministerului Apărării. Şi va regreta Ministerul!

- Simţiţi că Steaua e presată să reuşească în campionatul care vine?
- MM: Eu nu vreau să fiu ipocrit, să mă apuc să spun că obiectivul e Europa League sau nu ştiu ce. Nu! Titlul e obiectivul Stelei! Campionatul pe care-l vor şi suporterii, şi patronul! Dar e drept că lucrăm sub presiunea dată de lipsa de rezultate. Dar şi eu, şi Ronny avem "dream joburi", nu e cazul să ne plîngem.

- Dream job fiindcă vă place fotbalul? Cîte meciuri vedeţi?
- MM: 15-20 de meciuri pe weekend. Eu mănînc fotbal, beau fotbal, nu înţelegeţi? Dacă ar fi să aleg, aş opta să fiu în puşcărie, dar să văd meciuri, decît liber fără fotbal!
- Levy: Fiţi atenţi: mi se întîmplă să zic că e un jucător din campionatul X care a dat nu ştiu cîte goluri în sezonul trecut şi MM îmi dă numele lui! E fantastic cîţi fotbalişti cunoaşte!

"Pot să fiu foarte dur!"
- Steaua are vreun lider acum?
- Levy: Eu vreau să văd 3-4 lideri, nu doar unul, care să poarte banderola. Şi sînt cîţiva băieţi cu experienţă mare, pe care mă bazez.
- MM: Eu nu vreau să spun vreun nume, că poate ăla nu prinde echipa! Nu ştiu primul "11", deci nu risc să aleg vreo rezervă.

- Domnule Levy, vă consideraţi dur sau genul de antrenor mai permisiv?
- Levy: În Israel mi se reproşa că sînt prea dur. Cred că m-am mai schimbat de cînd am venit în România, dar dacă trebuie, pot să fiu dur! Nu ţin neapărat să sperii pe cineva, îmi place să fiu prietenos cu lumea.

- E mai rea sau mai bună presa din România decît cea din Israel? Veneau ziarişti în cantonament cu Maccabi Haifa?
- Levy: Da, să ştii că veneau, dar pe ziarişti nu pot să-i laud, îmi pare rău!
- MM: Nu, trebuia să le zici că nu erau ziarişti! Presa cea mai bună, pentru mine, e aia dinainte de Revoluţie.

- Nu prea era presă înainte de Revoluţie.
- MM: Exact! Fără presă, asta e situaţia cea mai bună!
- Levy: Nu, n-am nimic cu ziarele care redau ce se întîmplă, realitatea.

Cum l-a adus pe Tatu
- L-aţi urmărit live pe Tatu?
- MM: L-am văzut în 4 meciuri, în care mă uitam după alt jucător. Dar mi-a plăcut de Tatu că aleargă, nu se ascunde pe teren. Şi l-am propus patronului fără să cer vreun DVD cu "Best of Tatu". Nu iau jucători după aşa ceva! Dacă vă arăt un DVD cu cele mai bune momente ale mele, par fotbalist chiar bun! Chiar, Ronny, ai vreun DVD cu cele mai bune faze ale tale ca jucător?
- Levy: Nu, nu ţin să văd aşa ceva. Dar dacă tot vorbim despre cariera mea, să ştiţi că am jucat contra lui Hagi! Am două meciuri împotriva României cu Israelul şi o dată l-am avut adversar pe Hagi. Asta n-am uitat.

- Ce şanse sînt să plece Tătăruşanu?
- MM: Pentru el m-aş bucura să plece în străinătate, pentru Steaua ar fi rău. Au venit nişte agenţi cu o ofertă, le-am transmis c-o acceptăm, dar lucrurile n-au evoluat mai departe. Pentru noi ar fi bine să mai rămînă aici. (Levy se uită spre el şi dă din cap hotărît că aşa e, Tătăruşanu ar trebui să rămînă).


"Îmi place în România, lumea îmi vorbeşte frumos şi la club, şi pe stradă. Mă simt bine. Şi mi se pare că israelienii şi românii au culturi apropiate"
Ronny Levy, antrenor Steaua

"Levy a fost opţiunea mea, dar nu m-am dus la Gigi să i-l propun doar pe el, i-am arătat o listă cu mai mulţi antrenori şi cu argumente pro şi contra, după care l-am ales împreună pe Ronny"
Mihai Stoica, manager Steaua

"Rapid şi CFR Cluj au făcut achiziţii bune, dar n-o subestimăm pe Dinamo. De ce? Au aceiaşi jucători, iar Ciobotariu ştie spiritul lui Dinamo!"
Mihai Stoica, manager Steaua

"Ştiu deja multe cuvinte în limba română, am început să învăţ. Face parte din munca mea. E important să pot să comunic cu jucătorii, că în rest, fotbalul să ştiţi că-i la fel şi în Israel, şi în România, oriunde în lumea asta!"
Ronny Levy, antrenor Steaua

E vegetarian
Levy are meniu special, diferit de al jucătorilor lui. Pentru că nu mănîncă deloc carne. Israelianul nu bea nici alcool, decît la ocazii speciale, rar. "Mi s-a vorbit, de cînd am ajuns în România, despre mititei. OK, iubesc România, îmi plac oamenii, ţara, dar asta nu înseamnă c-o să mănînc carne!".

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (14)
satyricon
satyricon  •  22 Iunie 2011, 14:32
Postat de rapid.. pe 22 Iunie 2011, 12:18

in 2006 au avut echipa buna+valizele lui jiji.fara combinatia asta nu iesea campioana steluta in 2006.

Voi crrr-rapizii aveti memoria scurta. Uitati ca cele cateva performante pe car le aveti si voi dupa '90 le-ati facut pe baza electronicelor lui Copos! Ati uitat de AnaElectronics, de Craciunescu in finala cupei, etc. Voi sunteti baieti buni, dar cu lipsuri, va aduceti aminte doar ce va convine.

aethist
aethist  •  22 Iunie 2011, 12:45

Hai cu titlul :))

rapid..
rapid..  •  22 Iunie 2011, 12:18
Postat de aldo_m pe 22 Iunie 2011, 10:37

ultimul titlu luat de steaua a fost CU JUCATORI ADUSI SI FORMATI DE PITURCA ,in rest totul e doar vorbarie , mm n-a facut niciodata nimic la urziceni a avut noroc cu dan petrescu timpul imi va da dreptate

in 2006 au avut echipa buna+valizele lui jiji.fara combinatia asta nu iesea campioana steluta in 2006.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează