FOTBAL  »  Superliga  »  FC VASLUI - STEAUA, DUMINICĂ, 21:30, DIGISPORT ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Exilul din Ghencea, alibiul nonperformanţei la Steaua!

Articol de - Publicat joi, 13 octombrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 12 octombrie 2011 23:23

O comparaţie făcută cu evoluţia din sezonul trecut demonstrează că nu jocurile de pe teren propriu au fost cauza crizei deoarece în această toamnă s-au obţinut puncte şi performanţe mai importante ca în urmă cu un an


Fostul antrenor, dar şi actualul antrenor. Fostul manager, dar şi viitorul. Toţi au găsit acelaşi motiv atunci cînd au încercat să explice cel mai prost start de campionat din istoria Stelei: "Echipa nu mai joacă pe Ghencea şi asta a costat scump. Dacă nu ai stadionul tău pe care ai jucat ani la rînd, nu poţi cere rezultate deoarece jucătorii se simt mereu în deplasare".

O comparaţie însă făcută cu fix aceeaşi perioadă de anul trecut, cînd echipa avea ca arenă proprie chiar Ghencea, casa Stelei începînd din 1974, ţine să contrazică argumentele celor care susţin că echipa a avut de suferit din cauza plecării din cartierul ei tradiţional. Acum s-au jucat 8 meciuri pe teren propriu, indiferent de competiţie, iar anul trecut, tot după 8 jocuri bifate pe Ghencea, roş-albaştrii nu se puteau lăuda cu performanţe şi prestaţii mai bune la jocurile de pe teren propriu.

Atunci nu s-a pierdut nici un joc, acum s-a obţinut cu un succes în plus. Acum s-au încasat doar 4 goluri, acum un an mai mult de dublu. Diferenţa în rău, în campionat, a fost făcută de jocurile din deplasare. Acum, Steaua a irosit puncte multe la Sibiu, în Regie, la Ploieşti şi la Mediaş, nereuşind să cîştige vreun joc pe teren străin, în vreme ce anul trecut echipa cîştigase în deplasare şi la U Cluj, şi la Vaslui, chiar într-o manieră clară, 3-0!

SEZONUL ACTUAL
Unde a jucat Steaua "acasă" în deplasare
Meciul Localitatea
Steaua - CS Mioveni 4-0 Constanţa
Steaua - U Cluj 2-1 Ploieşti
Steaua - ŢSKA Sofia 2-0 Cluj
Steaua - Tg. Mureş 2-0 Ploieşti
Steaua - Schalke 0-0 Cluj
Steaua - Pandurii 1-2 Ploieşti
Steaua - Sănătatea Cluj 4-0 Buzău
Steaua - Oţelul 2-1 Buzău
PALMARES: 8 meciuri, 6 victorii, un egal, o înfrîngere, golaveraj 17-4

* După 10 etape, echipa e pe locul 8, la 8 puncte de liderul Dinamo
* Pe teren propriu, echipa a pierdut doar 3 puncte
* S-a obţinut calificarea în grupele Europa League, decisivă fiind victoria de "acasă", 2-0 cu ŢSKA
* Echipa are două puncte după două meciuri, cu Schalke şi AEK Larnaca, în grupa din Europa League
* Echipa e calificată în "optimile" Cupei României
* S-a schimbat o dată antrenorul principal, Stan înlocuindu-l pe Levy

SEZONUL TRECUT
Ce a făcut Steaua anul trecut cînd a jucat în Ghencea
Steaua - U Craiova 2-1
Steaua - Brăneşti 2-1
Steaua - Grasshopper 1-0
Steaua - Poli Timişoara 1-1
Steaua - Astra 1-1
Steaua - Napoli 3-3
Steaua - Sportul 4-2
Steaua - Pandurii 2-0
PALMARES: 8 meciuri, 5 victorii, 3 egaluri, nici o înfrîngere, golaveraj 16-9

* După 12 etape, echipa era pe locul 4, la 7 puncte de liderul Oţelul
* Pe Ghencea, s-au pierdut în campionat 4 puncte
* S-a obţinut calificarea în grupele Europa League, decisivă fiind victoria de "acasă", 1-0 cu Grasshoppers
* Echipa avea două puncte, dar după 3 jocuri, cu Liverpool, Napoli şi Utrecht, în grupa din Europa League
* Echipa era calificată în "optimile" Cupei României
* Se schimbase de 3 ori antrenorul principal, pe axa: Piţurcă-Ilie Dumitrescu-Edi Iordănescu-Lăcătuş


16 mai e data ultimului meci de pe teren propriu pe care Steaua l-a disputat în Bucureşti: 1-0 cu FCM Tg. Mureş, pe Ghencea

"Pînă cînd nu va reveni pe Ghencea, indiferent unde va evolua în altă parte, Steaua nu va mai cîştiga nimic şi nu va face nici un fel de performanţă"
Victor Piţurcă

"Dacă eşti echipă adevărată şi valoroasă cîştigi pe orice teren. Barcelona s-a dus la Madrid şi i-a dat cu terenul în cap lui Real"
Gigi Becali

Ultimele mari performanţe: departe de Ghencea
Un alt argument că stadionul Steaua nu a fost esenţial pentru a obţine rezultate importante e faptul că ultimele mari rezultate ale roş-albaştrilor au fost obţinute pe alt stadion decît Ghencea. S-a întîmplat în prima jumătate a anului 2006. În sezonul în care s-a cîştigat ultimul titlu din palmares, s-a jucat tot returul pe stadionul Naţional, nu mai puţin de 15 etape. Mai mult, toate meciurile de acasă, începînd din "16-imile" Cupei UEFA şi pînă în semifinale, s-au disputat tot pe fostul "23 August".

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
hanmocar
hanmocar  •  13 Octombrie 2011, 09:13

FORZA STEAUA ! FORZA GIGI ! FORZA STANEEE !

mad_musu
mad_musu  •  13 Octombrie 2011, 08:15

asta cred k e de departe cel mai tampot articol al vostru este incredibil si irelevant ceea ce spuneti voi aici deci? e mai bine fara stadion, suporteri, istorie mereu pe drumuri, fara familie, mereu cu pijamaua in traista...??? - pai daca voi ziceti ASA SA VA AJUTE AL DE SUS SA AJUNGETI SI SA VA INDEPLINITA VISU ASTA RET@RD@TIL0R

i.bogdan
i.bogdan  •  13 Octombrie 2011, 07:26

Traiasca lingaii! Vivat ovis! Cit o fi luat pe articol? Pina la urma din cauza lingailor si a promovarii excesive a nonvalorilor din lumea fotbalului s-a ajuns la o echipa nationala care se bate de la egal la egal cu Luxemburg, Albania etc. Felicitari GSP!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează