FOTBAL  »  Superliga  »  U CLUJ

O altfel de ipoteză despre rolul unei echipe de fotbal: ”U poate relansa comunitatea”

Dâncu, 51 de ani, nu mai merge pe stadioane, preferînd să urmărească meciurile la tv +1   FOTO
Dâncu, 51 de ani, nu mai merge pe stadioane, preferînd să urmărească meciurile la tv

Articol de GSP - Publicat miercuri, 13 martie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 13 martie 2013 11:03

Sociologul Vasile Dâncu crede că e nevoie de simboluri pentru reconstrucţia unei societăţi locale, adîncită în apatie, indiferenţă sau fragmentare.

Premieră la Cluj şi în fotbalul românesc. Un institut de sondare şi cercetare socială, IRES, s-a implicat în proiectul de salvare a Universităţii Cluj, club ajuns în insolvenţă şi la un pas de retrogradare.

"Societăţile în ziua de astăzi au nevoie de simboluri şi de reconstrucţie. Sîntem într-o perioadă în care statul şi-a luat mîna de pe cetăţean şi va trebui să inventăm altă formă de solidaritate, alte forme de a ne sprijini unii pe alţii. Nu e de-ajuns să scrii, trebuie făcut ceva concret dincolo de politică. Trebuie să-i sensibilizăm pe oameni cu exemplul propriu, să le aduci mărturie propria ta viaţă. Clujul are nevoie de un nou spirit, iar Universitatea este deja o stare de spirit, un simbol care poate relansa speranţa în oraş", a explicat sociologul Vasile Dâncu, într-un interviu pentru Transilvania Reporter, demersul institutului pe care îl conduce.

Dâncu a încercat să ofere un argument pentru eşecul patronilor care au investit la U, ultimul pe listă fiind Florian Walter: "Universitatea Cluj nu este o întreprindere capitalistă, ci mai degrabă un strigăt de disperare, un fenomen social. Unii au încercat să transforme această iubire în arginţi, dar nu a ţinut. Un singur lucru e indubitabil: U Cluj nu poate să moară pentru că este o comunitate de simţire şi gînd. E un proiect subliminal, dincolo de raţionalizările posibile. Nu există nici o echipă de fotbal mare făcută doar cu bani, fără public. Chiar dacă poate retrograda, ea poate reînvia pentru că iubirea suporterilor se transmite din generaţii în generaţii".

La braţ cu rivalul
Vasile Dâncu a lansat la finele anului 2011 un trust de presă alături de Arpad Paszkany, finanţatorul CFR-ului, rivala locală a Universităţii. Ulterior, din cauza unor neînţelegeri manageriale, Dâncu s-a retras din trust.

"Am făcut o tentativă de a uni această comunitate, asociindu-mă cu Ioan Rus şi Arpad Paszkany. Eu ţin cu U, însă rezultatele CFR-ului sînt demne de respectul nostru. Paszkany a realizat o întreprindere performantă, a adus echipe de top şi a făcut ca numele comunităţii să ajungă departe. Dar iubirea oamenilor nu se poate cumpăra, respectul se obţine, dacă arăţi constanţă şi bune intenţii", şi-a explicat gestul Dâncu.

"Acolo, în tribună, sînt copiii şi nepoţii noştri, iar drama lor este şi drama familiilor noastre, numai dacă sîntem orbi nu înţelegem" (Vasile Dâncu, sociolog)

"Nu putem da brandul unor gunoieri sau cocalari veniţi de nicăieri. Ce să facă fata aia cu palmier la purtător, să ne facă proiectul de renaştere comunitară? Îmi cer scuze pentru aceşti oameni, poate au avut intenţii bune, dar noi, clujenii, am fost nişte dobitoci" (Vasile Dâncu, sociolog)

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
cfrclujole
cfrclujole  •  13 Martie 2013, 18:51
Postat de stadionmircealuca pe 13 Martie 2013, 11:10

Ba are legatura, asa infractor ca paskany n-a avut Clujul niciodata, nici macar nu e clujean, chelul fiind originar din Covasna. El a fost sponsor principal in toate campaniile electorale,sa nu uitam cum a fugit in 2006 din tara si ii trimitea scrisori lui base' doar ca sa scape de puscarie, sa nu uitam cu s-a construit polusul pe un teren aflat si in ziua de azi in litigii prin instanta, sa nu mai vorbim de felul cum a pus mana pe stadion, de afacerea sigma, parcul feroviarilor, in toate astea l-a avut ca sluga bagata la inaintare pe adrian popa

As fi fost curios ce scriai daca reusea sa preia "U" Cluj!...

red_dog_geo99
red_dog_geo99  •  13 Martie 2013, 11:49
Postat de steaua1986forever pe 13 Martie 2013, 10:59

"Pesedistul" Dancu si "pesedistul" Ioan Rus (de fapt, oamenii lui basescu infiltrati de ani de zile in psd) au intrat intr-o afacere cu sponsorul principal al lui traian basescu. Si ambii sunt "fani U". Astia sunt la cluj blat cu boc - "alt fan U" dar care il tine in brate pe paskany de ani de zile - ce se intampla in orasul ala este ceva demn de filmele cu mafioti din anii 30 din USA. Si cei care pierd acolo sunt clujenii care pun botul la tot felul de prostii. Si asta de ani de zile si nici nu dau semne ca vor sa se destepte. Polul hotiei si a coruptiei s-a mutat de vreo 10-15 ani de la Bucuresti in Cluj. Si nu are legatura cu cefure..nu ma inteleget

corect

gica10
gica10  •  13 Martie 2013, 11:32

Ce spune Dancu o fi adevarat,dar trebuie sa mearga mana-n mana cu actul de justitie.Aceste simboluri trebuie cladite pe o baza legala si transparenta.Retin ca prin 2004 societatea pe care functiona u cluj a fost trasa pe dreapta cu o datorie de 4 mil euro.Acum noua societate are datorii de vreo 5,6 mil....... Sunt cativa care ataca conducerea cfr si pe patronul acesteia.Dar acest club doar pentru stadion plateste primariei 1 mil euro!Deci nu inghite bani publici ,ci contribuie la bunastarea comunitatii.Diversiunea continua......pe banii clujenilor!Poate de acest aspect ar fi corect sa ne vorbeasca dl Dancu......

Vezi toate comentariile (7)
Comentează