FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV Gigi Becali a MINȚIT cu milioane de euro! Cum a umflat cifrele transferului lui Moruțan și cum arată ele în realitate

Gigi Becali a mințit cu milioane de euro în „afacerea Moruțan”
Gigi Becali a mințit cu milioane de euro în „afacerea Moruțan”

Articol de , , - Publicat miercuri, 01 septembrie 2021 16:00 / Actualizat miercuri, 01 septembrie 2021 16:25

Gigi Becali a umflat afacerea Moruțan”, vânzarea tânărului mijlocaș la Galatasaray. A exagerat și prețul de bază, și bonusurile, ca să pară că FCSB a încasat mai mulți bani decât a luat în realitate.

FCSB l-a vândut pe Moruțan la Galatasaray cu un preț bun, dar nu cu unul atât de bun pe cât a fost acela pe care l-a anunțat Becali. Cât susținuse Gigi că ar fi încasat:

  • 4,2 milioane de euro pe loc, la perfectarea transferului
  • 1,5 milioane de euro ca bonus la calificarea lui Galatasaray în grupele Europa League.

Rezultă un total de 5,7 milioane de euro, o sumă pe care a rostogolit-o toată presa în știrile despre transferul acesta. Moruțan intrase și în clasamentele celor mai scumpi jucători români din istorie tot cu valoarea aceasta, 5.700.000 de euro.

Gigi Becali a mințit cu milioane de euro în „afacerea Moruțan”

Doar că prețul pe care l-a anunțat patronul FCSB este exagerat cu mult față de realitate. Surse care cunosc detaliile afacerii dezvăluie sumele reale. 

  • Clubul lui Becali va încasa 3,5 milioane de euro în patru rate. Prima va fi plătită în noiembrie, când roș-albaștrii vor primi doar 700.000 de euro
  •  Românii mai încasează 20 la sută din profitul rezultat dintr-o revânzare a lui Olimpiu.
  • FCSB mai primește 1.000.000 de euro dacă roș-galbenii se califică în grupele Champions League sau 300.000 de euro în cazul în care fosta formație a lui Hagi prinde un loc în grupele Europa League.

Ambele bonusuri condiționate de rezultatele din competițiile UEFA sunt valabile cel mult câte o dată, nu sunt înmulțite ori de câte ori Galatasaray bifează grupe europene de-a lungul contractului pe care îl are Moruțan. 

Pe Olimpiu, FCSB l-a cumpărat de la Botoșani cu un milion de euro, deci Becali a obținut un profit, chiar dacă el a umflat sumele din revânzare. Mijlocașul ofensiv în vârstă de 22 de ani a avut un debut excelent în Turcia, într-o remiză cu Kasimpasa, 2-2. A pasat decisiv la primul gol al echipei lui, pe care l-a marcat Cicâldău, apoi a contribuit și la a doua reușită a roș-galbenilor.

Gigi Becali a MINȚIT cu milioane de euro! Cum a umflat cifrele transferului lui Moruțan și cum arată ele în realitate
Moruțan a avut parte de un debut pozitiv la Galatasaray

90 de meciuriși 12 goluri a adunat Moruțan pentru FCSB în campionat. La Botoșani jucase de 55 de ori și marcase doar două goluri. Moldovenii i l-au vândut lui Becali cu un milion de euro

Becali a procedat la fel în cazul lui Man 

Becali nu e la prima afacere pe care o exagerează. Când l-a vândut pe Man la Parma, el a anunțat că prețul fusese de 13 milioane de euro. În realitate a încasat 11 milioane de euro, iar două milioane de euro reprezintă "variabile" condiționate de performanțele jucătorului și de ale clubului, condiții greu de întrunit. 

Sunt șanse mari să rămână cu 11 milioane de euro, așa cum e posibil, teoretic, ca Moruțan să fi costat doar 3,5 milioane de euro, să nu se mai adauge nici o sumă peste prețul acesta fix. Suma încasată în schimbul lui Man este, oricum, una imensă! Mihăilă, plecat de la Craiova tot la Parma, a costat 8,5 milioane de euro.

Cum crește la 4,1 milioane de euro 

Moruțan a apărut într-un meci al lui Galatasaray, 2-2 în deplasare cu Kasimpasa. Dacă mijlocașul va mai evolua în 14 partide, FCSB o să mai capete 600.000 de euro, deci prețul va ajunge la 4.100.000 de euro. Cu mult mai mic față de suma pe care o anunțase Becali la vânzarea internaționalului român, 5,7 milioane de euro. 

Galata l-a mai achiziționat în vara aceasta pe Cicâldău, pentru care i-a plătit Universității Craiova 6,5 milioane de euro.

FCSB a rămas fără soluții după plecarea lui Moruțan

Plecarea lui Moruțan, un jucător pe care Becali îl critica des în ultima perioadă, a afectat echipa. FCSB nu se poate baza nici pe Florinel Coman, nici pe Florin Tănase, ambii cu probleme medicale, iar Man a fost vândut relativ recent

"Am pierdut câțiva fotbaliști de atac foarte importanți. Am vorbit despre situația aceasta după eșecul cu CFR, dar nu mă veți auzi discutând în viitor despre subiect! Știu că sunt antrenor și că rolul meu e să găsesc soluții, nu să explic înfrângerile!", a spus Edi Iordănescu la DigiSport. Antrenorul a preluat de curând conducerea echipei și nu se poate baza imediat pe niciunul dintre fotbaliștii pe care i-a enumerat.

VIDEO Claudiu Keșeru s-a întors la FCSB: „Am lăsat lucrurile neterminate!”

Citește și alte știri despre FCSB: 

Marele pariu al lui Edi Iordănescu la FCSB: „Este extrem, extrem de talentat. Îl veți vedea mai des”

FCSB își pierde căpitanul » Câte meciuri ratează Florin Tănase

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (79)
tataika
tataika  •  02 Septembrie 2021, 12:27
Postat de florar pe 02 Septembrie 2021, 10:50

Mai Caracandiciule,este fix invers!!!!!Spalare de bani este cand incasezi mai mult si declari in acte mai putin!!!!Pentru asta au luat condamnare Borcea,impresarii Becali,MM.....

Omu’ nu stie. La buzunare si portofele nu se declara nimic!

florar
florar  •  02 Septembrie 2021, 10:50
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Mai Caracandiciule,este fix invers!!!!!Spalare de bani este cand incasezi mai mult si declari in acte mai putin!!!!Pentru asta au luat condamnare Borcea,impresarii Becali,MM.....

adyy25
adyy25  •  02 Septembrie 2021, 09:17
Postat de adyy25 pe 01 Septembrie 2021, 21:15

Ehe...asa e cand cineva apreciaza cum vrea el o stare de fapt. Intrebare: echipa A vinde un jucator cu 5 mil. Echipa B vinde si ea un jucator tot cu 5 mil, dar pastreaza 40% din dreprurile federative. Vi se pare ca cele doua echipe au vandut la fel? Chiar nu trebuie cuantificat "procentul din jucator" pe care il vinde? Si uite asa constatam ca Becali a vandut cu 3,5 mil doar 80% din jucator. Asta inseamna ca valoarea lui acceptata de catre parti ar fi 4,375 mil. Cat a zis Becali? 4,2? A aproximat putin in minus. Total cu bonusuri poate ajunge la 4,5 mil scrie gsp. Corect? Pt 80%. Facand un calcul matematic, ar insemna 5,625 mil. Iar Becali a zis 5,7? Da, aici a aproximat prin adaos, in plus adica. Ce bine ar fi sa fim atenti la detalii si sa gandim cu creierul nostru....

Un hater aducea in discutie situatia cea mai defavorabila, cum ca Morutan ar muri la Galata. Dar la fel de bine, putem lua in calcul situatii optimiste. Insa, in monentul de fata se iau lucrurile asa cum sunt. Eu daca vand/cumpar 50% dintr-un jucator cu 5 mil, inseamna ca accept ca valoarea jucatorului e de 10 mil. Sa declar acum ca eu am vandut jucatorul cu 5 mil? Pai Botosaniul pana la urma daca l-a vandut cu 1 mil si acum mai ia 500 de mii, cu cat inseamna ca l-a vandut pe Morutan? 1 milion? In conditiile in care si-a pastrat procente. Acum o sa veniti cu exemple in care procentele nu ti-au mai adus nimic, ulterior. Tocmai de asta, se considera ca pretul de vanzare actual este cel de echilibru. Iar cuantificarea procentului pastrat din drepturile federative se face la nivelul pretului actual al tranzactiei. Adica, Botosaniul daca a vandut cu 1 mil, 90% din Morutan, inseamna ca atunci tranzactia a fost de aproximativ 1,1 mil. Ca jucatorul ulterior a crescut si s-a vandut mai scump si tu ai primit mai mult de 0,1 mil, e noroc/investitie. Dar intram astfel in alte discutii. E ca si cum, daca luam sau nu in calcul bonusurile.

Vezi toate comentariile (79)
Comentează