FOTBAL  »  Superliga  »  ANTRENORI

EXCLUSIV VIDEO Trei episoade relevante despre mentalitatea unei părți a antrenorilor români: „Îi auzeam cum mă înjură”

Roberto Ayza, la GSP Live
Roberto Ayza, la GSP Live

Articol de GSP - Publicat miercuri, 14 octombrie 2020 17:17 / Actualizat miercuri, 14 octombrie 2020 19:31

Roberto Ayza (39 de ani) a fost invitatul lui Costin Ștucan la GSP Live. De-a lungul carierei, a trăit momente în fotbalul românesc care l-au marcat, nefiind respectat de mulți antrenori pe care i-a avut. 

Pe lângă clipele frumoase pe care i le-a dăruit fotbalul nostru, Roberto Ayza își aduce aminte și de problemele pe care le-a avut de-a lungul carierei, acestea fiind relevante pentru mentalitatea unei părți a antrenorilor români.

Ayza și-a adus aminte râzând de o întâmplare avută la Ceahlăul, pe vremea când antrenor era Viorel Hizo, acesta fiind foarte direct în general cu jucătorii pe care îi pregătea: „La Ceahlăul l-am prins pe domnul Hizo antrenor. Îmi aduc aminte un episod din cabină din acea perioadă. După un meci, aveam în vestiar două lăzi de bere și una de Gatorade. Toată lumea lua câte o bere, iar eu am luat un suc și m-am dus spre bazin. Când m-a văzut domnul Hizo, m-a întrebat de ce nu beau și eu bere. I-am explicat că nu sunt obișnuit. În Brazilia nu se bea alcool după meci. Domnul Hizo mi-a zis: «De aia nu o să ajungi tu fotbalist, pentru că nu bei bere» (râde). Apoi am dat gol în Liga 1 la debut, după ce intrasem în minutul 80 pe teren, într-un meci cu Buzău”. 

  • Studii importante arată că, pentru sportivi, consumarea alcoolului la 48 de ore după un meci sau un eveniment sportiv, în perioada de refacere, este mai degrabă nociv decât benefic pentru organism.

350 de meciuria bifat Ayza în primele două ligi din România între 2007 și 2019. A marcat 68 de goluri

5 echipe româneștiși-a trecut Roberto Ayza în CV de când este în România: Cetatea Suceava, Ceahlăul, FC Bihor, CS Mioveni și Gloria Bistrița

Roberto Ayza, poveste amuzantă cu Hizo, din vestiarul Ceahlăului „Erau pe jos două lăzi: una cu suc și una cu bere”

Roberto Ayza, experiență neplăcută la Gloria Bistrița: „N-am înțeles de ce a făcut asta Nae Manea”

Un alt episod care i-a marcat cariera lui Roberto Ayza este perioada petrecută la Gloria Bistrița, unde, spune el, Nae Manea făcea echipa mai mult pe criterii personale, nu pe criterii sportive: „După ce a retrogradat Mioveni, am plecat la Bistrița. Acolo era antrenor Nae Manea. El era un antrenor mai exploziv. M-am și certat cu el în vestiar. Am cerut să-mi explice niște lucruri. La un meci cu Rapid, eram titular. După 10 minute a luat un fundaș stânga roșu și m-a scos pe mine. 

Înaintea unui meci cu CFR, Manea alesese să înceapă meciul cu 2 fundași pentru posturile din banda stângă. La încălzire, unul dintre ei s-a accidentat și mi-a zis: «Încălzește-te că intri titular». După 20 de minute a luat un fundaș central roșu și eu am fost, din nou, cel scos de pe teren. L-am așteptat la vestiar, la pauză, și i-am cerut explicații pentru faptul ca eu sunt mereu cel schimbat. El mi-a răspuns: «Pe cine vrei sa schimb? Zi-mi alt jucător în afară de tine!». Și am zis «Bine, am înțeles». 

Când a fost întrebat dacă existau interese pentru jucătorii impresariați de fiul antrenorului, Florin Manea, Ayza a spus: „Simțeam că sunt anumite interese”. 

După toate acestea, Ayza a ales sa se întoarcă la Mioveni, deoarece la Bistrița nu era introdus constant pe teren, deși considera că merita acest lucru.

Roberto Ayza, despre fața urâtă a fotbalului românesc: „Unii antrenori mă înjurau pentru că eram străin!”

După ce s-a retras din fotbal, în 2019, Ayza a postat un mesaj pe rețelele de socializare în care a încercat să rezume toate cele trăite de el în fotbalul nostru: „Urcușuri și coborâșuri. Muncă, faimă, glorie, dezamăgiri, mii de sentimente de nedescris și de neîntâlnit pe care doar o competiție sportivă ți le poate oferi. Complimente, jigniri, fani, critici. Îți mulțumesc, Doamne, pentru tot ce mi-ai oferit pe teren! Pentru visele din copilărie ce mi s-au îndeplinit. Pentru șansa de fi privit cu mândrie de copiii mei jucând, de a fi apreciat de mulți oameni cunoscuți și necunoscuți”.

Întrebat de Costin Ștucan ce a vrut să spună atunci când s-a referit la jigniri în postarea sa, brazilianul a rememorat momentele în care antrenorii s-au comportat urât cu el pentru că avea altă naționalitate: „Mulți antrenori m-au înjurat de-a lungul carierei. Eu am fost într-o mediu în care nu mai erau brazilieni, cum a fost Eric de exemplu. Întotdeauna unde am fost, toți m-au tratat ca pe un străin care a venit sa le ia pâinea de la gură fotbaliștilor români. Mulți mă înjurau la antrenamente când dădeam pe langa poartă și eu auzeam asta. Au existat dăți când eram înjurat și în timpul meciului, dar la mine intra pe o ureche și ieșea pe cealaltă. Eu îmi făceam treaba mea și atât”.

VEZI AICI EMISIUNEA INTEGRALĂ:

Citește și alte știri despre fotbalul din România: 

EXCLUSIV VIDEO Stoichiță, judecat de un fost elev pentru gafa cu Mutu: „La noi, ar fi fost dat afară”

FCSB. Noi dezvăluiri despre dispariția lui Becali din viața publică: „Nu mai joacă jocuri de noroc și nu îi mai plac distracțiile!”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (1)
deusdat
deusdat  •  15 Octombrie 2020, 00:58

La câți străini sunt în România la fotbal, cam greu să fie izolați și înjurați. Multe echipe au mai mulți străini decât români.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close