FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Machado îşi face portretul: "Sînt tehnic şi umil"

Machado vrea să îl răsplătească pe Becali pentru încredere pe care i-a acordat-o cînd l-a transferat definitiv.
Machado vrea să îl răsplătească pe Becali pentru încredere pe care i-a acordat-o cînd l-a transferat definitiv.

Articol de - Publicat miercuri, 18 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat marti, 17 ianuarie 2012 20:09

Machado (22 de ani) explică de ce sînt brazilienii buni fotbalişti, ce-l face să-i fie dor de ţara lui şi calculează cum îi poate întrece pe cei patru atacanţi cu care concurează.

Gabriel Machado a fost cea mai ciudată achiziţie a Stelei în iarna asta. A ajuns printre roş-albaştri mai ales fiindcă nu mai era dorit la U Cluj, din cauza unui conflict cu suporterii "şepcilor". Îl admiră pe Ronaldo şi recunoaşte că şi el are un obicei specific "Dinţosului": s-a întors din vacanţă cu kilograme în plus. Nu crede că asta îl poate împiedica să devină titular.

- Gabriel, ai ajuns la 18 ani la Grasshopper, de unde n-ai mai progresat. Ce ţi s-a întîmplat?
- Am plecat de foarte tînăr din Brazilia şi cînd am ajuns în Elveţia am dat peste diferenţe mari. Grasshopper era un club mare, campion de mai multe ori şi eu nu eram obişnuit cu aşa ceva. A mai fost şi faptul că am stat singur acolo, nu mi-am adus familia la Zurich. Mama şi fratele meu n-au fost cu mine şi m-am pierdut.

- De ce sînt buni fotbalişti brazilienii?
- Eu am început pe plajă şi în sală. Sala m-a ajutat pentru tehnică şi pentru dribling, iar fotbalul pe plajă mi-a dat forţă în picioare. Asta fac majoritatea brazilienilor, deci acesta este secretul calităţii.

- Apropo de plajă, Ilie Stan compară alergatul pe nisip cu antrenamentele pe zăpadă pe care le faceţi aici, în Poiană. E corectă comparaţia?
- Seamănă foarte mult, şi mie mi s-a părut asemănător din prima zi pe care am petrecut-o în Poiană. Eu zic totuşi că pe nisip se aleargă mai greu decît pe zăpadă. Nisip înseamnă plajă, deci căldură, şi asta te epuizează. Pe zăpadă alerg şi ca să mă încălzesc, e OK.

"Îl imit pe Ronaldo"

- Tatu, Rusescu, Mihai Costea, Nikolici. Nu e cam mare concurenţa pentru tine?
- Sigur, e mai dificil ca la Cluj. La U eram eu, Niculescu şi Tony. E concurenţă mare şi sînt conştient că trebuie să fac ceva special ca să ajung în echipă.

- Mircea Lucescu s-a declarat fericit că a obţinut rezultate avînd mulţi brazilieni, deşi, în opinia lui, mai mult de cinci strică atmosfera dintr-un lot. E corect?
- Trebuie să facem o diferenţă clară: brazilienii de la Şahtior sînt total altfel decît cei care vin în România. Cei aduşi în Liga 1 sînt brazilieni umili, oameni care vin aici ca să ajungă fotbalişti, ei n-au jucat la cluburi mari, poate nici n-au fost titulari în formaţiile din Brazilia. Pe cînd sud-americanii de la Şahtior erau cu toţii staruri încă dinainte să fie duşi în Ucraina.

- Deci e o problemă să existe mulţi în aceeaşi echipă?
- La Şahtior poate să fie mare problemă, ţi-am zis că e vorba despre străini cu personalitate mare şi cu nume importante. Brazilienii din România nu fac probleme. Singurul lucru negativ e altul. O campioană a României cu vreo cinci brazilieni în componenţă nu mi se pare un motiv de bucurie pentru voi. Asta ar înseamna că fotbaliştii români nu mai joacă deloc sau prea puţini mai prind prima echipă.

- Ce fotbalist ţi-a plăcut cel mai mult?
- Ronaldo Nazario, cel mai bun atacant din istoria fotbalului. A făcut recorduri pentru "naţionala" Braziliei şi pentru cluburile europene la care a jucat. Încerc să-l copiez, să fur din mişcări, din stilul lui, la nivelul la care o pot face.

- Ce nu-ţi place în România?
- Chiar îmi place absolut tot! Am o viaţă bună în România, familia mea adoră să trăiască în ţara asta atunci cînd mă vizitează, ne-am obişnuit cu toţii foarte rapid. (El vorbeşte română foarte bine, înţelege aproape toate cuvintele)

- Şi ce-ţi lipseşte din Brazilia?
- Mama şi fratele meu, atunci cînd nu sînt lîngă mine în România. Şi mîncarea.

- E vreo mîncare specială?
- Nu ştiu să-ţi explic. Toţi jucătorii mă întreabă: "Ce mîncare e aia de care ne tot zici tu?". O carne diferită de asta din România, e foarte, foarte bună. E aproape la fel de bună precum carnea argentiniană.

"Doar la Steaua!"

- Cum de ai ajuns să nu mai fii dorit la U?
- Conflictul dintre mine şi suporteri a fost ceva rău şi pentru mine, şi pentru club. Am fost dezamăgit că antrenorul Badea nu m-a susţinut, dar asta e, se mai întîmplă. Mai avusesem unele probleme cu el.

- Cum au descurs discuţiile despre Steaua?
- Patronul Walter m-a întrebat dacă sînt de acord să plec împrumut pentru şase luni undeva, moment în care eu i-am răspuns că accept să merg numai la Steaua. Era singurul club din România la care aş mai fi jucat.

- Dar nu te-a mai împrumutat, te-a dat definitiv.

- Aşa este, pentru că Gigi Becali a dorit să mă transfere, ceea ce a fost o dovadă de încredere faţă de mine. Îl voi răsplăti pentru asta!

"Am cîteva kilograme în plus, dar scap de ele sigur pînă la sfîrşitul pregătirii. Ilie Stan mă întreabă mereu despre asta" (Gabriel Machado, atacant Steaua)

"Pot să dau 10-12 goluri şi să prind un transfer într-un campionat mai tare. Mai există o variantă, pe care n-o doresc: să nu mă descurc la Steaua şi să trec la un nivel mai slab" (Gabriel Machado, atacant Steaua)

"Am ales numărul 31 fiindcă mi-a purtat noroc atunci cînd Grasshopper m-a împrumutat la Nyon şi-am dat patru goluri în primele şase meciuri" (Gabriel Machado, atacant Steaua)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
riccardo1966
riccardo1966  •  18 Ianuarie 2012, 09:51

Umil... s-ar putea...

biancorossi
biancorossi  •  18 Ianuarie 2012, 07:56
Postat de superstar20 pe 18 Ianuarie 2012, 07:31

Ce imi plac unii fotbalisti ... dau interviu dupa interviu de parca ar fi niste starur iar in teren sunt niste bieti amatori. Machado,nici macar nu ai imbracat tricoul Stelei si deja esti pe la al 10-lea interviu.

asta spuneam si eu. si stratila se pare ca e mai preocupat de interviuri.

superstar20
superstar20  •  18 Ianuarie 2012, 07:31

Ce imi plac unii fotbalisti ... dau interviu dupa interviu de parca ar fi niste starur iar in teren sunt niste bieti amatori. Machado,nici macar nu ai imbracat tricoul Stelei si deja esti pe la al 10-lea interviu.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează