FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

Ilie Stan a acceptat să dezvăluie care au fost oamenii din spatele succesului său în fotbal

Articol de GSP - Publicat vineri, 18 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 18 noiembrie 2011 10:02

Pe lista selectă de 10 se face trecerea de la Iordănescu la Cornel Dinu, de la Ion Alecsandrescu la şeicul Shihab bin Tariq, de la Scifo la Tudorel Stoica şi de la Piţurcă la Pacino


E relaxat, bine dispus. Face glume şi se simte în largul său şi în studioul foto al Gazetei Sporturilor. Imediat cum îşi dă seama în ce cadru trebuie să realizeze un shooting, se felicită: "E excelent că m-am îmbrăcat în albastru, că văd că scaunele sînt roşii, deci va fi combinaţia perfectă".

Zîmbetul său larg e al unui om de 44 de ani, care îşi continuă visul copilăriei. "Cînd m-am apucat de fotbal, visam să joc la Steaua şi la echipa naţională". I s-au împlinit ambele dorinţe. "După ce m-am lăsat de fotbal, am visat să ajuns antrenor al Stelei". Şi a ajuns. Acum 43 de zile. E în vîrful carierei de pînă acum ca tehnician.

"Mai am mult pînă departe", spune, însă acceptă propunerea GSP, de a privi înapoi, în ultimii 25 de ani şi de a dezvălui care au fost oamenii care i-au influenţat în mod decisiv cariera. De fotbalist şi de antrenor. "Poate mulţi privesc cu mînie înapoi, eu tot timpul o voi face cu mîndrie".

Anghel Iordănescu
A fost omul care şi-a pus cel mai apăsat amprenta pe cariera lui Ilie Stan. "Am colaborat cu dînsul la Steaua şi înainte de '89 şi după '90. A fost antrenorul care a ştiut să mă pună cel mai bine în valoare, a fost omul de la cae am învăţat cel mai mult meserie după ce m-am lăsat de fotbal. I-am fost secund şi acum pun în aplicare ce am văzut la el", spune Stan. Iordănescu a fost cel care l-a şi propus ca "principal" la Steaua după ce Levy şi-a dat demisia.

Ion Alecsandrescu
În sezonul 1986-1987, Ilie Stan bifase 26 de meciuri şi 3 goluri la Gloria Buzău, în Divizia A. Avea doar 20 de ani, iar Ion Alecsandrescu l-a remarcat şi i-a propus să vină la Steaua "Nea Ion a avut ochi pentru mine, a venit după mine la Buzău şi pe 4 ianuarie 1988 am semnat cu Steaua. Dacă nu mi-ar fi oferit această şansă nea Ion, poate n-aş mai fi ajuns niciodată la Steaua", îşi aminteşte Ilie Stan.

Victor Piţurcă
A ajuns la Steaua într-un vestiar plin de vedete, printre ele aflîndu-se Hagi, Belodedici, Iovan, Tudorel Stoica, Lăcătuş, Piţurcă. Acesta din urmă avea să-i devină coleg de cameră. "A fost important, poate chiar decisiv pentru mine că l-am avut coleg de cameră în primii doi ani la Steaua. Stăteam cu un om care m-a învăţat ce înseamnă disciplină totală, mi-a prins bine pentru că eram foarte tînăr atunci".

Tudorel Stoica
Cînd Ilie Stan a ajuns la Steaua, Tudorel Stoica bifase deja 12 sezoane în tricoul roş-albastru, fiind cel mai vechi din lot. "Pentru mine a fost modelul de urmat. Îl priveam atent în tot ce face, la antrenamente, la jocuri, după meciuri, în absolut orice. El a fost modelul meu de profesionism şi am încercat să-l copiez pentru că era ca o Icoană pentru mine", dezvăluie Ilie Stan cine i-a fost idol.

Tomas Skuhravy
A fost adversarul său la debutul în cupele europene. Se întîmpla în octombrie 1988, cînd Stan avea doar 21 de ani. În returul meciului Steaua - Sparta Praga, din primul tur al Cupei Campionilor Europeni, după 5-1 în tur, Iordănescu l-a introdus pe Stan pentru ultimul sfert de oră, cînd scorul era 1-1. La cehi jucau nume grele ca Skuhravy, care ulterior a evoluat pentru Genoa şi Sporting Lisabona, Chovanec, Novotny, Vrabec şi Hasek. "La 4 minute după ce am intrat, am beneficiat de o lovitură liberă. Hagi a sărit peste minge, am tras tare, portarul n-a reuşit s-o prindă şi Lăcătuş a marcat pentru 2-1", povesteşte Ilie. Partida s-a terminat 2-2 şi Steaua mergea mai departe.

Ilie Dumitrescu
Alături de acesta, Ilie Stan a făcut cel mai redutabil cuplu de mijlocaşi ai Stelei din ultimii 20 de ani. În două sezoane, 1991-1992 şi 1992-1993, cei doi au marcat împreună pentru Steaua, exclusiv în campionat, nu mai puţin de 65 de goluri: Ilie Stan 32 de reuşite, iar Ilie Dumitrescu 33. "Mi-aduc aminte că lumea ne zicea la acea vreme ««Iliuţii»», tocmai pentru că marcam pe bandă rulantă".

Enzo Scifo
"A fost cel mai valoros adversar direct pe care l-am întîlnit în cariera mea de fotbalist. Un jucător uriaş", e dezvăluirea lui Ilie Stan. Disputele împotriva belgianului au avut loc în 1993, în "dubla" cu Monaco, din play-off-ul Ligii Campionilor. A fost 1-4 în deplasare şi 1-0 la Bucureşti, în ambele dispute Ilie Stan avînd rolul de a-l anihila pe Scifo, cel care evoluase pînă să ajungă la Monaco, la Anderlecht, Inter Milano, Bordeaux, Auxerre şi Torino, iar în naţionala Belgiei jucase peste 80 de meciuri.

Cornel Dinu
I-a oferit primul meci la echipa naţională a României. Se întîmpla pe 26 august 1993, într-un amical cu Mexic, disputate pe teren propriu şi cîştigat de "tricolori" cu 2-0. "N-am avut multe selecţii la naţională, însă prima nu se uită niciodată", spune azi Ilie Stan despre şansa pe care i-a acordat-o atunci Dinu.

Shihab bin Tariq
E cel care i-a oferit lui Ilie Stan şansa de a deveni antrenor principal. Se întîmpla în 2003, cînd actualul tehnician al Stelei a preluat-o pe Al Seeb, din Oman. Shihab bin Tariq, unul dintre cei mai potenţi financiar oameni din Oman, care a preluat echipa încă din 1982, l-a angajat pe Ilie Stan după ce a primit referinţe bune despre el în perioada în care Stan a fost secundul lui Iordănescu la Al Ain şi la Al Shabab, în Emiratele Arabe Unite, ţară vecină cu Oman.

Al Pacino
L-a ajutat pe Ilie Stan să cîştige primul meci în calitate de antrenor al Stelei, 2-1 cu Oţelul. Stan le-a pus jucătorilo în vestiar un pasaj din filmul "Any Given Sunday", în care rolul principal în are celebrul Al Pacino. Acesta e antrenor al unei echipe de fotbal american şi le dă indicaţii elevilor săi înainte de un joc important: "Sîntem în iad acum, domnilor. Credeţi-mă! Putem să stăm aici şi să pună rahatul peste noi sau putem să luptăm şi să revenim la lumină. Dacă nu eşti numărul 1, înseamnă că nu exişti!".


15 ani ca jucător profesionist a bifat Ilie Stan, începînd din 1985, cînd avea 18 ani şi evolua pentru Gloria Buzău

11 trofee a cîştigat Ilie Stan ca jucător al Stelei: 6 titluri, 3 Cupe ale României şi două Supercupe ale României

10 ani a bifat deja Ilie Stan în meseria de antrenor, în 2001 el debutînd ca secund al lui Iordănescu la Al Ain

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
hitler1
hitler1  •  19 Noiembrie 2011, 21:48
Postat de nick.name pe 19 Noiembrie 2011, 09:06

STEAUA ARE CEI MAI MULTI SUPORTERI STEAUA ARE CELE MAI MULTE CAMPIONATE CASTIGATE STEAUA ARE CELE MAI MULTE CUPE CASTIGATE STEAUA ARE CELE MAI MULTE SUPERCUPE CASTIGATE STEAUA A CASTIGATI UEFA CHAMPIONS LEAGUE STEAUA A MAI JUCAT O FINALA DE UEFA CHAMPIONS LEAGUE STEAUA A CASTIGAT SUPERCUPA EUROPEI MAI SUNT CATEVA SEMIFINALE JUCATE DAR NU LE MAI TREC DIN LIPSA DE SPATIU...

Steaua NU are suporteri , are IN CEL MAI BUN CAZ simpatizanti. Steaua are cele mai multe campionate pentru ca a fost cea mai ajutata de comunisti si putea "inregimenta" orice fotbalisti voia de la oricare echipa. Steaua are cel mai ODIOS trecut (SI prezent). Steaua are cel mai mare procentaj de rromi. Ciocul mic ca sunteti ridicoli. Sunteti spalati la creieri de catre Media noastra din Rominica. Sunteti cei mai prooosti dintre romini (si tziigani). Aveti O ISTORIE FALSA. Trebuia sa va dessfintati dupa Revolutie , tot asa cum v-ati infiintat: pe NEpregatite si.... "BRUSC".

nick.name
nick.name  •  19 Noiembrie 2011, 09:06

STEAUA ARE CEI MAI MULTI SUPORTERI STEAUA ARE CELE MAI MULTE CAMPIONATE CASTIGATE STEAUA ARE CELE MAI MULTE CUPE CASTIGATE STEAUA ARE CELE MAI MULTE SUPERCUPE CASTIGATE STEAUA A CASTIGATI UEFA CHAMPIONS LEAGUE STEAUA A MAI JUCAT O FINALA DE UEFA CHAMPIONS LEAGUE STEAUA A CASTIGAT SUPERCUPA EUROPEI MAI SUNT CATEVA SEMIFINALE JUCATE DAR NU LE MAI TREC DIN LIPSA DE SPATIU...

pedrogar
pedrogar  •  18 Noiembrie 2011, 11:40

Domnilor ziaristi, care succes?

Vezi toate comentariile (8)
Comentează