FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

INTERVIU Ciobotariu despre filosofia sa de joc: ”Sînt antrenor zen”

Ciobotariu a reuşit un tur neaşteptat cu Dinamo
Ciobotariu a reuşit un tur neaşteptat cu Dinamo

Articol de - Publicat vineri, 23 decembrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 22 decembrie 2011 19:28

Liviu Ciobotariu a explicat ieri calea spre succes la Dinamo: 80 la sută muncă, 20 la sută noroc.

- Domnule Ciobotariu, puteţi fi văzut ca un erou al clubului?
- Nu semăn nici cu Batman, nici cu Superman. Mi-aduc aminte că Mister Dinu ne zicea, cînd eram eu jucător, că locul 2 nu se premiază niciodată. Sînt mîndru că i-am făcut pe băieţi să conştientizeze asta. Dacă vreţi eroi, luaţi mai mulţi din lotul lui Dinamo.

- Cît este muncă şi cît este noroc în parcursul ce-a dus-o pe Dinamo pe locul 1?
- 80 la sută muncă, 20 la sută şansă. A fost multă muncă la echipă, dar şi şansă, ca în orice lucru în viaţă. Iar munca a fost a jucătorilor, a antrenorilor, dar şi a conducătorilor, care au asigurat linişte.

- Care este cea mai mare împlinire pe anul ce tocmai se încheie?
- Numirea ca antrenor principal la Dinamo, apoi rezultatele bune.

"Doar am învîrtit cheiţa jucătorilor"

- Cea mai mare dezamăgire?
- Eşecul cu Steaua. Apoi eliminarea cu Vorskla.

- Înfrîngerea cu Steaua a afectat şi echipa? O victorie ar fi rezolvat ecuaţia titlului?
- Nu cred în linişte în fotbal! Doar atunci cînd matematica spune că s-a terminat competiţia. Eu zic că şi Vaslui, şi Oţelul mai sînt în lupta pentru titlu, darămite locurile 2, 3 şi 4!

- Cît este munca dumneavoastră şi cît este munca echipei în obţinerea poziţiei de lider?
- Este meritul băieţilor, în general, dar şi al secunzilor mei... Eu? Doar am dat 75% curaj şi 25% din filosofia mea de viaţă. Am învîrtit, acolo, la cap, o cheiţă care a făcut să meargă mecanismul unor fotbalişti deosebiţi.

- Vă motivează criticile? Din media, ale şefilor, ale fanilor, ale apropiaţilor clubului.
- Ohoho! Mă înrăiesc, mă întăresc.

- Sînteţi fricos? Unii aşa au spus.
- Deloc. Sînt eu un antrenor zen, dar să nu fie înţeleasă tăcerea mea ca o slăbiciune! Eu nu mă exprim zgomotos, nu fac tam-tam. Dar nu sînt nici pe departe fricos. Au fost multe meciuri în care am terminat cu 4 atacanţi pe teren, asta nu arată că mă tem.

"Avem arbitri stresaţi, ar trebui să aibă mai multă forţă psihică"

- Arbitrii v-au scos peri albi?
- Eu n-am vorbit de ei sau am vorbit rar, dar au fost probleme mari, nu trebuie să ascundem lucrurile sub preş. Avem arbitri buni, dar cred că sînt prea stresaţi, speriaţi. Ar trebui să fie mai puternici psihic. S-au făcut multe erori, unele de Cascadorii rîsului, dar lucrurile se pot îndrepta, trebuie să avem încredere unii în alţii.

- Sînteţi mai cunoscut acum, după ce-aţi dus echipa pe locul 1?
- Faptul că sînt la Dinamo mă aduce mai în luminile rampei. Rezultatele bune, şi mai mult. Dar nu e uşor. Mă mai opreşte lumea pe stradă, o făceau şi cînd eram jucător. Unii mă felicită, alţii mă iau la rost. După ce-am pierdut cu Poltava, m-a boscorodit un taximetrist, din mers, de ziceai că i-am lovit maşina.

- Ce transferuri se vor face?
- Mai trebuie să acoperim nişte posturi în cadrul unei echipe foarte unite, poate mai apar accidentări sau suspendări. În apărare sîntem OK, în atac acoperiţi, la mijloc mai trebuie două-trei "plombe".

- Credeţi c-o veţi prinde pe Dinamo în grupele Champions League pînă cînd o să deveniţi bunic?
- Hmm, nu mă gîndesc deocamdată nici la una, nici la cealaltă. Mai sînt 16 etape, drumu-i lung şi plin de asperităţi.

- Ca fapt divers, între Mourinho şi Guardiola pe cine preferaţi? Este una dintre comparaţiile la modă.
- Sînt subiectiv, fiindcă simpatizez cu Real Madrid, aşa că îmi place mai mult de Mou. Am văzut că şi această echipă şi-a tras un echipament alb-roşu, poate va fi un 2012 al nostru, al amîndurora...

- Ce aţi luat de la Mourinho?
- N-am copiat în viaţa mea pe nimeni. N-aş putea fi la fel de arogant. Eu sînt un tip liniştit, paşnic, nu războinic.

"Mulţumesc oamenilor care m-au votat în Ancheta GSP la secţiunea "Antrenorul anului". Sînt mîndru că am reuşit să mă clasez pe locul 5, mai ales că am doar 6 luni la Dinamo. Poate la anul voi fi şi mai sus, poate chiar pe locul 1!" (Liviu Ciobotariu, antrenor Dinamo)

"Nu mi-e teamă că vor fi blaturi în retur. Nu cred că se mai fac acum la acest nivel" (Liviu Ciobotariu, antrenor Dinamo)

Pîrvulescu din ianuarie

Dinamo negociază cu Gaz Metan Mediaş transferul lui Paul Pîrvulescu, care urmează să vină din ianuarie în Ştefan cel Mare. Roş-albii negociază direct cu patronii Transgazului, cei care susţin financiar clubul, şi au obţinut un acord din partea acestora. "Cîinii" se bazează şi pe prietenia lui Paul cu Eric, brazilianul urmînd să ajungă şi el în tricoul alb-roşu. "Sînt prieten bun cu Eric şi vreau să-l aduc la Dinamo, să facem împreună performanţă aici", a zis Pîrvulescu.

Vin şi doi de la Astra
Roş-albii îi au pe Sorin Strătilă, mijlocaş dreapta, şi pe Seto Takayuki, mijlocaş central, pe lista de achiziţii de mai multă vreme. În vară, toate actele erau făcute şi mai trebuiau semnate doar de patronul prahovenilor, Ioan Niculae, dar acesta şi-a dat acordul verbal pentru această iarnă dacă echipa sa nu este angrenată în lupta pentru cupele europene. Cum Astra e abia pe locul 9 în clasament, roş-albii l-au contactat pe Niculae şi i-au oferit 600.000 de euro pentru cei doi.

Inbox:
- Raphael Stănescu, Marius Alexe şi Dragoş Săvulescu au împărţit ieri cadouri copiilor de la Centrul de zi "Eu şi prietenii mei".
- Dragoş Săvulescu: "Eu sînt mai reţinut în ceea ce priveşte participarea noastră în Liga Campionilor. Nu am spus că nu cred, dar încerc să vorbesc mai puţin de acest aspect. Parcă ne poartă ghinion cînd aducem aminte de Champions League"
- Raphael Stănescu vrea să prindă un loc în printre titulari: "Îmi doresc în 2012 mai multe meciuri la echipa mare şi să ieşim campioni, sper că voi primi mai multe şanse".
- Marius Alexe a avut un an greu: "Cel mai mare regret este că nu am fost sănătos mai mult timp, asta mi-a lipsit cel mai mult anul acesta. Sper ca suporterii să revină aproape de echipă".

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (13)
ionut.07
ionut.07  •  23 Decembrie 2011, 15:20

Ar fi mai mult decat perfect daca ar ajunge la Dinamo Parvulescu, Eric si Stratila.Ne putem gandi si la o doza mai mare de curaj in a2a partea a campionatului din partea lui Ciobi si sa-i foloseasca pe Stanescu si Bakaj.Chiar si transferul lui Takayuki ar fi bun, intrucat Stoica pleaca mai mult ca sigur, iar situatia lui Patrascu este incerta. A declarat c-ar vrea si el sa plece, fiind in ultimele luni de contract.Deocamdata, nu putem spune nimic doar din asa-zisele achizitii aparute in ziarul de casa al Stelei.Dinamo a tot transferat prin ziar.Pana cand nu vedem nimic concret,nu ne putem pronunta.

flafy
flafy  •  23 Decembrie 2011, 13:05
Postat de xstream pe 23 Decembrie 2011, 03:30

se cunoaste valoarea, daca tine cu real si realul este sub barca... e clar cum va ajunge si dinamo

ce conteaza cu cine tine?si in plus daca tine cu Realul nu inseamna ca Dinamo nu va lua titlul...sau daca va lua Realul titlul nu inseamna ca il va lua si Dinamo...n-au nicio legatura cele 2 echipe...

flafy
flafy  •  23 Decembrie 2011, 13:04

ce sa caute Takaiuki la Dinamo?am auzit ca vine si Ropotan,pa ce facem?line de mijloc numai din fundasi...Ropotan,Kone,Patrascu,Stoica,Takaiuki ar juca pe acelas post...stratila cred ca ar fi un transfer bun...

Vezi toate comentariile (13)
Comentează