FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

3 întrebări care ne vizează pe TOȚI după confirmarea transferului lui Florinel Coman în Qatar » De ce plecarea de la FCSB e o problemă majoră pentru tot fotbalul românesc

Florinel Coman are un sezon excelent, iar acum se pregătește pentru o mutare în Qatar
Florinel Coman are un sezon excelent, iar acum se pregătește pentru o mutare în Qatar

Articol de - Publicat vineri, 12 aprilie 2024 21:50 / Actualizat vineri, 12 aprilie 2024 23:41

Devine tot mai limpede, Florinel Coman o părăsește pe FCSB la vară ♦ Șeptarul roș-albaștrilor, irezistibil în Superligă, dar restant la națională, se pregătește pentru o mutare în Qatar, campionatul unde mai joacă și Denis Alibec ♦ La 26 de ani, „Mbappe” e pe cale să-și betoneze pe viață conturile, dar în același timp își închide pentru o perioadă porțile fotbalului din Occident ♦ Ce întrebări se desprind din „afacerea Coman”?

Aproape de jumătatea play-off-ului, când FCSB pare să fi tranșat deja în favoarea ei campionatul, o informație de impact a parvenit dinspre tabăra liderului campionatului.

E gata! Gigi Becali a anunțat plecarea lui Coman: „A negociat deja, dar n-a vrut să spună” » Despre ce echipă ar fi vorba
FCSB
E gata! Gigi Becali a anunțat plecarea lui Coman: „A negociat deja, dar n-a vrut să spună” » Despre ce echipă ar fi vorba

Florinel Coman, cel mai valoros fotbalist din Superligă, va ajunge în Qatar la vară, informația fiind confirmată atât de către patronul Gigi Becali, cât și de managerul general MM Stoica. Fotbalistul ar fi ajuns deja la un acord cu noua echipă, care-i va achita clauza de 5 milioane de euro.

Va fi prima experiență peste hotare a fotbalistului „explodat” devreme în campionatul intern, dar care, din varii motive, n-a putut face pasul până acum spre o echipă din străinătate. Ce-ar trebui să ne pună pe gânduri din mutarea lui Coman în Qatar Stars League?

1. Doar 5 milioane, Gigi?

Ani la rândul, Gigi Becali și-a „terorizat” audiența în aparițiile sale publice pe marginea potențialului de export al lui Floriel Coman. Deseori încântător în întrecerea internă, cu excepția momentelor în care a fost accidentat, Florinel a avut dibăcia de a-i lua mereu ochii patronului său.

Exuberant, uneori fără să mai țină cont de vreo limită, latifundiarul a pariat ani la rândul că va obține sume astronomice în schimbul lui Coman. În 2019, de exemplu, Becali spera să-l vândă pe răsfățatul roș-albaștrilor cu 25 de milioane de euro! Au fost înaintate și alte sume, mult mai rotunde, însă ele erau mai degrabă rodul fanteziei lui Becali.

Materializarea transferului în Qatar pentru doar 5 milioane € ar fi inclusiv o lovitură ascuțită pentru businessman-ul Gigi Becali, cel care a refuzat în trecut, conform spuselor vărului Giovanni, sume de 8 - 8,5 milioane de euro în schimbul lui Coman.

Asistăm, bineînțeles, și la un semn inconfortabil de întrebare referitor la nivelul fotbalului românesc și al întrecerii interne.

Coman, omul care și-a zdrobit adversarii în ultimul an, părăsește Liga 1 pentru doar 5 milioane de euro, în contextul în care în naționala Georgiei, de exemplu, calificată în premieră la un Campionat European, sumele de transfer ale unora dintre jucători au depășit cu mult cecul pe care Gigi îl va încasa pentru „Mbappe”. Georges Mikautadze, în prezent la Metz-ul lui Ladislau Boloni, a fost cumpărat la un moment dat de Ajax Amsterdam pentru 16 milioane de euro!

2. Qatar e vârful pentru noi?

Dacă mutarea devine o certitudine în vară, România va trimite spre Qatar al doilea om de bază al naționalei în decurs de un singur an, după Denis Alibec. Iar campionatul qatarez n-a avut nici pe departe cel mai bun efect pentru fotbalistul pur și simplu letal, decisiv în titlul luat de Farul în 2023.

Atacantul a intrat într-un con de umbră de când a mers la necunoscuta Muaither, iar evoluțiile lui de la națională, cel puțin în amicalele din martie, au fost realmente îngrijorătoare.

Practic, unul dintre cei mai prolifici marcatori români din ultimii ani, dublu campion în campionatul României, e blocat la penultima clasată din Qatar, în timp ce ofensiva naționalei suspină cu mai puțin de trei luni înainte de EURO.

În curând campion cu FCSB, Florinel Coman se pregătește acum pentru aceeași destinație. Indiciile arată că „extrema” de 26 de ani va debarca la Al Duhail, o formație care ocupă locul 6 în campionat.

Dincolo de mirajul financiar incomensurabil, mutarea la Doha a unuia dintre cei mai talentați fotbaliști români ai momentului lasă în urmă senzații amare vizavi de potențialul real, nefardat, al fotbaliștilor autohtoni.

În formula standard pentru EURO 2024 mai există alte două nume importante care au pierdut contactul cu fotbalul vest-european. Andrei Burcă, de peste un an în Arabia Saudită, la Al-Okhdood, și liderul Nicolae Stanciu, în aceeași zonă, la Damac. Pentru decarul primei reprezentative, ultimii ani au însemnat un du-te-vino continuu pe ruta Al-Ahli - Wuhan Three Towns - Damac.

3 întrebări care ne vizează pe TOȚI după confirmarea transferului lui Florinel Coman în Qatar » De ce plecarea de la FCSB e o problemă majoră pentru tot fotbalul românesc
Florinel Coman / foto: Imago Images

3. Ce face FCSB în preliminarii fără Coman?

În cărți să revină în preliminariile Champions League după ani la rând de nereușite, FCSB va avea un parcurs sinuos, plin de obstacole care de care mai complexe. Nu doar spre grupele UCL, visul suprem al lui Becali, ci și către miezul celorlalte două competiții europene.

E pregătită FCSB să înceapă un asalt de o asemenea importanță fără „motorul” Florinel Coman? Practic, roș-albaștrii se despart de omul care a contribuit semnificativ la parcursul impetuos din campionat și totodată singurul om de atac al bucureștenilor cu o experiență europeană considerabilă în CV.

Florinel a adunat peste 40 de meciuri europene, a evoluat alături de FCSB în grupele Europa și Conference League, a întâlnit adversari de calibru, Lazio, West Ham, Anderlecht, Viktoria Plzen.

Va reuși cineva să-l suplinească pe Coman, va investi Becali pentru un înlocuitor pe măsură sau FCSB se va alege cu o nouă aventură europeană eșuată, trendul dominant din ultimii ani?

Fără cel mai important om al acestor sezoane, MM Stoica asigură că FCSB va fi călăuzită de Octavian Popescu, debusolat de luni bune, dar care va reveni, în sfârșit, pe postul său de căpătâi. Doar că Tavi rămâne deocamdată o enigmă, plus că experiența în competițiile europene e minusculă. Pe deasupra, a pierdut și contactul cu echipele naționale.

Match Quiz CFR Cluj - FCSB

Ești expert în Superligă? Plasează gratuit predicțiile tale pe derby-ul CFR Cluj - FCSB și câștigă premiile puse în joc!

Citește și alte știri despre FCSB

E gata! Gigi Becali a anunțat plecarea lui Coman: „A negociat deja, dar n-a vrut să spună” » Despre ce echipă ar fi vorba

Experimentul pregătit de Becali pentru CFR Cluj - FCSB » Cum ar putea echipa de start a liderului

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (61)
aeroportul.urziceni
aeroportul.urziceni  •  15 Aprilie 2024, 20:20
Postat de Alex90o pe 15 Aprilie 2024, 10:21

Nepoate ,ai văzut vreodată un meci din campionatul Qatarului cu aia in floarea vârstei,in al doilea rând Arabia Saudită și Qatarul sunt doua state diferite ,aia cu multe vedete sunt la saudiți,bine numai vedete de 25 de ani in nici un caz old Boys și nivelul de joc tot de all starss este

Tu ai zis ca in arabia saudita se duc numai batrani. Si asta nu mai e adevarat

Alex90o
Alex90o  •  15 Aprilie 2024, 10:21
Postat de aeroportul.urziceni pe 13 Aprilie 2024, 08:06

Asa era pe vremea matale tataie. Acum se duc in arabia multi jucatori aflati in floarea varstei fotbalistice. Dar sunt de acord ca nu-i o mutare buna pt el

Nepoate ,ai văzut vreodată un meci din campionatul Qatarului cu aia in floarea vârstei,in al doilea rând Arabia Saudită și Qatarul sunt doua state diferite ,aia cu multe vedete sunt la saudiți,bine numai vedete de 25 de ani in nici un caz old Boys și nivelul de joc tot de all starss este

valentindragobete
valentindragobete  •  14 Aprilie 2024, 23:19
Postat de brera30 pe 14 Aprilie 2024, 17:04

Nu ai priceput ironia, normal. Las o asa cum a cazut.

Ironia ești doar tu, ironia vieții! Uite, ai și tu dreptate: las-o așa, oricum nu ai nicio șansă în...soarta vieții, hi-hi-hi!

Vezi toate comentariile (61)
Comentează