FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Gazeta vă prezintă fraţii Karamian, altfel decît îi ştiţi

Artiom Karamian, Arman Karamian, Steaua +7   FOTO
Artiom Karamian, Arman Karamian, Steaua

Articol de , - Publicat luni, 08 februarie 2010 00:00

Gemenii Stelei s-au născut la distanţă de 5 minute, au tatuaje identice, mănîncă acelaşi lucru şi spun că sînt confundaţi întotdeauna de fete, dar că părinţii îi recunosc şi dacă îi privesc din spate

Care e Artiom şi care e Arman? E întrebarea la care jucătorii Stelei, antrenorii şi cei din conducere nu au găsit răspuns clar, deşi gemenii se află în cantonament de aproape o săptămînă. Cînd sînt la antrenament sau în hotel şi sînt îmbrăcaţi la fel sînt imposibil de distins.

Stoichiţă îi strigă pe amîndoi la fel
"Pentru a fi sigur că nu greşesc, eu îi strig Kara pe amîndoi. Vreau să-l fac atent pe Artiom, îl strig Kara, vreau să-l strig pe Arman, îi zic tot Kara", spune Stoichiţă. "Dacă nu sînt împreună, e imposibil de spus care dintre ei este. Dacă sînt amîndoi şi îi văd de-aproape, atunci îmi dau seama care e Artiom", explică antrenorul.

2 centimetri, 3 kilograme, 5 minute
Care sînt totuşi diferenţele dintre ei? Aproape insesizabile. În primul rînd, nu au aceeaşi înălţime. Artiom are 1,77 metri, iar fratele său cu 2 centimetri mai puţin. Acum 5 ani, cînd gemenii au venit la Rapid, Artiom avea 5 kilograme în plus, acum zice că nu cîntăreşte mai mult de 3 kilograme decît Arman. Acesta din urmă a fost primul doar la naştere: a venit pe lume cu 5 minute mai devreme decît fratele său.

"Părinţii ne recunosc şi cu spatele"
Ceea ce pentru stelişti e imposibil pentru părinţii fraţilor Karamian e floare la ureche. "Nu ştiu dacă ne credeţi pe cuvînt, dar tata şi mama pot spune în secunda doi care sînt eu şi care e Arman, chiar dacă noi sîntem cu spatele la ei! Fără nici o greşeală", mărturiseşte Arman. În schimb, cei doi susţin că fetele îi încurcă de fiecare dată. "Dar nu e o problemă, că amîndoi arătăm bine", le place Karamienilor să glumească.

Şi tatuajul e identic

Steliştii au fost surprinşi să vadă că armenii au tatuaje identice, făcute în exact aceeaşi zonă a corpului! Şi-au imprimat pe piele un tigru pe braţul stîng. "Ei spun că acel tigru le defineşte stilul de joc: agresiv, rapid, mereu în vînă", explică fratele lor, Artur, care le e şi impresar.

Vin primii la masă şi mănîncă acelaşi lucru
În cantonamentul din Antalya al Stelei, gemenii respectă ceea ce făceau şi la Timişoara. Coboară întotdeauna primii la masă, indiferent că e vorba de mic dejun, prînz sau cină. Mai mult, aproape de fiecare dată mănîncă exact aceleaşi sortimente, ei mergînd împreună să-şi pună mîncarea pe farfurie.

Cu Biblia în cantonament
În cantonamentul din Antalya, fraţii şi-au adus cîte o Biblie în limba armeană. "Cei doi sînt nu religioşi, ci foarte, foarte religioşi şi credincioşi. În fiecare seară înainte de culcare citesc din Biblie, aceasta fiind primul obiect pe care şi-l pun în bagaje cînd merg undeva", a dezvăluit unul dintre foştii lor colegi de la Timişoara. Armenia este primul stat care a adoptat creştinismul ca religie oficială (301 după Hristos).

Respectă regula armenilor
Unul dintre obiceiurile vechi ale comunităţii armene e respectat şi de cei doi stelişti. Tradiţia spune că atunci cînd merge într-o ţară străină, orice armean trebuie să se intereseze dacă în zonă trăieşte o persoană cu aceeaşi cetăţenie, să ia legătura cu ea şi să se întîlnească pentru a discuta. "Da, aşa au făcut cînd Poli a avut meci în străinătate. De exemplu, în Olanda, ştiau un fotbalist de la Ajax parcă. L-au sunat, şi-au dat întîlnire şi s-au văzut", a dezvăluit unul dintre şefii lui Poli Timişoara.

"Nu sînt chiar identici. Artiom e un pic mai înalt, iar Arman are parcă mai mult păr"
Mihai Teja, secund Steaua

"Pentru mine sînt imposibil de distins. Mi-ar fi mai uşor dacă i-am pune unuia mustaţă"
Pawel Golanski

"Nu ştiu dacă domnul Becali ne-a deosebit, dar mie în loc de Arman mi-a zis Armand. Nu m-am supărat"
Arman Karamian

Cum îi distingea Răzvan la Rapid
Cei doi armeni au venit în România în 2004, la Rapid. Atunci se aflau sub comanda lui Răzvan Lucescu, care avea o metodă originală de a-i recunoaşte. "Îi strig pe nume şi văd care îmi răspunde. Cînd sînt în criză de timp, mă uit la mîinile lor. Arman are verighetă", spunea actualul selecţioner. Acum, nici verigheta nu mai e un punct de reper pentru că între timp s-a însurat şi Artiom :-).

A treia pereche de fraţi, prima de gemeni
Karamienii sînt cea de-a treia pereche de fraţi care evoluează în acelaşi timp pentru Steaua. Prima a fost cea a fraţilor Zavoda, la începutul anilor '60. Apoi, între 1995 şi 1997 au fost Adrian şi Sabin Ilie, care vreme de un sezon şi jumătate au făcut un cuplu redutabil în atacul Stelei. Totuşi, Artiom şi Arman sînt primii gemeni care vor juca în acelaşi timp pentru Steaua.

Diferenţele dintre ei
- Artiom are 1,77 metri, Arman doar 1,75
- Artiom are 68 de kilograme, în timp ce Arman doar 65
- Artiom are tricoul cu numărul 77, Arman pe cel cu 11
- La antrenamente, Artiom are numărul 25, Arman 23

Asemănările

- Amîndoi sînt stîngaci
- Amîndoi sînt tunşi la fel
- Ambii au cîte 48 de selecţii în echipa naţională
- Poartă acelaşi număr la gheată: 41,5
- Au tatuat un tigru pe braţul stîng

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (25)
 •  08 Februarie 2010, 14:35

pana si la poze au aceasi pozitie :)) yo nici dupa numar nu ii recunosc:))

skrilla
skrilla  •  08 Februarie 2010, 13:20
Postat de unualtu pe 08 Februarie 2010, 10:55

da de ce te turezi asa mai violetule ma ? cand poli timisoara va juca un meci cu steaua bucuresti atunci sa vii sa vorbim fotbal. nu te mai umfla in pene cu fc timisoara , poli aek timisoara , etc astea is importuri ..

FC Timisoara mai exact:) Desi baiatul a fort foarte irascibil,in esenta el are foarte mare dreptate.Poate ca exista cititori care sunt curiosi sa afle date despre niste fotbalisti care nu joaca la Steaua.Pai cititorii respectivi trebuie sa astepte pana jucatorii despre care doresc ei sa citeasca sa fie achizitionati de Steaua?

 •  08 Februarie 2010, 13:07
Postat de pe 08 Februarie 2010, 12:57

pt toti "vile(n)tii" de pe bega..Steaua este un NUME in Eurppa...voi sunteti un nume de la periferia Bucurestiului...rahatei cu ochi ce sunteti!!

rahatzel esti tu cu mamica ta si cu preaiubitul oier!

Vezi toate comentariile (25)
Comentează