FOTBAL  »  Superliga  »  COMENTARIU

Opinie de Theodor Jumătate » Banderola fără căpitan

Cristi Tanase
Cristi Tanase

Articol de - Publicat joi, 13 noiembrie 2014 00:00 / Actualizat joi, 13 noiembrie 2014 15:39

Acesta este Dodel. Are o bandă elastică pe braţ, dar şi el se miră. Nu are nici o calitate s-o poarte. Nici la Steaua, nici oriunde în altă parte
Tănase a înscris după trei luni, la 1-0 cu Chiajna. Iată începutul ştirii! În cinci ani şi jumătate la Steaua, are 25 de goluri. Douăzeci şi cinci, un mijlocaş ofensiv! Într-o singură competiţie? Nici vorbă. În toate! 199 de meciuri oficiale. Acesta e sfîrşitul ştirii, care deschide o altă poartă, o altă întrebare. De ce este Cristian Tănase căpitanul roş-albastru?

Poate Ilie Dumitrescu a greşit, e posibil ca Mister să nu fi avut nici el cea mai bună zi atunci, pe 22 august 2010, la un 3-0 cu Vaslui, cînd i-a oferit banderola "unui număr 10 ajuns la maturitate". Nici chiar "copilul deosebit, sufletul curat, omul sincer" din perspectiva lui Ilie nu înţelegea în acele momente gestul antrenorului, la fel de uluit ca de "emergency ball", răspunzînd în stilul său atît de nevinovat: "Am rămas mască, nu mă aşteptam".

Dar, insist, dacă Ilie îl vedea pe Tănase un tablou de Rembrandt în 2010, de ce, la patru ani şi jumătate de la acea eroare, tot el poartă pe braţ banda elastică? Doar pentru că este cel mai "vechi" jucător, cînd nici un club din străinătate nu-l vrea după ce află cine e cu adevărat? Chiar nu mai ştie nimeni la Steaua ce înseamnă un căpitan?

Pentru Alex Ferguson, întruchipează "liderul". Pentru Wenger, este "exemplul". Pentru Mourinho, "stăpînul vestiarului". Pentru Cruyff, "cel care vorbeşte şi ia decizii". Pentru Guardiola, "inima echipei".

Dodel, perfect diminutiv!, nu e nicăieri, nu se potriveşte la nici un mare antrenor. Nu e un lider. Nu e un exemplu. Nu e stăpînul vestiarului. E mut şi nu decide nimic nici pentru el. Şi nu va fi niciodată inima unei echipe. Tudorel Stoica era!

Tănase pare mereu pierdut în spaţiu, şi pe teren, şi la interviuri, cu privirea şi gîndul în altă galaxie. Ăhhhhh... Însă "ăhhhhh" nu dă goluri, assisturile sînt foarte rare, nu driblează, pasează în spate şi stă cu capul în pămînt, căutînd firele de iarbă prinse în vîrful ghetei. E exact opusul a ceea ce ar trebui să fie un căpitan.

Am o propunere, totuşi. Haideţi să mai facem o încercare cu Dodel! Să-l responsabilizăm. :) Acesta e cuvîntul atît de folosit de antrenorii noştri cînd uită secretul unei decizii, corectaţi-mă dacă n-am dreptate. "De ce i-aţi dat banderola lui X?". "Am vrut să-l responsabilizez", spun toţi. Atunci, să fie Tănase şi căpitanul "tricolorilor"! Dacă poate fi la Steaua, campioana ultimilor doi ani, de ce n-ar fi şi la "naţională"?

S-ar mai detensiona puţin atmosfera înaintea meciurilor. "Ce alegi, mingea sau terenul?", l-ar întreba arbitrul. Ăhhhhh...

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (21)
plischi
plischi  •  14 Noiembrie 2014, 14:14

CEHUL DIN APARARE ESTE OMUL POTRIVIT CU BANDEROLA.

vap_andrei
vap_andrei  •  14 Noiembrie 2014, 02:33
Postat de satyricon pe 13 Noiembrie 2014, 19:36

Ce-mi "plac" mie articolele astea scrise la norma! Trebuie si dl. Juma sa mance si burta lui ceva si nah, e gazetar, trebuie sa scrie un "articol", sa combata bine. Se ia un subiect facil, dar cu priza la public, se arunca acolo cateva fraze la misto si gata! Mai vin niste banutzi. Ce rost are acest "articol" ?! Cu ce ocazie este scris el? Bietul Dodel nu a mai calcat pe bec recent, doar a marcat in ultima etapa. Deci de ce? Cumva pentru ridicarea moralului fotbalistilor de la nationala? Eu daca as fi Iordanescu, numai de-al dreaku l-as pune pe Dodel capitan! Vad ca e o moda printre je se pisti sa scrie ciclic articole peiorative despre Tanase, cand nu mai au

Găozetar, nu gazetar. :) Gazetar e atunci când dă gaze. Oricum, îl pot respecta pe om că-și semnează înscrisurile. La cum îl cheamă, îl respect și mai mult. Sincer.

mihaix
mihaix  •  13 Noiembrie 2014, 22:35

nea Jumatate, te citesc de ceva timp, este prima oara cand intr-adevar mi-ai atras atentia, cand ai pus punctul pe i. Ai mare dreptate in privinta lui Dodel, am trecut si eu pe langa el in Bucuresti Mall si se uita de parca inghitise prunele din gura lui Niculae de la Astra. Deci e clar ca el nu o face intentionat, asa se uita el. Imi doresc foarte mult, mai mult decat sa se lase Tolontan de politica, ca Dodel sa renunte la driblingul lui spre stanga care de fiecare data este deviat in aut si sa paseze sau eventual sa suteze la poarta, sansele de reusita vor fi indubitabil mai mari.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează