FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Interviu sincer şi savuros cu Ilie Stan: "Dacă veneam la timp, Steaua era sus acum"

q Ilie Stan se destăinuie cititorilor GSP şi dă în premieră cărţile pe faţă despre cele 14 săptămîni ca antrenor la Steaua
q Ilie Stan se destăinuie cititorilor GSP şi dă în premieră cărţile pe faţă despre cele 14 săptămîni ca antrenor la Steaua

Articol de - Publicat vineri, 06 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat joi, 05 ianuarie 2012 22:37

- Cum aţi suportat presiunea sub care aţi lucrat în toată perioada aceasta, domnule Stan?
- Ştiţi ceva? Presiune e la orice loc de muncă, atunci cînd eşti pasionat de ceea ce faci. Pentru că suferi atunci cînd nu-ţi iese aşa cum ai vrea.

Tehnicianul de 44 de ani explică de ce munca de antrenor la Steaua presupune sacrificii ce discuţii surprinzătoare are cu patronul în toiul nopţii, anunţă că atunci cînd MM va reveni, el va demisiona, îl arată cu degetul pe Levy pentru dezastrul pe care l-a găsit la echipă şi îşi dezvăluie obiectivul şi visul ca antrenor al Stelei

Ilie Stan s-a trezit antrenor al Stelei într-o noapte. Echipa tocmai făcuse 1-1 la Larnaca, era pe locul 8 în campionat şi Levy atinsese punctul ultim al răbdării lui Becali. Patronul l-a sunat pe Stan: “De mîine conduci tu!”.

De atunci au trecut trei luni şi, culmea!, Ilie a scăpat fără gîtul rupt din misiunea dificilă în care preluase banca roş-albaştrilor tocmai înaintea celei mai grele perioade din tot sezonul. Cu derby-uri în program, cu meciuri grele şi şanse mici în Europa League şi cu jucători demoralizaţi, frustraţi. “Şi nepregătiţi fizic”, completează el.

A sosit momentul în care îşi permite să discute relaxat despre ce a făcut pînă acum şi ce mai are de gînd în continuare. Glumeşte despre unele subiecte şi se încordează numai cînd aduci discuţia despre posturi deficitare sau despre cît de greu le va fi jucătorilor să alerge nouă zile prin munţi. În acele momente se ridică în scaun şi i se vede mai clar gulerul roş-albastru al cămăşii.

- Şi de data asta a ieşit aşa cum aţi vrut?
- Eu zic că da, exceptînd accidentul de la Haifa, acel 0-5 cu Maccabi. A fost momentul zero pentru Steaua, clipa în care toţi jucătorii s-au blocat, efectiv! Voi aţi văzut că n-a existat măcar unul care să joace bine în acel meci?

"Pentru mine, MM nu mai există ca om"

- Şi ce s-a întîmplat atunci? Că la un moment dat aţi spus că veţi explica.
- Nu e bine să spun ce s-a întîmplat exact, că aş crea nişte polemici şi nu vreau să fac asta.

- Polemici cu Mihai Stoica? Cu Ronny Levy? V-au deranjat criticile dure ale lui MM?
- Foarte tare, fiindcă pe MM îl consideram prietenul meu. Eram destul de apropiaţi, vorbeam des despre fotbal, ne întîlneam. Şi a început să spună lucruri urîte despre asistenţii mei... Vă spun eu că am cel mai bun staff din România! Şi Narcis Răducan, şi Edi Iordănescu, şi Gabi Mărgărit provin din fotbal, se pricep. Şi preparatorul fizic e foarte bun.

- Aţi lucra vreodată cu MM?
- Niciodată în această viaţă!

- Şi dacă va reveni la Steaua?
- Cînd va veni el aici, atunci voi pleca eu. Imediat! Pentru mine, Mihai Stoica nu mai există!

- Dar dincolo de criticile lui Stoica de genul "Ilie Stan e zero ca antrenor", v-aţi temut vreo clipă că aţi putea fi demis?
- Niciodată! Serios vă spun! Eu de cînd am venit i-am spus direct patronului: "Gigi, eu nu vreau imagine sau bani! Îţi cer doar să ai încredere în mine, că pot să redresez echipa!". Eu cam ştiam ce se întîmpla la Steaua.

"Mi-era frică pentru jucătorii care făceau un sprint de 20 de metri"

- Cam ce?
- Nu mă provocaţi că, repet, nu vreau polemici cu nimeni, dar nu e normal ce am găsit la echipa asta.

- Aveţi vreo explicaţie pentru desele accidentări?
- Dacă răspund, se va supăra Levy.

- Ha, ha, ha, aţi răspuns deja.
- Păi, ce să vă spun, că mi-era şi frică să mă uit la jucătorii care făceau un sprint de 20 de metri de teamă că se vor rupe? Inadmisibil aşa ceva, însă nu se va mai repeta ce a fost aici!

- Cum se lucrează cu Becali? E dificil?
- El e, în primul rînd, un om foarte implicat şi foarte preocupat de soarta echipei, de tot ce se întîmplă. Ceea ce e foarte bine.

- Vorbiţi des?
- Zilnic. Adică de mai multe ori pe zi. Se întîmplă să mă sune şi la două noaptea.

- Şi ce poate să vă transmită patronul la ora aia?
- Mai ales înaintea meciurilor mă sună noaptea. Îmi zice "Ilie, tată, ia zi, îi batem p-ăia?". "Îi batem, Gigi!".

"Eu n-am cum să-l schimb pe Gigi la vîrsta asta"

- Mai vin şi sugestii despre alcătuirea echipei?
- Din punctul ăsta de vedere nu e complicată colaborarea cu Becali, dacă ştii să-i argumentezi. Eu stau zilnic cu jucătorii, e normal să-i cunosc mai bine ca el şi-i transmit argumentele pentru care eu fac o anumită alegere.

- Bine, dar nu e tocmai în regulă. Practic, faceţi o muncă dublă: o dată antrenaţi echipa şi evaluaţi fotbaliştii şi apoi trebuie să-l convingeţi pe patron să vă respecte hotărîrile.
- Acum ce vreţi să fac?! Să-l schimb eu pe Gigi la vîrsta asta?! N-am cum s-o fac. Eu îi explic cum am de gînd să procedez şi el acceptă: "Bine, tată, fă ce vrei tu!". M-a şi ajutat, spre exemplu fraţilor Costea le-a zis şi el clar: "Măi băieţi, aici nu e Craiova!". Fără disciplină nu se poate face nimic!

- Aţi avut vreo noapte albă de cînd antrenaţi Steaua?
- Una?! Am avut multe! Am muncit mult de tot, vă spun sincer. Şi în condiţiile de la Mogoşoaia... Cel mai tare m-a bucurat schimbarea evidentă de randament a unor jucători. Tănase a fost altul cu mine, Rusescu la fel, plus Nikolici, Brandan. Am avut discuţii cu ei ca să reuşesc asta.

- Şi ce le-aţi zis?
- Le-am explicat din prima zi în care am venit că eu nu sînt o fostă glorie aşezată pe bancă drept mulţumire pentru cariera de fotbalist. La 33 de ani eram secundul echipei naţionale, pe urmă am mai lucrat cîţiva ani lîngă Iordănescu. Am promovat Brăneştiul în Liga 1 deşi ajunsesem să tund tot eu şi gazonul! Chiar mă gîndeam cînd mă uitam la meciurile Stelei: "Mă, dacă făcusem Brăneştiul să joace bine, ce-aş putea să fac eu dintr-un lot atît de bun ca al Stelei?". Astă-vară, cînd Becali căuta încă antrenor, nu-l luase pe Levy, m-am întîlnit cu Mitică Dragomir, care mi-a zis: "Mă Ilie, de ce nu se gîndeşte Gigi la tine? E incredibil ce-ai făcut cu o echipă atît de mică!". I-am răspuns: "Şi ce vrei să fac? Să-l sun eu pe Gigi să mă autopropun?". Am curaj să o spun şi nu cred că greşesc cu nimic, dacă Ilie Stan ar fi venit de la începutul campionatului, Steaua era azi mult mai sus.

"Lui Bălan n-ar trebui să-i ia nimeni mingea"

- Cu Florin Costea ce relaţie aveţi?
- Foarte bună. Nu mă credeţi? Haideţi să vă povestesc ceva. Înaintea returului cu Maccabi, am avut o discuţie cu suporterii la Mogoşoaia. I-au reproşat lui Florin că nici nu i-a salutat la sfîrşitul meciului de la Vaslui. Eu i-am spus: "Dă gol cu Maccabi şi du-te direct la ei!". A dat gol şi a venit să mă ia în braţe pe mine, în loc să alerge spre galerie! Deşi lui i-ar fi fost mai bine să celebreze golul cu suporterii!

- Ifosele lui Mihai le mai suportaţi?
- Şi el, şi alţii trebuie să înţeleagă că atunci cînd aleg un jucător ca să fie titular, sau să-l introduc de pe bancă, o fac şi tactic, dar întotdeauna spre binele grupului. Pe Mihai l-am trimis la încălzire din minutul 40 la partida cu Larnaca, aveam de gînd să-l bag, dar desfăşurarea jocului m-a dus spre alte schimbări şi el n-a mai intrat. Asta înseamnă că trebuie să se supere?! Dacă gîndeşte aşa...

- Trecem la alt jucător capricios şi greu de condus: Tiberiu Bălan. Cu el ce se întîmplă?
- N-a avut continuitate deloc în pregătire în ultimii ani. A fost cu Sportul prin "B" şi nu avea motivaţie deloc, apoi a ajuns la Rapid, dar n-a avut voie să joace, pe urmă iar la Sportul şi tot aşa. I-am explicat foarte clar că singura lui şansă e să se antreneze serios, să muncească în iarna asta, că altfel îi va fi foarte greu! S-a trezit la 31 de ani! În mod normal, lui Bălan n-ar trebui să-i ia nimeni mingea! La ce calităţi are, dacă e antrenat bine, el ar trebui să conducă mingea trecînd de unul singur printre adversari!

"Dacă trecem de Twente, vom ajunge foarte departe"

- Fiţi sincer, aţi făcut vreun compromis de cînd aţi preluat Steaua?
- (Lasă privirea jos şi tace preţ de cîteva secunde)... Am făcut. Unul singur, dar am făcut, recunosc...

- Ce an...
- Staţi! Nu mă întrebaţi ce compromis, că asta nu vă zic! Nu e bine.

- Dar e bine că l-aţi făcut?
- L-am făcut pentru Gigi, exclusiv pentru el. Apoi, Dumnezeu mi-a ajutat şi a ieşit bine. A fost un compromis într-un caz de indisciplină.

- E bine sau e rău că Twente îşi schimbă antrenorul?
- Nici nu ştii ce să zici acum. Poate că acest nou antrenor va schimba sistemul, poate va aduce jucători, poate că va scoate din primul 11 pe alţii. Ei au 4 meciuri oficiale pînă la turul de la Bucureşti, avem timp să-i vedem.

- Ce ştiţi de Twente în acest moment?
- Că e o echipă imprevizibilă. Oricum, de deznodămîntul acestei "duble" cu Twente depinde în mare măsură viitorul apropiat al Stelei. Dacă îi vom elimina pe olandezi, vom ajunge departe, foarte departe cu Steaua. O să vedeţi dacă am dreptate.

"Visul meu e să iau titlul cu Steaua"

- Ce credeţi că trebuie să faceţi la Steaua în prima jumătate a lui 2012 pentru a rămîne antrenor în continuare?
- Multe lucruri... (Rîde)... Acum, serios vorbind, cred că dacă voi face Steaua să joace ultraofensiv, să dominăm orice adversar, să stăm tot timpul în terenul advers, să ne creăm multe ocazii, cum a fost în meciul cu CFR, să readucem acest stil ofensiv pe care această echipă l-a avut în anii '80 şi '90, atunci...

- Domnule Stan, aveţi vreun vis?
- Da, să devin campion cu Steaua. Oricum, pînă acum, deşi au trecut doar 3 luni, am realizat două performanţe mari de tot: am bătut-o pe Dinamo acasă la ea după mai bine de 7 ani şi ne-am calificat în primăvara europeană după o pauză de 6 ani.

"Chemîndu-i zilnic pe jucători la 9 dimineaţa la Mogoşoaia, i-am obligat practic să nu-şi permită să piardă nopţile pentru că au fost nevoiţi să se trezească de la 7. Nimeni nu poate fi fotbalist dacă se bagă în pat mai tîrziu de 12 noaptea"

"Vorbesc des cu Iordănescu, dar nu se pune problema să-i cer sfaturi. Păi, şi pe Mourinho dacă l-aş suna să-mi dea o idee, credeţi că ar şti mai bine decît mine, care sînt zi de zi cu jucătorii la antrenament?"

"Cum mă strigă jucătorii? Coach. Nu-mi place Mister, iar nea Ilie chiar nu suport, dacă mă strigă cineva aşa mă simt bătrîn şi nu sînt. Mai bine să mă strige Ilie decît nea Ilie"

"CFR e tare, are un lot extrem de echilibrat, dublat sau poate chiar triplat pe unele posturi. Rapid va fi şi ea la titlu pentru că are un lot cu mare, mare experienţă, poate şi Vaslui, însă eu vă dau un nume pe care nimeni nu-l bagă în seamă şi va conta, Oţelul. Mare atenţie la Oţelul!"

"În fiecare duminică în care sîntem în cantonament la Mogoşoaia, la ora 8:00 dimineaţa, tot stafful mergem la biserică. Nu ştii de unde îţi vine inspiraţia, poate o idee de la Dumnezeu, e important să ai sprijin de oriunde"

Ilie Stan despre...

... Alexandru Chipciu
"Calităţi fantastice. A demonstrat la Braşov că e jucător bun, aici, în mod normal, trebuie să-i fie mai uşor deoarece va evolua alături de nişte fotbalişti mai buni. Va trebui însă să conştientizeze că în ciuda faptului că el a evoluat pe un post anume acolo, dacă aici îl vom băga mijlocaş dreapta, atunci acolo trebuie să joace că doar antrenorul nu-l bagă de nebun acolo ca să-l facă de rîs, îl trimite în acea zonă pentru că acolo crede că dă randamentul cel mai bun"

... Vlad Chiricheş
"E un fotbalist perfect pentru o echipă care vrea să atace mereu, aşa cum îmi doresc să fie Steaua. Urcă mereu cu mingea la picior, creează superioritate, l-am văzut evoluînd excepţional şi împotriva Franţei, cred că va fi un imens cîştig pentru noi"

... Novak Martinovici
"M-a întrebat dacă mai am nevoie de el, că altfel ar vrea să plece. I-am explicat în felul următor: «Rămîi aici şi vei avea şansa ta. Uite, chiar dacă vine un fundaş dreapta, Twente poate că va juca şi cu noi acelaşi sistem 4-3-3 pe care l-a folosit în ultima vreme şi ei au pe partea stîngă un atacant puternic, caz în care am nevoie de tine ca fundaş dreapta, nu de altcineva». A înţeles şi a decis să rămînă, e un tip OK"

...Eric Bicfalvi
"Nu ştiu dacă va pleca, dar la Steaua dacă rămîne trebuie să accepte concurenţa. El trebuie să-şi pună un mare semn de întrebare de ce, deşi e de 4 ani la Steaua, n-a reuşit să se impună aici, să devină titular incontestabil"

... Stefan Nikolici
"El are calităţi, însă pe unele dintre ele trebuie să şi le îmbunătăţească mult de tot. Îi trebuie mai multă mobilitate şi, la ce înălţime are el, jocul de cap nu e pe măsură. El e încă un copil, acum s-a simţit şi el fotbalist adevărat, de aici înainte va urma greul pentru el"

Citeşte şi: Ilie light! » GSP vi-l prezintă pe antrenorul Stelei şi altfel decît ca fost jucător şi actual antrenor

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (42)
legionarul_64
legionarul_64  •  06 Ianuarie 2012, 19:47
Postat de iowin pe 06 Ianuarie 2012, 14:14

O echipa din Cipru e calificata in ucl...de pe primul loc..asa ca gura mica!

Daca ati ajuns sa va laudati ca ati eliminat o echipa din Cipru , care Cipru da o echipa in C. L. , sunteti jalnici si inexistenti in Europa ca toate echipele Romanesti dealtfel !!!

ertyuiop
ertyuiop  •  06 Ianuarie 2012, 16:42

Nu cred in antrenorul Ilie Stan, pare cel mai modest dintre cei multi care au fost in ultimii ani la Steaua......Doamne ajuta sa nu am dreptate!

sibelius
sibelius  •  06 Ianuarie 2012, 15:25
Postat de saviola2_8 pe 06 Ianuarie 2012, 13:54

ho ma ca a batut una din cipru si a batut si una din israel, plus victoria cu patrupezii, a si sa nu uitam meciurile cu vaslui si cu fr cand chiar daca n`am catigat am dominat pe vaslui acasala ei si pe cfr i`am subordonat vb lu` ilie dumintrescu:)) steaua in ultimele 5 6 partide a jucat fotbal, e si meritul lui stan, deocamdata n`a realizat cine stie ce dar e promitator, el nu uita ca a venit din etapa a 7-a cred, n`a venit de la inceput practic de la jumatea turului, a avut o gramada de accidentati si suspendati s`a descurcat ok mai terminati cu prostiile, nu pleaca daca pierde cu twente, twente nu e alrde terchea berchea a mautrat pe jos cu vaslui i`a batut foarte clar,Stan ramane!

Faptul ca a stat ani de zile pe langa Iordanescu i-a facut bine. Au mai zis si altii ca Steaua va juca ofensiv cu ei pe banca si nu ajungeau la poarta de doua ori tot meciul. Marele lui merit(ca si al lui Olaroiu) e ca vorbeste pe intelesul pastorului sef si reuseste sa-si impuna punctul de vedere.

Vezi toate comentariile (42)
Comentează