FOTBAL  »  Superliga  »   STEAUA - RAPID, DUMINICĂ, ORA 20:30, ÎN DIRECT PE LOOK TV ŞI DIGI1, LIVETEXT PE GSP.RO

Povestea singurului campion al României cu Steaua şi Rapid: Radu Niculescu!

Articol de - Publicat sambata, 21 februarie 2015 00:00 / Actualizat sambata, 21 februarie 2015 14:14

Dacă ar fi să facem un top al jucătorilor care s-au născut talent şi au murit speranţă, Radu Niculescu s-ar număra cu siguranţă în top 10. De altfel, fostul jucător chiar figurează în multe astfel de topuri. Ce se ştie mai puţin este faptul că el e singurul jucător campion al României cu Steaua şi Rapid!

Luaţi în calcul doar jucătorii care au evoluat şi au bifat minute în teren în anul în care cele două echipe au câştigat campionate, Niculescu este singurul fotbalist care a reuşit performanţa de a îmbrăca tricoul de campion la cele două mari echipe rivale!

Dinamo, Rapid, Steaua, Naţional!
Încă de la debutul la Inter Sibiu în fosta Divizie A a fost considerat una din marile speranţe ale fotbalului românesc. La primul meci avea doar 16 ani, fapt ce a pus şi mai multă presiune pe cariera lui. Talentul său a fost remarcat şi de Dinamo, prima echipă bucureşteană care avea să îl aibă în lot. Nu prinde decât trei meciuri în Ştefan cel Mare şi se întoarce peste un an la Sibiu, de unde va fi cumpărat de Universitatea Craiova.

Din Bănie ajunge înapoi în Bucureşti, de această dată la Naţional. Are parte de trei sezoane bune în care se remarcă ca titular, dar şi principal marcator. În această perioadă, Naţional era una din fruntaşele campionatului, iar Niculescu reuşeşte şi un loc 2 în clasament cu gruparea bancară.

În locul potrivit, la momentul potrivit
În 1998, atacantul sibian trece la Rapid, o mutare foarte inspirată pentru el. Deşi nu prinde decât opt meciuri şi înscrie două goluri în Giuleşti, iar în retur se întoarce la Naţional, Niculescu se numără printre cei care au primit medalia de campion deoarece la finalul sezonului respectiv gruparea de lîngă Podul Grant avea să fie campioană! În această perioadă e convocat şi la Campionatul Mondial din Franţa.

După alte două sezoane la Naţional, Niculescu mai bifează o mutare norocoasă: în 2000 ajunge la Steaua şi închide astfel cercul echipelor bucureştene la care ajunge să joace. Nici la gruparea roş-albastră nu reuşeşte să se impună. Reuşeşte să joace doar acelaşi număr de meciuri ca la Rapid, 8, dar înscrie cu un gol mai mult: 3. Totuşi, Steaua câştigă campionatul în acel sezon, aşa că Niculescu bifează o premieră care stă în picioare şi acum: singurul campion cu Rapid şi Steaua.

Talentat, dar nu îl vedea nimeni :)
De la Steaua revine la Naţional unde prinde un singur meci în care şi marchează, după care dispare din peisaj. Până la 30 de ani, Niculescu a rămas un jucător cu potenţial, dar care nu avea norocul să prindă un transfer în fotbalul mare. Mâna de ajutor a venit de la Mircea Lucescu, care l-a luat cu el la Galatasaray, în 2002.

Golul cu Liverpool, ultima sclipire a carierei!
Diferenţa mare dintre fotbalul românesc şi cel turc nu îl ajută prea mult pe Niculescu, care avea deja experienţele anterioare cu salturi la echipe mai bune unde nu a reuşit să se impună. Cu toate acestea, atacantul mai are parte de o ultimă sclipre a carierei.

Într-un meci cu Liverpool din grupele Ligii Campionilor, Niculescu reuşeşte să egaleze cu un gol superb şi intră imediat în inimile fanilor turci. După acest gol, urmează declinul. Apariţii sporadice la Ankaragucu, Steaua, Naţional şi Changchun Yatai, după care vine şi retragerea din activitate.

3 titluri de campion are Radu Niculescu în palmares. Pe lângă cele două cu Steaua şi Rapid, are un titlu şi cu Galatasaray

76 de goluri în 222 de meciuri a marcat Niculescu în primul eşalon românesc

16 selecţii la naţională a bifat, prima cu SUA, în amicalul din 1994

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
gido
gido  •  22 Februarie 2015, 09:30
Postat de gabonne1982 pe 21 Februarie 2015, 15:31

...lent,greoi.Nu mi-a placut niciodata

corect...

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  21 Februarie 2015, 17:00

Bursucea are amintiri placute cu Radu Niculescu ...

bratia2003
bratia2003  •  21 Februarie 2015, 16:47

Dar pe ADRIAN CRISTEA unde-l pui? Pacat de talentul lui.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează