FOTBAL  »  Superliga  »  FURTUNĂ ÎN ARBITRAJ

Imaginea lui Vasile Avram în lumea fotbalului » Băiat isteţ, securist, alunecos

Vasile Avram
Vasile Avram

Articol de - Publicat marti, 27 septembrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 26 septembrie 2011 22:36

Aceasta este, în lumea fotbalului, imaginea lui Vasile Avram, şeful CCA, aflat acum în arest preventiv, fiind acuzat de procurorii DNA că ar fi primit mită 19.000 de euro de la Sorin Ţerbea, pentru a delega arbitri agreaţi de FCM Tîrgu-Mureş


Chiar şi fără episodul "şpagă de la Ţerbea pentru FCM Tîrgu-Mureş", Vasile Avram a fost mereu catalogat de lumea fotbalului drept un personaj enigmatic, controversat. Poate şi pentru că are mai mulţi adversari şi contestatari decît prieteni. Ion Crăciunescu este cel mai mare inamic al ultimului şef al CCA. Între ei e o duşmănie e veche, fără sfârşit, de pe vremea cînd cei doi arbitrau împreună. "Crăciunescu era central, Avram tuşier. Ion îl mai umilea, îl punea să care genţile cu echipament", spune folclorul fotbalistic. De curînd, Avram l-a retrogradat pe Teo Crăciunescu în Liga a II-a. În primăvară, Crăciunescu îl acuza că, la o întîlnire la FRF, "Avram m-a lovit cu pumnul în stomac". .

Omul Securităţii, beneficiar în privatizările dubioase din 2000-2003
Revoluţia din '89 l-a prins pe Avram arbitru FIFA apreciat, dar şi angajat la Ministerul Comerţului Exterior. Adrian Porumboiu, prietenul său, părea uimit: "Mă şi mir că l-au arestat, avînd în vedere trecutul lui de securist". Îl cunoştea bine. Brigada internaţională Porumboiu central, Argăseală şi Avram asistenţi era una dintre cele mai bune din ţară în anii '90. Avram nu a negat niciodată că "prin natura serviciului, aveam legături cu Securitatea, dar n-am turnat niciodată pe nimeni".

În '98 s-a retras din activitatea de arbitru. A fost cîteva luni preşedinte la Rapid, după care s-a certat cu Copos şi a plecat. În perioada 2000-2003 a lucrat la Ministerul Turismului. "Era mîna dreaptă a ministrului Dan Matei Agathon. El l-a pus şi în Comisia de Privatizare, administrator al fostului BTT chiar atunci cînd s-au dat marile tunuri din vînzarea hotelurilor de pe Valea Prahovei şi de pe Litoral. Avram era în tot felul de Consilii de Administraţie a multor societăţi comerciale.

A cîştigat atunci sute de mii de dolari", spun cei din lumea fotbalului. În discuţiile cu apropiaţii, Dumitru Dragomir spunea: "Cînd intra Avram la mine în birou, mă ridicam şi mai chemam pe cineva, să fie de faţă la discuţiile cu el. Nu stăteam eu singur cu el într-o cameră! E periculos, cine ştie e manevră îmi făcea".

Şef la AMF Bucreşti de 11 ani
Tot în lumea fotbalului se spune că prin 2000, Avram ar fi organizat un puci şi împreună cu Florin Chivulete şi Constantin Zotta au preluat şefia de la vechii conducători ai Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti. Ulterior, au început certurile. Zotta şi Chivulete au renunţat, iar Avram l-a adus secretar pe fostul său coleg şi prieten, Valeriu Argăseală. În 2003 a candidat prima oară la şefia CCA, fiind învins de marele său inamic, Ion Crăciunescu. "Nu-i nimic, o să-mi vină şi mie, poate, rîndul", spunea atunci Avram. I-a venit, 6 ani mai tîrziu.

Pus la zid, apoi susţinut de Mircea Sandu
Au rămas memorabile episoadele petrecute între Vasile Avram şi Mircea Sandu, la diverse Adunări Generale FRF din prima parte a anilor 2000. La una dintre ele, Naşu' îl acuza pe Avram de trafic de influenţă: "Crezi că nu se ştie că suni observatorii să le dea note mari băieţilor tăi?! Termină cu astea!". Cu o altă ocazie, tot în plen, Mircea Sandu îl trimitea pe Avram "la puşcărie!". S-a uitat totul. În septembrie 2009, Avram era pus de Naşu' preşedinte al CCA.

În locul lui Aron Huzu, care demisionase pentru că se dorea revenirea la arbitri străini. Imediat după numirea lui Avram, conducerea FRF renunţa la aducerea brigăzilor din străinătate! În ianuarie 2010, Avram cîştiga voturile AJF-urilor şi devenea şi vicepreşedinte FRF. Avînd dublă funcţie în Comitetul Executiv, a fost pus să renunţe la una. A cedat şefia CCA. După numai cîteva luni însă, la insistenţele aceluiaşi Mircea Sandu, revenea la conducerea arbitrajului. "E bun, e al dracului, el va face treabă la CCA", spunea Naşu'.

Acuzat că şi-a promovat fiii
La numai o lună după ce a ajuns la şefia CCA, în 2009, l-a pus pe fiul său, "centralul" Marius Avram, pe lista FIFA. Apoi, pentru că şi celălalt băiat, asistentul Valentin Avram, avea probleme cu înălţimea, a scos din regulament prevederile care stipulau că un arbitru trebuie să aibă minimum 1,75 metri. A fost acuzat, cel mai vehement de Cristi Borcea, că "a venit la CCA să-şi promoveze băieţii". Surse din lumea fotbalului susţin că se pregătea ca în acest an să-l pună pe lista FIFA şi pe celălalt băiat al său, Valentin.


Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (13)
invincibilul
invincibilul  •  27 Septembrie 2011, 12:28

tovarase tolontan ,vad ca ati rectionat urat la unele comentarii care incrimineaza atitudinea complice a presei sportive fata de conducatorii fotbalului romanesc sandu si dragomir .incercati sa ne convingeti ca ati avut dispute la singe cu mircea sandu si dragomir in dezbateri televizate .care sunt acele dezbateri tovarase tolontan in care i ati pus sub presiune pe cei doi ??pt ca nu le a vazut nimeni .ce intervenitii jurnalsitice ati avut vizavii de cazul craiova .intraga arhiva gsp scrisa si vuzuala arata ca voi nu ati facut absolutu NIMIC pt a dezbate si a elucida criza de la craiova ,generata de piturca PRIN INTERMEDIUL COMPLICILOR SAI DE LA LPF .toata iarna gsp a tocat craiova ,fara sa

invincibilul
invincibilul  •  27 Septembrie 2011, 12:31

tovarase tolontan ,vad ca ati rectionat urat la unele comentarii care incrimineaza atitudinea complice a presei sportive fata de conducatorii fotbalului romanesc sandu si dragomir .incercati sa ne convingeti ca ati avut dispute la singe cu mircea sandu si dragomir in dezbateri televizate .care sunt acele dezbateri tovarase tolontan in care i ati pus sub presiune pe cei doi ??pt ca nu le a vazut nimeni .ce intervenitii jurnalsitice ati avut vizavii de cazul craiova .intraga arhiva gsp scrisa si vuzuala arata ca voi nu ati facut absolutu NIMIC pt a dezbate si a elucida criza de la craiova ,generata de piturca PRIN INTERMEDIUL COMPLICILOR SAI DE LA LPF .toata iarna gsp a tocat craiova ,fara sa

zadkiel
zadkiel  •  27 Septembrie 2011, 09:34
Postat de potigrafu pe 27 Septembrie 2011, 09:30

Bun, Avram e cum e, dar Ion Craciunescu e altfel, credeti? Ma tem ca e si mai periculos la cata ranchiuna poarta in el. Si in general va inflamati la prima barfa si nu mai judecati ce spuneti.

Omul are 5 postari la activ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cine a afirmat clar ca nu-l vrea pe Craciunescu? Arpad Paskany! Deci omul pt Paskany presteaza aici! Tu esti Alpine? Cezare hai bai, cate conturi ai? Singurul om din fotbal cara l-a sponsorizat pe Traian Basescu, in campania din 2009 cu o suma astronomica de bani, OFICIAL, nu vorbim de barfe fara acoperire, a fost Arpad PASKANY, care si-a asigurat protectia politica pt ca DNA si DIICOT sa nu intervina in furaciunile ordinare ale clubului CFR Cluj! Asa se explica zecile de penaltiuri obtinute de CFR, fara sa existe contact, golurile din offsite cu galeata si golurile adversarilor regulamentare anulate in stilul marsav al maghiarilor! DE

Vezi toate comentariile (13)
Comentează