FOTBAL  »  Superliga  »  DOSARUL TRANSFERURILOR

Ioan Becali s-a dat din nou în spectacol la Înalta Curte: ”Mai facem o caterincă!”

Ioan Becali riscă o pedeapsă de 8 ani cu executare
Ioan Becali riscă o pedeapsă de 8 ani cu executare

Articol de , , - Publicat vineri, 10 mai 2013 00:00 / Actualizat vineri, 10 mai 2013 09:21

Impresarul a încercat să explice în stil propriu implicarea sa în transferurile în care e acuzat de înşelăciune şi evaziune. A ironizat instanţa şi procurorul, concluzionînd că ”nu-i nici o ruşine dacă ajung la puşcărie, e o instituţie de reeducare”. Copos s-a luat cu mîinile de cap în timpul intervenţiei lui Becali. Următorul termen: 17 mai.

E ziua cu numărul 1535 de cînd a început cavalcada în instanţă pentru cei 8 inculpaţi din Dosarul Transferurilor. Becali&Becali şi compania vin la Înalta Curte pentru a cincea oară, iar înainte de a intra în clădirea de pe Batiştei trec în viteză prin faţa a peste 50 de jurnalişti şi tehnicieni TV, aşezaţi în semicerc pe marginea aleii, arătînd precum un pluton de execuţie reunit ad-hoc.

Giovanni e agitat, Copos afişează îngîndurare, MM Stoica şi-a lăsat în maşină vesta aroganţei zilnice, Pădureanu e dărîmat, iar Neţoiu pare cel mai detaşat.

Pernuţă pentru Borcea
Sala arată ca o conservă cu sardele, se stă suflet în suflet, pînă cînd vine ordinul de la prezidiu: "Rămîn numai inculpaţii, avocaţii şi persoanele care mai au loc pe scaune!". Meme Stoica e primul care ia cuvîntul, "pentru Cernat am obţinut cea mai mare sumă de transfer din istorie pînă în acel moment".

Pe bancheta din spate, Borcea pendulează ca un hopa-mitică şi-l roagă discret pe şoferul său să-i aducă o pernuţă pe care să şi-o pună sub şezut: "Am fost operat, mă doare fundul dacă nu stau pe ceva moale!". Neţoiu spre avocat: "Lasă-mă să vorbesc!"

La microfon se perindă pe rînd Neţoiu, Borcea, Copos, Victor Becali, fiecare îşi reia speech-ul de la instanţele anterioare, iar detaliile cu iz tehnic abundă, fiecare virgulă poate fi limita între libertate şi închisoare. Ofensiv, "Comandantul" îşi pune la respect pînă şi propriul avocat care încercase să intervină peste el: "Lasă-mă să vorbesc eu acum"!

La fel se întîmplă şi cu Borcea, care insistă cu ideea că "am adus profitabilitate de 1.800 la sută la transferurile de la Dinamo", în timp ce tripleta de judecătoare e mai interesată de circuitul banilor şi de mecanismele tranzacţiilor: "Nu cumva aţi vîndut de două ori un jucător aceluiaşi club prin descrierea sumelor ca drepturi economice şi drepturi federative?!".

Copos: "Am greşit că am finanţat Rapidul"
E rîndul patronului din Giuleşti. Omul îşi etalează apărarea ca pe o poezie, "cred că a învăţat strofele de aseară pe de rost!", îşi dau ghionturi "coechipierii" din dosar.

"N-aveam cum să fac evaziune fiscală pentru că Rapidul a mers pe pierdere, asta spun toate bilanţurile contabile. Am făcut o eroare că m-am implicat şi am continuat ca finanţator, am renunţat acum la 23 de milioane de euro, reprezentînd împrumuturi şi garanţii, pentru a salva clubul", rosteşte Copos frazele de final.

Linia e aceeaşi la toţi: "Nu sînt vinovat, n-am comis nici o ilegalitate, banii X s-au dus la firma din Olanda sau din Insulele Virgine care a intermediat afacerea, n-avem nici o problemă cu propriile conturi".

Giovanni: "Am făcut fărădelege în Spania, nu în România!"
Avalanşa pleacă însă dinspre Giovanni Becali, care rupe stilul mieros-supus al celorlalţi inculpaţi. "Doamna judecător, m-am decis să vorbesc fiindcă nu vreau să fac opt ani de puşcărie pe nedrept. Am ajuns aici pentru că, la audieri, i-am spus procurorului Ţuluş să nu fumeze într-o cameră unde fumatul era interzis? A trimis în Olanda o armată de oameni să cerceteze firma care a intermediat transferurile. Se aştepta să găsească o societate-fantomă şi a dat peste o clădire de birouri cu peste 1.000 de angajaţi, firmă serioasă", a început Becali.

Şi a continuat în acelaşi registru: "Oamenii aveau intrări mai tari ca ale mele la cluburi, în toată lumea. Ne-au ajutat la transferuri, i-am prezentat pe Mara, pe Mitea, no name, le-am găsit contracte! Singura fărădelege am făcut-o în Spania, unde, pentru a evita plata impozitelor, mare parte din sumele de transfer erau trecute pe drepturi de imagine la societăţi din afara ţării. Aşa şi-a mai luat Contra, prin mine, încă 150.000 de dolari!".

"Georgică, nu te graţiază dacă eşti umil!"
Plus un set de sfaturi proprii către instanţă: "Mai glumim şi noi, mai facem caterincă, un pamflet, ceva, îmi cereţi să fiu foarte serios faţă de mine, aşa cum sînteţi dumneavoastră. De ce-i spuneţi avocatului meu că se uită îngrijorat la ce spun? E «pretenul» meu, nu e îngrijorat, nu cred c-o să-i daţi să facă şi el puşcărie o cotă-parte din anii pregătiţi pentru mine! Iar domnul procuror văd că nu prea se bate cu mine!". "Ioane, nu aşa!", se aude, rugător, glasul lui Copos, tăiat repede de Becali: "Stai liniştit, Georgică, nu te graţiază dacă eşti mai umil!". Hai, ciao, s-au dus aproape opt ceasuri de audieri, ne revedem cu show-ul pe 17 mai, la următorul termen! Inculpaţii şi-au amintit că mai au de depus documente!

"E un dosar foarte obositor. N-am mai întîlnit un asemenea caz în toată cariera mea de avocat" (Doru Viorel Ursu, avocat Ioan Becali)

11,5 milioane de dolari e prejudiciul invocat de procurori în dauna statului şi a patru cluburi, sume rezultate din anchetarea a 12 transferuri efectuate în perioada 1999-2005

570834-pedepse.jpg

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (20)
supersolo
supersolo  •  10 Mai 2013, 17:17

acest proces ...tinand cont de cat timp dureaza ...miroase a spaga imensa ...data judecatorilor si avocatilor ...sa faca tot posibilul sa duca la nesfarsit judecarea cazului...unii dintre ei vor disparea subit la ziua finala ...altii ..cred ca au si facut asta ...si-au ascuns averile si si-au facut testamentele...statul va vedea foarte putini bani....ptr ca : acele transferuri si sume declarate nu se puteau face fara avizul celor de a FRF ...Mircea Sandi si compania ...cercetarile trebuiau extinse cu baietii destepti in detentie...nu in libertate...tare imi este ca vor lua la final praful de pe toba ....

elder00
elder00  •  10 Mai 2013, 16:49

Daca in Romania exista justitie astia erau de mult in puscarie. Toata ziua, vezi la TV toti infractorii, cum declara ei ca au incredere in justitie, eu unul nu mai am demult cind vad cate faradelegi se intampla. Cred ca azi putem cunoaste infractorii numai dupa declaratii, daca are incredere in justitie sigur a facut el ceva.

tandd
tandd  •  10 Mai 2013, 13:43
Postat de vlad007 pe 10 Mai 2013, 11:18

Fratii Becali sunt tartorii principali, vanati acum de procurori. Giovanni a fost creierul tuturor operatiunilor si este sufficient de abil sa le faca franjuri dosarele cu care l-au acuzat. Victor este doar un frate locotenent de nadejde, in timp ce Gica Popescu este inca junior la asemenea jonglerii international de care nici Interpol nu le-a dat de cap in toti acesti ani. Pronostic: mafia scapa cu suspendarea executarii pedepsei, dar pierde conducerea operatiunilor, Statul isi ia partea leului.

inseamna ca vorbim sa ne aflam in treaba,ptr un prejiudiu de 12 mil$ se judecaca de 7 ani.Ia gandeshte cat a cheltuit statul cu treaba asta,salarii la politisti,judecatori,procurori samd.Iti spun eu,mult mai mult,iar pe un hotz poti sa-l condamni daca ai probe nu daor findca stii tu ca e hotz,intr-un cuvant asta e un praf in ochi cu dosaru asta,se abat privirile de la gravele probleme

Vezi toate comentariile (20)
Comentează