FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID - STEAUA, AZI, 20:00, DIGISPORT ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Manea "roş-albaştru"! :D Află totul despre perioada petrecută de vicepreşedintele Rapidului în Ghencea ca jucător!

Nicolae Manea, Manea, Rapid
Nicolae Manea, Manea, Rapid

Articol de - Publicat duminica, 18 aprilie 2010 00:00

Trecut vişiniu, inimă vişinie. Acesta este Nicolae Manea. A condus echipa din Giuleşti din teren, de pe bancă şi din lojă şi a suferit mereu la derby-urile cu eterna rivală Steaua.

Cîţi mai ştiu, la 30 de ani distanţă, că Nicolae Manea a trecut de cealaltă parte a liniei 41 de astăzi şi a îmbrăcat tricoul "roş-albastru"? La 26 de ani, înaintaşul din Giuleşti lăsa Divizia B pentru prima ligă, cupele europene şi şansa de a lupta pentru un trofeu.

TRANSFERUL
Rapidul trecea printr-un proces de întinerire, atacînd promovarea în acel sezon cu un lot cu medie de vîrstă de aproximativ 22 de ani. Pe lîngă Manea, giuleştenii se despărţiseră în vară şi de Puriţ, Şumulanschi şi Mateescu.

Sportul scria înainte de startul campionatului 1980/1981 despre transferul său la Steaua:

"Manea în atacul Stelei reprezintă realmente o modificare structurală în sînul întregii echipe. El îl readuce, într-o oarecare măsură, pe Troi în formaţia lui Constantin. Dacă legăm prezenţa ex-rapidistului şi de probabila integrare a lui Verigeanu pe partea dreaptă, ne dăm seama că Steaua se întreaptă spre un 433 inevitabil. Suporterii sînt de părere că abia acum lipseşte Dumitru, ţinînd seamă de faptul că cei doi "cai de curse" ar fi avut nevoie de un driver, dar aşa e fotbalul - nu poţi avea întotdeauna totul"

DEBUT APROAPE PERFECT

Odată cu achiziţionarea lui Nicolae Manea, Steaua trecea la un 433. Debutul său a venit încă din prima etapă, cînd a fost titular în faţa Bacăului. O evoluţie bună încununată cu o pasă de gol pentru Gheorghe, care închidea tabela la 4-0.

Au urmat însă meciuri oscilante, Steaua a pierdut 3 meciuri din 4, iar după evoluţia slabă din meciul cu Sportul Studenţesc, Manea a fost trecută pe bancă. Presa de la acea vreme îl compara cu "o aripă frîntă (Manea neintegrîndu-se în nici o clipă în jocul noii sale formaţii)".

NEADAPTAT
Gheorghe Nicolaescu analiza în Sportul transferul lui Manea în Ghencea:

"S-a sperat, poate, ca prin cooptarea lui Manea în compartimentul înaintaşilor să se simtă mai puţin plecarea lui Dumitru la Poli. Eroare. Mijlocul Stelei - linia de echilibru în oricare echipă - a slăbit şi "cantitativ, şi calitativ, fără ca omul în plus din atac, recte Manea, să reprezinte achiziţia fericită, acel element necesar de contrabalans. Nici în momentul de faţă, nici mai tîrziu, întrucît o aripă de profilul ex-rapidistului (extremă nici clasică, nici falsă, cu vedere periferică, limitată), reprezintă o "grefă" forţată, respinsă de fotbalul actual, care face inaplicabil un 433 productiv, cum, desigur, şi-l doreşte Steaua"

Netitularizat în meciul cu ASA Tg. Mureş, nici în "dubla" cu Standard din Cupa UEFA, dar nici în derby-ul cu Dinamo, Manea a intrat din nou în iarbă contra Clujului. Intrat în locul lui Aelenei în minutul 37, Manea reuşit să paseze decisiv la golul de 2-0 înscris de Anghelini.

În meciul cu FCM Braşov de pe Ghencea, Nae Manea a făcut cel mai bun meci al său la Steaua. Gol marcat şi o ratare imensă care a dus la cel de-al doilea gol al "roş-albaştrilor" în partida încheiată cu scorul de 2-2.

Evoluţiile slabe cu FC Argeş şi Jiul Petroşani l-au scos definitiv dintre titularii Stelei şi au pus capăt aventurii sale în Ghencea. La finalul turului, Manea se întoarcea acolo unde îşi lăsase inima, în Giuleşti.

"Am jucat cîteva meciuri la Steaua, dar acum regret că am evoluat acolo"
NICOLAE MANEA

Foto: fotomontaj gsp

Meci

Minute
jucate

Notă Menţiuni
SC Bacău - Steaua 0-4 90 7 pasă de gol
Steaua - Craiova 0-1 90 6
Chimia - Steaua 1-0 45 5
Steaua - Poli 1-0 90 6
Steaua - Sportul 1-3 90 5
Steaua - U Cluj 2-0 53 7 pasă de gol
Steaua - FCM Braşov 2-2 90 7 gol
Steaua - FC Argeş 1-0 90 5
Jiul - Steaua 2-0 90 4
Total 729 5,77

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
buratino
buratino  •  18 Aprilie 2010, 19:37

El a mers la Rapid, acolo a putut si nu in alta parte.

 •  18 Aprilie 2010, 19:04

poza e manarita, photoshop neprofesional...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează