FOTBAL  »  Superliga  »  PARIURI

SPECIAL GSP Statul vrea banii pariorilor: Guvernul plănuiește să impoziteze cu 40% câștigurile! Ce spun un specialist din industria pariurilor, un psiholog și un economist

foto: freepik.com
foto: freepik.com

Articol de - Publicat miercuri, 29 iunie 2022 08:24 / Actualizat miercuri, 29 iunie 2022 09:36

Vin vremuri complicate pentru pasionații de jocuri de noroc: impozitarea câștigurilor ar putea sări la 40%, pentru că statul caută disperat noi surse de venit la buget. Oameni din industria jocurilor de noroc se declară șocați de intențiile guvernanților Sportul, puternic finanțat de betting, ar putea fi și el afectat. Modificările Codului Fiscal, care încă nu-s bătute în cuie, ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023.

  • CONTEXT: Coaliția PNL-PSD discută intens în aceste zile o serie de măsuri menite să atragă mai mulți bani la bugetul de stat, însetat de resurse suplimentare într-o perioadă complicată, cu economia pândită de recesiune și sufocată de inflație.
  • Pe listă sunt mărirea accizelor la alcool și tutun, creșterea TVA la băuturi ce conțin zahăr, creșterea impozitării dividendelor, dar și o decizie care, prin efectul de domino, poate afecta puternic sportul. E vorba despre impozitarea cu 40% a câștigurilor din jocuri de noroc!

O creștere bruscă și foarte consistentă, dur contestată de reprezentanții asociațiilor jocurilor de noroc. Ei susțin că un impozit atât de mare va duce la prăbușirea industriei și că, într-un final, statul nici măcar nu va avea de câștigat.

„Până când își vor da seama că au făcut o prostie, vor bloca toată activitatea! Nu va mai juca nimeni în acest fel. Firmele de jocuri nu vor mai da bani către bugetul de stat, că n-au de unde. Poate prim-ministrul e dezinformat de cineva de la ANAF care nu spune adevărul! 

Nu cred că un om logic poate pune un asemenea impozit! Nicăieri în lume nu vezi așa ceva! Niciun om din industrie nu a fost întrebat despre această modificare!”, reclamă Sorin Constantinescu, unul dintre experții din industria de gambling contactați de GSP.ro.

În prezent, cotele de impozitare sunt de 1%, 16% și 25%. Procentele mai mari se aplică doar câștigurilor majore, de peste 13.000 de euro.

Spre exemplu, pentru un premiu de 500.000 de lei, câștigătorul plătește 1% pentru partea de până la 66.750 lei inclusiv, 16% pentru segmentul din premiu aflat între 66.750 lei și 445.000 lei, precum și 25% pentru partea din premiu care trece de 445.000 de lei. Noile impozitări ar putea produce însă un șoc în piață.

Atenție la buzunare, Statul vrea să vă protejeze!
EDITORIAL
Atenție la buzunare, Statul vrea să vă protejeze!

PSD și PNL și-au pus o industrie întreagă în cap

Coaliția de guvernare a transmis că obiectivele supraimpozitării nu sunt doar colectarea mai multor bani la buget, ci și protecția celor vulnerabili, în pericol de dependență. 

„Da, este posibil să se ia o astfel de măsură. Eu cred că statul român are datoria de a nu încuraja jocurile de noroc, mai ales în perioade de criză, când astfel de lucruri explodează în orice societate”, a declarat Marcel Ciolacu, conform G4 Media. Liderul PSD a fost confirmat și de prim-ministrul liberal Nicolae Ciucă.

„Propunerea privind majorarea impozitelor în zona jocurilor de noroc a venit în Coaliție din zona PNL. Liberalii și-au motivat decizia prin faptul că multe familii suferă din cauza jocurilor de noroc, iar fenomenul ar trebui limitat”, spun alte surse guvernamentale, citate de Europa Liberă.

Pentru a crea un tablou cât mai vast și nepărtinitor, Gazeta a chestionat nu doar oameni din piața jocurilor de noroc, ci și un psihoterapeut specializat în adicții, un economist și un avocat. Concluzia la unison a acestora e că măsura coaliției nici nu va aduce mai mulți bani la buget, nici nu-i va determina pe jucători să renunțe la hobby-urile lor.

Până la închiderea ediției, niciun om politic nu a vrut să comenteze pentru GSP planul suprataxării câștigurilor din pariuri.

„Oamenii se vor îndrepta către zona gri, ca să nu spun neagră”

Teodora Luca, cunoscut avocat din zona industriei jocurilor de noroc, a explicat pentru Gazetă de ce măsura pe care coaliția de guvernare o pune la cale ar avea, de fapt, un efect de bumerang. Mai mult, trage un semnal de alarmă în ceea ce privește riscul ca jucătorii să migreze spre piața neagră a jocurilor de noroc.

„Va fi un dezastru în piața reglementată. Ce așteptări sunt? Că oamenii se vor îndrepta către zona gri, ca să nu spun neagră. E un impozit care vizează jucătorii. Absolut orice câștig ar urma să fie impozitat cu 40%. Pentru o perioadă însemnată, au existat niște scutiri de impozit. 

De la scutiri până la impozitare cu 40%, distanța e imensă! Aparent, e o măsură care nu atinge companiile (n.r. - de jocuri de noroc), nu le vizează direct. Totuși, în momentul în care 0,4 lei din fiecare leu câștigat pleacă spre stat, distracția asta devine neinteresantă pentru jucători. Ei vor fi cei care vor căra această povară”.

Șocul mare vine din faptul că un regim fiscal permisiv se transformă, brusc, în cel mai prost regim fiscal din zonă. Impactul ar fi atât de mare încât încasările la buget ar fi, în realitate, mai mici.

 -Teodora Luca, avocat

Luca a continuat: „Statul justifică folosind un argument din categoria celor populiste. Dar ar putea exista și alte căi prin care să nu distrugă industrii, trebuie să încerce doar să le identifice. Senzația mea e că politicienii n-au analizat profund și nu au înțeles despre ce e vorba. 

Nu cred că a existat un studiu de impact. Mizează pe faptul că industria e o bună plătitoare către bugetul de stat. Dar în momentul în care volumul de tranzacții va scădea, ei vor lua mult mai mult, însă dintr-un volum mult mai mic. Evident, așteptările lor nu vor putea fi atinse”.

500.000.000 de euroau cheltuit românii în 2020, în zona online, pe pariuri sportive şi jocuri de noroc. Piaţa a crescut cu aproape 90% în pandemie

Dacă statul vizează protejarea oamenilor, deși mă îndoiesc, cred că există alte căi pentru ajutarea populației. Dar e nevoie de bani la buget, iar jocurile de noroc sunt o sursă importantă.

 - Teodora Luca, avocat

Statul vrea banii pariorilor: Guvernul plănuiește să impoziteze cu 40% câștigurile! Ce spun un specialist din industria pariurilor, un psiholog și un economist

„O propunere aberantă, va crește infracționalitatea!”

Liviu Popovici, președintele Romanian Bookmakers, e deranjat că nimeni din sfera politică nu i-a convocat la discuții pe reprezentanții asociațiilor jocurilor de noroc: „Au făcut totul de capul lor!”, acuză acesta.

„Toate jocurile de noroc sunt afectate, nu doar pariurile. Ne întoarcem în anii 2000, când au mai fost acte de acest gen, iar piața a fost extrem de redusă. 

E cea mai aberantă propunere pe care Guvernul o putea face. E un bumerang! Ei dau drumul unei propuneri menite să crească sumele colectate la buget din impozitarea veniturilor jucătorilor. La modul general, jucătorii sunt în pierdere. 

Cum credeți că vor reacționa aceștia în momentul în care va apărea o astfel de taxă? Se vor duce pe tot ce înseamnă nelicențiat în România. Sunt o grămadă de site-uri online ce pot fi accesate printr-un proxy, printr-un VPN, iar acolo pot juca fără probleme. 

Ponderea celor care joacă pe aceste site-uri se va înmulți incredibil! Va crește inclusiv infracționalitatea, vor scădea sumele colectate de stat. E o măsură care nu aduce decât efecte negative”, a spus Liviu Popovici pentru GSP.ro. 

Oficiul Național al Jocurilor de Noroc (ONJN) nu a răspuns solicitării Gazetei Sporturilor de a oferi un punct de vedere pe acest subiect. Surse din piață spun că nici cei de la ONJN, instituție aflată în subordinea Ministerului Finanțelor, nu privesc cu ochi buni măsura aflată pe masa coaliției de guvernare.

Partea proastă e că nimeni din partea guvernamentală, politică, nu a chemat vreo asociație la masă pentru a discuta. Au fost de capul lor. La un moment dat, au fost întrebați cei de la ONJN, iar ei și-au exprimat reținerea într-un mod destul de clar.

Vorbim de aproximativ un miliard de euro colectați anual din întreaga piață de jocuri, atât retail, cât și online. Își permite statul să piardă peste 50% din suma asta? Pentru că așa se va întâmpla! Împreună cu celelalte probleme sociale generate. România e o piață în care există un control bun spre foarte bun în domeniul jocurilor de noroc. Avem una dintre cele mai bune legislații din România, ceea ce le permite românilor să joace în țară. Vor să-i trimită pe români să joace în altă jurisdicție? Asta se va întâmpla!

- Liviu Popovici, președintele Romanian Bookmakers

Psihoterapeut: „Adicția nu se înfrânează cu astfel de măsuri!”

Inițiativa guvernanților își propune, în teorie, să protejeze populația de influența negativă a jocurilor de noroc. Dar e supraimpozitarea o soluție? Gazeta a luat legătura și cu psihoterapeutul Viorel Roman, specializat în adicții, care indică însă contrariul:

Adicția ca boală nu se înfrânează cu astfel de măsuri. Poți băga oamenii și în închisoare și adicția nu dispare! Probabil, măsura va opri acei jucători care nu sunt dependenți, care o fac din plăcere, jucători la risc, dar nu dependenți”.

La nivelul României, nu există până acum statistici concrete în ceea ce privește procentajul dependențelor derivate din jocurile de noroc. Viorel Roman încearcă totuși să creioneze o imagine de ansamblu, dezvăluind din experiența acumulată la cabinet și care e zona din care apar cele mai multe adicții.

„Cele mai prezente sunt păcănelele și pariurile sportive, din experiența mea. Dependenții cu consecințe severe (financiare, relaționale, profesionale, familiale) reprezintă un procent mic din masa oamenilor care consumă jocuri. Dar cineva care joacă zilnic 5 lei, fară să se poată opri, nu înseamnă că nu are o problemă. 

E la fel cu cineva care bea zilnic o bere mică, dar nu se poate opri. Industria probabil câștigă din masa de oameni care joacă puțin, dar frecvent. Nici industria nu își dorește jucători cu dependențe, pentru că asta va însemna și că îi va pierde mai devreme sau mai târziu”.

13.500 de agențiistradale erau în România în 2020, conform unor date emise de Institutul Național de Statistică. În 2001, doar 67 de agenții existau la nivel național

Cât de afectat va fi sportul?

O ipotetică prăbușire a industriei jocurilor de noroc va atrage de la sine și probleme financiare majore pentru mulți actori din domeniul sportului, dependenți în acest moment de finanțările venite din zona respectivă. Explică specialistul în gambling Sorin Constantinescu: 

„Toți cei care beneficiază de sponsorizări vor fi afectați, inclusiv echipa națională a României, echipele din Liga 1 sau din Liga 2 care au sponsori principali firme de pariuri, alte sporturi importante, tot. Dacă intră în faliment și în colaps mai multe case de pariuri, de unde vor mai plăti? 

Să nu uităm și că de la jocurile de noroc se duc bani către cultură, cinematografie, teatre, printr-un impozit stabilit de lege. Nici ei nu vor mai încasa nimic, colapsul va include și partea asta”.

Statul vrea banii pariorilor: Guvernul plănuiește să impoziteze cu 40% câștigurile! Ce spun un specialist din industria pariurilor, un psiholog și un economist

Economist: „Ne-am putea duce spre evaziune fiscală”

Gazeta a luat legătura și cu Adrian Negrescu, un respectat economist, care completează un tablou înspăimântător: 

„E o măsură luată fără o explicație foarte clară asupra dimensiunilor efectelor acesteia, în măsura în care zona jocurilor de noroc s-ar putea duce spre evaziune fiscală! 

Abia reușiseră să legalizeze acest domeniu, abia reușiserăm să aducem mai mulți bani la buget, era o industrie care creștea și care-și asuma responsabil dependența unora dintre jucători și dezvolta proiecte și programe pentru a ajuta acest fenomen.

7din 10 dependenți de pariuri sau jocuri de noroc din România care se lasă revin apoi la acest obicei, conform unui studiu efectuat de platforma „Joc Responsabil”

Industria se trezește peste noapte cu un impozit suplimentar, fără nicio motivație, fără să fie calculate efectele negative care pot apărea din creșterea impozitelor. Vorbim de o măsură cu două fațete. Ea ar putea aduce bani la buget, dar asta e doar o ipoteză. Ce e cert e că măsura va inhiba accesul românilor la acest tip de activitate, va limita numărul jucătorilor și, în consecință, va limita inclusiv câștigurile statului. 

Plus că asta va determina din nou creșterea evaziunii fiscale. Industria jocurilor de noroc, la fel ca aceea a băuturilor alcoolice sau a tutunului, a crescut semnificativ în ultimii ani și oferea statului niște surse sigure de venit, pe termen mediu și lung. În condițiile în care taxarea va crește, să ne așteptăm ca, din păcate, încasările statului să scadă, pe măsură ce prețurile vor crește!”,

10era locul ocupat la nivel mondial de România în 2019 în ceea ce privește numărul de aparate existente în sălile de jocuri din țară (peste 80.000)

VIDEO Viorel Anghelinei, despre un duel bizar contra lui Dinamo: „Dacă nu cântai cum voiau ei, te lucrau”

Citește și: 

FCSB anunță că vrea să lupte cu CFR, dar se comportă diferit » Cu cine atacă trupa lui Petrea supremația clujenilor

Mircea Rednic a negociat cumpărarea lui Dinamo: „Vrea 500.000€ pe acțiuni, omul a fost foarte clar” + ce datorii imense ar avea clubul

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (32)
Vladimir99
Vladimir99  •  01 Iulie 2022, 09:37

Rareș Bogdan de la PNL a venit cu ideea asta, dar în maxim 3 luni o să renunțe la acest impozit de 40%, când vor vedea ca încep sa dea faliment casele de pariuri și scad dramatic încasările la buget. În 2010 când sa pus impozit de 25%, 3 case de pariuri au falimentat din prima luna de la aplicarea impozitului, deci acum cu 40%vor da faliment toate

riga.cr
riga.cr  •  30 Iunie 2022, 10:00

Cred ca ar trebui sa platesti impozit de 50 la suta de la o anumita suma castigata sa zicem peste 2000-3000 de euro , dar solutia ar trebui sa fie cv la mijloc 20-25 la pariuri sportive si 30-40 la slots si casino. Asta ca sa nu afecteze sportul. Oricum cine are o pasiune pentru pariuri nu o sa se lase poate o sa parieze mai rar incercand sa castige sau doar pentru adrenalina si distractie. Un lucru e clar casele de pariuri nu vor dori sa castige oamenii prea mult vor sa dea cat se poate de putin . Despre slots si casino oricum acolo nu castiga nimeni doar 1 10-20 la suta din ce pierd altii o zi.

constanteanul
constanteanul  •  29 Iunie 2022, 22:44

Băieții ăștia au furat, și-au tras salarii babane pensii speciale, indemnizații grotești pentru C.A.-uri și alte zone de frecat menta, iar acum trebuie să facă rost de bani. Vor face orice, doar să nu se atingă de propriile și mega-generoasele privilegii. Restul pot să crape, ei să trăiască 1000 de ani în huzur. Menționez că nu am pariat în viața mea.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează
Close